JobAngel Az álláskeresők védangyala

Honnan tudjuk, hogy jó céghez megyünk?

2015. február 17. 09:25
19 hozzászólás

agreement.jpgAmikor megérkezik végre a hívás, hogy megkaptunk egy állást, nehéz higgadtnak maradni, és nem is veszi jól ki magát, ha gondolkodási időt kérünk, még az is lehet, hogy ezzel buknánk el az állást. Ezért ilyenkor nagy örömmel igent mondunk, és néha később meg is bánjuk…

Ezt elkerülendő, van pár momentum, amit már az álláskeresési fázisban érdemes feljegyezni minden állásinterjú után, a régebben már tárgyalt álláskeresős füzetbe! Igen, papíralapon, hogy azonnal lehessen keresni benne, és felfrissíteni az állásinterjús és toborzási tapasztalatokat. És mivel az álláskeresők jórésze elég sok interjún jelenik meg, és mindegyikre nem emlékezhet fejből, a jegyzetek fognak segíteni. Gondoljuk végig az alábbiakat!

1. Voltak-e bizonytalanságok a keresésük során? Lemondott, áttett interjúk, várakoztatás interjú előtt, bármi, ami szervezetlenségre utalt?

2. Szimpatikus volt-e az interjúztató? Milyennek láttad állásinterjúra menet a cégben a hangulatot? A munkavállalókat láttad-e munka közben, mit láttál? Lelkes, mosolygó dolgozókat, vagy sajnálattal néztek rád, mint áldozatra? Esetleg furán méregettek, mint leendő riválist? Tudsz-e valamit a vállalati kultúráról?

3. Beszéltetek-e mindenről, ami téged érint? Tudod-e milyen teljesítményt várnak majd tőled, hogyan mérik majd a teljesítményed? Beszéltetek-e arról, hogyan értékelik az alulteljesítést, a felülteljesítést, mit kezdenek a „pont elég” teljesítménnyel?

3. Tudsz-e azonosulni azzal, amit a cég képvisel, árul, forgalmaz? Hiszel-e a termékükben, szolgáltatásukban, fontosnak tartod-e a cég tevékenységét? Mik a cég rövid és hosszútávú tervei? A cég maga hogyan tervez fejlődni, tervez-e? A te pozíciódban van-e fejlődési lehetőség? Nem baj, ha nincs, és neked nem is célod, hogy ebben fejlődj. De ha az ambícióiddal nem egyezik az ajánlat, akkor az nem lesz jó állás hosszútávon. Rövid távra is tervezhetsz, de akkor ennek légy tudatában, legyen határidőd magadnak, meddig és hogyan maradsz egy ilyen pozícióban.

4. Lehet ismerős ott dolgozóktól, vagy azok ismerősétől is véleményt kérni, de vajon mennyire lesz őszinte? Hányan fogják bevallani, hogy bizony ők kihasznált dolgozók, és nagyon rossz helyen dolgoznak? Lehet online utánajárni a cégnek, de abból sem fogunk valós képet kapni, legalábbis nem arról, amiről szeretnénk.

Ezeket leginkább az állásinterjún tudod kideríteni. Ha megérkezik az állásajánlat, és ezekkel nem vagy tisztában, akkor biztosítsd a hívót arról, hogy nagyon érdekel a lehetőség, és kérj egy találkozót, ahol megbeszélitek a részleteket. Bármikor mondhatsz nemet még ekkor is, ha valami nem felel meg neked.

Örök dilemma, hogy ha állásból állásba váltunk, mikor érdemes felmondani? Mit tegyünk, hogy nehogy felültessenek, és a felmondásunk után meggondolja magát az új hely? Egyértelműnek tűnik, hogy csak akkor mondjunk fel, ha az új munkaszerződést már aláírtuk, gyakorlatban viszont a munkaszerződés aláírása általában az első munkanapra esik (rossz gyakorlat, de akkor is ez az általános). Multicégek írásos offer letter-t küldenek általában, az már elég erős szándéknyilatkozat. Kisebb cégeknél érdemes legalább egy e-mailt kérni, bár ez sem ad túl nagy biztonságot, marad a saját meggyőződésed. Szerencsére nem gyakori, hogy meggondolják magukat a cégek, és felültetik az álláskeresőt, de óvatosnak lenni sosem árt. Nemet mondani sem feltétlenül bűn!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr847182237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.02.17. 13:18:50

nah igen, nekem ajánlották azt is, hogy írjak egy listát, hogy milyen helyen szeretnék dolgozni, amiben többek között benne van pár olyan dolog, amit írtál is, és ha nem találkoznak a feltételek, akkor nem is nagyon jelentkezek, ha meg ott derül ki, akkor ott ér véget

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.02.17. 16:00:01

@pingwin: a saját kútfőből írt listának azért nem vagyok híve, mert hiába "rajzolok magamnak egy pasit", attól az még nem jön fehér lovon. És néha ugyan úgy festett, nem azt ajánlják, ami nekem egy ilyen listán lenne, de amit ajánlottak, arra nem is gondoltam, hogy lehetne kérni, és tetszett. És volt olyan is, amikor összeraktak nekem egy olyan cafeteria-mixet, amiből semmit sem tudtam volna használni :) Szóval hallgassuk meg mindig az ajánlatot, mondjuk el, mi tetszik, mi lenne jobb, ha másképp lenne, ha lehet, oké, ha nem lehet, akkor ott vége... de lehet, hogy el kell fogadni, ha nincs jobb.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.02.17. 16:30:38

@jobangel: az rendben van, hogy nem biztos, hogy le tudom festeni ki tetszene, de azt igen, hogy ki nem

Din Serpahis 2015.02.17. 21:47:37

Ha multihoz megyünk (pláne ha külföldre) pluszként bejöhet a képbe a glassdoor.com, a kununu meg az ehhez hasonló site-ok. Szerintem elég jók, az egyel ezelőtti munkahelyemről pl a glassdoor-os vélemények tökéletes képet adnak.

2015.02.17. 22:40:43

Hát ez elég papírszagú.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.18. 08:28:55

"Egyértelműnek tűnik, hogy csak akkor mondjunk fel, ha az új munkaszerződést már aláírtuk, gyakorlatban viszont a munkaszerződés aláírása általában az első munkanapra esik (rossz gyakorlat, de akkor is ez az általános)."

Mivel mindenhol van próbaidő, ennek semmi jelentősége nincs.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.02.18. 08:54:29

@maxval bircaman szerkesztő: annyi a jelentősége, hogy megbánod-e a felmondást, vagy sem. A váltás mindig kockázattal jár, de nem mindegy, mekkora a kockázat. Ha már elkezdődött a munkaviszony, akkor invesztált bele a munkáltató is: bejelentette az új munkavállalót, rögzítette a rendszereiben, gyártott neki jogosultságokat, belépőkártyát kért, munkaterületet kerített neki stb. Dolgozott vele, azaz pénzbe került neki, ami ad okot bizakodásra.

Sajnos járt már úgy jelöltem, hogy már a céges majálisra is meghívták, utána azt mondták neki, bocs, mégsem veszünk fel új embert. Mondjuk ő hosszú munkanélküliség után járt így, de ettől még elég durva volt (cég megjegyezve egy életre általam természetesen, összes jelöltet óva intem tőlük)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.18. 09:31:10

@jobangel:

Valójában mi a gyakoribb:
- azt mondják felvesznek, majd meggondolják magukat?
- felvesznek és az első héten elbocsátanak?

A második a gyakoribb, hiszen megesik, hogy már a munkaviszonyban döbbenek rá: mégse te vagy az ideális jelölt. Azaz felesleges az első ponttal törődni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.02.18. 09:52:48

@maxval bircaman szerkesztő: kockázatot kezelni sosem felesleges. Tekintve, hogy láttam néhány durva csalódást a témában, nem mondhatok mást, mert nekem fontos, hogy ha lehet, ne érjen ilyen csalódás egyetlen álláskeresőt sem.

randomuser1 2015.02.18. 10:53:21

ez azért így ebben a formában kb az álláskeresők egy százalékának tizedére ha vonatkozhat, a legtöbben itt ezen a mai piacon a mikorkedhetek és mennyit kapok kérdések fizikai béklyóiból nem igazán tudnak kibújni

Dr_utcai_arcos 2015.02.18. 10:56:44

@Din Serpahis: Ja. Érdekes volt a volt cégeimről tőlem független véleményeket olvasni, néha mintha nem is ugyan ott dolgoztunk volna, ezért ajánlatos az üvegest is fenntartásokkal kezelni. De kiindulópontnak biztosan jó. De az ami tényleg döntő, azon kívül, hogy mit adnak, hogy amikor először belépsz az ajtón az első interjúkor, érzed e azt, hogy húbassz... ide szívesen kelnék minden nap.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.02.18. 11:00:52

@Emmanuel Goldstein: Ezt értem, és valóban ez a realitás. De még sokszor az az álláskereső sem támaszt igényeket, aki megtehetné. Cél lenne, hogy ki tudjanak bújni a béklyóból. Ha minden álláskeresőnek lennének igényei, kevesebb kizsákmányolható ember lenne. Persze a munkáltatók egy része így is sír, hogy nem talál "rendes" munkaerőt, aztán kiderül, hogy az ő ajánlatára csak az mond igent, akinek nincs más választása, és amint van más, le is lép. A munkáltató ebből leszűri, hogy "szemét melósok", ami persze a munkaerőpiac szempontjából továbbra is rossz válasz. Ha majd a munkáltató azzal szembesül, hogy vagy jól bánik az alkalmazottal, vagy maga tolja a szekerét, akkor elindul vmi változás.

Dr_utcai_arcos 2015.02.18. 11:01:09

@Emmanuel Goldstein: nekem piszok nagy mázlim volt:
1- tökéletesen flottul ment minden
2-nemcsak szimpatikus, de piszok jól is néz ki :)
3-ha nem beszéltek róla, az részben a te hibád is, azért van a szánk, hogy kérdezzünk (bár volt olyan megbeszélésem, hogy olyanokat kérdeztek, ami azt gondoltam alap egy jelentkezésnél -mit tud a cégünkről...? -mert van aki még annyit se fektet bele, hogy megnézze a cég weboldalát, elolvasson egy két fórumot-)
3- (becsapós, észrevettük ám ;) )-szerencsére mind a cég, mind a szolgáltatások, mind az előrelépési lehetőségek adottak
4-hát, eddig senki nem panaszkodott az ismerősök közül :).

randomuser1 2015.02.18. 12:48:02

@jobangel: nyilván minden szitu más, de ha modjuk van egy szilárd karriered, egy jó munkáltatód, és váltani akarsz, még akkor is rácsodálkozol egy csomó dologra, a hazai munkaerőpiac egy sűrű, sötét lepel ami mögött sose tudod mit találsz, a válalati sajátosságokat is csak menet közben fogod felismerni, kezdve a kávéautomata minőségével és a cég husszútávu hr politikájával végezve.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.02.18. 12:53:45

@Emmanuel Goldstein: Ez így igaz. Nálam mondjuk a kávéautomata nem kardinális kérdés, de a lepusztult, rossz környék már lehet kizáró ok. Meg ha elhangzik állásinterjún, hogy "mi olyanok vagyunk, mint egy család", akkor az álláskeresős füzetbe erre van külön oszlopom, hogy ez elhangzott, azaz a válaszom nem...

A sötét lepel alatt még persze lehet egy csomó minden, de kérdezni kell, hátha kibukik. Ha van közvetítő, attól is, sőt tőle igazán.

randomuser1 2015.02.18. 13:18:53

@jobangel: mondjuk ebből a szempontből egy fejvadász aranyat ér, mert nem fog kireferálni olyan helyre, ahonnan menekülnek az emberek, vagy legalábbis szól előre...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.02.18. 13:25:07

@Emmanuel Goldstein: sőt, el sem fogad ilyen helyekről megbízást, mert tuti kudarc (ha a jelölt nem válik be, garanciális kötelezettségük van rá, hogy ingyen vagy nekik nagyon rossz feltételekkel vigyenek mást. Hülye lenne ezt vállalni egy gázos cégnek.
Pl. a CVonline csak 100%-ban bejelentett munkákra hajlandó közvetíteni, és ők el is mondják ezt magukról a jelölteknek is. Ez is egyfajta piacszűrés, méghozzá hatékony.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2015.02.18. 19:03:42

Velem történt olyan, hogy már a telefonos interjú egyeztetésnél elment a kedvem még attól is, hogy az interjúra elmenjek.
Pl.: A leendő főnököt túl közvetlennek véltem, sőt még azt is elmondta, hogy 4 embert alkalmazna az adott területen, de abból csak hárommal szeretné hosszabb távon folytatni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.02.19. 13:03:28

@Din Serpahis: @Dr_utcai_arcos: A Glassdoor-ra bárki írhat és egyes cégek feltűnően manipulálják is.

@Emmanuel Goldstein: Azt sose értettem, hogy egy közvetítő miért foglalkozik olyan cégek hirdetéseivel, amiről lebeszéli a jelölteket.
süti beállítások módosítása