JobAngel Az álláskeresők védangyala

Felmondást kaptam karácsonyra!

2015. november 16. 06:00
18 hozzászólás

merry.pngÉv vége felé szoktam kapni ilyen tartalmú elkeseredett leveleket. Egyes cégek szokása, hogy pont karácsony előtt közlik a felmondást a dolgozójukkal. Az új évnek új büdzsével, új stratégiával indulnak neki, ebbe néha beletartozik az átszervezés, leépítés is. Ezt értem. Amit nem, az a lelketlen, minden empátiát nélkülöző ügyintézési mód.

Sok HR-es olvassa ezt a blogot, így azt gondoltam, most időben indítok egy „mozgalmat”:

Kedves HR-es! intézd el, hogy a cég előbb közölje a munkavállalóval – például mostanában - mire számíthat 2016. január elsejétől. Miért? Mert a te szakterületed a „human” resources, és minden, ami „human”, emellett szól, valamint a cégnek is így jobb. A munkavállalónak meg főleg.

A multik (és általában a nagyobb cégek) felmondási gyakorlata meglehetősen egysíkú, nem azért, mert így tanítják, hanem mert nekik így praktikus, és semmi másról nem szól ez, csak az időzítésről:

  • Általában délután 4 körül hívják be a dolgozót, hogy közöljék vele. Miért? Aznap már biztos nem talál ügyvédet, másnapra hátha lehiggad, nem fog indulatból azonnal ügyvédhez, jogorvoslathoz fordulni. Ezt erősítendő, sokszor pénteki napot választanak, akkor egy hétvégényi előnyt kap a cég.
  • Miért karácsony előtt? Mert akkor már „tisztán” mehet az új évbe a cég, nem kell a „régi” ügyekkel foglalkoznia. A karácsony-évvége időszakban pedig szintén nem egyszerű ügyet intézni pl. hatóságoknál, munkaügyi központban, ügyvéddel stb.

Munkavállalói oldalról a szokásos sokkon túl tehát a „remek” időzítéssel is meg kell küzdeni. A fenti indokokról süt, mennyire tisztességtelenek és szükségtelenek akkor, ha korrektül akar eljárni a cég (mégis így cselekszik akkor is, ha egyébként nincs semmi rosszindulat a felmondás mögött, mert így szokták meg, így biztonságos a cégnek).

Egyfelől nem hiszem, hogy létezik emberséges felmondás, a munkavállalót mindenképpen sokk éri, de ha már „human” akkor talán mégis viselkedjen a HR emberségesen. Mindamellett, hogy tudjuk, hogy sohasem a HR dönt a felmondásról, a sokkot enyhíteni a munkavállaló és a cég felé is az ő dolga (lenne).

Pl. el tudja-e képzelni bármelyik döntéshozó, milyen karácsonya lesz ennek a munkavállalónak, ha szenteste előtti napon felmondanak neki? Mivel anyagi helyzete bizonytalanná válik, már az ünnepi vacsorára sem mer olyan bátran vásárolni, ha drágább ajándékot vett, megbánja, és az ajándékozás örömét is elvette tőle a cég. Azonfelül feszülten és szomorúan éli végig az ünnepeket, csak mert a cég remekül akart időzíteni. Ha pedig nem akar a cég semmiféle tisztességtelen akciót a felmondás körül, praktikus előre egyeztetni a munkavállalóval a jövőt. Ennek is vannak előnyei a cég számára is (kedves HR-esek, nyugodtan lehet ezeket érvnek használni a döntéshozók felé):

  • Megszervezhető a munkák rendes lezárása – nem lesz fennakadás az üzletmenetben. Ha tisztességesen és törvényesen mondasz fel a dolgozódnak, akkor együttműködő lesz az elválásban is.
  • A jogi feltételek egyeztetésére is van idő, így nem marad a jövő évre nyitott kérdés.
  • Azok a dolgozók, akikre számít a cég a jövőben is, biztonságban érzi majd magukat, így a munkájukat motiváltabban, jobb hatékonysággal végzik (és pl. nem álláskereséssel töltik az időt, ha tudják, hogy nincs veszélyben az állásuk)

Az a dolgozó, akitől meg akar válni a cég, nyilván nem lesz boldog akkor sem, ha most közlitek vele, mire számíthat, de időt kap, hogy felkészüljön az új helyzetre. Pl. most el tudja kezdeni az álláskeresést, aminek érdemi eredménye, állásinterjúk csak januárban lesznek. Karácsony előtti felmondással több mint egy hetet veszít az álláskeresési időből, ami a 3 hónapos álláskeresési járadékra tekintve nagyon súlyos veszteség – szükségtelenül, mert a cégnek sem lesz ebből haszna.

Tehát: ha már úgy alakult, hogy leépítés, átszervezés lesz, akkor a fentieket jól fontold meg. Neked személy szerint is jobb, ha lelkiismeretesen jársz el, a cégnek is származhat ebből előnye, és a munkavállalódat sem teszed ki fölöslegesen nehézségeknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr28079006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.11.16. 21:24:12

azert ez nem ilyen egyszeru. Bar az erveid valoban emlitesre meltoak, probald ceges szemszogbol is megvizsgalni.

A felmondasat tolto dolgozok jelentos resze minden motivaciojat elveszti (evszaktol fuggetlenul) es csak bejar melegedni. Rosszabbik eset mikor a frusztraciojat (hiszen ez egy negativ esemeny, megha homokba dugott fejjel nem vett tudomast a jelekrol) a ceges vagyontargyakon vezeti le...

Tehat, ha te cegvezetokent ezt bevallalod, hogy nyitva hagyod az ajtot, hogy a felmondasi ido alatt kart okozhasson, akkor le a kalappal elotted. A ma embere mellett ilyen ajtot nem lehet nyitva hagyni.
Rendkivul keves a korrekt jatekos, hiszen felmondtunk neki ergo vmi nem adta ki vele kapcsolatban...

A hr ritkan dont magatol. Rendszerint fentrol jon az ukaz, h x reszleg y%tol meg kell valni jan1-gyel. Tipikus vezercserek utan jonnek tisztogatasi hullamok. Illetve ha valaki tenyleg nem kepes hasznot termelni (egy profitorientalt
magancegnel ez elvarhato kriterium) akkor szinten nem cipel a ceg ballasztot.

Nyilvan nem konnyu egy unnep elott rossz hirt kozolni (igazabol sose), de ezeket a praktikakat a rengeteg rossz tapasztalat szulte, gyarilag senki sem akar kiszurni senkivel, a hr-es is ember.
Az amcsiknal egy gorilla kiser a fonok irodajatol az asztalodig, ahol gyorsan osszepakolsz es szevasz van. Nem nyulkalsz bele a ceges adatbazisba bucsuzoul stb...

Off: a draga karacsonyi ajandek=bullshit, nem arcedulaban merjuk a szeretetet. Legalabbis felenk.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.11.16. 22:17:46

@zseketto: Ezt a vállalatvezetői félelmet ismerem, sokszor láttam, sosem volt indokolt (egyszer meg pont nem féltek, pedig kellett volna). Bizony, áldozni kell arra, hogy ne történjen meg az, amitől fél. Két dolgot kell tenni: az egyik a rendes munkaleadás megszervezése, a másik pedig a valódi közös megegyezés: egyezzenek meg abban, kinek, mi, hogyan jó. Pl. a munkavállaló együttműködő lesz, ha az együttműködését külön jutalmazzák anyagilag (lelépési pénz, csak hivatalos papírokban szebb neve van :) - Ha nincs együttműködés, nincs jutalom.

Az, hogy a HR nem dönt, egyértelmű, én is írtam. Azért kértem őket, hogy javasolják, hogy ne karácsonyi felmondások legyenek. Demotiváló az az ottmaradtakra, érdemes elkerülni ezt is.

Off: attól, hogy drága, még nem biztos, hogy bullshit. Csak épp azt hitte, telik rá, akkor meg miért ne. Aztán hirtelen kiderül, hogy nem. (és igen, a szeretetet nem forintban mérjük, ez is igaz).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.16. 23:10:07

Ha "emberségesebben" rúgják ki, attól lesz munkája, pénze, megélhetése?

Bambano 2015.11.17. 03:36:15

hát ez a poszt nem jött össze.
ha tanultál volna hr-t, tudnád, azért karácsony előtt mondanak fel a dolgozóknak, mert a legtöbb dolgozó ünnepek alatt nincs egyedül és családi környezetben könnyebb feldolgozni a helyzetet és támogatást kaphat a családtól.

ennyi. ebből a szempontból nézve ez a lehető leghumánusabb megoldás.

Hefe 2015.11.17. 04:48:54

@Bambano:
OK, jo, ha tudod, hogy olyan mint emberseg nem jatszik a munkaltatonal. Azert rugjak ki az embert mert nem megy a bolt, nincs penz, vagy nem tetszik a pofaja.
Karacsony tajan egy honapra megall az elet, meg allast sem lehet keresni, mert senki nem all veled szoba.
Meg hat nyilvan nagyon szarul erzi magat csaladi korben is az ember, ha tudja hogy gyorsan kellene masik allast talalni.
Ja, HR. Mindenhol egy felduzzasztott vizfej, de nem azert hogy teged, munkavallalot vedjen, hanem a munkaltatot.
Volt mar olyan, hogy Karacsony elott 3 hettel mondtak fel nekem, es hidd el, nem azert hogy majd a csalad koreben milyen jol fogom magam erezni a munkanelkulikent...

FikkFakk 2015.11.17. 07:26:59

Szerintem a sok idiota vedelem es munkavallaloi jog az, ami embertelen. Ha nem kene a munkavallalot himestojaskent kezelni, akkor sokkal nagyobb volna a hajlandosag alkalmazottak felvetelere.

A sok gyoker meg mar normalis munkaviszonya alatt is talal indokot, hogy meg legyen sertve a munkaadojara.

Mondom ezt ugy, hogy nincs cegem.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.11.17. 08:44:57

@Bambano: Családi körben feldolgozni, persze. Sok családfő meg sem meri mondani, h elvesztette az állását, próbál gyorsan másikat találni és otthon váltásnak állítja be. Arról nem beszélve, h családi körben is bolsogabb lenne felmondás nélkül. Az álláskeresésben legtöbb esetben a család akadályozó tényezőként merül fel: gyorsan kitalálják a munkanélkülinek, h mit kell megcsinálnia a ház körül, milyen ügyeket kell elintéznie stb. Az álláskeresésben meg nem tudnak segíteni, mert nem tudják, hogyan kell.
Továbbra is fenntartom, h a karácsonyi felmondás elkerülésére mindenképpen törekedni kell.

elektromosgyalogos 2015.11.17. 10:21:01

Nekem mint munkaadónak is rendkívül rossz érzés úgy karácsonyoznom, hogy tudom ki kellet volna rúgnom valakit, de nem tettem meg, a karácsonyra való tekintettel. Ezzel felesleges kiadást generálok, ami veszélyezteti a cég működését, kritikus esetben akár a többi munkavállaló állását, illetve a saját családom megélhetését.Mindenki vegye tudomásul, a vállalkozásokat önző, anyagi célból hozzák létre. Az elsődleges szempont a tulajdonos érdekei szerinti működés. A második helyen állhatnak a dolgozók, (a többség) az egyéni sérelmekkel nem mindig lehet és kell foglalkozni. Tudom, hogy ez így nagyon kemény és talán embertelen is, de az is kemény, hogy minden ötödikén bért kell fizetnem, ha törik-ha szakad.

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2015.11.17. 10:42:34

@zseketto:
Az a cég, ahol valóban bizalmas és fontos adatokkal dolgozót küldenek el, nem a gorillával tudja magát biztosítani, hidd el. Egy igazgatót vagy sales -est talán érdemes így (őket sem, ha a kontaktjaik az érték, az nem lesz bent a cégnél...).
Ha nem tudja normálisan átadni a munkát, csak kára lesz a cégnek belőle. Még ha nem is látszik rögtön.
Ha pedig megfelelő a belső szabályozás (nem csak papíron), akkor egy átlag munkavállalótól nincsen mit tartani felmondási idő alatt.
A jó zsoldos az jó zsoldos lesz végig, ha meg eleve rosszul lett annak idején kiválasztva, akkor meg már rég el kellett volna küldeni év közben, mondjon le a cég a munkájáról, és menjen isten hírével.
Ez az év végi elbocsátási hullám tipikus (tőzsdei) multi trükközés, az ég világon semmi értelme piaci cégnél sem. Egyébként pl. a Magyar Telekom már ősz elején dönt és mond fel, tehát ők fejlődtek, régen ott is a "karácsonyi ajándék" ment..

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.11.17. 10:45:39

@elektromosgyalogos: Miért nem tetted meg előbb? Miért pont karácsonykor kellett volna? Hogy elhalasztottad, az rendes dolog, de ilyen áldozatot nem vár senki, a posztban pont az ellenkezőjét javaslom: tervezetten, együttműködve, hogy mindenkinek a legkevésbé legyen kényelmetlen. És így is az lesz, de legalább nem jár szükségtelen kényelmetlenséggel.

Az, hogy minden ötödikén bért kell fizetned, nem kemény, hanem természetes. Elvileg kitermelte az árát a dolgozó, sőt hasznot is termelt, abból fizeted a bért is - vagy hosszútávon fog hasznot termelni, és pontosan, hónapról hónapra látod a cél közeledését. Ha nem így van, akkor valamit rosszul csinálsz munkáltatóként...

elektromosgyalogos 2015.11.17. 12:12:01

@jobangel A miértre egyszerű a válasz, most találtam a helyére megfelelő embert. A munkaerő piacon is van szezonalitás, tapasztalat szerint október-november környékén nagyobb és minőségibb a kínálat. "Elvileg kitermelte az árát a dolgozó". Elvileg! Gyakorlatilag 6-9 hónap után termel hasznot, ha termel(ez sem feltétlenül lineáris folyamat),addig költség.Nyilvánvaló, hogy lehet terveket csinálni és célokat kitűzni, mérni, elemezni, de az egyenlet mindig sokváltozós. Ha természetesnek vesszük az ötödikei kötelezettségemet, akkor azt is vegyük természetesnek, hogy cserébe nekem is lehetnek leírt és a dolgozó által is aláírással elfogadott elvárásaim. Legyen az is természetes, ha ezt az egyességet ő nem tartja be, akkor számomra fontosabb a cégem és a többi dolgozóm érdeke, mint az ő karácsonyi hangulata.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.11.17. 13:09:44

@elektromosgyalogos: Nyilván lehetnek elvárásaid. Leírva szerződésben, megkövetelve, ellenőrizve, és erről szoktak megfeledkezni a munkáltatók: ezekhez a feltételeket biztosítani kell. Ha ez mind van, és nem teljesít a dolgozó, akkor az nem karácsonyi probléma. (vagy valóban a képességeivel van baj, vagy az elvárások eltúlzottak)

A cikkben nem azt írtam, hogy ne rúgd ki, hanem azt, hogy szólj neki hamarabb, tekintettel a karácsonyi munkakiesésre.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.11.17. 21:42:07

@zseketto: Magyarországon is tipikus megoldás a multiknál, hogy amíg a főnökkel beszél, addig a rendszergazda letiltja a felhasználóját és csak a személyes holmiját szedheti össze, mielőtt a kijárathoz kísérik és elveszik a belépőkártyáját.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.11.17. 21:56:12

@elektromosgyalogos: Nem egy rosszul teljesítő munkavállaló kirúgásáról van szó, hanem arról, hogy sok cég direkt a karácsony előtti napokban hajt végre előre tervezett, de a munkavállalókkal nem egyeztetett csoportos létszámleépítést...

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Időt nyerhet, mert december második felében se állást nem hirdetnek, se interjúra nem hívják, se munkaügyi központba nem tud menni.

@Bambano: Ha tanultál volna pszichológiát, akkor tudnád, hogy karácsony körül sok az öngyilkos...

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.11.24. 15:52:22

Hát, elolvasva a hozzászólásokat, én már nem lepődök meg semmin. :(

Kb. ugyanazt érzem, mint a Facebookon egy albis csoportban, ahol valaki beírta, hogy milyen szemetek a tulajok, mert 3 havi kauciót meg horribilis bérleti díjat kérnek a szegény, szerencsétlen bérlőktől, akik nem azért bérlenek lakást, mert olyan túl sok pénzük lenne; a következő hsz-ében meg kifejtette, hogy ha neki lenne kiadó lakása, bizony ő is 3 havi kauciót kérne, meg a piaci árnak megfelelő bérleti díjat, mert hogy képzeli a proli, hogy ő majd puszira odaadja a lakását használatra?

Ahhoz pedig, hogy a felmondását töltő dolgozó már elveszti a motivációját, azt fűzném hozzá, hogy nem kötelező ragaszkodni a felmondási időhöz. El is engedheti a munkáltató, és akkor nem kell rettegni. Ja, hogy akkor a semmire kellene kifizetni 1 havi bért? De hát amúgy se dolgozna a kirúgott ember, nem?

Az viszont igaz, hogy az elbocsátás se karácsonykor, se a nyár közepén nem jön jókor.

Szbzsolt 2015.11.26. 19:38:28

@zseketto: "Azert ez nem ilyen egyszeru. Bar az erveid valoban emlitesre meltoak, probald ceges szemszogbol is megvizsgalni."

Én próbálom céges szemszögből nézni, de nem tudom elképzelni, hogy miért jó cégnek, ha azonnal kizárnak minden rendszerből, és felmentenek a munka alól. Ja, a pontos infóhoz hozzátartozik, hogy nincsn kompetens helyettesítés a szakterületen, nem lát rá senki a rendesen az elvégzett munkára, a folyamatban lévő projektekre, aznapi határidők vannak, különben milliós bukta lehet. Utódlás elindítása meg csak tervben van. Ezek után vajon mi a cég érdeke?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.11.26. 22:02:57

@Szbzsolt: Örököltem már ilyen feladatkört. A kirúgott kolléga hagyatékában még benne volt egy jó kis profitlehetőség, de hiába mondta. Nem is lehetett úgy befejezni ahogy ő tervezte. Vagy hosszabb lett, vagy kevésbé profitábilis, ha egyáltalán be lehetett fejezni.

gumirocker 2015.12.30. 15:04:55

@elektromosgyalogos: már elnézést, de munkaadóként te felvállaltad ezt a döntési terhet. Nagyon nem könnyű érzelmileg ezt elviselni, de ezzel jár sajnos.

Nem hinném, hogy ha január 4.-én mondasz fel, akkor az annyira meg fogja viselni a cégedet, hogy ezért inkább december 21.-én kell közölnöd vele...Ha meg ennyire számít az a 14 nap is, akkor attól tartok, hogy a vállalkozásod rentábilitásával vannak egyébként is nagyobb gondok.
süti beállítások módosítása