JobAngel Az álláskeresők védangyala

Az érem két oldala 6. - befejeződik a rémes interjú

2013. november 09. 09:00
58 hozzászólás

Elérkeztünk a befejező részhez, ahol az interjúztató megpróbál valami használható információt kiszedni a jelöltből, hátha mégis jó jelölt. Interjútechnikákról, kiválasztási módszertanokról próbálunk dűlőre jutni.

5. Standard kérdéseket teszel fel
Ha standard kérdésekkel próbálkozol, akkor arra standard, előre betanult válaszokat fogsz kapni (amik nem biztos, hogy egyeznek az elvárttal). A jó és rossz tulajdonságokat, jövőképet minden egyes interjún firtatják, ne tégy úgy, mintha Te lennél az első, aki ezt megkérdezi, és én pedig hadd ne álszentkedjek azt eljátszva, hogy akkor gondolkozom el ezen először, rendben?


anry-managers.jpgNe álszenteskedj, az tényleg nem jó. Az, hogy a kérdések mindenhol ugyanazok, törvényszerű, az oka egyértelmű:nyilvánvalóan minden munkáltató ugyanarra kíváncsi, ezért a kérdéskör is ugyanaz lesz mindenhol.

Ugyanolyan módszerekkel próbálják felderíteni az önértékelésed, a céljaid, a motivációid, a fizetési igényed, mert ezek  érdekesek számukra szakmailag, ezekből tudnak döntést hozni. A munkáltatók standard kérdései a munkáltatás standardjaiból származnak. Ez nem próbálkozás, ez a kiválasztási munka része.

Ugyanakkor furcsa, hogy már ezerszer hallottad ezeket a kérdéseket, mégsem tudsz rájuk érdemben válaszolni. Nagyon kíváncsi lennék rá, hogy szerinted mégis milyen kérdésekkel lehet felmérni, tudnánk-e együtt dolgozni...

De ha már mindenképpen felteszed ezeket a kérdéseket, ne számíts rá, hogy azt böfögöm vissza, amit elvársz. Nem pozitív tulajdonság, hogy szeretek túlórázni, ráadásul egy ilyen válasz azt a negatív tulajdonságot is magában hordozza, hogy szemrebbenés nélkül hazudok.


Nincsenek elvárások, az egyes témákról a te véleményed lenne fontos. Nem várják, hogy azt mondd, szeretsz túlórázni, mert ők is tudják, hogy ez nem igaz. Ha valamiféle feltételezett elvárásnak szeretnél megfelelni, abból jó nem sülhet ki. Az súlyos megfelelési kényszer, ami jól kihasználható tulajdonság a munkáltató számára. Aztán ezt vagy ki akarja használni a szakmai vezető, vagy nem, a jóindulatától függ. Na de miért is másnak akarnál megfelelni a saját preferenciáid helyett?

Nem feltétlenül életcélom mély szakmai tudásra szert tenni és az év dolgozójává válni, viszont lehet célom az, hogy jól érezzem magam a munkahelyemen, tervezhető legyen az életem, vagy mondjuk, előremozdítsak egy csapatot. A családcentrikusság nem negatív tulajdonság.


Nem életcélod mély szakmai tudásra szert tenni? Ezesetben felmerül a kérdés, miért nem? Mert egy szakembertől elvárja bármely szakma is legyen az, a folyamatos fejlődést. Hogyan lehetséges, hogy te nem várod el magadtól? Hogy lehet, hogy a szakma sem várja el tőled? És ha szakmai életedben nem fejlődni szeretnél, akkor mit? Azért is baj ez, mert szakmai fejlődést jó eséllyel tud kínálni neked a cég, de ha ez nem kell, akkor mi kell? A csapat előremozdítása mit is jelent? Vezető lennél? Az jó, de azt vajon szakmai fejlődés nélkül hogyan szeretnéd? "Év dolgozója" sem lennél? Akkor mégis mi szeretnél lenni? Egy középszerű, céltalan munkavállaló, aki bejár, ha nagyon muszáj, de inkább távmunkázna, fejlődni nem akar, dolgozni is csak minimálisat (ez derült ki a múltkori munkaórás felvetésből), de azért elvárod, hogy meggyőzzenek, dolgozz náluk? Ha ezek a "céljaid", miért akarnának meggyőzni?

Másik kérdéskör: Mitől lesz tervezhető az életed? Az interjúztató nem tudja, nem ismeri a szempontjaidat, el kell neki mondani, de az is lehet, hogy a te tervezhető életedet nem neki kell megoldani, és ehhez nem is tud hozzátenni semmit szakmailag. Mert ezt egy munkahely hogyan lenne képes biztosítani neked?
Jól éreznéd magad a munkahelyen? Oké, de mitől éreznéd jól magad? Ezt is el kellene mondani, találgatni nem fog senki. Jut eszembe: nem baj, ha jól akarod érezni magad a munkádban, de a munkahely nem szórakozóhely, és arról pont nem beszéltél még eddig, hogy esetleg dolgoznál is...

Három-öt év múlva remélhetőleg gyerekeim lesznek, szeretnék még néhány sportot kipróbálni, lefutni a maratont, venni egy házat. Még talán sokat utazni is, szigorúan nem mindig munkaügyben. Megkérdezted, hol látom magam évek múlva, ez a válaszom.


Ez egy tökjó életelképzelés, de szakmailag használhatatlan. A magánéleted helyett esetleg mesélhetnél arról, hogy szakmai vezető, stratégiai ember, tanácsadó, szakértő vagy mégis mi szeretnél lenni? Tervezett képzések, mentoring szempontjából sem mindegy egy HR-esnek. Amikor egy pozíciót megterveznek egy cégnél, annak az életútját is megtervezik. Az abban lévő embert valamilyen irányba majd fejlesztenék, ill. a pozíciót magát is csatolnák más témákhoz, fejlesztenék a szervezettel együtt. Ha tudják, hogy vezető mérnök náluk lehetnél majd egyszer (mert mérnök vagy), de osztályvezető soha (mert oda pl. közgazdászt akarnak), és te osztályvezetői babérokra törsz, akkor nem leszel boldog ebben az állásban hosszútávon. Muszáj, hogy a célok egyezzenek, különben nem lesz jó együttműködés, nem lesz siker egyik oldalon sem hosszútávon. A legnagyobb hiba, amit most látok, hogy nem fogalmaztál meg célokat, azaz nincs mivel egyeztetni.

Annak ellenére, hogy nem jutottál érdemi információhoz, ne fussunk ennek neki három felől, nem terveztem el, hogy három-öt év múlva hol és milyen pozícióban fogok dolgozni.


A végtelen türelemmel megátkozott interjúztató csak kiénekelné belőled, mit akarsz kezdeni magaddal a szakmában, nem adja fel egykönnyen. De te továbbra is mellébeszélsz. Gondolod, hogy ez sikerre visz? Ha semmilyen elképzelésed sincs a saját szakmai jövődről, az sem baj, de akkor légy őszinte, mondd ezt. Hogy nem látod az utat, nem tudod, merre lehet ezzel a tudással, szakmai múlttal továbbmenni. Majd visszakérdezel: ő mit javasol, mit lát a CV-d, szakmai múltad alapján, mivé fejlődhetnél náluk, ebben a pozícióban? Ő meg elmondhatja, hogy ezt a pozíciót úgy tervezték, hogy … és te máris dönthetsz, tetszik-e ez neked, sőt ötletet kapsz arra, hogy milyen irányba indulj. Így lehet tanulni minden egyes állásinterjúból. Ha sokat jársz interjúzni, és pl. 3-4 helyen ugyanazt mondják erre a kérdésedre, azon el lehet gondolkodni: ha tetszik az irány, erre kell fejlődni, ha nem, akkor mit kell változtatni, hogy ne erre mutasson az utad.

És a legfontosabb: figyelj arra, amit mondok. Ha azt mondom, hogy az őszinteségem a legjobb és legrosszabb tulajdonságom is egyben, akkor az nem egy rébusz, hanem egy egyszerű, magyar nyelven megfogalmazott mondat, a jelentését egy óvodás is megérti.


Figyelt rendesen az interjúztató, pedig nem is volt mire. Érdemi infókkal nem láttad el, használhatatlanokkal igen. Őszinteség nem volt egy cseppnyi sem ebben a beszélgetésben. Mert ez nem őszinteség, ez a koncentráltság és céltudatosság teljes hiánya, amit magadnak őszinteségként magyarázol, kifelé meg próbálsz leplezni. Amit elmondtál, abból semmi olyat nem tudott meg, ami szakmailag melletted szólna, nem tud veled mit kezdeni a munkáltató.

6. Hatkörös interjúztatás
Mivel nincs annyi szabim, mint azt mi mindketten nagyon szeretnénk, nem fogok hatkörös interjúkon részt venni, és nem árt, ha erről sem hazudsz az elején.


Minek szabi? Az interjúztató fel van készülve arra, hogy munkaidő előtt, után, ebédidőben, vagy akár hétvégén interjúzzon, ha a jelölt nagyon érdekes. Feltéve, hogy a jelölt időpontegyeztetéskor jelzi, hogy neki mi felelne meg leginkább. Létezik még Skype és egyéb technikai megoldás arra, hogy interjút tartsanak. Nem hazudik a körök számáról, néha simán csak így alakul. Pl. lehet, hogy tényleg nagyon jó szakember vagy, és 100%-os szakmai tesztet írtál, de a jellemzésed alapján többen is meggyőződnének arról, tudnának-e veled dolgozni, mert ez most erősen kétséges. A szakmai alkalmassághoz interjú sem feltétlenül kell elsőre, csak egy jó szakmai teszt, arról már látszik, érdemes-e beszélgetni veled. Eddig úgy látták szakmailag rendben vagy, tehát érdemes, de láthatólag nem jutnak dűlőre veled olyan egyszerű témákban, mint fizetési igény és munkamorál, motiváció és juttatási csomag, így megnéznének még néhányan, hátha mással másképp viselkedsz. A többkörös interjú esetedben újabb esély, lehetőség, hátha mégis tudnának veled együttműködni.

Először találkozom Veled, ami szerintem nagyjából felesleges, mert itt általában beszámítható emberek nem buknak el, majd a szakmai vezetővel másodszor – oké. Nem jövök vissza külön napon AC-re, pszichológiai és egyéb teszteket töltögetni, grafológiai és más mintát sem adok.


Számodra felesleges volt, mert nem működtél együtt, nem kérdeztél, így a döntésedhez használható információkhoz sem jutottál. Esetünkben elbuktál a HR-en, csúnyán, mert ugyan biztos beszámítható vagy, és simán kiszámítható is. Láthatólag következetesen kerülöd az együttműködést, az egyenes kommunikációt és nincsenek céljaid, vagy annyira bizonytalan vagy bennük, hogy nem mered kommunikálni őket. Hogy ennek mik az okai, az tényleg pszichológia tárgya lenne, de mivel a HR-esnek nem dolga ezt kideríteni, megírja a jellemzést, és leadja a szakmai oldalnak, akik majd látva ezt és a szakmai eredményedet, döntenek valahogy.

Az állások többségében az együttműködési hajlandóság alapkövetelmény, és te ezt nyomokban sem mutatod, tehát jó eséllyel téged már nem fognak AC-zni, tesztelni, nincs értelme, és költséges "játék" lenne. A magyar gyakorlatban használt pszichológiai tesztek jórészét ugyan magam is használhatatlannak, a grafológiát nettó hülyeségnek tartom, de ha te ezzel azonosítod a kiválasztást, az nem a HR hibája, hanem a tiéd.

Ha a cég protokolljában benne van, hogy ehhez a pozícióhoz bizonyos tesztek kellenek, te csak azt döntheted el, hogy részt veszel-e benne vagy sem, indulsz-e így az állásért, vagy sem. Minősíteni nincs miért az eljárást, a kedvedért nem írnak új protokollokat.

Fogd fel: több év tapasztalattal rendelkező villamosmérnök vagyok, egy pozícióra nem jelentkezünk több tucatnyian (már ha bárki is jelentkezik, és Te nem keresed meg őket), és ezt én is tudom.


Huszonéves vagy, így a sokéves tapasztalatod nem is olyan sok a piacon. Lehet, hogy van olyan is a piacon, aki akkor kezdte a pályát, mikor te születtél. Neki pedig mindig lesz huszonévnyi előnye veled szemben, amíg nyugdíjba nem megy. Ill. mondtad, hogy a mély szakmai fejlődés nem életcélod, lehet, hogy máris lemaradtál szakmailag emiatt? Önmagában tehát a "több év tapasztalat" senkit sem késztet hajbókolásra, főleg nem előnytelen kompromisszumra.

Ha senki sem jelentkezik, az nem jelenti azt, hogy rákényszerülnek arra, hogy egy teljesen kooperációképtelen embert vegyenek fel. Bár egy önbecsülése teljében lévő ember számára kifejezetten megalázó, hogy egyetlen választásként vele is beérnék, "olyan, amilyen, nem volt más", alapon. A munkáltató profitot akar látni a megnyitott pozíció által, ha nem találnak alkalmas embert, legfeljebb nem indul el a projekt, és nem termel veszteséget alkalmatlan emberek révén. Csak ki kell számolni, mi a nagyobb költség: ha nem indul el a projekt, vagy ha külföldről kell embert hozni rá, vagy ha a benned lévő kockázat realizált veszteséggé válik, ill. kalkulálni kell azzal is, hogy a kockázat kezelése önmagában mennyi költséggel jár, mert ez megnöveli a projektek költségét. Ha nem projektre, hanem hosszútávra gondolkodnak, a helyzeted még rosszabb: a hosszútávra szóló döntések általában ráérősen születnek, így az időbe belefér egy újabb toborzási folyamat is, illetve alternatívák részletes kidolgozása: expat, interim, meglévő ember kiképzése, ösztöndíj stb.

Mivel én is számtalan embert interjúztattam már, tudom, hogy egy óra alatt bőven el lehet dönteni, hogy valaki megfelelő-e vagy sem – Nektek erre kettő is rendelkezésetekre áll. Ha ennyi nem elég, akkor el kellene gondolkozni egy másik szakma kitanulásán.


Az 1-2 óra alatti instant döntések eredménye általában hatalmas fluktuáció, 1-2 év alatt eltűnő kkv cégek, hamvában holt startupok, befejezetlen projektek. Én az elmúlt 15 évben elég sok ilyet láttam, tanultam belőle. Nem véletlen, hogy multik, bankok, és egyéb nagy és stabil cégek nem így döntenek, viszont mégiscsak ők vannak több évtizede a piacon,ők nőttek nagyra, ellenben a kkv-k többségével. Az eddigiek alapján az látszik, alapvető interjútechnikákat sem valószínű, hogy alkalmaztál, elvégre fel sem ismerted őket. Te pont az a huszonéves, kiválasztásban járatlan ember vagy, mint akik ellen szót emelnél. ("Itélsz rólam, mint bölcsről, badarról: rajtam látsz törvényt sajátmagadról." - Weöres Sándor szavaival élve)

Felmerül a kérdés, milyen alapon válogattál, ha nem a jelöltek szakmai céljai, preferenciái, motivációi alapján? Hogy ért a szakmához, az alap, aki nem ért hozzá, az nem jelölt a pozícióra. A soft skilljeik viszont eldönthetik a céged/üzletágad és a te jövődet is. Vajon mihez kezdesz azzal, aki az általad tartott interjún mesélget a vallási és szexuális hovatartozásáról, traktál a magánéleti terveivel, hisztizik, ha a céges sportnapról hall, nem mondja el a fizetési igényét, folyamatosan mellébeszél, prekoncepciói vannak, úgy áll hozzád, hogy te csakis hazudhatsz, és teljesen hülye vagy a kiválasztáshoz is, pedig ő úgy beszél veled, hogy egy óvodás is megérti, és egyébként is a lábtörlőjének néz? Kiválasztod munkatársnak?

--------------------

A tanulságok levonását próbáltam megtenni a cikksorozat alatt is. A felvetett problémák nagyon leegyszerűsítve az alábbi okokra vezethetők vissza:

- elégtelen kommunikáció: nem kérdez és nem válaszol egyenesen a jelölt. Bizonytalan, céltalan, nem mer kérdezni, nem tudja, hogy mit lehet kérdezni.

- előítélet: jelöltünk úgy vett részt az interjún, hogy meggyőzte magát arról, hogy az interjúztató csakis hülye lehet, egészen biztosan nem ért semmihez, és teljesen felesleges is vele találkozni. Az eddigi tapasztalataim szerint ez az a hozzáállás, ami biztos út a hosszú állástalansághoz, ill. levélírónk esetében ahhoz, hogy egyszercsak elmaradjanak a megkeresések. (A specialisták egyik csapdahelyzete, hogy a szűk szakterületük ugyan értékes szakemberré teszi őket a munkaerőpiacon, de a piac mégis kevés lehetőséget kínál számukra.)

- viselkedés: semmi értelme leplezni egyik-másik tulajdonságunkat. Mindenkinek vannak gyengeségei, rossz tulajdonságai. Ezekkel együtt is lehet jó munkavállaló. A posztbeli, bizonytalan, céljait még nem megfogalmazó jelölttel semmi baj sem lenne, ha a bizonytalanságát információgyűjtéssel próbálja eloszlatni, ha a céljait úgy akarja kialakítani, hogy tanulékony, együttműködő.

Ezeket a problémákat nem lehet elbagatellizálni azzal, hogy "de a szakmai tudás számítson csak". Amíg embereknek kell együttdolgozni, addig a szakmai tudás szükséges, de nem elégséges feltétel.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr745558500

kukatr 2013.11.09. 13:07:40

A harmadik idézett bekezdés után csak annyit mondanék: Srác, égesd el a diplomádat és kérj bocsánatot a tanáraidtól és az intézménytől ahol tanítottak!
Arra kíváncsi lennék, hogy egyáltalán hogyan kapott ez az ember munkát? Az ilyen beképzelt viselkedés mögé könnyen bele lehet látni, hogy csókos az illető...
Amúgy igen kulturáltan és korrekten összegezted a hibáit. Dicséret a hat poszton átívelő türelmes válaszadásért!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.09. 17:20:10

@kukatr: Köszönöm! Ez a munka privátban is erről szól. A tévedéseket megpróbálni cáfolni, a türelem és a racionális magyarázatok mentén eljuttatni az álláskeresőt oda, hogy tudja, mi miért történik egy állásinterjún.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2013.11.09. 21:25:43

Ez az egész interjúztatás semmi másról nem szól, csak hogy a jelentkező szimpatikus e vagy nem. Ez talán 10%-ot nyom a latba, a többi 90%-ot meg az, hogy van e a cégen belül egy főnök ajánlód vagy nincs.
Az esetek 90-98%-ában arra sem veszik a fáradtságot a kedves hr-esek, hogy a cv-re valamit reagáljanak, szarnak magasról a jelentkezőkre, megy a cv-jük a szemetesbe. Úgyis majd azt veszik fel akinek van hátszele. Még a szakmai tudás sem számít, csak a hátszél.

Szelid sunmalac 2013.11.09. 21:27:49

A hatkoros interjura azt irtad, hogy a HR-esek keszek reggel, vagy este, esetleg hetvegen is interjuztatni. Ugye ezt te sem gondoltad komolyan? Meg egyetlen ilyennel nem talalkoztam, pedig voltam mar egy par interjun.
Ahhoz is hosszaszolnek, hogy - bar ez igy konkretan nem szerepelt a posztban - de egy evtizedes vezetoi es nemzetkozi projekttapasztalattal rendelkezo embertol elvarni, hogy a HR-es, szakmai vezetovel, illetve cegvezetovel tortento beszelgetesen tul bemenjen egy AC-re az a HR-es balfaszsag netovabbja.
Abba meg inkabb bele se menjunk, amikor azaz eset all fenn, hogy a fent emlitett tapasztalatok mellett, harom magyar kozott mar haromnegyed oraja meselsz szakmai dolgokrol angolul (ugy, hogy az elmult nyolc evben ez volt a munkanyelved), mikozben ok csak potyognek szar akcentussal 10 szavas szokinccsel, aztna az interju vegen megemlitik, hogy ha tovabbjutsz, akkor meg el kene menni irasbeli tesztre is, hogy megnezzek irni tudsz-e.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.09. 21:41:43

@Szelid sunmalac: Én magam voltam már reggel hétkor interjún, fogadtam is reggel 6-kor jelöltet, mikor úgy alakult. A jelöltek jórésze dolgozik, alkalmazkodni kell, ha fontos a toborzóknak.
Az AC-ról nekem is nagyon rossz a véleményem, drága, sokáig tart és nem nagyon van jobb eredménye, mint egy másfél órás interjúnak, de erről madj egy posztban értekezem. Olyan angol interjúm már nekem is volt, hogy az interjúztató akcentusa miatt csak arra koncentráltam, hogy legalább az igét elkapjam a mondatából, hátha tudok valamit reagálni rá, de felvettek :) A te tudásod a lényeg ilyenkor, nem az ő nemtudása.

A tesztekkel kapcsolatban már más a véleményem, ha kell, mert előírja a protokoll, akkor kell. Lehet, hogy csak azért, hogy majd belekerüljön a személyi anyagába a jelöltnek, és auditon meg tudja mutatni, de nem kihagyható. Pszichoteszteknél persze simán lehet nemet mondani, de komoly helyeken nem ezt értik teszt alatt. (Kb. két órája olvastam egy jelölt által küldött vezető-szakmai kérdőívet, nagyon jól összeállított cucc volt). Stratégiák, vezetői stílus, szituációs feladatok stb.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.11.09. 23:14:48

Ez mind szépen hangzik, és elméletileg tényleg így is kéne menjen, de a gyakorlatban leginkább nem ez történik.

Pl. arra a kérdésre, hogy hol látom magam öt év múlva az őszinte válaszom az lett volna, hogy "Egy másik cégnél, mert ebben az iparágban csak úgy lehet érdemben előrelépni, ha munkahelyet váltasz." Ha a HR-es őszinte lenne és ismerné a saját cégét, akkor ezt ő is pontosan tudná, tehát föl se tenné a kérdést.

Ezt ugye érthető okokból nem mondhatom, tehát igyekszem kamuzni valami hihetőt. Tulajdonképpen bármilyen válasz jó, hiszen senki nem fogja számonkérni rajtad öt év múlva, amikor elmész projektvezetőnek, hogy de hiszen az interjúban azt mondtad, hogy léggömbhámozó-menedzser akarsz lenni. Az egyetlen fontos az, hogy ne az igazat mondjam, mert akkor nem jutok el az interjúban odáig, hogy azzal is beszéljek, akinek a véleménye tényleg számít.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.10. 09:58:46

@Püspök utcai gombaszedő: Értelmes interjúztatónak ezt is mondhatnád, mert legfeljebb visszakérdez, hogy miért gondolod, hogy náluk nincs előrelépés és az előrelépésért céget kell váltanod? És akkor máris beszélgethettek arról, hogy náluk hogyan megy ez, és a végén kiderül, hogy nem is biztos, hogy 3 év múlva lépni akarsz majd. De ha mégis, tényleg nem kérheti számon senki.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.11.10. 12:49:24

@jobangel: Igen, de minek kockáztassak? Persze, van olyan cég, ami kivétel, ahol tényleg el lehet tölteni öt évet anélkül, hogy úgy éreznéd, hogy kihasználják a lojalitásom. De az A-terv mindig az, hogy továbbállok abban a pillanatban, amikor azt látom, hogy természetesen veszik, hogy úgyis maradok, bárhogy is szivatnak.

A valóságban az interjúk sosem tökéletesek, mindig van olyan szakasz, ami egyszerű színjáték. Mindenki mondja a maga bemagolt szövegét, és nem figyel arra, mit mond a másik, csak a végszavát várja. Ez igaziból senkinek nem esik jól, de nem lehet egyoldalúan kilépni belőle. Csak a kölcsönös bizalom jelentene megoldást, de ez – a szituáció és az idő rövidsége miatt – nem alakulhat ki.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.11.10. 13:48:15

hat talan ez eddig a legdurvabb. biztos csak be akart szolni kemenyen, de szerintem ez elegge mellement. nem eletcelja a szakmai tudas megszerzese, de a par ev "tapasztalata" elott essen mindeki hasra. durva, na.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.11. 11:05:48

így, hogy vége van írd már meg, hogy ugye ez egy kitalált személy volt? Mert ismerek pár villamosmérnököt, de ilyen bunkóval még egyel se találkoztam köztük...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.11. 11:07:23

@doggfather: Nem, ő egy létező személy, egyébként semmi baj nincs vele, csak fiatal, kevés élettapasztalattal. De ez majd elmúlik :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.11. 11:36:08

@jobangel: nem is írtam, hogy baj lenne vele, bunkó. ez nem baj, ha neki így jó...

Ezt a 6 részt nem lehet pusztán a fiatalságra fogni. Én is fiatal vagyok, de volt gyerekszobám.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.11. 11:40:27

@doggfather: Tanulnia kell. Anélkül, hogy kibeszélném, most még az "én megtehetem" hitben él, ez látszik a hozzáállásából.

telkoe 2013.11.11. 11:55:09

@kukatr: Miert kellene elegetni a diplomat? Van munkaja, nem is rossz a sajat elvarasai szerint, szakmai csucsokra torni nem kotelezo. Nagy multiknal van jopar kozep ilyenolyan 1M + Skoda Octavia szintu manager, akinek bar van valami diplomaja, de egy erettsegi, nyelv es nemi jozan esz boven eleg a munkahoz. Az ilyen melo melle kis szervezessel befer X hobby, maraton, gyuras, csalad stb.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.11. 11:57:00

@telkoe: Egy innovatív szakterületen dolgozik (villamosmérnök), illene lépést tartani a szakmával. Ahogy a szakma fejlődik, neki is muszáj lenne.

telkoe 2013.11.11. 17:58:23

@jobangel: A villmernok != innovatív terulet, amint irtam vannak helyek aminel erettsegi, nyelv es nemi jozan esz boven eleg a munkahoz.

Bambano 2013.11.11. 19:16:01

én továbbra is azt érzem, hogy meg kellett volna érteni az illető problémáit, amiket a levélben vázolt, és akkor nem születik ilyen poszt.

milyen frappánsan kiragadtad a "Nem feltétlenül életcélom mély szakmai tudásra szert tenni" félmondatot a szövegkörnyezetéből, ezzel teljesen megfordítva a jelentését! Ez egy finoman burkolt célzás akart lenni, hogy nem akar sablonos válaszokat adni, erre lekapod a tíz körméről, hogy miért ad sablonos válaszokat...

A vége felé meg a szemére veted, hogy nem kooperatív, miközben az egész poszt-sorozatról az jött le, hogy a hr-es nem kooperatív.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.11. 20:23:51

@Bambano: Az eljátszott állásinterjú alatt nem volt problémája, amit meg kellett volna érteni, mert nem mondta el (a levelezésből kivettem, az állásinterjúnak ez nem célja). Ilyen posztnak meg azért kell születni, mert nagyon sokan nagyon okos megoldásnak hiszik pl. hogy nem mondanak fizetési igényt, hogy mellébeszélnek, hogy nem fogalmazzák meg a céljaikat, és látniuk kell, hogy ez az ő érdekeiket sérti. Az állásinterjú a jelöltnek is információgyűjtésről kell, hogy szóljon, nem arról, hogy harcoljon az interjúztatóval. A begyűjtött információkból majd tud jó döntést hozni, de a harcból nem.

A kiragadásról: abból tud dolgozni mindenki, ami információt kap. Jelöltünk ezt az infót adta. Semmi finom, semmi burkolt nem volt ebben, ezzel csak vágta maga alatt a fát. Ha nem akar sablonos választ adni, akkor úgy kell kezdeni a mondókáját, hogy "nem akarok sablonos választ adni a kérdésére, hanem..."

Nem látom, hogy ne lettem volna kooperatív, mert elmagyaráztam, racionálisan mi miért van úgy, ahogy. Én nem interjúztattam, hanem a felvetett hibákra világítottam rá (amelyek általánosak voltak, semmi egyedi nincs ebben a jelölti viselkedésben).
Ill. a mesebeli HR-es ne lett volna kooperatív? Még azt is hibaként értékelte jelöltünk, hogy mindenáron ki akart belőle szedni némi infót, amiért az állásinterjú létrejött. Pl. a fizetési igényét, ami lássuk be, elég fontos ahhoz, hogy beszéljünk róla állásinterjún.

De mit kellett volna másképp csinálnia szerinted? Miben nem volt kooperatív?

Laptop7712 2013.11.11. 20:57:51

Ahogy olvasom ezt a cikket, azt kell mondjam, nagyon mellélőtt a HR. Mi van akkor, ha a srác tényleg tisztában van azzal, hogy mit tud megcsinálni, és mit nem, továbbá ténylegesen, gyakorlatból, és azonnal tudja azt, hogy mekkora a saját piaci potenciálja? Tudja a saját órabérét is, meg azt is, hogy mennyit érhet neked. Na ez látszott is a CV- jén, azért ül veled szemben, mert levadásztad. És akkor azt tolja a HR, hogy 6 körös interjú, meg teszt. Kiröhögném a HR-est 6 körös interjúval, valamit rosszul csinál. Arra való a HR cég, hogy felállítsa a jelölt profilját, és eladja a megbízójának. A komoly HR-es elő sem jön 6 körös interjúval konkrét állásajánlat kapcsán. Hol élünk, ennyire sok ideje van a Hr-nek? Ja persze, kockázata nincs, szépen ki lehet tölteni a számlát a 6 körről.
A baj az, hogy a komoly fejvadásszal ez a tag is együttműködik, mert nem hülye. egy 27 -37 éves villanymérnököt nem cseszegetnék a tapasztalatáért, mert semmi képen nincs igaza a HR-esnek. van 3 hónapos projekt is, csak úgy szólok.

Magyarul, a HR baszogatott ebben az esetben, és megpróbált ráerőltetni egy klisét a beszélgetésre, nem jött be, közbe lejáratta a céget is. Erre mondják, kontraproduktív innovációgyilkos szituáció.
Ezen csak röhögni lehet. Van olyan video a neten, ahol az Európai igazgatót nem veszik fel a helyi boltba pult mögé, tapasztalat hiányában. Azért ez csinos.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.11. 21:03:50

@Laptop7712: A HR-es itt nem tolt semmit. Se 6 körös interjút, se tesztet, ezt a jelölt vetette fel, az ő monológját olvastad... Jelöltünk nem tudta, mi a piaci potenciálja, nem tudta beárazni magát.

Nem számláznak körökről. Kihelyezett jelölt után számláznak. A kockázata pedig igen nagy, minden kihelyezett jelöltre garanciát kell vállalniuk.

"Van olyan video a neten, ahol az Európai igazgatót nem veszik fel a helyi boltba pult mögé, tapasztalat hiányában."

Nagyon helyes, hogy nem vették fel. Elég nagy pazarlás lenne, ha európai igazgató lenne egy pult mögött, miután valószínűleg stratégiai szakértelmet, vezetői tudást, diplomát, nyelvtudást halmozott fel. Neki az a dolga, hogy ezeket állítsa a maga és egy cég szolgálatába.

Laptop7712 2013.11.11. 22:46:36

@jobangel:
Ha a jelölt monológját olvastam, és nem tudta beárazni magát az adott pozícióra, akkor azt kell mondjam, tényleg csak a levegőbe beszél a srác, ami mögött nem nagyon lelhető fel teljesítmény. Fel lehet festeni a falra a falovat így is, de csak akkor, ha van valami az ember mögött, és még ebből a szituból is lehetne win-win szituáció. Ámbátor ilyen peremfeltételek mellett necces, akkor megadom a HR-nek a 10 pontot. További indoklásért + másfél pont szerezhető. : )

A kérdés ekkor az, hogy miért is vette elő a nagy vetítőgépet a srác, és miért fűzte be a nagyfilmet, reklám nélkül? Ezt meg nem értem, szükségem lenne a téma mélyebb megvilágítására.

Az, hogy a helyi HR nem vette fel pult mögé az Európai igazgatót, abban az a szégyen, hogy általában jobb cégeknél az Európai igazgatónak is csont nélkül alkalmasnak kellene lennie a pult mögötti munkára, mert ha nem, akkor nincs tisztában azzal, hogy milyen a frontvonalban melózni. Erre nyugaton adnak, talán kivéve Angliát, de ez látszik is rajtuk.

Egy jó Európai igazgatónak csont nélkül ott kellene lennie a pozícióban, szépen eljátszva az adott szerepet abba a szituban. Ha nem megy a játék, akkor felvethető a helyi HR inkompetenciája. Függetlenül attól, hogy emberünk felülképzett, az adott szituban el tudja hitelesen játszani a szerepét.

Erre mondják azt, hogy Billnek ma esélye sem lenne az informatikai multinál, semmilyen poszton, „mer’ a policy”, meg nem végzett egyetemet a srác.

Bambano 2013.11.11. 22:50:05

@jobangel: térjünk vissza Ádámhoz-Évához-nagydiófához. Ez az egyik legelső mondatok közül van: "Bár a munkám nem ideális, de optimális – ennek ellenére egyszer elárasztottam a netet az önéletrajzommal, és hiába inaktiváltam őket, néha még most is előbukkan egy-egy munkaközvetítő állásajánlatokkal."

tehát inaktiválta az önéletrajzait, magyarul NEM KERES ÁLLÁST. ami van neki, az optimális. Ezt a kiindulási pontot téveszti el itt mindenki, hogy neki nincs szüksége állásra. Akkor minek kellene fizetési igényt megjelölnie, stb?

Ha valóban paraszt lenne, akkor rácsapná a telefont az ilyen megkeresésekre. De mivel nem paraszt, többet beszél.

Következmény: ha a hr-es valóban kooperatív lenne, fel sem hívná. Tiszteletben tartaná a tényt, hogy inaktiválta az önéletrajzát. Ha a hr-es valóban kooperatív lenne, nem akarna eladni neki egy olyan állást, amit nem akar megszerezni.

ezek után mi a bánatos francért akkora nagy csoda, hogy a (nem)"jelölt" nem tesz meg mindent az állásért? vagyis nem tesz meg semmit?

A levelei ebből a kiindulási pontból íródtak, inkább a "hogyan rázzuk le a kekec hr-st" tartalommal, mintsem a "tutti interjú 12 kérdése" vagy ilyenek.

Te, kedves jobangel, azt a hibát követted el, hogy azon az "interjún" elkövetett "hibákat" valós hibáknak fested le, amik valójában a helytelen kiindulási alap miatt eleve félresiklott találkozások voltak, nem interjúk.

Persze lehet, hogy nem erről akart írni, akkor meg fogalmazni nem tud. Ez utóbbi esetben meg az a probléma, hogyha úgy kezded a bevezetőben a tételmondatot, hogy ez itt egy tök, és utána írsz hat posztot a káposztáról, akkor ott baj van.

ez erősen hajaz arra, mikor az utcán megállítanak a hittérítők, és tapadnak, mint a pióca, nem bírod lerázni őket. ilyenkor lehetséges út, hogy addig vitatkozol velük, amíg ők meg nem rendülnek a saját hitükben. minden beidézett mondatán azt érzem, hogy próbálja jelezni, hogy a téma tárgytalan, de nem esik le a hr-esnek.

azt mondja a hr-es, hogy nem szereti a szabvány, előre betanult mondatokat. a fickó nem akar állást, tehát tét nélkül mondhat bármit, ezért kifigurázza ezt a hr-es marhaságot. a "nem akarok az év dolgozója lenni" mondatot és az előtte levő félmondatot nem is érti meg senki.

"Moszkvában mercedeseket osztogatnak!"

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.11. 23:01:51

@Laptop7712: Ez volt az egyik problémája, amit arcoskodással próbált elfedni. A másik, ami jellemzően a hirtelen sikeressé vált emberek problémája: nem biztos benne, hogy az a siker megtartható, állandó, azt sem tudja, mit kellene tennie, hogy megtartsa. Ahhoz tudnám hasonlítani az érzésüket, ahogy a hirtelen híressé váló celebek is hiába tehetségesek, a többségben mégis ott rejlik, hogy ennek vége lesz, és nem tudja, mit kellene tennie, hogy megtartsa. Többnyire ezért fordulnak droghoz, alkoholhoz, villantásokhoz, buta sztárallűrökhöz mert nekik nincs más kiútjuk (a szakmai fejlődés náluk nem opció, Whitney Houstonnak már nem volt mit tanulnia az éneklésről pl.). Jelöltünk is fiatalka még, nem tudja, hogy ha tanácstalan, szabad tanácsot kérni. Akár az interjúztató HR-estől is: meghallgat 4-5-10 véleményt, merre mehetne szakmailag, mit látnak benne, és dönt valahogy. De ő ezt inkább dacosan úgy kezeli le, hogy a HR-es tökhülye, ő meg nem akar szakmailag fejlődni. Ebből persze nem is lesz fejlődés.

"hogy általában jobb cégeknél az Európai igazgatónak is csont nélkül alkalmasnak kellene lennie a pult mögötti munkára"

Ezt nem gondolhatod komolyan... Bányavállalat igazgatója akár kerekesszékes is lehet, nem kell képesnek lennie a vájár munkájára. A Tesco vezetőjének nem kell ismernie a néhány 100 ezernyi terméküket, aki építőipari gépforgalmazó céget vezet, annak nem kell tudnia kezelnie egy darut.

Billnek igencsak kifelé áll a rúdja a saját cégéből mostanság, nem véletlenül. Nem az egyetem hiánya miatt, hanem mert nem úgy megy a cég, ahogy kellene. Pont az USA multiknál a papír nem számít, csak a teljesítmény.

Bambano 2013.11.11. 23:05:39

@jobangel: a teszkóban konkrétan minden vezetőt végigzavarnak a teljes ranglétrán. tehát árufeltölt, kasszázik, stb.

Billnek meg annyira kifelé áll a cégéből a rúdja, hogy éppen most ötletelnek azon, hogy visszaveszik. Vagyis nem áll ki a rúdja a cégből, mert több éve nem dolgozik ott. Viszont felmerült, hogy visszaveszik.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.11. 23:09:27

@Bambano: Billtől 1 hónapja követelték a befektetők, hogy ugyan vonulna már vissza teljesen. A visszahívásáról nem olvastam, de lehet, hogy most meg épp azon ötletelnek.

Az, hogy teszkóban így csinálják, még nem jelenti, hogy jó is ez így. Meg ugye árufeltöltésre nem lehet alkalmas egy kerekesszékes, ellenben miért ne lehetne CFO? Nem egyértelmű ez, bár néha jót tesz, ha belelát közelről minden munkafolyamatba a vezető, a ranglétrában nem hiszek. Attól nem lesz jobb a negyedéves forgalom, hogy a cégvezető tud tejesládát emelni.

Bambano 2013.11.11. 23:15:59

@jobangel: miért van olyan érzésem, hogy kevered billt meg pistikét...

a teszkó tipikusan az a hely, ahol semmit nem csinálnak ok nélkül. ha nem lenne értelme, nem csinálnák.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.11. 23:18:25

@Bambano: Nem tudom, neked mindig megbízhatatlanok a megérzéseid. (www.reuters.com/article/2013/10/01/us-microsoft-gates-investors-idUSBRE9901H320131001)

Nyilván nem ok nélkül csinálják. Attól persze még lehet, hogy létezik más módszer, ami hatékonyabb, és annak is van oka.

Bambano 2013.11.11. 23:25:16

@jobangel: akkor most vessük össze a "Billtől 1 hónapja követelték a befektetők, hogy ugyan vonulna már vissza teljesen" mondatodat az általad idézett cikkből ezzel: "Three of the top 20 investors in Microsoft Corp...".
szóval nem követelik (úgy általában), hanem három követeli.

Laptop7712 2013.11.11. 23:32:12

@Bambano:
A hirtelen sikerrel nincs semmi probléma, és nem is lesz soha. A probléma azzal van, hogyha az illetőt nem készítik fel valakik, vagy nem készíti fel önmaga önmagát arra, hogy a sikert is meg lehet, és meg kell élni, továbbá a siker senki mástól nem függ, csak attól, hogy az illető mit, és mikor él meg sikerként.

A nagy alkotók nagyívben leszarták azt, hogy ki mit mondott arra, hogy mit alkottak éppen. Ezzel én is így vagyok. Ha a HR nagyon arcoskodna az adott szituban, nagyon komolyan elmagyaráznám neki, hogy mi a helyzet, meg mit a szerepe.
Az impresszionista festők majdnem éhen haltak, pedig amit véghezvittek, az maga volt a csoda. Az alkotásukban ott volt a pillanat, a kezdet, és a vég. Az utókor tette őket naggyá. Lautrec nem volt szép és majdnem a fél életét bordélyházban élte le, de amit alkotott, az időtálló volt.
Bambanonak igaza van abban, hogy a madarasnál is, meg a tesoban is végigzavarják a delikvenst az egész témán, csak azért, hogy szokja. Japánban még komolyabb a játék. Van olyan video, hogy a kollégát a titulusa táblájával a nyakában kivezénylik a hely nyitásakor, amikor az egyszerű melós felveszi a munkát, és el lehet mondani neki azt, hogy mi az ábra. Simán ugyanígy beküldik az eladótérbe pár órára, hogy a vevő is diskurálhasson vele, csak azért, hogy szokja, mit csinál.
Nem a terméket kell ismernie, az leszarós, hanem azt, hogy mit érez a melós az alsó szinten, szépen fejleszti a döntésképességét, meg hogy ne röhögjék ki az excel tábláit, meg a szép és teljesíthetetlen elvárásait, melyet e-mailben küldözget. Gyönyörűen meg lehet válaszolni az ilyet, hidd el.
Oszt lehet menni a meetingre, hogy ez van, meg az van.

Bill nélkül meg azért nem fog menni, mert a témát úgy picit több mint 30 éve Bill álmodta meg. Ezt az álmot a szomszéd álmodja tovább Bill helyett, vagy mi a pálya?

Ha úgy van az első mondat, ahogy azt Bambano letolta, akkor a srác helyében én nem hogy a nagyfilmet tettem volna be a szépen helyben összerakott legnagyobb vetítőgépembe, hanem egy nagyon komoly egészestés vígjátékot toltam volna kiváló szereposztással. Persze hogy élvezte, - és még kávét is kapott, meg vizet, netán egy jó kaját - én is így tettem volna, tudtam volna még fokozni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.11. 23:32:43

@Bambano: Ha nem keres állást, miért megy interjúra? Ha felhívják telefonon, és nem aktuális, akkor nem lecsapni kell a telefont, hanem meg kell mondani, hogy nem aktuális. Már csak azért is, mert egyszer majd aktuális lehet, és akkor megbánja, ha régebben telefont csapkodott.

Az, hogy inaktiválta a CV-jét, vagy megtörtént, vagy nem, vagy mindenhol, vagy kifelejtett egy-két helyet, és a lokális adatbázisokban nincs inaktiválás, onnan e-mailben kell kérni a törlését. Nem tudjuk, megtette-e. És ha igen, és egy "pofátlan" toborzó mégis állást kínál neki, még mindig mondhat nemet. Innentől az interjú sem lehetett félresiklott, hiszen elment rá, azaz megadta a lehetőséget arra, hogy esetleg váltson.

Sosincs olyan, hogy "tét nélkül". A viselkedés, mutatott jellem mindig a névhez fog kapcsolódni, azaz ha most úgy is érzi bárki, hogy bármit megtehet, ezt 10-20 évvel később még bőven megbánhatja. Persze ehhez át kell élni azt a 10-20 évet, amíg eljön a tapasztalás ideje, vagy el lehet hinni annak, aki ezt elmondja előre, ezzel megspórolva 20 évet.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.11. 23:36:20

@Bambano: Tehát nem a visszahívását követelik mégsem, hanem a teljes eltűnését. És az a 3 befektető az valóban "befektetők", mert ugye többesszám.

Bambano 2013.11.11. 23:39:04

@Laptop7712: ezt a mondatot a cikksorozat első részéből másoltam ki. nem tudni, így volt-e, de így jelent meg itt.

@jobangel: "Az, hogy inaktiválta a CV-jét, vagy megtörtént, vagy nem": öööö, ezt a poszternek nem kellett volna ellenőriznie? lehet, nem is történt meg, amiről 6 posztos sorozatot írtál?

Bambano 2013.11.11. 23:42:47

@jobangel: a "befektetők" megfogalmazás azt sugallja, mintha a befektetők zömére igaz lenne. Ezzel szemben ha csak a top20-at nézzük, akik közül hárman lobbiznak érte, ami kevesebb, mint 1/6-oda. Egy szűk kisebbség. Ha meg az összes befektetőt nézzük, nem csak a top20-at, akkor elenyésző kisebbségről van szó.

Szóval erős túlzás azt írni, hogy a befektetők követelik.

A visszahívás meg akkor merült fel, mikor pistike bejelentette, hogy visszavonul és kezdjenek el utódot keresni. Tehát vannak, akik a teljes lelépését követelik, mások meg a teljes visszatérését.

Laptop7712 2013.11.11. 23:47:09

@jobangel:
Várjál már, lassítsunk. Mi ez a rendszer, egy James Bond filmbe cseppentem, vagy hol vagyok? Mondd már meg? 20 évig tároltok adatot a delikvens nevéhez, visszakereshetően, ami mindig a nevéhez fog tapadni? Vazze, ezt úgy hívják, hogy B lista, meg a kulák unokája, van ebben tapasztalat. Nem kellene ilyet írni, mert az egész téma, az egész blog hiteltelen lesz, de főleg azok, akik írják.
Senki, ismétlem senki nem tárolhat adatot rólam a beleegyezésem nélkül, és főleg nem használhatja fel ellenem. Kiderítem, és feljelentem minden fórumon a faszba azokat akik ezzel baszakodnak, ezt nagyon komolyan mondom.
Ezt úgy hívják diktatúra. Nagyon keményen lehet lázadni ellene. Csak remélni tudom, hogy nem így van. 20 éve nyakon vertem a homokozóban a Pistikét a lapátért, ebből bajom lehet?

Kék tündér 2013.11.12. 00:45:26

@Laptop7712:
10-20 év eltelte során akkor is megbánthatja valaki a taplóságait, ha ezekről senki semmilyen adatot nem tárol. Egyrészt a saját lelkiismeret törölhetetlen adatbázis, másrészt könnyen összefuthatsz valakivel, aki nem kimondottan szép emlékeket őriz rólad. Nem olyan nagy ez az ország...
Huszonévesen ezzel csak azok foglalkoznak, akiknek "volt gyerekszobája", ahogy azonban telnek az évtizedek, jobb esetben a bölcsesség is megjön ennek felismerésére. Ez volt a lényege a kommentnek, amin felháborodtál.

Laptop7712 2013.11.12. 01:05:18

@Kék tündér:
Semmi értelme annak, amit írsz.
Ha valaki átcseszte a másikat 20 éve, az lehet hogy nem szép dolog, és megjegyzi az illető. Az is lehet, hogy nem felejt. Amúgy létezik az, hogy megbocsát.

Tételezzük fel, a csávó volt 10 éves, csinált valamit, eltelik 20 év, most legyen 30 az illető. És szembe jön a csaj, akit elküldött a halálba egy bulin.
Közben lehet, hogy orvos lett, meg mit tudom én. Ki a faszt érdekel az, hogy mi volt 20 éve? A másik, meg kicsi az ország, az is igaz, de nem olyan kicsi, hogy valakit a 20 évvel ezelőtti viselkedésért kellene parkoló pályára állítani.
Ez röhejes, és feltételezi azt, hogy az egyén nem változhat, ami felvet egy kevéske előítéletet, és az egész folyamat hitelét veszítheti.

A fejlett nyugat megadja mindenkinek azt, hogy hülye legyen, és nincs előítélet, mert az a lényeg, hogy mit tesz le az asztalra. Ha így nézem, tényleg kicsi az ország!

És senkinek nincs esélye arra, hogy kitörjön, azért, mert fogalma sincs arról, hogy mi a tényleges kiválasztási szempont. Szépen ki is alakulnak a kontraszelektív pozícióvédelmek.

Minek kellene megfelelnie? Na ezért is indult el fél millió ember másfelé, azok meg kiröhögik az egész hülyeséget, ami megy. Szépen ki fognak alakulni az alternatívák, ennek csírái már látszanak, nem kellene egy kicsit jobban ott lenni a pályán?

Kék tündér 2013.11.12. 01:34:02

@Laptop7712: Létezik, hogy megbocsát, hogyne. Attól az illető még érezheti magát szarul amiatt, amit csinált. A kettő nem zárja ki egymást.
Annak, hogy mi lett a foglalkozása az egykor nem túl kedves srácnak, mi köze van a jellem- és/vagy viselkedésbeli problémáihoz? Mivel nem gyerekekről, hanem felnőtt emberekről szólt az eredeti komment, amiből elindult a vita, kicsit komolyabb sérelmeket kell feltételezni annál, mint hogy mondjuk 10 évesen elszedte a padtárs Pistike uzsonnáját.
Senkit nem kell parkolópályára állítani, szerencsére ilyet nem is mondtam.
Az, hogy az egyén változhat-e, érdekes kérdés, de abból a szempontból irreleváns, hogy a korábbi szemétségeket/bunkóságokat már nem lehet jóvátenni a változással. Az már csak a jelenre és a jövőre hat, a múltra nem. Szerintem ez egy olyan alapvető igazság, amit mindenki tapasztalt már a saját életében, hogy kár a hitelességén vitatkozni. :) Már csak azért is, mert ennek már nem sok köze van a kiválasztáshoz, és egyáltalán a poszt témájához.
Viselkedni valószínűleg nyugaton, keleten, délen és északon egyformán tudni kell.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.12. 08:52:21

@Laptop7712: Kék tündér már jól leírta a lényeget. Még hozzátenném, hogy nem kell adatbázis, nem kell lista, elég az, hogy az emberek nem felejtenek. Bármely ember képes felsorolni 10 olyan embert, akivel soha nem üzletelne pl. Egy 10 fős cégnél az már 100 főnyi persona non grata, ha nincs átfedés. Amikor CV-ket nézegetnek, esetleg beugrik emberek nevéről, munkahelyéről, pozíciójáról egy-két emlék. Ez törölhetetlen, és még csak nem is törvénytelen.

De miért lep meg egyáltalán, hogy bármi, amit teszel, következményekkel jár? Lehet lázadozni, hisztizni, diktatúrázni, B-listázni, de sokkal kifizetődőbb, ha mindig vigyázol a jó híredre. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne fogalmazz meg ellenvéleményt, ne legyen konfliktusod, csak azt, hogy ezeket korrekten oldd meg. Pl. ha egyszer megengeded magadnak, hogy állásinterjún telefonálj, akkor rólad lehet majd tudni, hogy ezt megtetted.

Laptop7712 2013.11.12. 08:57:57

@Kék tündér:
Nem értünk egyet a témában, mivel ezzel azt sugallod, hogy az egyén múltbéli hozzáállása determinálja azt, hogy az egyén nem változhat, és ez valamilyen szinten leképeződik, és ki fog hatni a jövőjére. Kibasznak kétszer matekvizsgán, harmadszorra nincs esélyem arra, hogy ötöst kapjak, mert a tanár azt nézi, hogy van már két egyesem?
Ez lenne a vég, és a diszkrimináció melegágya, ez ellen lázad mindenki, és erre találták ki az egyetemi szabályzatot például.
Nem akarok olyan pillanatnyi helyzetben lenni, ahol az mérvadó, hogy milyen jegyeim voltak a középsuliban, vagy beszóltam Manyikának, a az igazgató lánya, azért mert büdös volt a szája. Ettől még az ember komolyan tud viselkedni, és
betartja a társadalmi érintkezés szabályait.

Az meg, hogy az egyén nem változhat, ez megint azt feltételezi, hogy meg kell felelni egyfajta elvárásnak, de olyannak, amit nem tud egzakt módon kezelni a jelentkező, mert szubjektív meglátásokon lapul. (Valaki valahol leírta lapra, és az adott szituációban jelen van)
Egy alternatív rocker csávó 60 évesen nem lehet jó gyártulajdonos, vagy egy travi nem lehet fasza divattervező, vagy modell? Pont ezt szarja le a nyugat, meg a kelet, lehetsz te bárki, viselj bármit, ha meg tudod csinálni a melót profi szinten, ott a helyed, és pont. Ha nem, akkor nem.

Fél millió ember fordított hátat a rendszernek, mert be lettek tolva egy dobozba, és a rendszer nem volt hajlandó változni, ugyanazt a dobozt vette elő. Ez szívás a rendszernek. Az adott helyzetből nem tudsz levonni következtetéseket a jövőre nézve.

Persze egy egészséges értékítélettel rendelkező társadalomban azok, akik konzekvensen hosszútávon rosszat tettek másoknak, semmilyen szinten nem rúghatnak labdába. Ott mások a példaképek, egy kicsit ebben le vagyunk maradva.

Menj többet színházba, javaslom a színészbüfében eltölteni délutánokat, ott tanulhatsz valamit arról, hogy mit jelent az, hogy az ember netán 10 percenként változtatja szerepét, és köze nincs a szerepnek ahhoz, hogy aki a szerepet az adott pillanatban eljátssza kicsoda.

Az hogy azt írod, hogy az egyén nem változhat érdekes kérdés, ez megint lehet szépen finoman egyfajta diszkrimináció melegágya.

Laptop7712 2013.11.12. 09:20:07

Természetesen igazad lehet ebben is. Még egyszer mondom, azért tartunk ott, ahol tartunk, mert ilyen szinten kontraszelektív a rendszer. Tehát nem változott semmi az elmúlt 60 évben, diplomata lánya diplomata lesz, tegye ezt úgy, hogy annyit ért a témához, mint hangya az agysebészethez, vagy sorolhatnám a példákat.

A legnagyobb mobligyártó keleten, meg a japánok azért lettek nagyok, mert képesek emberi elvárásokat megfogalmazni minden szinten.
A németek röhögnének ezen, és szépen mehetne az egész HR a bíróságra akkor, ha egy ilyen sztori kiderülne.

Fél millió ember nagyívbe leszarta azt, hogy valaki véleményt mondott róla valamikor, és azt valaki, valamikor leírta valahová. Most meg vakarja a fejét pl. a csillagos autógyár, mert nincs ember, és húz el a faszba, mert nem tehet mást. Én visszavennék egy sebességet. Erre mondják azt sokan, hogy a HR csak pofázik, és olyan alapokon hoz döntéseket, melyeknek semmi köze a valósághoz.

Bemegy a HR vezető a tulajhoz, és azt mondja, hogy 4 % leépítés kell. A diri megkérdi, hogy miért lesz az jó nekünk? Válasz hümmögés. Következő kérdés: Miért nem 3%, vagy 5 %? Válasz: Összeültünk, és tartottunk egy órás meetinget, és arra a megállapításra jutottunk, hogy 3 % kevés lenne, az 5 % meg sok, ezért legyen 4 %. Ennyit a háttérről. Fingja nincs arról, hogy mit csinál, de baszakszik.

A másik, meg az, hogy a világon járja egy mondás: Oda kell menni üzletelni, ahol szívesen kötnek veled üzletet. És fél millió ember elindult. Feltenném a kérdést, az összes hülye, meg telefonált interjú közben, és rákerült a nemlétező személyi lapjára?
Ezt régen kartonnak nevezték, és diktatúra épült rá.

Vissza kellene szerezni a szakma becsületét, mert lassan annyi reputációja nem lesz a HR-esnek, mint egy biztosítási ügynöknek, aki MLM rendszerben tolja.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.12. 09:51:32

@Laptop7712: a keleti munkavállalói jogokat illetően ne legyenek illúzióid. Azért lettek nagyok, mert napi 1-2 dollárért gyerekmunkások dolgoznak nekik pl.

"Bemegy a HR vezető a tulajhoz, és azt mondja, hogy 4 % leépítés kell."

Ilyen sincs. A HR-vezető nem talál ki leépítést, a költségcsökkentés módja mindig a boardban dől el.

A HR reputációját pl. az ilyen ostobaságok terjesztése teszi tönkre, illetve a tudatlanság, ami a szakmát övezi. És mivel állásokról döntenek, sőt még a leépítéseket is ők hajtják végre, úgy tűnik, joggal gyűlölhetők. Kb. mint a BKV-ellenőrök esetén. Ott is hiába vannak rendesek, udvariasak, emberségesek, trendi és menő gyűlölni őket. Viszont a HR-es szakma nem értése az álláskeresőknek okoz súlyos gondot, így egy kicsit komolyabbak a következményei.

Laptop7712 2013.11.12. 10:28:37

A „boardban” az dől el, hogy az adott céges pénzügyi ciklusban, mennyit kell megspórolni összegszerűen.
Megvan a szám, behívják a fő-fő HR mindenhatót, és megkérdezik tőle, hogy mekkora részét tudja bevállalni. Olvasgass komoly cégek cégvezetőinek, tulajdonosainak történeteit erről a témáról.

A fenti történetet sem én találtam ki, nagyon komoly emberke írta le. na ez már szánalmas, mert olyan ember dönt olyan dolgokról, amihez semmit nem ért.
Főleg azt nem tudja felfogni, hogy a szám, amit mondott, milyen szinten hat ki a termelékenységre, vagy a cég alapfeladatainak ellátására. Egyszóval szánalmas.

Történetesen azért, mert támogatnia kellene a folyamatokat, és nem meghatározni azt, hogy ki megy, és ki marad. Ha én lennék a cégvezető, vagy az a személy, aki a tulajdonosi érdekeket hosszú távon képviseli, és a HR ilyen szinten pofázna bele a működésbe úgy, hogy nem kéri a termelés támogatását, és hathatós segítségét, hogy egy targetet levezényeljen, azonnal kirúgnám mindet, mert nem azt teszi, ami a dolga.

Na ezért gondolja azt nagyon sok ember, hogy a HR totálisan inkompetens abban, amit csinál, mert nem azt teszi, ami a dolga lenne, hanem azt, amit te mondasz. És történetesen igazunk van az embereknek, és ezt a folyamatot, munkastílust nem is kell megérteni, mert minek?
Azok a cégek, akik így működnek, hosszútávon – 5- 10 éves távlatban – vizsgálva a piaci szerepük komolyan megkérdőjelezhető.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.12. 12:40:34

@Laptop7712: félreérthetted azt a nagyon komoly emberke által írt dolgot. A "mennyit tud bevállalni", azaz a saját osztályáról mennyit tud leépíteni. Én olvasok szakirodalmat erről bőséggel :)

"Történetesen azért, mert támogatnia kellene a folyamatokat, és nem meghatározni azt, hogy ki megy, és ki marad."

Mint ahogy ezt nem is teszi a HR, de máris keversz két dolgot, az embert és a folyamatot. Általában egy leépítés vagy fűnyíróelven megy (ez a hülyeség, de többszáz ember leépítését másképp nem lehet), és ilyenkor a fűnyíróra az üzleti oldal tesz javaslatot, vagy egyesével, teljesítményértékelés és szakmai értékelés mentén. És itt sem feltétlenül a szakmai tudás számít: ha pl. egy partnerséghez feltétlenül szükséges vizsgája megvan az egyik emberkének, a másiknak nincs, akkor a vizsgás marad - hacsak a partnerség nem nélkülözhető... Egy leépítés nem úgy megy, hogy fogunk egy listát, és vonalzó mellett áthúzogatjuk az egyes neveket, ahogy azt laikusok képzelik. Tervek, hatástanulmányok, jövőbeli stratégiai célok figyelembevétele kell hozzá.

Azt bírom, hogy a HR is olyan lett, mint a foci, mindenki ért hozzá, csak az nem aki a pályán van :) Aztán valahogy mégis a pályán dőlnek el a dolgok, a pálya széléről meg kockázat nélkül lehet "szakérteni".

Bambano 2013.11.12. 12:46:23

@Kék tündér: "Az, hogy az egyén változhat-e, érdekes kérdés, de abból a szempontból irreleváns, hogy a korábbi szemétségeket/bunkóságokat már nem lehet jóvátenni a változással. Az már csak a jelenre és a jövőre hat, a múltra nem. Szerintem ez egy olyan alapvető igazság, amit mindenki tapasztalt már a saját életében": jaja, ez egy olyan igazság, ami téves.

Másképp fogalmazva: azt gondolni, hogy azért, mert valaki 20 éve egy másik élethelyzetben bunkó volt veled, a jövőben is biztosan és kizárólag bunkó lesz veled, marhaság.

Egyébként meg mellébeszéltek, mert a firtatott probléma nem az, hogy a hr-es megjegyzi, ha valaki bunkó volt az interjún, hanem az, ha ezt a véleményét hosszú évekre adatbázisba rögzíti. Ez utóbbi ugyanis törvénysértő, egy év börtönnel fenyegetett cselekedet.

Úgyhogy szerintem befejezhetitek az ezen való rugózást, mivel légből kapott álproblémán rugóztok (amiatt, hogy nem ezt vetette fel az előttem szóló), másrészt a megvalósulásának esetén azért sem kell találgatni, hogy mi történhet, mert van róla törvény.

Laptop7712 2013.11.12. 13:10:55

@jobangel:
Azért mondom azt, hogy a hazai HR nem ért ahhoz, amit csinál, mert láttam már olyat, hogy a HR fél év előkészítő munka után első körben a főmérnököt rúgta ki, pár nap alatt vége volt a termelésnek, és nézett a tulaj, mint a lukinyúl.
Nem vagytok mindenhatóak, ezt kellene észrevenni. Az a HR-es , aki képtelen folyamatorientáltan gondolkozni, az már akkor megbukott, amikor az egész témát elkezdték. A tulaj távolról dönthet bármit, a végén mindig bukik. A HR –es cég meg 1- 3 évente nevet vált. Oszt bízzon meg a szakmában Pista bá. Hogyan is van ez világosítsatok már fel. Ideje felébredni.

kukatr 2013.11.12. 14:21:14

@Bambano: Egy ilyen telefonhívás, állásinterjú nem flörtölés, hogy elejtett megjegyzésekből, melyek ebben az esetben elég nagyképűek és lekezelőek, világosodjunk meg. Egy "Köszönöm érdeklődésüket, de (a hallottak alapján) nem érdekel a kínált állás." bőven elég és kulturált válasz volna. De neeeem, jól ki kell oktatni a telefonálót/interjúztatót, játszani a másikkal, mert 'megtehetem' ezt és ez milyen 'vicces'. Inkább szánalmas. Tiszteljük meg a számunkra ismeretlen embereket (is) kulturált viselkedéssel!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.12. 14:26:36

@Laptop7712: 1 egész esetből sikerült levonnod a következtetés a hazai HR-ről? És biztos a HR rúgta ki, ő hozta a döntést? Ott voltál, hallottad, végignézted a döntési folyamatot? Ha igen, miért nem szóltál, hogy nem lesz jó? Ha nem voltál ott, honnan tudod? A tulaj sem volt képben? Az meg hogy lehet? Nem lehet, hogy neked maradt ki valami fontos részlet, ami más megvilágításba helyezné az egészet?

Senki sem állította, hogy a HR mindenható, sőt én magam mondom, hogy nincs hatalma, mert támogató funkciót lát el, nem döntésit. De akkor meg jön Bambano és köti az ebet a karóhoz, hogy de, hatalma van.

Felvilágosítani nem tudlak a témában, mert nem racionális érveid vannak, hanem előítéleteid. Az ellen hiába minden. Onnantól baj ez, hogyha az álláskeresők többsége is elhiszi ezeket.

Laptop7712 2013.11.12. 14:46:23

@jobangel:
Nem tudom, mi ebben a nem racionális érv. Pista bá azt látja a HR-ből, hogy jobb esetben a 20 éves kiscsaj letipeg az üzembe,és közli vele, hogy ez volt az utolsó munkanapja. Tételezzük fel, Pista bá kezében még ott van a hegesztőpisztoly. Ennyit lát belőle, nem többet.

A HR meg tényleg úgy viselkedik, mintha hatalma lenne, a melós, meg a jelölt fél tőle, hogyha nem jól nyilvánul meg, vagy nem jól viselkedik, akkor lapát. Ezt szopta be sok hazai cég, mert úgy gondolta, hogy a HR-en keresztül letolja a személyügyet, és engedte belepofázni a termelésbe, most meg kezd visszanyalni a fagyi, és a HR széttárja a kezét. A tulaj meg joggal ideges egy kicsikét.
Ezért nem tudnak levezényelni sok esetben egy átszervezést tulajdonosi érdeksérelem nélkül.

Tehát kívülről nézve Bambano a kemény igazságot tolja, ami HR szempontból védhetetlen, és pont.

Miért nyitná ki bárki is a száját? Fizetnek érte neki, vagy a törp? Hoztak egy döntést, és kész, vigyék végig, kapja meg a melós a lóvét, meg a papírjait, és ennyi. Aki meg a döntést hozta, és az aki levezényelte meg vállalják a felelősséget, ilyen egyszerű.

Tudod, nagyon komolyan elvárják azt, hogy mindenki egy munkahelyen vállalja a felelősséget azért, amit csinál.

Bambano 2013.11.12. 15:02:33

@jobangel: neked nagyon durván problémád van a kvantorokkal.

A hr hatalmáról meg annyit, hogy képzeljünk el egy új pozíció kiírást, keresést. Kiteszik a webre, jön 1 helyre 500 cv. Ebből az 500 cv-ből kell kiválasztania a hr-esnek azt a (mondjuk) 5-öt, amit felterjeszt a főnök elé, választási lehetőségként. Másik oldalról nézve kiválaszt a hr 495-öt, ami soha nem kerül a vezető elé, teljesen mindegy, hogy mi a tartalma. Mivel a hr-t ilyen szinten soha senki nem ellenőrzi, így nem derül ki, hogy a 495 cv-ből, ami egy lendülettel ment a kukába, tényleg mind a 495 formai hibás volt, nem felelt meg, alkalmatlan, stb. stb, vagy volt benne 480 alkalmatlan, meg 15, akit ismerek több éve és egyszer megcsörrent a telefonja és ezért most bosszút áll rajta.

A főnök nem fog lemenni a kukába és átnyálazni 495 kidobott cv-t, a főnök el fogja hinni a hr-esnek, hogy az az 5, amit eléraktak, a legjobb. és abból választ.

tehát ha a hr-es nem csak valódi, alkalmassági szempontokat érvényesít a kuka felé vezető úton, hanem a saját, nem legális véleményét is belerakja, soha nem fog kiderülni. másrészt pedig ha sokkal több alkalmas jelölt van, mint amennyivel foglalkozni bírnak, akkor is kidobálnak egy csomót, fizikai korlátok miatt.

következésképp a hr-esnek igenis van hatalma, függetlenül attól, hogy egy hr témában ezerrel publikáló, a hr-es cím ellen kapálózó blogger azt állítja, hogy nincs.

Egyébként is azt látom a példáidon, hogy a mai magyar rögvalóságból keveset láttál. Board??? eleve lehetne magyarul, másrészt a magyar cégek elsöprő többségében nincs board. Olyan nagy cégeknél, mint a Mol, van, csak ennyire nagy cég relatíve kevés van itthon.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.12. 15:10:55

@Laptop7712: Pistabá tehát semmit sem lát az egészből. Nem tudja, mi van a döntés mögött, de tök egyszerű gyűlölni a 20 éves HR-est (aki minimum 23 ugye, mert fősulit legalább végzett).

A HR-t Pistabá ruházta fel hatalommal (és Bambano), mert a tudása a témában ennyire elég. Ha utánaolvasna, tanulna róla, tudná, hogy valójában nem a HR hozta a döntést (azt sem tudjuk támogatta-e vagy ellenezte). De neki ezt nem kell tudnia, neki a hegesztés a dolga (a HR-es vajon megszakérti-e, hogyan hegeszt Pistabá?)

A felelősségvállalásban egyetértünk, csak éppen azt nem látod, ki miért lehet felelős. Nem te vagy véletlenül a Pistabá a hegesztőpisztollyal?

Bambano 2013.11.12. 15:16:54

@jobangel: tényleg ennyire lehetetlen küldetés megérteni, hogy például a cv-k előzetes szelekciója szintén DÖNTÉS? ki hozza meg ezt a döntést? a hr-es. nem a főnök, a főnök idegrohamot kapna, ha az összes cv-t ráöntené a hr-es.

A kiválasztási folyamatban nem az az egyetlen döntési helyzet, amikor a végén egy jelöltnek felajánlják az állást. Az összes többi jelentkező különböző fokozatokban történő kiszelektálása szintén döntés. Hr csinálja, nem főnök. következmény: hr-nek van hatalma. nem csak az a hatalom, hogy cégen belül milyen jogkörei vannak, az is hatalom, amit a cégen kívülre mutat. Egy hr-esnek lehet kifelé hatalma akkor is, ha cégen belül a szervezeti diagram szerint ő az utolsó a kávéfőzőcsaj után.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.12. 15:27:30

@Bambano: Megint feltételezésekbe bocsátkozol, általánosítasz,és pl. teszel olyan kijelentéseket, hogy a "a hr-t ilyen szinten soha senki nem ellenőrzi", meg "megy a kukába" (nem mehet, legalapvetőbb, hogy mindent elteszünk, amíg nem kérik a törlését), és a HR-re nemcsak egyedi mérőszámok vonatkoznak, de még külön HR-kontrolling is van, ahol bizony számok alapján ellenőriznek.
Auditjaik is vannak, nem csak megfelelőségi, hanem folyamataudit is. Bizony egy ilyenen szúrópróbaszerűen bármikor megkérdezhetik, hogy az ezév márciusban meghirdetett pozíció összes jelentkezője közül vegyük elő az 57. és a 43. jelentkezőt, és lássuk, miért alkalmasak vagy miért nem alkalmasak ők.

Értem én, hogy valahol muszáj hibáztatni a HR-t, mert muszáj a nehézkes állástalálásra bűnbakot keresni, annak, nem állást akar, hanem bűnbakot. Mert ha a HR-nek hatalma lenne, akkor rá lehetne tolni a felelősséget, ha meg nincs, akkor az álláskereső a felelős a saját sorsáért, és azt már nehéz elviselni. A HR meg milyen jó kis bűnbak lehet, mindaddig, amíg a racionalitással nem foglalkozunk. Csakhogy ebből az álláskeresőknek nem lesz állása, ettől ez a nézet ártalmas, káros, társadalmi szinten is.

Tárgyi tévedést is elosztlatnék: board = igazgatótanács, igazgatóság. Egy háromfős zrt-nek is van ilyen, nemcsak az nyrt-knek.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.12. 15:31:12

@Bambano: Honnan tudod, hogy a HR-es dönt, és minden esetben csakis a HR-es? Van, ahol a szakmai vezető jelöli ki, hogy "ezt az 5 embert akarom látni". Van, ahol minden jelentkezőt behívnak, és egy szakmai teszt pontszámai szerint döntenek, majd egy szoftver ír "megfelelt" vagy "nem megfelelt" megjegyzést a nevek mellé. Ez a legjobb egyes területeken, mert egy zöldhajú és orrkarikás, de zseniális szoftverfejlesztőnek így van igazi esélye.

Laptop7712 2013.11.12. 15:40:04

@jobangel:
Nem, de láttam már akkor szerinted 23 éves HR-es kiscsajt elfutni, mert a műszak egyszerre tette le a hegesztőpisztolyt, és közölték a kiscsajjal, hogy egy választása van, menjen fel, üljön le egy kicsit, mert annyira remeg a lába, hogy lehet, hogy WC-re is el kell mennie, mielőtt visszaér. Ha megnyugodott, meg hívja le a tulajt, egy kicsit beszélgetni, hogy megvitassák, mi is az ábra. Ennyi volt.

Tulaj lejött, lent is maradt este 11-ig, és lám-lám, szépen emelkedett a
termelékenység kb. 50 %-ot. Tehát az adott helyen a HR semmit nem ér, mert elfelejtette azt a témát, hogy a cég a termelésből él, és nem másból.

Egy ország ezt tolta be kevesebb 10 év alatt. És most az egész HR szakma széttárja a karját, hogy mi nem rontottunk el semmit. Az történt, hogy a miniszterelnök pár hónapja kijelentette, off van, mert a belföldi munkavállalókat megverik minden szinten a bevándorlók. Kibaszott nagy balhé van. Itthon meg azért van olyan kibaszott nagy balhé, mert 10- 15 éves könyvből toljátok a HR-t, csak a világ változott.
És tényleg Bambano igazad van, a HR-nek hatalma van, és ha valaki rájuk borítja az asztalt, akkor meg fosás van, és nincs felelősség semmiért, főleg akkor ha a mélyére ásol egy-egy döntésnek, azt veszed észre, hogy semmi háttere nincs, csak valami marha pszichológiai blabla, aminek semmi értelme sincs, sem tulajdonosi, sem jelölti oldalról.

Bambano 2013.11.12. 15:55:59

@jobangel: "elteszünk"??? többes szám első személy? most akkor hr-es vagy vagy sem? döntsd el légyszi.

"megy a kukába": nem mindegy, hogy nevezem azt a pontot, amikor egy cv-ről a hr-es eldönti, hogy kiesett a jelöltek közül? az a cv kiesett és kész, ezt lehet jelképezni a megy a kukába kifejezéssel, holott én is reménykedem benne, hogy nem dobja ki senki a cv-t, mert az nagyon súlyos megsértése lenne az információs önrendelkezési jogról szóló törvénynek. Minimum darálni illene, de a példa szempontjából annyira tökmindegy, hogy azt mondom, megy a kukába, megy a darálóba, vagy befektetik az irattárban egy doboz aljára.

"Tárgyi tévedést is elosztlatnék: board = igazgatótanács, igazgatóság.": egész pontosan hol tettem bármiféle kijelentést is a board szóval kapcsolatban, ami szerinted tárgyi tévedés? én csak annyit mondtam, hogy lehetne magyarul is. Semmi többet. Ebbe tárgyi tévedést belemagyarázni lehetetlen.

Az az állítás, hogy a magyar cégek elsöprő többségében nincs board, akkor és csak akkor hamis, ha neked a magyar cég az a részvénytársaság (nyílt vagy zárt). Igaz, a zrt-kben meg az nyrtkben mindig van board. De a rögvalóság ezzel szemben az, hogy a magyar gazdaság szereplőinek elsöprő többsége kkv, kft-k, bt-k, egyéni vállalkozók, stb. és van pár rt is. Ezekben pedig nincs board. Tovább megyek, ezekben nincs hr kontrolling sem, és csak kis részükben van egyáltalán valamiféle hr. A cégek zömében valaki, aki aznap rosszkor volt rossz helyen, az lesz a hr feladatokkal is megbízott x.y.

Nem az a legalapvetőbb, hogy mindent elteszel, amíg nem kérik a törlését, hanem az, hogy mindent elteszel, amíg le nem járt a dokumentumra vonatkozó megőrzési határidő, annak végén pedig hivatalos selejtezést és megsemmisítést KELL csinálni. Azt nem tudom fejből, hogy a hr-es cégeknél kell-e lennie adatvédelmi felelősnek, ahol én dolgozom (nem hr), ott kell, van is. Az adatvédelmi felelős a törvénnyel összhangban (többek között) kialakítja a vállalat adatkezelési politikáját, amiben le van írva, hogy mikor selejteznek adatot. Azt kell végrehajtani. (Most abba ne menjünk bele, hogy az a hivatalos álláspont, hogy az adatvédelmi felelős a vállalat dolgozóinak is az adatvédelmi felelőse, tehát elvileg minden nagyobb cégnél lenni kellene, ez egy másik történet.)

Visszatérve a magyar rögvalósághoz, egy átlagos magyar cégnél, ami legvalószínűbben egy kkv, garázscég vagy családi kft, a hr-t a titkárnő vagy a könyvelő csinálja, esetleg a főnök felesége. Ha nem találnak a saját ismerősi körben alkalmas dolgozót és hirdetnek, akkor arra jön egy halom cv. Azt a főnök nem fogja elolvasni, azt a titkárnő szortírozza szét. És igen, ekkor a titkárnő/feleség DÖNT. következésképp hatalma van.

Egy ekkora cégnél nemhogy folyamataudit nincs, folyamat se. A hr kontrollingról azt hiszik, az a legújabb energiaital.

"Van, ahol a szakmai vezető jelöli ki, hogy "ezt az 5 embert akarom látni".": már megint bajod van a kvantorokkal. Hint: attól, hogy te tudsz néhány ellenpéldát, nagy általánosságban még nekem van igazam ebben a kérdésben.

Bambano 2013.11.12. 16:11:15

@jobangel: "Értem én, hogy valahol muszáj hibáztatni a HR-t, mert muszáj a nehézkes állástalálásra bűnbakot keresni,": oké, tehát én vagyok a hibás azért, mert:
- a közvetítő kirúgta a hr-es kislányt és ezért 5 hónapig pihent a pályázatom
- a hr-es kislány horoszkópot csinál interjún
- az interjúztató minden kérdésemre azt válaszolja, hogy banktitok
- a pályázatokon olyan elvárásokat támasztanak, ami teljesíthetetlen (írja le az összes projektjét darabonként 15 oldalban az elmúlt 15 évre visszamenőleg... ahha, írjak neki tegnapra 1500 oldalt, miközben a bekért információk zöme titkosítva van)
- én ne adjak sablon válaszokat a sablon kérdéseikre?
- majd kiradírozzák a ceruzás válaszokat a teszt-űrlapról

amikor éppen állásban vagyok, akkor:
- a hr-es számon kéri, hogy miért nem vagyok jelen egy rendezvényen, miközben ő osztott be máskorra és erről megvan az email
- egy hr-es képtelen felfogni, hogy azért nem kívánok elmenni a sóhivatal 2 napos tanfolyamjára, mert az adott témából egyetemi végzettségem van, ami nem két nap volt
- a 360 fokos felmérésen a második perc után már nem mernek jegyzetelni, csak mert elhittem, hogy tényleg érdekli őket a véleményem és elmondtam
- amikor fel akarnak mondani, olyan ajánlatokat tesznek elém, hogy az sok pontban törvénysértő és csodálkoznak, hogy szólok (már eleve azon csodálkoznak, hogy a hülye informatikus, akiről a vagy lehízott zsírdisznó vagy orrkarikás rasztahajú sztereotípiák élnek, olvasta az mt-t.)
- az adatkezelésük nulla alatt van, és amikor ezt rájuk bizonyítom, kitör a pánik.

Ellenpélda: a t csoport egyik leányvállalatához is adtam be pályázatot, ott van rendes karrierportál. Ott nem okozott lelki törést, hogy elfogadható időn belül írjanak egy egysoros emailt, hogy mi a helyzet. EZT miért nem tudja más nagycég?

Az a hr tragédiája nálam, hogy ismerek jó hr-est is. Ez viszonyítási alapként szolgál, így a magukat hr-esnek tartók zöme elvérzik az összehasonlításon.

Laptop7712 2013.11.12. 16:37:43

@Bambano:
Nagyon komoly tapasztalataid vannak a témában, és azt kell mondanom, hogy azok az emberek, akik kikiáltották magukat az adott szituációban HR-esnek, annyit nem értenek a témához, mint egy marék lepke. Sajnos Bambano, ez nagyon szánalmas, ezért is mondom, hogy a rendszer kontraszelektív, és a HR-esek tudáshiánya égbekiáltó.
Aki ilyet kér, hogy írjak minden projektről 15 oldalt, egy az egyben pofán röhögöm, ha szar napom van, ha jobb napom van, akkor meg szépen felállok és megköszönöm a részvételt, mert többre tartom magam, mint hogy részt vegyek egy ilyen jellegű, számomra sehova nem vezető szituációban. A másik, nem is kérhetnének ilyet, a piacismeret milliárdokat is érhet, szánalmas, ahogy meg akarják szerezni.
Az, hogy nem etikus, az más tészta. Egy kicsit szereptévesztésben élnek.

Angyalka, mi az, hogy most van december, és tudjátok ellenőrizni azt, hogy egy
márciusi jelentkezésre hogyan nézett ki a 47. CV, és miért lett az 47. Hogy a törpben van ez?
Nem kellett volna azonnal kiválasztás után megsemmisíteni a nem nyertes pályázatokat? Hogy is van ez világosítsál már fel.
Persze, ha van CV, nem kell dolgozni fél évig, ezt is megértem, csak szánalmas, és nagyon amatőr az egész. Ezért nincs semmi reputációja a HR-nek, és ez nagyon komoly problémává kezd válni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.12. 16:51:14

@Laptop7712: Miért kellett volna megsemmisíteni? Bizalmasan kezelendő, páncélszekrényben/titkosított adattárolón tartandó anyag. De megsemmisítendő mitől lenne?

@Bambano: Arról a horoszkópcsinálásról egyszer már megbeszéltük, hogy nem volt horoszkópcsinálás...
süti beállítások módosítása