JobAngel Az álláskeresők védangyala

Hogyan emeld ki a legütősebb munkatapasztalataidat az önéletrajzban?

2015. május 19. 06:00
10 hozzászólás

Az önéletrajzban a munkatapasztalatok leírásán nagyon sok múlik, ezt olvasva kiált fel leginkább a kiválasztó, hogy „pont ez kell!” Persze csak akkor, ha nem általánosságokat írunk, hanem konkrétumokat.

A kronológia önéletrajzsablonokat akkor találták ki, amikor még egyértelmű volt, hogy valaki elvégez egy főiskolát, egyetemet, elhelyezkedik juniorként, néhány év alatt manager lesz, majd középvezető, beosztottakkal, és lépeget felfelé a ranglétrán töretlenül. Kronológiailag szépen bemutatható a fejlődés, és ez impresszív… lenne, ha manapság létezne ilyen ember. De manapság ennél sokkal kalandosabb, hektikusabb karrierutak léteznek, ezért van szükség a tematizálásra, és ezért felejtsd el a kronológiai CV-t.

Vegyünk egy példát, amin mindezt be is mutathatom.

Fiktív álláskeresőnk önéletrajzának munkatapasztalati fejezete most így néz ki:

eredeti.jpg

Jelenleg recepciós, de marketinges állásra jelentkezik, és el kell érnünk, hogy leginkább releváns tapasztalatokat lásson az olvasó. Évekkel ezelőtt csinált olyasmit, amire most jelentkezik, de ez nem baj. Ilyen esetben a „Munkatapasztalatok” fejezetet kétfelé kell bontani. „Szakmai tapasztalat” alatt felsorolni mindazt, ami az adott álláshoz fontos lehet, viszonylag hosszan, vázlatpontosan, áttekinthetően. A másik fele a „További munkahelyek”, ez alatt kell egy-egy sorban elintézni azt, ami nem igazán kapcsolódik az adott álláshoz, vagy már régen volt, vagy más miatt nem érdekes.

jelenlegi_hatra.jpg

Kiemeltem a marketing szakmát, és a recepciós állást a leírások végére tettem. A dátumok is a sor végén vannak, nem az a hangsúlyos, hogy mikor, hanem, hogy mit csinált. Ha több nem releváns állása lenne, a "Jelenlegi munkahely” helyett "További munkahelyeket" írnék.

Ezen a felosztáson túl érdemes lehet kompetenciák vagy iparágak mentén csoportosítani a tapasztalatokat:

Iparági felosztás

Egy adott iparágon belülről szívesebben vesznek a munkáltatók jelölteket a pozícióikra, mert az évek alatt megszerzett iparági tapasztalat nagyon értékes. Ha ismerjük az adott iparág szakirodalmát, szokásait, meghatározó vállalatait, azt érdemes az önéletrajzban „Iparági tapasztalatok” címszó alá beírni.

iparagi.jpg

A cég nevébe bekerült a tevékenysége, és a leírásba is. Beletettem egy-két olyan jelzést a leírásba, amiből látszik, milyen termékekhez is érthet az álláskeresőnk, valószínűleg a célcsoport, vevőkör is hasonló. Ha a megpályázott állás pont erről szól, akkor nyert ügye van, eljut állásinterjúra.

Tevékenységbeli felosztás

Ha az iparág nem ugyanaz, de a pozíciók igen (pl. mindig is marketinges voltál, most ugyan gépipari céghez jelentkezel, előtte meg élelmiszeriparban voltál), akkor a tevékenység közös pontjairól szóljon a CV. Ha az álláshirdetésben kiadványokkal való munka kapott hangsúlyt, az kerüljön előre, a többi leírást vegyük rövidebbre:

tevekenysegbeli.jpg

Kompetenciák csoportosítása

Amikor sokféle állást töltöttél már be, de ezekben mindig ugyanazokat a kompetenciákat használtad, ezt a megoldást is választhatod. Ha jó szövegíró vagy, és ezt használtad marketingkampányokban és újságíróként is, kritikusként is, ez egy jó irány lehet egy újabb állás megpályázáshoz.

Láthatjuk, hogy ugyanannál a jelöltnél is sokféle lehetőség van arra, hogy mikor mit és hogyan írjon magáról. Nem hazudott, nem csúsztatott, csupán az álláshirdetésekre válaszolt. Ami az álláshirdetés szerint kell, és ami a meglévő tapasztalatai között már létezik, egyértelműen kiemelendő.

----

Látogasd meg további ötletekért a CV-minta gyűjteményem, itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr147451412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Showmiller · http://ujallastakarok.blog.hu 2015.05.19. 15:46:51

Igen, ez pont arról szól, amiről én is írtam. Jól kiegészítjük egymást, köszönöm :-) .

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.05.19. 15:50:05

@Showmiller: Pedig ez véletlen volt :)

Mostanában sokaknál kellett testreszabást tanítani, ami elég aprólékos munka, ezért gondoltam, inkább egy fiktív példán megmutatom, hogy mindenki láthassa, miről is van szó.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.20. 08:30:12

Be kell nyomni pár kamumunkahelyet a múlt évtizedbe, ez sokat dob az életrajzon.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.05.20. 08:48:44

@maxval bircaman szerkesztő: Akkorát dob rajta, hogy egyenesen a kukában landol. Esetleg elmentik a "soha többé" mappába. Hazudni tilos!

bela 2015.05.21. 07:54:45

@maxval bircaman szerkesztő: nem elég, hogy fideszes provokátor vagy, még hazug is vagy?

TBit 2016.01.10. 12:19:06

@jobangel: Mit gondolsz, milyen nyelven kell megírni az önéletrajzot? Ha pl. magyarul rakták fel a hirdetést, de más nyelven adjuk be -amilyen nyelv elvárás is a pozícióhoz-, számíthat?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.01.10. 12:24:12

@TBit: Ha magyarul rakták fel a hirdetést, akkor magyar CV mindenképpen kell. Ha elvárás nyelvtudás, akkor az adott nyelve(ke)n is érdemes megcsinálni a pályázatot.

TBit 2016.01.10. 13:59:24

@jobangel: koszi a gyors valaszt. Es divat meg szemelyes tulajdonsagokat, hobbit feltuntetni?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2016.01.10. 16:26:42

@TBit: Hát hogyne :) Nemcsak divat, de hasznos is!
süti beállítások módosítása