JobAngel Az álláskeresők védangyala

Honnan tudjuk, sikerült-e az állásinterjú?

2014. szeptember 22. 10:52
35 hozzászólás

siker_1.jpg

Az állásinterjúról kilépve szinte képtelenek vagyunk objektíven értékelni a teljesítményünket. Profi interjúztatók a legritkább esetben adnak bármiféle visszajelzést, így tényleg nem lehet tudni, hányadán is állunk. Jelekből lehet következtetni, de ezek észlelését eltorzíthatja a remény, vagy épp a reménytelenség érzése. Pár fogódzót próbálok adni, de sajnos pontos, tudományosan megalapozott válaszom nekem sincs (ahogy másnak sem lehet). Az is lehet, hogy amit jelnek veszünk, valójában nem is jel, csak épp valami miatt így sikerült.

Ökölszabály, hogy nem kérünk visszajelzést magunkról az állásinterjú végén, ez szigorúan tilos! Ekkor még nem tudja az interjúztató, hogy mit mondjon, mérlegelnie kell, de ha zavarba hozod, azzal biztos nem teszel jót magadnak (kivétel: börtönviselt jelölt kérdése arról, akadály-e a rovott múltja. Ez egy olyan eldöntendő kérdés, amire jó eséllyel tudja a választ az interjúztató).

Jelek, hogy nem sikerült

 

1. Túl rövid volt

Ha már van állásinterjús tapasztalatod, nagyjából tudod, hogy a te területeden mennyi a szokványos idő. Ahol általában fél óra, ott egy negyedórás interjú nem jó jel, ahol 1-1,5 óra a szükséges, ott a félórás, 40 perces interjú nem jelent sok jót.

2. Hirtelen lett vége

Hacsak nem az történt, hogy valamilyen váratlan és halaszthatatlan ügy miatt el kellett rohannia az interjúztatónak, ez bizony nem jó jel. Még várnád a kérdéseket, még nem tárgyaltatok meg egy csomó mindent, és ő egyszer csak azt mondja, lejárt az idő. Hogy ezt ajelet felismerd, már az időpontegyeztetésnél tisztázni kell, hogy kb. milyen hosszú lesz. (Milyen időtartamra számíthatok? Vagy: 10-től 11-ig? stb.)

3. Túl rövid volt, ahhoz képest, hány interjúztató volt jelen

Ha többen interjúztatnak, akkor kb. másfél óra a reális, hogy mindenkivel mindent meg lehessen beszélni. Ha szakmai és HR oldal egyaránt jelen van, általában a szakmai oldalnak lesz több kérdése, a HR-es néhány kérdést tesz fel pl. fizetési igényről, szabadságtervekről és egyéb praktikus témákról, az idő nagyrészében inkább csak figyel. Szakmai emberből akár 2-3 is jelen lehet, ha mindnek van kérdése, és rendes kifejtős válaszokat adsz, kérdezel te is, akkor 1-1,5 óra biztos eltelik.

4. Megígérik, hogy jelentkeznek, de időtartamot nem mondanak

A „majd értesítjük” lehet üres lózung is, többnyire az. Ha mondanak egy konkrét időpontot (jövő héten, hó végén stb.), és addig sem történik semmi, akkor lemondhatsz az állásról, legalábbis egy időre. Nem biztos, hogy veled volt baj, vagy mást választottak, lehet, hogy közben olyan változások történtek, hogy az új emberre már nincs is szükség. A munkáltató részéről ugyan nem elegáns ilyenkor sunnyogni, és reménykedni, hátha a jelölt nem érdeklődik, és akkor nem kell nemet mondani, de sokszor ezt teszik.

Honnan lehet tudni, miért nem téged választottak?

Talán elmondja a közvetítő, interjúztató, ha közli a rossz hírt telefonon. Gyakoribb, hogy egy egysoros e-mailt küldenek, miszerint „nem Önt választottuk”. Ilyenkor lehetőséged van megköszönni a visszajelzést, és visszakérdezni, miért nem téged, de többnyire nagyon általános választ adnak, ha egyáltalán adnak. Szóval, majdnem sehonnan.

Jelek, hogy sikerült

 

1. Béralku

Csak olyan emberrel kezdenek bérről alkudozni, akivel el tudnák képzelni a hosszútávú együttműködést. A béralku nem egyenlő azzal, hogy megkérdezik, mi a fizetési igényed, és pókerarccal tudomásul veszik. Az még nem jelent semmit. Ellenben, ha rákérdeznek a részletekre, mint cafeteria-elemek, bejárás stb. akkor már számolnak veled (szó szerint). Természetesen ebből még nem biztos, hogy lesz megegyezés, de közel vagy hozzá.

2. Közös jövőről beszélnek

Ezek lehetnek elejtett félmondatok is, „ezt majd a HR-el kell megbeszélni” vagy „ha majd az XY-nal beszél, ezt említse meg” stb.

3. Szerződéstervezetet, vagy más dokumentumot adnak

Szerződéstervezetet adnak átolvasásra, offer lettert küldenek, részletes munkaköri leírást stb. Ez még nem jelent megállapodást, de ilyen dokumentumokat csak az kap, akivel el tudják képzelni a megállapodást.

Figyelem! Bármilyen pozitív jel nem jelenti azt, hogy meg is kapod az állást. Amíg nincs mindkét fél által aláírt munkaszerződés, addig nem lehetsz biztos abban, hogy téged választottak. Sajnos láttam már olyat, hogy félreérthetetlen jelekből az látszott, hogy a jelölt megkapta az állást (meghívták belső céges rendezvényre), majd mégis meggondolták magukat. Csak az aláírt szerződés a garancia. Ill. az sem, hiszen a próbaidő még 3 hónap, ott még bármelyik nap történhet bármi.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr316718845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.22. 11:08:22

szóval, lényeg a lényeg, míg alá nem ír az ember addig semmi se biztos. :D

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.22. 19:51:39

@doggfather: És utána sem... Nincs már olyan, hogy biztos állás.

vuvuvu2 2014.09.22. 21:27:06

basszus kulcs, nem hiszem el hogy megint a valóságtóé ennyire távol álló dolgokat közöl ez a blog.

szerződés? ajánlat? konkrétan ha írásban kapsz egy ajánlatot akkor az már azt jelenti hogy veled képzelik el a jövőt. persze ha elfogadod az ajánlatot. szerződéstervezetet úgyszintén akkor kap az ember amikor már a szerződéses feltételekről van szó. ez pedig akkor téma, amikor már valaki mellett döntöttek.

csárlszbrunzol 2014.09.22. 22:00:08

Fontos kiemelés az elejéről, hogy ez fogódzó csak. Cége, módszere, interjúztatója válogatja. Iránymutatás, de senki ne dőljön a kardjába azért, mert minden jel stimmelt, de mégsem vették fel.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.22. 22:09:09

@vuvuvu2: Elég tapasztalatlanka vagy a témában... Bizony, még az általad aláírt, visszaküldött szerződés is lehet csalódás tárgya, mert esetleg 3 vezetővel feljebb nem egyeztettek, és neki épp nem felelsz meg, ezért nem írja alá. Vagy épp mindenkivel végignézték a jelöltet, csak a munkáltatói jogok gyakorlójának más véleménye volt a jelöltről, miután ő is csekkolta a referenciákat. Pedig a jelöltnél már ott volt a levél, mikor jelenjen meg kezdésre. Vagy megjelent reggel, hogy ő az új munkaerő, jött aláírni a szerződést, és akkor kezdene is, és közölték vele, hogy bocs, mégse.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.22. 22:29:45

@csárlszbrunzol: Jól látod. A legnagyobb baj, hogy egy ilyen elutasítás több kárt okoz, mint egy sima nemleges válasz. Mert itt már volt esély, itt már reménykedett, mi több, nyilván meg is felelt, ha biztató jeleket kapott. Ebből a fajta csalódásból nehezebb felállni, mint egy nem sikerült interjúból, ezért nagyon figyelni kell arra, mennyire vesz komolyan egy biztatást, vagy mennyire reménykedik a pozitív jelekben.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2014.09.22. 22:46:01

Jelek, hogy nem sikerült:
..............
..............
5. Be se hívtak.

Dbm 2014.09.22. 23:14:17

Még ki sem írták a hírdetést, behívtak egy interjúra azzal a vezetővel, aki a főnököm lenne. Nagyon pozitív volt. Eltelt másfél hónap, és az ígéret ellenére nem kerestek a hr-esek (ők lennének a következő kör). Rákérdeztem a vezetőnél, azt mondta, hamarosan keresni fognak. Megint eltelt egy hét, és még a hírdetés sem jelent meg. Most mire gondoljak?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.22. 23:19:54

@Dbm: Semmire ne gondolj, lépj tovább. Egyszer utánamentél, nem lett eredménye, valószínűleg nem veled van a baj, hanem vmilyen belső döntést nem hoztak (még) meg. Vagy már nem is fognak, csak azt meg nem mondják el egy külsősnek. Ha kellesz nekik, akkor úgyis megtalálnak. Főleg, hogy ismerős lenne a vezetőd.

Dbm 2014.09.22. 23:27:23

@jobangel: Kedves Angyal! Sajnos nem olyan időket élünk, hogy az ember egyszerűen továbblép. Főleg úgy, hogy ez egy nagyon jó lehetőség. Mellesleg öt éve keresek munkát sikertelenül. A szakmámban, az én tapasztalati szintemen Magyarországon nem nagyon vannak állások. Szóval reménykedem.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.22. 23:33:07

@Dbm: Reménykedni szabad, de a tétlen várakozásnak nincs értelme, keresgélni kell tovább. Tartsd a kapcsolatot az ismerőssel, de ne kérdezgesd túl gyakran, mert lehet, hogy őt is idegesíti, hogy nem tud mit mondani, vagy őt is lebegtetik. Közben keresgélj tovább, mert ez ennyi infó alapján bizonytalannak tűnik. A lebegtetés a legrosszabb, amit egy jelölttel tehetnek, de ha ismerjük az okokat, talán érhető.

Tudományos libsizmus 2014.09.22. 23:40:50

Akinek nincs jobb ötlete, az állásinterjúkra jár:)

Dbm 2014.09.22. 23:41:09

A várakozás nem probléma, inkább a bizonytalanság zavaró. Ha tudom, hogy megy a dolog a maga útján akármilyen lassan is, kivárom türelemmel. Attól tartok, hogy még nem biztos, hogy egyáltalán kiírják ezt a pozíciót. Attól kevésbé, hogy nem találnak alkalmasnak. Szerinted mennyi idő múlva célszerű érdeklődni újra? Nyilván nem akarok nagyon kétségbeesettnek látszani.

braue 2014.09.23. 04:27:17

Ha mondjuk azt mondják, rendben, akkor ha akar holnap kezdhet?

levendulabandi 2014.09.23. 07:27:39

Idéznék egy hr-es könyvéből, múltkor linkelte be a kommentekbe vki a könyvet, én pedig elolvastam:

"Az utolsó interjú utáni időszak Ezt a legnehezebb kibírni. Túl vagy több fordulón, minden főnökkel találkoztál. Az agyad beindult, már tudod, mit fogsz csinálni az első tíz napban.
És nem tehetsz mást, csak vársz. És vársz. És még mindig vársz. Azt mondták, a hét végéig választ kapsz. Azóta még egy hét eltelt, mégsem történt semmi. Mit tehetsz? Az okos fejvadász úgyis csak annyit mond: Sajnos még nem tudunk választ adni. A buta ilyeneket mond: Sajnos a főnök elutazott, sok a dolga, átszervezés van, nem alakult ki teljesen az adott munkakör, a kinti központnál van az anyaga, ők nem válaszoltak. ezek mind belügyek, előbb utóbb elmúlnak, és gyakran még akkor sincs válasz. A gyatra kifogások meg olyanok, mint Karinthy legendás Tanár Úr Kérem-jében: Tanár úr én csak azért késtem, mert a villamosom elé egy döglött lovat fújt a szél. Átlátszóak. Véleményem szerint egyet tehetsz: Keress tovább állást, mintha semmi sem történt volna veled. "

levendulabandi 2014.09.23. 08:14:34

@braue: Sajnos annyi inkorrekt cég van, hogy tényleg csak az aláírt szerződés.Jártam már úgy, hogy közölték a 3. kör végén (felelős vezetők), hogy gratula, nyertem, körbevezettek az épületben, bemutattak a leendő kollégáknak, megmutatták azt is hol fogok ülni.Ez egy szerdai napon volt délután, utána hétfőn kellett volna kezdeni. Úgy váltunk el, hogy csüt-ön még telefonálnak, hogy akkor pénteken pontosan hányra kell bevinnem a felvételi irodájukba a papírjaimat. Na, azóta hívnak. :-) És már 2x belefutottam ilyenbe, méghozzá nagynevű cégeknél (tehát nem kkv volt).

csárlszbrunzol 2014.09.23. 08:40:32

@jobangel: "...ezért nagyon figyelni kell arra, mennyire vesz komolyan egy biztatást, vagy mennyire reménykedik a pozitív jelekben."
A kommentem pont arra próbált ráerősíteni, hogy nem szabad jeleket keresni. Amit voltaképp Te is leírtál szépen az elején.
Szerintem jobb nem reménykedni és találgatni. Annyi dolgon elcsúszhatnak ezek, hogy ihaj.
Volt szerencsém egyszer bepillantást nyerni abba, hogy mennyire másként értékelte ugyanazt az interjút interjúztató és interjúvolt. Ég és föld. Ez így valahogy természetes, persze, ha belegondolsz; de itt is érvényes az örök igazság: mindenki saját magából indul ki.

élhetetlen 2014.09.23. 12:07:28

Nincsen recept. Nincsenek jelek. Még csak nem is Magyarország, hanem Anglia. Unokahúgom Notinghamban végzett az idén. A nyár álláskeresés, interjúzás. Két helyen jutottak odáig, hogy ok. A londonit választotta, szept 15-én kezd, notinghamit visszamondta. Lakáskeresés, beköltözés, aztán jött egy telefon, hogy mégsem. Mit mondasz egy még nem harcedzett kezdőnek ilyenkor? Hogy ez még mindig jobb, mintha a próbaidő alatt dobnak, mert akkor még az is megeshet, hogy azt hiszed, veled volt a baj, nem dolgoztál elég jól, és az önbizalmadnak is annyi? Iszonyú szar lehet.
Ez már off. Egy régi interjúztatás, még azokból az időkből, mikor az emberek többsége a magasabb fizetésért váltott, kevesebb volt a kényszer. Nagy cég vezérigazgatósága, személyzeti főosztály saját informatikust akart a napi munkákra. Kikértek a főnökömtől szakmainak. Adott jelölt előtte egy francia cégnek dolgozott, ami elment, tehát ő kényszer munkahelykereső. 50-es pasas volt, a célnak tökéletesen megfelelő. Személyzeti főnök megkérdezte, mennyit keresett az előző helyén. Erre mit tudott válaszolni, mint egy számot. A főnök, mi ennyit sajnos nem tudunk fizetni. Itt lett volna vége, ha nem szólok bele, hogy ugyan, kérdezd már meg az urat, hogy most mennyiért lépne be. Egy hálás pillantás felém, mondott egy, a cég számára is elfogadható összeget, és még évek múlva is nagy kezitcsókolommal köszönt ezért a közbeszólásomért. Ez csak egy számomra kedves emlék, nem tartozik ide, belátom.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.23. 12:25:33

@élhetetlen: Köszönöm, hogy leírtad ezeket, nagyon tanulságos... Főleg a fizetési igény vs. fizetési előzmények történet. Múltkor egy kommentfolyamban felmerült a salary history, és többen kiakadtak, hogyhát mi köze hozzá a jövőbeli munkáltatónak? Külföldön bevett szokás, ráígérnek, hogy motiválják a jelöltet. Nálunk meg kiszórnának vele valakit, tejóég...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.23. 12:57:59

@élhetetlen: Ill. még egy dolog jutott eszembe, ugye én azt hirdetem, hogy állásinterjún nemcsak kérdésekre válaszolunk, hanem elmondjuk azt is, amit mi szeretnénk, és mi is kérdezünk. Esetedben az 50-es jelölt mondhatta volna, hogy ott x fabatkát kerestem, most viszont x-y%-ért is hajlandó lennék, mert... Persze, műszaki ember, lényegretörően dolgozik, kommunikál, de sajnos az állásinterjú nem így működik.

levendulabandi 2014.09.23. 13:00:21

@jobangel: Nálunk azzal is kiszórják, ha vki előző helyén vezető volt, de munkanélküli lett és már jó lenne neki egy mezei munkatársi állás is. Itt is rákérdeznek a volt mhely fizujára, jelölt mondja: 500 nettó, de most már 100-120 nettóért is bőven elmenne dolgozni, hisz 2 éve állást keres, egyedülálló, el kéne tartania magát,de nincs miből.
És akkor a hr-es: Ne adja ennyire alább magát, ez az állás nem neki való, keressen vezetői pozíciót (igaz náluk olyan már 2 éve nem volt és a piacon is ritka).

Csak akkor mi a retkes f.ból éljen addig az ember?!

élhetetlen 2014.09.23. 13:12:45

@jobangel: Igaz, mondhatta volna, és szerintem nem azért nem mondta, mert műszaki ember. Lehet, hogy hülye vagyok, de az ő helyében én is magamra megalázónak éreztem volna egy " viszont x-y%-ért is hajlandó lennék, mert” szöveget, akkor is, ha kényszerhelyzetben vagyok. Nem tudom, megérted-e.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.23. 13:22:08

@élhetetlen: Értem is, meg nem is. Szerintem nem megalázó visszalépni, főleg válságos időkben nem. De azt is megértem, ha valaki így érzi, és általában azzal vigasztalom, hogy ez a racionális döntés: a kevesebb fizetés is sokkal jobb, mint a 0 Ft.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.23. 13:23:28

@levendulabandi: Ezt megkérdezném én is az adott HR-től. Pl. próbálta ezt mondani a közértben, hogy nem adja alább, de hát ott csak a pénzt kérték a kenyérért, a többi nem érdekelte őket.

élhetetlen 2014.09.23. 13:26:19

@jobangel: Na, most félreértettél. Nem az a megalázó, hogy kevesebbért, hanem, hogy laposkúszásban nekem kéne kimondani, pedig megkérdezhetnék, hogy mennyit kérek. Így értettem.

élhetetlen 2014.09.23. 13:44:33

@jobangel: Ezt már magánbeszélgetésnek szánom.
Elmesélek egy másik szitut. Volt állásom, de az egyik (nálam lényegesen gyengébb) munkatársam, akit kitettek a cégtől, elhelyezkedett egy német légitársaságnál, több pénzért, és felhívott, hogy keresnek még embert. Interjú. Mázsa tér, hatkor, várakoztatnak még fél órát. Már mire kiértem, elegem lett az egészből, na, ide kijárni minden nap? Ez egy dolog. A beszélgetés. Miért váltanék? Mondom, magasabb fizetésért, mert egyébként szeretem a munkámat, nincs gondom sem a munkatársaimmal, sem a főnökömmel. Korrekt ajánlat részemről. Ha itt egy normális vezetővel lett volna dolgom, kapnia kellett volna utánam. Nem kapott, de ez már akkor nem is érdekelt. A tanulság? Mi lett volna a jó válasz? Hogy életem értelme lenne náluk dolgozni? Hogy a mostani cégemet, munkámat miért nem szeretem? Hogy problémáim vannak a mostani munkahelyemen, és, ha igen, lehet, hogy itt is lesznek, az miért jó neki? Hát ez egy hülye volt.

levendulabandi 2014.09.23. 13:45:39

@élhetetlen: Uabból a hr vezető által írt könyvből idézném:
"Szemérmes kishitűséggel nem lehet nagy dolgokat elérni.
A felvételizők 60 %-a ledöbben, darabig elnémul, mereven néz, ha a pénzről kérdezem. Amikor ennek okát firtatom, a többség arra hivatkozik, nem akar anyagiasnak látszani.Márpedig: „Szégyenlős kurvának a társnőit dugják”.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.23. 13:47:32

@élhetetlen: Az volt a normális válasz, amit adtál, nem kell a vetítés. Ha téged a több pénz motivál váltásra, az egy normális válasz.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.23. 13:48:30

@levendulabandi: :D Én ezt úgy tudom, hogy szégyenlős kereskedőnek sovány a gyereke, de a lényeg ugyanaz. Nem értem, mit kell a pénzen szégyenlősködni, teljesen normális, hogy a munkájáért fizetést vár mindenki.

élhetetlen 2014.09.23. 13:57:17

@levendulabandi: Lásd a hozzászólásod felettit, amit jobangelnek írtam, így jár a nem szégyenlős kurva. (itt, csak zárójelben, nem igazán értem, hogy miért vetik meg jobban az emberek azt, aki a nemiségét adja el, mint azt aki az eszét, fizikai erejét, pl egy építkezésen, vagy bármilyen adottságát, de ez csak zárójel).

élhetetlen 2014.09.23. 14:08:55

@jobangel:
Igen, és azóta sem bántam meg, hogy az a seggfej „nem vett fel”. (már írtam, hogy, ha felvett volna, sem mentem volna a terepviszonyok miatt).

SGates (törölt) 2014.09.29. 23:39:24

Akkor mi van, ha azt mondják, hogy az ajánlat fixen xy bruttó, alkudozás nincs, ha nem tetszik, helló ? Mondjuk a juttatási csomag elég szép, azt hozzá kell tennem.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.30. 07:11:54

@SGates: Akkor eldöntöd, hogy tetszik-e a csomag. De ha már megmondták, akkor azt is bekalkulálták, hogy igent is mondhatsz, azaz, ha a poszt szempontjából nézzük jó jel. Más kérdés, hogy akar-e valaki olyan helyen dolgozni, ahol így állnak hozzá egy ilyen fontos kérdéshez.
süti beállítások módosítása