JobAngel Az álláskeresők védangyala

Túl az ezredik önéletrajzon

2015. február 03. 07:00
6 hozzászólás

1000.jpgMostanában ugrottam át az 1000. kijavított, finomított, közel tökéletesre csiszolt önéletrajzot a Jobangel blog története során, így egy kis összefoglalót írnék, válaszolva Gyakran Ismételt Kérdésekre is.

Alapvetően kétféle kérés van önéletrajzokkal kapcsolatban: vagy konkrét álláshirdetésre jelentkezésben kér segítséget valaki, vagy több sikertelen próbálkozás után ír nekem. Az első esetben egy olyan önéletrajz születik, ami az adott álláshirdetésre jó, de kap szempontokat ahhoz is, hogy mi az, amit minden esetben emeljen ki magáról, tegyen rendbe a CV-ben, és mi az, ami emiatt az adott álláshirdetés miatt kell úgy, ahogy tanácsolom, és máshová másképp kellhet.

A második esetben az általános hibákat, mellément gondolatokat, hiányosságokat kell kijavítani – ha egyáltalán van ilyen, néha nincs, és a CV jó, máshol van a sikertelenség oka – ez lehet több levélváltásból álló folyamat.

Ha kapok motivációs levelet és CV-t is, véletlenszerűen választom ki, melyikkel kezdek (mert mindkettőnek elégnek kellene lennie a teljes képhez). Ha ír részletes levelet is a helyzetéről, az segít, mivel érdemes kezdenem. Megnyitom a fájlokat, nekilátok. Jön a „közvetítés”: összbenyomás az anyagról, a formátumáról, a szövegszerkesztéséről, arról, hogy milyen ránézni, lehet-e jól olvasni. Majd a tartalom: motlevélnél, hogy jó-e a sorrendje az egyes gondolatoknak, azt sikerült-e átadni, amit valószínűsíthető, hogy közölni szeretett volna. Esetleg, hogy nem sikerült közölni azt, amire kíváncsi lehet az ő szakterületén egy álláshirdető. CV esetében a folyamat ugyanaz: fejezetről fejezetre, munkatapasztalatról munkatapasztalatra próbálok végigmenni rajta. Ha hiba van, akkor megmagyarázom, miért hiba, vagy én miért gondolom annak. Ha csak ízlésemnek nem felel meg az adott dolog, azt is jelzem. Pl. én nem szeretem a szövegben (főleg motlevélben) aláhúzott, vastagon kiemelt részeket, mert szerintem szájbarágós és nem veszik jól sok helyen, de ha az álláskereső így szeretné, ez nyilván nem hiba. Utálom a sorkizárást, mert megnehezíti az olvasást, de attól az még jó úgy a CV-ben. Egy jó jelölt jó CV-jében tökmindegy, hogy sorkizárt vagy sem a szöveg, nem fogják elengedni.

A végén újra összességében nézem: érdemes-e fejezetek sorrendjén cserélni, a teljes képet látva (más) összefoglalót írni, visszamenni a motlevélbe, és amit jónak gondoltam, mégis javítani, másképp írni. Ha újabb verzió készül, szívesen megnézem azt is, néha 10-12 verzióból jutunk el a véglegeshez. Van, ahol a tartalom annyira „zizi” (éljen a közszolgálati és a Europass önéletrajz minta, és áldassék a neve az ő kitalálóiknak :/ ), hogy először kénytelen vagyok formailag helyretetetni az álláskeresővel, hogy utána a kifésült kócból a tartalomra is tudjunk koncentrálni.

Ha munkánkat siker koronázza, és állásinterjús támogatásra van szükség, azt is próbálom megoldani. Elmondani, hogy a CV-jében lévő dolgokkal hogyan érveljen, hol pontosítson, esetleg mit kérdezzen ő az adott pozícióval kapcsolatban. Állásinterjús beszámolókat is kapok, szerencsére inkább pozitívat, mint negatívat. Nem igazán találkozom horrorsztorikkal, nyilván mintám nem reprezentatív, de úgy érzem, a felkészült jelöltek azért szerepelnek jobban, mert már gyűjtöttek a felkészülésből elég önbizalmat. És persze fel is akartak készülni, hiszen kérdeztek, gondolkodtak rajta, mit hogyan csináljanak. Aztán jön a feszült várakozás, sikerült-e vagy sem az interjú? Sok esetben sikerül, statisztikát természetesen nem vezetek erről. A blog kezdete óta már vannak visszatérő „vendégeim”. Eltelt 2-3 év, váltana, mert… Ilyenkor elgondolkodom: hogy örült akkor az állásnak, és kiábrándult néhány év alatt? Mit rontott el bármelyik fél, hogy így alakult? A visszatérők már jóval magabiztosabbak, nem is igazán tanácsért jönnek, csak megerősítésért. És jól csinálják, megtanulták, ráéreztek arra, hogy miben jók, hogy lehet ezt tálalni.

Kik keresnek meg?

Biológustól építészmérnökig, informatikustól adminisztrációs területekig, állatorvostól az öntödei munkásig, faipartól autóiparig mindenhonnan. Nincs jellemző réteg, talán feltűnően nagy arányban adminisztrációs területről írnak nekem, és egyre többször közszférából. Több nő, mint férfi, korosztály szerint inkább idősebb férfiak, és inkább fiatalabb nők. Mindenféle élethelyzetből, pályakezdőtől a tartós munkanélküliig, gyesről visszatérőtől a pályaelhagyóig, börtönviselttől a külföldről hazatelepülésen gondolkodóig, Hongkongtól Svédországig.

Kudarcok? Emberek, akiknek nem lehet segíteni?

Igen, voltak kudarcok. Volt, amikor hiába javasoltam bármit az álláskeresőnek, elmagyarázva, miért nem jó úgy, ahogy ő csinálja, és miért lenne jó úgy, ahogy én javaslom, nem hitte el, így nem is jutottunk előbbre. Volt, hogy közös munka után eljutottak interjúra, majd állásajánlatot kaptak, néha már szerződéstervezetet is, és mégis visszamondta a munkáltató… Ezekről csak a munkáltatók tehettek, eddig összesen 4 ilyen esetem volt, szerencsére ez sem túl gyakori.

Emlékezetes esetek?

Hát persze, hogy vannak, de semmi kellemetlen. Aki nekem ír, többnyire már elfogadta, hogy segítségre van szüksége, a kritikám pedig őszinte, de törekszem rá, hogy ne legyen bántó, és ha látom, hogy ez nem egy jól sikerült önéletrajz, már a válaszom elején felhívom rá a figyelmet, hogy sok hiba látszik, és ne sértődjön meg, nem bántásnak szánom. Ezért nem is kellemetlen esetekre emlékszem, inkább meglepő hobbikra (varangymentő akciók- én, a ranidafóbiás biztos megjegyzem :), ultramaraton, operaénekesi, regényírói ambíciók), különleges köszönőlevelekre: pl. Youtube linkek jó zenékkel, egy képeslap, ami a munkahelyemre érkezett, egy novella, amit arról írt a sikeres álláskereső, hogyan élte meg a velem való közös munkát. Más felajánlotta, hogy én tegyek fel kérdést neki olyan témában, aminek ő a szakértője.

Ütközések?

Fura módon sosem volt olyan, hogy két álláskereső ugyanarra az álláshirdetésre akart jelentkezni segítségemmel.

Bevételek?

Álláskeresőktől elvből nem kérek és nem is fogadnék el pénzt, az előadásaim sem tiszteletdíjért mennek, az Adsense bevétel elég vékony (átlag 20-40 Ft naponta :)  Nem pénzért segítek, és ez így is marad. Ha pénzért tenném, már nem tenném.

Jövő?

Ugyanez, ugyanígy. A HRportál blogján és a CV-online blogján is megjelenek, lesz CV-péntek ebben az évben, lesznek újabb letölthető CV minták. Mesélek még a kóklerkedő, szakmaiatlan kiválasztási módszerekről, hátha cikivé válik asztrológiát, grafológiát, egyéb hókuszpókuszt használni munkaerő-kiválasztásra. Ha időben összeegyeztethető, szívesen megyek előadást tartani az álláskeresésről, mint eddig is. Köszönöm az olvasói kommenteket, a lájkokat, a figyelmet, a megértés, a meg nem értést, ami megmutatja, másképp is el kell magyaráznom valamit. A bizalmat, amivel a segítséget kérők megtisztelnek, a türelmet, mikor várni kell a válaszra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr527132533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.02.03. 14:33:12

Gratula! Ez nagyon szép lista, jó eredmények, és főleg tetszik, hogy ingyen csinálod! Csak így tovább!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.04. 13:06:23

gratula(?), illetve köszönöm személyesen is. én is küldtem egyszer és sokat segítettél. kukáztam az addigi anyagot és újraírtam.

callis 2015.02.04. 17:37:02

Gratulálok a bloghoz és a segítő munkádhoz! Nagyon tetszik az a szellem, amiben mindezt csinálod!

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.02.05. 01:41:11

Pedig, pénzért is segíthetnél embereknek. Magam is meglepődtem, mennyien fizetnek egy kis segítségért. (Saját tapasztalat, hobbiból, poénból, zsebpénznek csinálok ilyesmit)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2015.02.05. 11:14:21

Köszönöm mindenkinek :)

@Eltévelyedés: Igen, ebből külföldön megélnek, de ott nem is probléma, hogy fizessenek érte ember, mert van annyi tartalékuk, hogy belefér. Az egyik hasonló tevékenységet folytató helyre beküldte egy álláskeresőm az angol CV-jét. Kapott egy féloldalas, átfogó, semmire sem jó bírálatot, és egy brutális árajánlatot (már nem emlékszem pontosan hányszáz dollárost), amennyiért részletesen is megmondják a tutit. Beküldtem én is CV-met, ugyanazt az általános dumát kaptam vissza :)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.02.05. 18:43:25

@jobangel: Igen, ilyennel már én is találkoztam, kipróbáltam, ezt fel lehet ismerni. "Free CV review" és kapsz egy általános bullshitet, rögtön ajánlva az ő szakértőjüket, hogy majd rendbeteszik neked. Ott gyanús a dolog, hogy több olyat is írt, ami nyilvánvalóan nem igaz az önéletrajzomra, (pl ön nem írta bele számszerűen az eredményeit, és persze, alig volt benne olyan sor, amiben nem lett volna számszerüsített eredmény) és innen persze elveszítette a hitelességét is.
Tény, nem magyarországra dolgozom, és még csak kísérleti stádiumban vagyok, de így is vannak megrendelők. Ha az angol nem probléma, csináld te is! Szerintem még nagyon olcsó vagyok, levelezéssel kb 1 órás munkáért alig 35 dollárt kaszálok. Meg kéne találni azt a piacot, ahol 135-öt is adnak érte:) Nem zavar, egyenlőre csak hobbi. Zsebpénz, amit aztán nem sajnálok marhaságokra költeni.
süti beállítások módosítása