JobAngel Az álláskeresők védangyala

Amikor a múltbeli eredményeid fénye megkopik

2015. november 23. 06:00
6 hozzászólás

results.jpgA múltbeli sikerek, eredmények fontos pontjai az önéletrajznak. A leendő munkáltató látja, hogy a jelölt mögött van valós teljesítmény, látja, mire képes, mit tud elérni. (Erre speciális önéletrajzformát is alkottam, egy valóban eredményorientált önéletrajz megtekinthető itt)

Teljesítményorientált munkakörökben ez talán a legfontosabb tényező, csak ilyen témákat is tárgyaló pályázati anyaggal lehet jó állást találni. De van, amikor hiába a ragyogó eredmények, ez mégsem működik. Ennek okaira fényt kell deríteni, sajnos leggyakrabban pár, tipikusnak mondható ok áll a háttérben.

Elévülés

Az eredmény régen volt. Bevezettél pár éve a piacra egy jó terméket? És azóta hol van? Eljöttél a cégtől, a terméket eladták, átalakították, a cég sincs meg? Akkor ez már “csak” szakmai tapasztalat, eredményként nem igazán kezelhető. De tapasztalatként igenis érdemes továbbra is emlegetni!
Esetleg régebben volt, mint az az iparágadban frissnek, vagy közelmúltbelinek mondható? Szintén csak munkatapasztalat lehet belőle.

Nem is olyan nagy durranás/túl nagyot durrant

Néha előfordul, hogy ami az egyik cégnél komoly projekt, az a másiknál jelentéktelen. Vagy fordítva, túl nagy falat milliárdos projektről szóló eredményleírás egy százmilliós nagyságrendű éves bevétellel rendelkező cégnek. Az ilyen jelöltről azt feltételezik, komoly fizetési igénye van, visszalépést jelent neki a kis cég. Ezeket az előítéleteket érdemes még az önéletrajzban, motivációs levélben eloszlatni. Le kell írni, miért látsz lehetőséget az ő álláshirdetésükben, és őszintén.

Változások: személyiség, piaci környezet, technológia

Néha egy-egy emberhez olyan szakmai hírnevet, eredményt tudunk társítani, ami megkérdőjelezhetetlenné teszi, hogy ő az ideális választás az adott cégnek. A referencia-ellenőrzés is rendben megy. Majd valami mégis történik: a legutolsó helyéről zűrös ügyek kerülnek elő, esetleg a személyiségét kezdik negatívan jellemezni szóbeszédben (nem is feltétlenül referenciaszemélyek, csak a hír terjed). Már nem motivált, önzővé vált, a hozzáállása megváltozott, akár hazug is lett, nem tartja az ígéreteit, megbízhatatlan, röviden: már nem az, aki volt. Ha igaz mindez, ha nem, és csak rosszindulatú pletyka, bizony megfúrhatja a legjobb szakmaiságú ember jövőbeli karrierjét is.

Esetleg a piaci környezet változott úgy, hogy az adott ember érdemei már nem jelentenek semmit a jövőre nézve. Tényleg nagyszerű eredmények voltak a múltban, de megismételhetetlenek. Megváltozott a piac, a világ, a vevői igények, már senki sem fog elismerően bólogatni arra, hogy egyszer régen felépített valamit, aminek már híre sincs.

----

Az eredményeink megírása a CV-ben tehát akár visszájára is elsülhet. Hogy ez mégse történjen meg, érdemes az álláshirdetést alaposan elemezni. Multinacionális cég, vagy kis vállalkozás? Annak megfelelően kell “villogni” az eredményekkel. Általában sok kisebb eredmény és egy nagy lesz a jó, ha kisvállalkozást célzunk. A lehető legnagyobbakból néhány darab, ha nagy céghez megyünk. Vegyesen, ha nem tudjuk, mekkora cég, hogy lássák: nagy dobásokra is képes vagy, a kisebb projekt sem derogál. Ha rossz a híred a munkaerőpiacon, az eredményeid ellenére, érdemes megfelelő lépéseket tenni a javítás érdekében, erről itt írtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr657707254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.11.23. 18:41:29

A témában csak azt tudom tanácsolni, hogy nem szabad a múltból élni, gondolni kell a jövőre és folyamatosan fejlődni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.11.24. 11:10:22

@Online Távmunkás: Bizony ez így van. Sokan panaszkodnak arról, hogy de hát régen kiemelkedő teljesítmény, jutalom, magas pozíció volt, most meg... Nem sokáig lehet a múltból megélni, és nem is érdemes erre építkezni.

öreg baka nem rakéta 2015.11.24. 13:24:52

Nem csak projektvezetők és hasonló "fehérgalléros" állások léteznek, amire pályázatot kell beadni. Azoknak nem segítesz?
A továbbfejlődéssel egyetértek, de nem csak a "fehérgallérosoknál" kell ilyen.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.11.24. 13:30:20

@öreg baka nem rakéta: bárkinek segítek, aki hozzámfordul. Fizikai munkásnak, megváltozott munkaképességűnek stb.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.11.25. 10:08:24

Nekem az a bajom, hogy a cégek is alapvetően a múlt alapján ítélnek meg. Nem igazán érdekli őket, mire vagyok képes, hogy esetleg mást szeretnék csinálni mint eddig, rendszeresen belefutok abba, hogy nem csináltál ilyet, nem értesz hozzá, nem kellessz. Pedig amire szükségük van, annak minden egyes elemét csináltam már, csak más környezetben...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.11.25. 11:58:41

@Showmiller: Ezt le kell írni, el kell mondani. Csináltam ilyet, így és így, itt és itt, ilyen környezetben. Sokszor segít, ha konkretizálod, mi volt a feladatod pontosan, milyen eszközökkel végezted, milyen pozíciójú emberekkel működtél együtt cégen belül és az ügyfélnél/partnernél. Minél több infót adsz meg, annál biztosabb, hogy valami ismerős lesz annak a cégnek is, ahová pályázol. Ilyenkor csak a titoktartási kötelezettség szab határt annak, mit írhatsz le.
süti beállítások módosítása