JobAngel Az álláskeresők védangyala

HR-es feladatok a gyakorlatban

2014. szeptember 11. 11:30
15 hozzászólás

A klasszikus IT-s vicc azt mondja, hogy „A populáris definíció szerint a rendszergazda az az ember, aki reggel kihajtja a rendszereket az ólból, eteti-itatja, este pedig visszatereli őket oda”.

Ez alapján a HR-esről is hasonlókat lehetne írni, hiszen őket is csak úgy ismerik, mint aki CV-t válogat, interjúztat, és pláne, aki kirugdalja az embereket. Sajnos az álláskeresők számára tényleg csak ennyi látszik a munkájukból, ami nem jó. A HR-esek feladata lenne, hogy úgy végezzék a munkájukat, hogy az láthatóan hasznos legyen a munkavállalók szemében is. Az alábbi lista a HR-es feladatokról természetesen nem teljes, cégmérettől is függ, mire van szükség egy adott cégben, és hányan végeznek HR-hez köthető munkát. ABC sorrendben, mert fontossági sorrendet nem lehet állítani – piaci helyzet, napi helyzet és cégfüggő, mikor mire kell koncentrálni mindebből, és hogy milyen mélységben kell a felsorolt feladatokat kiosztani.

  • Atipikus foglalkoztatás
  • Bérenkívüli juttatások, cafeteria
  • Bérezés, kompenzáció stratégia
  • Bérelszámolás, kifizetések ügyintézése
  • Coaching, mentoring
  • Elbocsátás, leépítés, outplacement
  • Egészséges munkahely, munkahely-ergonómia
  • Érdekegyeztetés
  • Gyakornoki programok kidolgozása
  • HR informatika
  • HR kontrolling
  • HR stratégia
  • Interim-management
  • Képzés, tréning
  • Kompetencia-értékelés
  • Munkaerő-közvetítés
  • Munkajog
  • Munkakörtervezés
  • Munkaügyi kapcsolatok
  • Munkavédelem
  • Outsourcing
  • Ösztönzés-menedzsment
  • Relokáció
  • Szervezetfejlesztés
  • Személyzetfejlesztés
  • Teljesítmény-menedzsment, teljesítményértékelés
  • Toborzás, kiválasztás
  • Új kollégák beléptetése

Ezekből sok feladat stratégiai, fejlesztési és menedzsment-feladat, és időnként nem HR-es képzettségűek végzik, a cégvezetőkre hárul pl. a stratégiák alkotása. Megint más feladatok inkább adminisztratív tevékenységet rejtenek, ill. pl. a munkajogi nyilván jogi végzettséget kíván, a HR-es képzettség „csak” kiegészíti ezt. Egy cégnél az üzleti-szakmai oldalt képviselő vezetők a HR-t nagy felelősséggel ruházzák fel: nemcsak a kiválasztásban kell jól teljesíteni, de a dolgozói elégedettséget is meg kell teremteni. A HR-nek (is). Hogy egy „jó cég” mitől jó a munkavállalónak, nagyban függ a HR-től, ill. a vállalati kultúrát kialakító személytől. A „jó cég” a személyzetfejlesztésen, szervezetfejlesztésen keresztül fog kialakulni. Ehhez tehát érteni kell minden cégvezetőnek, még akkor is, ha a cégméret nem teszi lehetővé HR-es szakember állandó alkalmazását (de vannak erre szakosodott tanácsadó vagy szolgáltató cégek is, ezt pótolandó).

Toborzásban részt vesznek HR-es szakemberek is, és nyilván a szakmai ágnak is részt kell ebből vállalnia. Sok feladat kiszervezhető (pl. bérelszámolás, toborzás), de sokat a bizalmi státusz miatt mégis inkább cégen belül érdemes tartani.

Tehát, amikor azt mondjuk, hogy „HR-es” így nagy általánosságban, kire is gondolunk? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr496668353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

levendulabandi 2014.09.11. 11:47:29

Egy csomó mindent kihagytál. :-) pl. Benchmarking, személyügyi marketing, belső kommunikáció...Amúgy tényleg azért mumusok és nem kedveli őket senki, mert nekik kell a rossz hírt közölni (kirúgások), vagy ugye a toborzás-kiválasztásnál is ők a hunyók, holott sok esetben a szakmai vezető dönti el ki kell neki és ki nem, ők csak előszűrőként funkcionálnak.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.11. 12:32:38

@levendulabandi: "Az alábbi lista a HR-es feladatokról természetesen nem teljes" + belső kommunikáció mindenki feladata, hacsaknem egyszemélyes cégben dolgozik. De oda meg HR nem kell :)

vuvuvu2 2014.09.12. 22:27:32

ebből a posztból jön le angyalka, hogy max. tanácsadó oldalról kapartad össze (ha éppen nem a netről vadászgatod az infókat) a hr-es ismereteidet. vállalati oldalról nem igazán ismered a hr-t. ha dolgoztál is vállalaton belül (i mean egy x cég hr osztályának munkavállalójaként), az olyan cég lehetett ahol nagyon kezdetleges volt a hr tevékenység.

értem én a válaszodat hogy a lista nem teljes, de remélem nem várod, hogy majd mi, akik vállalati oldalon 15-20 évet lehúztunk több szektorban, több ezres cégeknél majd kiegészítjük :-)

egyébként a gond már ott van(nálad is), hogy hr-esként kezelsz több olyan dologot ami nem kifejezetten hr. pl. aki researcher egy fekvadásznak csúfolt munkaerőközvetítőnél, az nem hr-es. és szeretik magukat hr-esnek nevezni ezek a lánykák, pedig ajajaj...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.12. 22:31:00

@vuvuvu2: nem értem a felvetést. Nevem, arcom, önéletrajzom publikálva, látszik belőle mit és hol "kapartam össze". Persze arra tökéletes a "felvetésed", hogy megint trollkodj egyet, de ha vki a kattintásszámot nézi (én nem), jól jön az ilyen is :P

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.09.12. 23:06:27

A felsoroltak közül ezek azok a feladatok, amivel tízből legfeljebb egy HR-es foglalkozik:
- Atipikus foglalkoztatás
- Coaching, mentoring
- Egészséges munkahely, munkahely-ergonómia
- Érdekegyeztetés
- HR kontrolling
- HR stratégia
- Interim-management
- Ösztönzés-menedzsment
- Relokáció
- Szervezetfejlesztés
- Személyzetfejlesztés

levendulabandi 2014.09.13. 15:04:12

Én nem is tudom.
A régi rendszerben nem volt hr-es, a személyzetis max a bérszámfejtést, jelenléti ívet kezelte, meg a munkakönyvbe pecsételt (nem nagyon kellett, egy ember 40 évet lehúzott egy helyen), A szomszédnénim személyzetis volt egy nagy vasgyárban sokat mesélt. Jah és érettségi nélkül is el tudta látni ezt a szuper feladatot.
Nem volt profession,hu, sem internet,sem önéletrajzot nem kértek, sem interjú nem volt, többkörös pláne, referencia sem kellett, mégis mindenkinek volt munkája (jó, tudom kapun belüli munkanélküliség)és ha megüresedett egy hely: nyugdíj vagy baleset, halál miatt, azonnal be tudták tölteni, bmilyen pozícióról is volt szó.
Nem hirdette a cég félévig az adott álláshelyet.

Most meg Hr-esek tömkelege: fejvadászcég, vállalati hr, 5 körös interjúk, több diplomás ember kell egy nettó 100as brunyó állásra is, AC-val persze. És még így se biztos, hogy a jó embert veszik fel, vagy hogy találnak vkit....

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.13. 16:08:34

@levendulabandi: A "régen minden jobb volt" elméletben nem hiszek. A személyzetis egy adminisztratív munka, most HR asszisztensnek hívják. Elvileg most is elég lenne hozzá érettségi, ha megtanítanák már gimnáziumban, amit tudni kell hozzá. Pl. jogi alapismeretek, Excel készségszinten mindenkinek, idegennyelv.

A HR viszont nem adminisztráció, hanem szemlélet és stratégia. Mérhetőségről és hatékonyságról szól, és mindenekelőtt az emberről. Mert a régi szép világban mindegy volt, van-e motivációja vagy nincs, elégedett-e a fizetésével vagy sem, akar-e tanulni vagy sem. Húzta az igát, kapott annyi pénzt, amennyiből valamennyire biztonságban megélt, és ez ment 40 évig. Persze emellett nem volt idő és akarat sem innovációra, fejlődésre. Egyetlen motiváció volt, a kényszer (mert ha nem dolgozik, közveszélyes munkakerülő, börtönbe vele). Manapság a motiváció az egyik legfontosabb szempont: ha ő maga akar valamit, vannak céljai, akkor tesz is érte, és van értelme tenni érte. Ha már a munkahelyen tölti a fél életét, ott érezze jól magát: csináljon olyan feladatokat, ami való neki, legyen értelme a munkájának.

Az, hogy ennyi fejvadász, közvetítő, HR, sokkörös interjúk vannak, egyértelműen előrelépés: a munkahelyek betöltésével komolyan foglalkoznak, szakma épült köré, vannak szabályai, protokolljai, ellenben a régi minden(ki) mindegy világgal. Sőt, ott sem volt mindegy, mert ugye káderalapon lehetett bárhová is bekerülni. És zárom, amivel kezdtem: a nosztalgiázás hamis vágyakat ébreszt és nem is visz előre. Azon keseregni, hogy ma van valami jó (emberi tényezőre specializált szakterület), ami régen nem volt, különösen érthetetlen számomra.

M_R 2014.09.13. 19:10:49

"Az, hogy ennyi fejvadász, közvetítő, HR, sokkörös interjúk vannak, egyértelműen előrelépés: a munkahelyek betöltésével komolyan foglalkoznak, szakma épült köré, "

Muhahaa...

10 "fejvadász HR"-ből 9 alig beszél idegen nyelvet - azt hogy 50 szavas szókinccsel úgy rakosgat egymás mellé szavakat mint a 70-es évek indiános filmjeiben az apacs törzsfőnök (jönni velem holnap nagyfőnök) - azt azért nem nevezném nyelvtudásnak..

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.09.13. 20:22:07

@M_R: Lássuk be, nem valószínű, hogy beszéltél az összes létező fejvadásszal, így ez a statisztika kissé hiteltelen. Amit felhozol, azt én sem nevezem nyelvtudásnak, de a HR szakma nem(csak) a nyelvtudáson keresztül mérendő. Persze, elengedhetetlen, és szégyen, ha valaki makogva interjúztat, de az nem a "HR-szakma", hanem egy fő, aki így beszél. Általánosítani nagy hiba. Erről szól a poszt utolsó mondata... Nincs olyan, hogy "a HR-es...", mert ezerféle tudásanyagot jelenthet ez a titulus. Vagy éppen semmit, mert tényleg van balfácán bőven a területen. De van más szakmában is kókler, attól még a szakma maga fontos és hasznos.

Laptop7712 2014.10.04. 09:51:42

Egészséges munkahely, munkahely-ergonómia, munkakörtervezés.
Ezek tetszenek a legjobban. Volt olyan, hogy csodás HR-es elkezdett ezekbe a dolgokba aktívan beleütni kedves kis orrát, és az egész mérnök fejlesztői csapat egy emberként lépett le művezetőkkel együtt. 1 héten belül szépen máshol, besétáltak egy másik műhelybe, és szépen nyugodtan dolgozgattak tovább.

Olyan kíváncsi lennék egy olyan szitura, amikor egy olajfinomítóban a HR-es lányka betipeg a főmérnökhöz, hogy akkor most új ötleteket hozott a HR osztályról, hogy most biza áttervezik a munkaköröket. Édes szitu, nagyon.

Nekem is volt ilyen szitum, szépen el is küldtem a HR.-est, hogy menjen vissza az irodába, töltögesse a táblázatait, és ha tényleg akar valamit, látogasson meg két év múlva. :) Meg is dícsértek érte, mivel van egy szabály. Csodás HR-es, és osztálya nem veszélyeztetheti a gyártás biztonságát, és kész.

Laptop7712 2014.10.04. 09:56:38

@M_R:
Ezzel én is szoktam játszani. Amikor megkérdezte, hogy beszélek-e angolul, simán folytattam angolul. És nem tudott válaszolni. Nyomtam tovább, és elmondtam neki angolul, hogy küldjön e-mailt ezzel, meg ezzel az infoval. Nyugtázta, letettük a telefont. 20 perc múlva felhív magyarul, hogy akkor most akkor mi is lenne azzal az e-mail témával. Mondtam semmi az ég világon, nem nagyon érdekel az ajánlat így 20 perc elteltével.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.04. 12:09:06

@Laptop7712: Ez mondjuk eléggé mellément kommunikációnak számít. Hamegkérdezi, beszélsz-e angolul, az nem azt jelenti, hogy ő beszél, és szeretne veled angolul beszélni, főleg nem telefonon. Hanem az alapinformáció érdekelte, erre kérdezett rá. Persze lehet kötekedni mindekivel, de az már nem őt jellemzi, hanem téged.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.10.04. 12:24:35

@Laptop7712: Egészséges munkahely, munkahely-ergonómia, munkakörtervezés. Örülök, hogy tetszettek, és megint tudtál rá egy nem releváns, de legalább negatív példát hozni.

Egészséges munkahely: értsd, nem egészségkárosító. Pl. az irodában nem fúj mocskot a légkondi, nem rohangálnak csótányok, egerek. Ez nem mindenhol alap ám, főleg nem Magyarországon. (egyszerű kis prosi még a témához itt, mert sokan nem értik: www.oefi.hu/regiweb/nepegeszsegugy/Egeszsegbarat_munkahely_kiadvany.pdf )

Munkahely-ergonómia: erről aranyos sztori, amit általában elmesélnek a vonatkozó tanfolyamokon: egy gyártó cég letelepült egy kisvárosba, megtervezték a gyártósort, indult a termelés, és iszonyú selejtmennyiség lett az aprócikkből, de még a dolgozók mennyiségi teljesítménye is elmaradt a többi telephelyétől. A tanácsadók nézegették a számokat, egynek volt elég esze ahhoz, hogy lement a gyártósorra és fél óráig csak figyelt. A munkahelyek fordítva voltak megtervezve, a jobbkezes dolgozók mindegyike keresztbe dolgozott már az anyagválogatásnál is, brutális károkat okozva a cégnek. Mert vki nem hallott az ergonomikus munkahelyről, szalagmunkásnak legyen mindegy, kényelmes-e vagy sem.

Másik példa, ezt úgy tanítják, hogy megnevezik a gyártót: a Manitou rakodógépeket egész világon szép példányszámmal lehet eladni, minden modelljét. Volt azonban néhány modell, ami nagyon rosszul teljesített, pedig jó termék volt, máshol, főleg az EU-ban meg szerették. Tolták bele a marketingpénzt, de csak nem lehetett eladni máshol ezeket. Végre valakinek feltűnt, hogy a volt brit gyarmatokon teljesítenek ezek rosszul, igen, mert a bal oldali közlekedésre nem jó a jobbfülkés gép... Ergonómia megintcsak, de ezek csak anekdoták, van hozzá pár szakkönyv, lehet olvasgatni. Vagy lehet rá nem odafigyelni, de abból veszteség lesz.

Munkakörtervezés: a gyártás biztonsága fontos, a munkaerő személyi biztonsága meg még fontosabb. Bár ennek megint semmi köze a munkakörtervezéshez, de ha már felhoztad, gondoltam jobb tisztázni :)

Laptop7712 2014.10.04. 13:40:00

@jobangel:
A gyártó cégnek a HR-es lett a főmérnöke, meg a tanácsadó, ügyes, nagyon ügyes, csak értelmetlen, mert nem tudják, mint csinálnak. Ilyen helyet jobb, de nagyon messziről elkerülni.

Kihagytam a teljes történetet, elnézésedet kérem. A következő volt a szitu:
- Beszélsz angolul? (HR-es kérdez)
- Természetesen, beszélek, írok, és a szakmai szókincset is nagyon mélyen ismerem.
- Be tudnád bizonyítani? Beszélgetni tudnál, mondjuk most azonnal velem? (HR-es kérdez)
- Innentől angol.
Ennyi.

Drizari 2019.02.11. 19:37:21

Most akadtam bele ebbe a posztba, mindössze annyit jegyeznék meg, hogy egyetlen HR-es sem képes különböző szakterületekre maga kiválasztani a megfelelő szaktudású személyt.
Például: lehetetlen, hogy egyformán felbírja mérni a tudását egy Tb ügyintézőnek, egy bérelszámolónak, egy kontírozó könyvelőnek, egy pénzügyi előadónak, de vezető beosztásba egy pénzügyi osztályvezető, egy könyvelési osztályvezető, egy főmérnök hozzáértését és rátermettségét.
Ha a HR-es az első interjút követően a második interjún nem a szakmai felettes vezetőhöz irányít, azt a céget messzi ívben el kell kerülni.
süti beállítások módosítása