JobAngel Az álláskeresők védangyala

CV-péntek: önéletrajz-minta bevándorlóknak

2015. július 03. 06:00
8 hozzászólás

immigrants-cv.jpgElöljáróban annyit, hogy a politikai vetületét a bevándorlós-menekültes (a kettő nem ugyanaz) témának nem feszegetném itt… Ellenben van pár olyan specialitás az álláskeresésben, amit érdemes tudnia azoknak, akik nem magyar állampolgárként, de magyar anyanyelvűként vagy magyar nyelvtudással (esetleg anélkül) keresnek állást Magyarországon. Nem tagadom, hogy ez a mostani társadalmi viták mentén jutott eszembe.

A Europass önéletrajzokban van külön állampolgárság és még a jelentkező nemét is meg kell adni, hiszen ezt nemzetközi környezetre találták ki, és egyáltalán nem biztos, hogy akár a nevéből kiderül valaki neme (Andrea: olasz férfinév, Ivica: horvát férfinév stb.), fényképből nyilván kiderülne, de azt nem mindenki tesz a CV-re. Az állampolgárság sem egyértelmű ilyen esetben, tisztázni kell.

Mint már sokan ismerik a véleményem a Europassról, miszerint van annál jobb formátum is (és most finoman fogalmaztam :) ) , bármely önéletrajzsablon jó lehet bevándorlók, külföldiek, kettős állampolgárok álláskeresésére, ha a megfelelő információkkal ki van egészítve. A tartalomra különösen figyelni kell az ő esetükben.

A mostani mintám ilyen szemléletben készült: az álláskereső tartózkodási helye is benne van, és nemcsak az állampolgárság van benne, de az is, hogy a pályázó volt munkahelyei hol voltak és mivel foglalkoztak (nem tudhatjuk, hogy mit csinál az adott cég az adott országban), az iskoláit hol végezte, illetve milyen földrajzi területeket, régiókat érintve dolgozott. A nyelvtudás is érdekes kérdés ezesetben: akinek nem a magyar az anyanyelve, érdemes jeleznie, milyen szinten beszéli, illetve megjelölni, melyik az anyanyelve. Kiemeltem, hogy multikulturális környezetben szerzett tapasztalatot.

Sok sikert a használatához!

Letöltés

További mintáim itt elérhetők.

 

Mi az a CV-péntek?

A jobangel.blog.hu-n péntekenként új rovattal jelentkezem. Egy-egy önéletrajzmintát mutatok be, rövid magyarázatokkal, mit, miért, hogyan írjunk az adott önéletrajzba.

Az önéletrajzok szereplői fiktív jelöltek, a valósággal való bármilyen egyezés a véletlen műve!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr747590752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2015.07.03. 17:43:37

Azt ajánlom a bevándorlóknak, hogy pereljenek Strassburgban, hogy nincs elegendő szulahéli, bantu nyelvű munkahely európában. Szerintem megnyerik és kapnak annyi kártérítést, hogy pár évig eléldegélnek belőle.

Csatos Bambi 2015.07.03. 18:13:45

@bkkzol:

"Azt ajánlom a bevándorlóknak, hogy pereljenek Strassburgban"

Én inkább azt ajánlanám, hogy menjenek oda üvöltözni, öklöt rázni, kukákat gyújtogatni, autókat rongálni, szeméthegyeket a vonulási útvonaluk mellett széthagyni, polgárokat fenyegetni.

Hátha ajánlanak nekik munkát.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.03. 18:29:00

Alapvetően az állampolgárság akkor érdekes, ha az illetőnek nincs munkavállalási joga az adott országban. Egyébként lényegtelen.

Az anyanyelv viszont alapvetően fontos adat, ezt érdemes eleve beírni a nyelvtudásnál első helyen. Ezzel sok gondot lehet megelőzni. Pl. egy neve alapján biztosan idegen ember esetleg magyar anyanyelvű (mondjuk például ÉN), míg egy tök magyar nevű meg esetleg nem magyar anyanyelvű (pl. van ilyen amerikai és román ismerősöm).

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.03. 18:31:15

@bkkzol:

A bantu az egy nyelcsalád, nincs bantu nyelv. S a szuahéli pedig az egyik legnagyobb bantu nyelv.

Az Európába menekülők között egyébként szuahéli nyelvű nemigen van, ez a nyelv olyan országokban beszélt, ahonnan nincs jelentős migráció.

bkkzol 2015.07.03. 19:50:20

@maxval bircaman felelős szerkesztő: köszi a fejtágítást. ennek tükrében teljesen megváltozott az álláspontom.

2015.07.03. 21:07:36

"fényképből nyilván kiderülne, de azt nem mindenki tesz a CV-re"

Európa sokszínűsége csodálatosan fejlett, vajon Koncsita vurszt úrhölgynek milyen CV forma lenne megfelelő, hogy megtudjuk, kicsoda micsoda valójában?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.07.03. 21:22:34

Olyan gáz, amikor az esélyegyenlőség nevében megpróbálják a pályázók minden személyes adatát begyűjteni: fotó, életkor, nem, bőrszín, vallás, nemzetiség, fogyaték, stb.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.07.03. 21:31:37

@Jankove: Ha küldene egy CV-t, és megmondaná milyen állást keres, kifaragnám úgy, hogy nőjenek az esélyei. De így látatlanban nem tudom a választ :)

@Online Távmunkás: életkort kifejezetten nem szeretek a CV-re íratni. A nemzetiség sem fontos, csak az állampolgárság (munkavállalási engedély miatt). Bőrszín, vallás végképp nem lehetne tényező, de a vallás ennél érzékenyebb, mint előző posztomban fejtegettem. A fogyaték viszont igencsak fontos infó: csak olyan munkát adnék fogyatékkal élőnek, amit el is tud végezni önállóan vagy nem szakmai segítséggel. Pl. irodai munkára simán lehetne kerekesszékest felvenni csak azért, mert dossziék vannak felső polcon is, nem is mérlegelnék ezen. Vezetői beosztásba is simán (törpenövésű igazgatót már láttam, engem interjúztatott...), IT egyes területein is teljesértékűen foglalkoztathatók. Majd a kollégák segítenek nekik pl. a magas polcnál, ezt viszont elő is írnám nekik. Áruházi pénztárba már nem biztos, hogy kerekesszékest javasolnék, mert emelgetni kell az árukat, de hallássérületet simán. Szóval igen, jó tudni a fogyatékosságról, de már elég régóta kutatom a témát, voltak fogyatékkal élő jelöltjeim, a beszédhibától kezdve a végtaghiánnyal élőig, és még mindig nem merek cikket írni róla, annál ez nehezebb téma. Amíg nem foglalkoztam vele elég mélyen, azt hittem a börtönviseltek álláskeresése a legnehezebb.
süti beállítások módosítása