JobAngel Az álláskeresők védangyala

Az érem két oldala 4. – Félreértések az állásinterjún

2013. október 25. 21:00
148 hozzászólás

Folytatom a sorozatot az idézett olvasói levél további állásinterjús panaszaival. (előzmények: itt)

Képzeld el, van olyan, hogy valaki nem úgy jön interjúra, hogy 100%-ig biztos abban, hogy Nálatok akar dolgozni, sőt. Van olyan ember, akit egyáltalán nem érdekel, hogy egy vállalat mit rámolt fel magáról az internetre, egy belsőstől akarja hallani, hogy milyen a cég. Szóval ne csak én tudjam eladni magam, Te is tudd eladni Magad és a munkáltatód.

bad job interview2.jpgEz egyetlen módon fog menni, ha kérdezel. Nem tudja kitalálni senki sem helyetted, mi érdekel téged a cégről, a marketingesek megpróbálták, felrakták a honlapra, ha nem találták el, az interjúztató sem fogja. Az érdekel, hogy van-e ingyen kávé, és jó minőségű-e vagy csak Omnia? Az érdekel, hogy elküldenek-e fél éven belül egy többszázezres tanfolyamra, ha van rá büdzsé? Az érdekel, hogy milyen a kollektíva, hogy open-door policy és clear-desk policy van-e? Hogy elmehetsz-e nyaralni a céges autóval?

 Hogy milyenek a céges bulik, vannak-e egyáltalán? Akkor ezekre kérdezz rá. A jelöltnek is tudnia kell kérdezni.

Akkor, amikor a bérigény iránt érdeklődsz, én csak a jelenlegi bruttó alapbéremet mondom ki. Esetleg szót fogok ejteni a céges autómról. Nem fogom megmondani, mennyit szeretnék. Miután itt fordított a felállás ahhoz képest, amit Te gondolsz, sajnos kénytelen leszel mélyen a zsebedbe nyúlni, mert egyfelől egy félig német fizetést kell megugranod, másfelől pedig tudvalevő, hogy minden ember, ha vált, akkor jobbat szeretne, és nem ugyanannyit vagy kevesebbet.

Jelölti oldalról nézve: ez neked miért jó? Ha nem mondod el, mi az igényed, azzal mi a célod? A jelenlegi bruttó alapbéreddel mit kezdjen? Nem információ: lehet, hogy háromszorosa a reális ebben a pozícióban, lehet, hogy harmada.

HR-es szempontból: Azt kérdezték, mennyit kérsz, erre mellébeszélsz. Miért mismásolsz? Nem mered vállalni, hogy drága vagy, ezért inkább arcoskodsz? Ahelyett, hogy egyenesen elmondanád mennyire vagy drága? Megveszik ám az egymillió forintos golyóstollat is, csak tudni kell, miért ér annyit. Ezt kell elmondani. Ennyit kérek, mert eztmegazt tudom, ebbenmegabban vagyok nagyon jó.

Sales szempontból is engedtessék meg egy reakció: ez nem okos trükk, hanem gagyi MLM-es hozzáállás. Pl. amikor megkérdezte tőlem a porszívóügynök, mennyit érne nekem a hipiszupi porszívója amivel kitakarított, mondtam egy árat. Megsértődött, mert több mint tízszeresére tartotta a termékét, de már hiába. Ha nem trükközik, hanem elmondja, ezértmegazért hipiszupi és félmillió forint, akkor tudomásul veszem, még lehet, hogy el is gondolkodom rajta, hogy megvegyem (nem veszek porszívót, főleg nem félmilláért, ne hívjanak ügynökök!!!). Így viszont kiröhögtem, hiszen én már eldöntöttem, nekem innentől negyvenezret ér és kész, mert rákényszerített a döntésre. Ahelyett, hogy meghagyta volna magának a lehetőséget, hogy érveljen a porszívója mellett, elpuskázta azt. Mikor ezt elmondtam neki, azt mondta, dehát százezres tanfolyamon tanították erre 3 nap alatt, és sokszor bejön. Nem egy MBA szint...
Soha ne kényszerítsd arra a tárgyalópartnert, hogy ő árazza be a termékedet (jelen esetben munkaerődet). Neked van egy eladási árad, neki van egy büdzséje. Ha a kettő megfelel egymásnak, vagy valahol lehet kompromisszumot találni, lesz üzlet. Ha ez nincs, tökmindegy, mit trükközöl, tehát megintcsak nincs értelme.

Persze, ha a pozíció/munkakörnyezet olyan, akkor a bércsökkenés mással ellensúlyozható – egy pontig.

Most meg nekiállsz lealkudni a saját fizetésed? Miért? Ha sok nekik, majd alkudoznak ők, érvelnek ők a remek munkakörülményekkel. Ráadásul a munkakörülményeken nem tudnak könnyen változtatni, tehát az nem juttatás, hanem adottság. Ha nem sok nekik, amit kérsz és nem kezdenek alkudozni, akkor miért vágod magad alatt a fát? Ezzel csak azt jelzed, hogy nem is vagy biztos abban, hogy reális a kérésed.

Továbbá: ne csodálkozz, ha megkérdezem, adott beosztásban mennyit szoktak keresni. Igen, miért ne tehetném meg?

Megteheted, bármit kérdezhetsz. Ő is, hogy nem válaszol rá. Mégpedig azért nem, mert a kollégái vagy az ügyfele munkatársainak fizetéséhez semmi közöd. Ha te annál a cégnél dolgoznál, szeretnéd-e, ha a cég HR-ese az állásinterjúkon hirdetné vadidegeneknek, mennyit keresel? Kérdezz inkább iparági átlagot, intervallumot, illetve az adott pozícióra szánt keretet, és akkor nem bizalmaskodónak tűnsz, hanem profinak. Ráadásul még az infó is használható számodra...

És akkor, ha nem válaszolsz rá:
a.    Lövésed sincs, szánalmas. Ezt abból ismerem fel, hogy gondolkozol a válaszon, és hebegsz-habogsz.


Lehet, hogy a „semmi közöd hozzá” kicsit erős, azon gondolkodik, hogy csomagolja be, és ezért keresi a szavakat a hebegve egy tapasztalatlanabb interjúztató. Én kerekperec megmondanám, hogy bocs, ez bizalmas infó, nem adom ki, és a beszélgetésnek nem tárgya mások fizetése, sőt a te fizetésed sem, csakis a fizetési igényed. A kettő nem feltétlenül lesz ugyanaz az összeg a végére, de ahhoz már a HR-nek nincs köze.

Ha lövése sincs róla, akár az is rendben lenne, elvégre nem dolga tudni, ki mennyit keres, főleg, hogy sok cégnél ez szigorúan bizalmas.

b.    Nem mondhatod el, oké, ezt elfogadom. De annyit talán érdemes lenne visszaböfögni, hogy az én elvárásom reális-e, mert ha nem, akkor ne húzzuk tovább egymás idejét..


Akkor ezt kellett volna megkérdezni. Az egyenes kommunikáció a hatékony, ha információt akarsz megtudni. A mismásolás nem vezet eredményre. Egyfelől nem is mondtad meg, mi az elvárásod, a jelenlegi bruttó fizetésedről meg hogyan mondja meg, reális-e vagy sem? Másfelől az sem biztos, hogy el tudja dönteni helyben, reális lenne-e a kérésed, ha megmondtad volna. Ismeri a büdzsét, de nem vállalhatja annak a felelősségét, hogy az igényedre egyből kimondja, hogy lehetetlen, annyit nem tudnak adni. Mert lehet, hogy amikor bemutatja az anyagodat a szakmai vezetőnek, az majd változtatna a büdzsén, és azt mondja, hogy te ugyan sokat kérsz, de ki kellene találni, hogyan adják meg, mert azt látja, hogy nagyon jó jelölt vagy. Amikor viszont telefonon kérdezték a fizetési igényed, azon voltál kiakadva, hogy miért kérdezik...

Külsős toborzóként pedig elmondhatja az ügyfélnek, hogy sokat kérsz ugyan, de gondolja át, megéri, mert… Ehhez kell neki érveket adni. Az azonnali visszajelzés-kérés egyetlen esetben engedélyezett: ha van egy olyan körülmény, ami önmagában nemleges választ eredményezhet (pl. börtönviseltség), akkor arra rá kell kérdezni. Minden más esetben tilos azonnali visszajelzést kérni, mert kizárod a rugalmasságot a tárgyalási folyamatból.

Ne feledd tehát: Te akarsz nekem állást felajánlani, ehhez mérten készülj az interjúra.


Nem ő és nem neked. Esetleg a cége ajánl, vagy az ügyfele egy olyan állást, amire akár te is jó lehetsz, vagy bárki más, aki tudja, ami nekik kell. Lehet, hogy a végén azt mondják, hogy „köszönjük, csak érdeklődtünk”. A legtöbb jelölt beleesik ebbe a hibába: azt hiszi, nyert ügye van, csak mert felhívták, anélkül, hogy jelentkezett volna. Nincs lejátszva semmi sem ilyenkor.

Láttam már olyat, hogy igazi szaktekintélynek mondták, hogy kösz, nem, mert nagyon elszállt magától, és így lépett fel. Annyira sosem kell egy ember, hogy bármit elnézzenek neki. Ebben az esetben inkább külföldről hoztak szakit, és mellétettek 2 juniort. Lehet, hogy drágábbnak tűnt, de kis érveléssel elfogadták: cégcsoporton belül maradt a költség, a juniorok pedig rövid időn belül képesek lettek alapfeladatokra, a szaki onnantól napidíjért dolgozhatott a projekt végéig. A projekt a végére ugyanannyiba került, mintha a beképzelt jelöltet vették volna fel, de így lett két képzett junioruk is bónuszként, akiket már egész jó áron betehettek más projektekbe. A HR-esek dolga az ilyen jellegű alternatívák kidolgozásának támogatása, így  pontosan tudjuk: mindig van B terv, nagyon nem vagyunk rászorulva az inkompatibilis jelöltre.

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr35532981

Bambano 2013.10.27. 20:51:28

@droid_: az mt-t jogászok írták, olyan is. kötelező az, aminél tudod, hogy mi a büntetés, ha nem teljesíted. ha a szerződés nem érvénytelen attól, hogy nincs írásba foglalva, akkor nem kötelező írásba foglalni, függetlenül attól, hogy hozzá nem értő jogászok milyen szavakat irogattak egymás után a törvény szövegében.

"a munkaszerzodes celja nem az, hogy tamogassa a ceget": hát mi? ha a munkaszerződésnek nem lenne célja, hogy támogassa a céget, akkor bármit bele lehetne írni. mondjuk írják bele, hogy köteles vagyok a cég által fizetett bérelt vonalon 0 day filmeket letölteni és megosztani a munkatársaimmal.

elfogadom, nem a megfelelő szakszavakat használta a hsz-ében. de ettől még nem indokolt lesötétezni, miközben annak, amit írt, az eszmei mondanivalója helyes volt.

Laptop7712 2013.10.27. 20:52:09

@droid_:
Ha valaki megadja a pozíciót, akkor nagy valószínűséggel tesztelte ennek a pozíciónak az üzleti terv szintű integritását is. Ha ezt megtette, az üzleti terv mellékleteként szépen beteszi a munkaszerződés mintát a pozíció mellé csak azért, mert ez így logikus! Meg sok mindenhez ez kell.
Nagyon nem mindegy például tervezési szempontból az, hogy hogyan néz ki a pozícióhoz kapcsolódó autóhasználat, és ha van ilyen, akkor az hogyan jelenik meg a munkaszerződésben, és ehhez milyen tervezett költség járul.
Tehát tény, és nem vélemény, hogy a munkaszerződésnek integráltnak kell lennie az időszakos üzleti tervbe, és ezen a tényen keresztül is mérhető a pozíció hatékonysága.
Remélem érthető voltam.
Ha majd egy olyan jelölt akad a horogra, aki megjárta a nyugatot, érdemes lesz meghallgatni majd, mert ez a fajta tudás külföldön, jelölti oldalon közkézen forog. Egy kicsit más a HR szerepe, de nem baj, majd azok, akik nem tudnak kommunikálni, szépen kiesnek.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.27. 20:56:53

@Bambano: maradjunk, nem kell feszulni. akkor ez valoban egy sajnalatos eset. de mennyiben kapcsolodik ez az eredeti allitashoz, miszerint az ismerosok egyetem utan azert mennek kulfoldre, mert "az átlagos HR folyamat, időtávja jelentkezői oldalról nézve olyan időtáv, ami számára nem belátható" vagy mi a tok.

Bambano 2013.10.27. 21:04:58

@droid_: abszolút teljesen kapcsolódik hozzá. mivel én nem pályakezdő vagyok, nem ez volt az egyetlen lehetőségem, így ki tudtam bekkelni 8 hónap helybetopit.

A pályakezdőnek erre nincs lehetősége, elsősorban pénzügyi okokból. Ha kicsit is életrevaló meg kicsit is rendesebb papírja van, akkor nem fog egy-másfél évet várni arra (ennyi ma Magyarországon az átlagos álláshozjutás ideje), hogy majd valahol munkát kap, a várakozás alatt pénztelenül, hanem felül a fapadosra és elhúz, mint a vadliba.

Az alapján, amit én saját magamon tapasztaltam, konkrétan el tudom képzelni, hogy mit tapasztaltak az ismerősei friss diplomával a kezükben és előttem vannak a fokozatok, ahogy teleszalad a fuszeklijük.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.27. 21:05:07

@Bambano: ne viccelj mar, amire nincs buntetes az nem kotelezo? milyen bunteteseket talalsz az mt-ben? nem kell bert fizetni, hiszen nincs beigerve 30 botutes?

Bambano 2013.10.27. 21:11:42

@droid_: mi van az mt-ben? kötelező írásba foglalni. ha nem foglalták, a szerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló hivatkozhat csak az első 30 napban. ennyi. tehát ha nem foglaltad írásba és a munkavállaló nem szólt érte az első 30 napban, akkor a szóban kötött munkaszerződés *ÉRVÉNYES*.
vagyis nem kötelező írásba foglalni.

ez csak egy kiragadott példa, hogy a hozzá nem értő jogászok mekkora atom baromságokat bírnak a jogszabályokba beleírni még akkor is, amikor nem a holnap hajnali szavazásig kell összerakni a törvényt.

mégegyszer: ez egy rossz, ellentmondásosra megfogalmazott törvény, aminek a valós végeredménye pont az ellentéte annak, amit a jogalkotó szeretett volna.

"hiszen nincs beigerve 30 botutes": mondjuk minimum annyit beleírhattak volna, hogy a szóban kötött munkaszerződés érvénytelen.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.27. 21:14:03

@Bambano: akinek rendesebb papirja van, annak nem kell masfel evet varnia. de te is osszemosod az allaskereses idejet es egy allaspalyazat elbiralasanak idejet. ha azt irja, vagy irjatok, mert latom a szivedhez nott, hogy sokaig tart munkat talalni es ezert elhuznak, azt nem vitatom. ha azt irja, hogy azert huznak el, mert nem birjak kivarni, mire levezenylik a toborzast, es erre hozol egy peldat, hogy nalad is egyszer mennyire elcsesztek valakik, azt bizony vitatom.

Bambano 2013.10.27. 21:21:54

@droid_:
a falakon
valaki lovagol a szavakon...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.27. 21:25:39

@Bambano: nem hiszem, hogy jogasz vagy, en sem vagyok az, majd talan jon egy, aki kijavitja a pongyolasagot: az irasbeliseg kotelezo, pont. az irasbeliseg hianya mulasztas, amit kotelesek javitani, ezzel ervenyesse valik a munkaszerzodes. a munkaviszony letrejon az ervenytelen munkaszerzodessel is, mert a hibaja, az irasbeliseg hianya javithato. ez alol kivetel az az eset, amikor a munkavallalo hivatkozik a torveny adta lehetosegevel az ervenytelensegre, amig megteheti.
a latszolagos ellentmondasokat a szerzodes ervenyessegevel es joghatasaival kapcsolatban nem az mt oldja fel, hanem a ptk.

amugy rajta vagyok a gondolatolvasas teman egy ideje, sajnos meg nem nagyon megy, es addig be kell ernem a szavakkal.

2013.10.27. 21:26:29

@Bambano:

Rosszul emlékszel, a régi törvény szerint is kötelező volt írásba foglalni a munkaszerződést.

Ennek a megsértését a munkaügyi felügyelet büntetheti akár bejelentésre, akár véletlen ellenőrzésnél (ui. be kell tudni rögtön mutatni az ott munkát végző emberek szerződéseit.)
Ha emellett bejelentve sincs a munkáltató, azt az adóhivatal szankcionálhatja bírsággal (ez utóbbiért max 1 millió Ft/kopf mulasztási bírság elég fenyegető szankció? :) ). És ne legyenek illúzióink, ha nincs írott munkaszerződés, akkor többnyire bejelentve sincs.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.27. 21:33:44

@Bambano: Ne mosd össze a termék minőségét a munkavállaló munkájának minőségével, és máris meglesz a válasz, mit miért írok. Nálam egyszerű a képlet, nem a sorok közé írok :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.27. 21:39:01

@Bambano: A menedzser fogalmát már tisztáztuk régebben: az az ügyintéző, operatív ember stb. a "manage to do". Kis magyar valóságunkban igazgatói pozíciókat fordítanak managernek, meg főiskoláról kijövet már menedzser van írva a papírra, de ez nem a vezetői szint. Lehet, hogy van beosztottja és középvezető vagy kismenedzser az a manager, de a top management az directorokból áll (meg General Managerből, és C-level managers-ből hogy egyszerűbb legyen :) . E szemmel érdemes végignézni: a manager az nem feltétlenül vezető, sőt inkább nem. A kereskedő meg sales manager, account manager, business development manager a legtöbb helyen.

2013.10.27. 21:39:23

@Bambano:

"tehát ha nem foglaltad írásba és a munkavállaló nem szólt érte az első 30 napban, akkor a szóban kötött munkaszerződés *ÉRVÉNYES*.
vagyis nem kötelező írásba foglalni."

Érdekes női logika. :) Attól, hogy érvényes így is, még kötelező írásba foglalni. Ha nem foglalja írásba a szerződést, akkor a munkáltató mulaszt, ami miatt az ommf bírságolhat.
Az, hogy az érvénytelenségre csak a munkavállaló hivatkozhat, nyilván a melós érdekeit védi. A munkáltató erre nem hivatkozhat, mert így kicsit egyszerű lenne kijátszania a jogszabályokat. (=nem foglalom írásba a munkaszerződést, tehát amíg meg nem unlak, dolgozol, utána elküldelek, mert nem adtam szerződést.)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.27. 21:41:48

@Bambano: Ebben nekem az a fura, hogy az ügyfélnek nem hiányzott a visszajelzés 5 hónapig? Minimum ott ki kellett volna buknia a toborzócég számára, hogy valami nem oké, hogy van egy nyitott szerződése az ügyféllel.

Bambano 2013.10.27. 21:49:41

@jobangel: ez egy jogos kérdés, meg az is, hogy a toborzónak hiányzott, hogy annyiszor felhívjam?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.27. 21:50:32

@HellsAngel: Igen, ezt mind értem. Azt nem értem, hogyan jön el az a pillanat, amikor rájön, hogy többet is kérhetett volna? Mert az adott cégnél nem, hiszen ott ennyiért vették fel, többért nem biztos, hogy felvették volna, tehát, ahogy írod, nincs értelme a "mi lett volna ha" kérdésnek. Ha egy következő cégnél többet ajánlanak, akkor az nem feltétlenül azt jelenti, hogy eddig alul volt fizetve, hanem azt, hogy a másik cégnek ő ennyit ér, mert pl. ott az ő tapasztalata egyedinek számít, a másik helyen meg tucatszám volt ilyen tapasztalatú ember.

velizar 2013.10.27. 21:52:40

tudnám, minek megy el interjúra, aki nem is akarja, hogy felvegyék. ennyire ráérnek az emberek?

Laptop7712 2013.10.27. 21:55:35

@velizar:
Azért megy el, mert ha érdekes a téma, és éppen lát benne fantáziát, akkor lehet, hogy sajátos módon meggyőzhető. Ennél jobban is ráér, még lehet, hogy repülőre is ül.

Laptop7712 2013.10.27. 21:59:56

@Bambano:
Adatbázis hiba, meg az általános káosz a bonyolító cégnél. Továbbá lehet, hogy nem volt mögötte csak a keretszerződés, és nem volt konkretizálva benne ez az adott pozíció. Simán előfordul az, hogy a leánycég felvesz, és eltelik 6- 8 hónap, mire az anyacég rábólint az alkalmazásra, főleg ha ki kell menned a központba egy kicsit körülnézni fejtágításra. saját szakállára dolgozott a leány, egy kicsit előreszaladt, van ilyen, na.

telkoe 2013.10.28. 09:07:52

@Bambano: Ez azert egy erdekes sztori.
Engem kifejezetten zavarna, ha igy zarul le a targyalas egy igazi szaktekintelyel akivel egyutt szerettunk volna dolgozni (esetleg megfejelve azzal, hogy a szemelyzetis szokott dilettans modszerei szerint meg csak egy "koszi hogy eljottel de nem" valaszt sem kuld). Nagy siker bebizonyitani hogy a szakember targyalotechnikaja gagyi MLM szintu (foleg az ebben jaratosaknak) de kellemetlen ha jo szakemberek kozott az terjed el a cegrol hogy az ajanlatai nem komolyak vagy esetleg eppen bent ulok egy ilyenen targyalason es egy jo szakembernek az ugrik be rolam hogy ez a gyerek attol a cegtol akik foloslegesen hulyitettek.
A masik meg a kulfoldrol hozott szakinal a cegcsoporton belul marado koltseg: megfeleloen burokratikus szervezetben be lehet tenni a cegcsoporton belul kotelezoen elkoltendo transzferkeretbe, de a kulfoldrol hozott szakinal tipikusan semmi nem marad a a cegcsoporton belul - sem a fizetese, sem a plusz fizetendo napidij / szallas / utazas stb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.28. 14:07:56

hétről hétre combosodik bennem, hogy ritka egy bunkó írta ezt amire most részletekben reagálsz.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.28. 15:49:19

@doggfather: Kívülről lehet, hogy ez látszik, és nem is ismerem személyesen, ellenben ez az Y generáció vége. Tehát nem ő bunkó, hanem ilyen a hozzáállásuk. Mindenki értük legyen, mindenki őket szolgálja, és egyébként is ők már mindent tudnak, hiszen azt mondták nekik a fősulin, egyetemen, hogy ők aztán micsoda karriert fognak befutni.
Általában azt szoktam megkérdezni tőlük, hogy okosabbak-e a 20 évvel későbbi önmaguknál is? Erre azért elmúlik a határozottság. Meg már a levélből is kitűnik, hogy nagyon határozottnak akar tűnni, de némi tapasztalattal lehet látni, hogy ez bizonytalanság.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.28. 16:06:00

@doggfather: Ja, és még annyi, hogy a felvetései elég tipikusak: az, hogy jelenlegi fizut mondanak fizetési igény helyett, hogy a HR-es és persze mindenki más is alapból hülye, pedig csak máshoz ért, mint ők, mert nem tudatosult bennük, hogy léteznek más szakterületek is az övékén túl. Hogy senior mindenki, akinek megszáradt a pecsét a diplomáján, hogy mindnet tudnak tárgyalástechnikából, mert volt egy 30 órás kurzus belőle az egyetem, hogy nem tudják, mi az, hogy gyakorlati tapasztalat. Hogy az a másik nem biztos, hogy hülye, de ha lenézi a tárgyalópartnert, az számára veszélyes. És még melléjön a társadalmunkra jellemző ellenségkeresés.
Azért vágtam bele ebbe a cikksorozatba, mert összegyűjtötte az összes téveszméjét ennek a korosztálynak, amit így egyesével lehet tisztázni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.28. 16:52:02

@jobangel: hát nem csak az y generációnak, de ha ilyenek lesznek a következők akkor az egész emberiségnek is vége lesz...

Laptop7712 2013.10.28. 18:02:26

@doggfather:
Nézegetem megint a hozzászólásotokat, és azt kell mondjam, hogy valamit nagyon nem értettetek meg az X, és az Y generációval kapcsolatban. Ez pedig nagyon egyszerű. Olyan szolgáltatást kell nyújtani, ami számukra megfelelő, ez van. Ezt hívják úgy, hogy globális piac. Nem tudsz olyan szolgáltatást nyújtani, ami nekik kell? Ok, semmi baj, és keres másikat. Dinamikusak, tudnak, képzettek, és öntudatosak is annyira, hogy tudják azt, hogy mi a saját jól felfogott érdekük. Győzd meg, van rá 10 perced, ha nem, elmegy, és vége. Ugyanaz ó, csak fordítva. Tehát a kínálati piacnak befellegzett, nem tudsz ajánlani neki valami olyat, ami neki jó, akkor elmegy, és nem köt veled üzletet. Akarhatsz bármit.
Egy mai 16 éves nem arra gyúr, hogy milyen egyetemen tanuljon otthon, hanem tolja a linkedint, meg a többi online médiát, hogy amikor leérettségizik, legyen egy melóhelye, és valami kecó abban a nem biztos hogy magyar városban, ahol tanulni szeretne. Aki okos volt, főleg az elit, az ezt tette 20-40 éve is, csak nem volt ilyen látványos a dolog. Csak az szapulja a mostani fiatalokat, aki nem látta még azt, hogy az otthon semmibe vett 20 éves csávó komolyan helytáll, és fejlődik máshol.
Lehet azt mondani, hogy Y generáció, meg minden, de szarik rá. Egy karrierépítésnek, és a munkakeresésnek vannak alternatívái, és egyre több fiatal használja, kérdezz meg egy 16- 35 évest, hogy mit csinál.
A sikeres 30- 40 éves, maga mellé vesz egy 18-20 évesekből álló csapatot, és nekiállítja őket terméket fejleszteni. Azért, mert ez a jövő.
Van ilyen, hogy ingyen elszegődök egy sikeres ember mellé tanulni, csak a szállásért, meg a kajáért. Mint a középkorban, de hatásos, hidd el. Én elkezdenék gondolkozni azon, hogy hogyan nézhetnék ki a rendszerből, mert egy szép napon arra kell felébredni, hogy nem nagyon akar működni a téma.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.28. 18:21:48

ja ez a jovo. 18 evesen nekiesni gombokat nyomkodni, jo is az. shannon meg biztos egy ibizai dj, fourier meg talan sampon, esetleg oramarka.

2013.10.28. 23:19:20

Végre valaki rájött a siker titkára, hogy nem kell itt mindenféle felsőoktatással bohóckodni, hanem pl. az informatikához elég pár lelkes, "nerd is the new cool" pólós tizenéves, rohadt sok pizzát+diétás kólát kell venni, kell még egy ütős anime háttérkép az ubuntura, és már lehet is terméket fejleszteni.

Binary_ 2013.10.29. 05:05:38

@jobangel: nos, ezen gondolatok nagyjából tizedét sem tartom igaznak, és nem biztos, hogy jó dolog más szájába nem onnan származó szavakat adni. Ráadásul pontosan tudod, miért ilyen stílusú sorokat vetettem papírra. Tudod, mert leírtam már Neked.

A HR-esekkel nincs semmi bajom. A valódi HR-esekkel. Miért van azonban az, hogy a fejvadászok, toborzók renoméja manapság ilyen? Miért van az, hogy megkérdezek barátokat, ismerősöket (és messze nem mérnökök, koruk és nemük szór), és égnek áll ezektől az interjúktól, telefonos megkeresésektől a hajuk? Ha azt mondom, fejvadász, hasonló hatást érek el, mintha azt mondanám: rendőr, politikus, jegyellenőr. Nem lehet, hogy ha a közvélemény ilyen róluk, akkor nem a közzel van a gond?
Volt egy pedofil számtechtanár nálunk a gimiben - a tanári kar persze védte. De nem lehet, hogy ha több száz diák mondja, hogy pedofil, akkor lehet, hogy nem a több száz diákkal van a gond?

Mivel nekem itt a cégnél nincs toborzást végző ember, fejvadászt alkalmazok néha én is. Kijön hozzánk egy negyvenes hölgy, 30 perc alatt felméri, kit keresünk, majd néhány héttel később jön az eredményekkel. Nekem ez kell, nem mellébeszélés - minden szolgáltatás terén. Miért nem volt képes ugyanerre a huszonöt éves kolleginája őelőtte? Miért panaszkodik ez a negyvenes hölgy arra, hogy a fiatal, új alkalmazottak kétharmadát sajnos a próbaidő előtt el kell náluk bocsátani, mert HR-es végzettsége (vagy szociológusból/kommunikációsból/bölcsészből átképzett HR-es végzettsége) ellenére sajnos nem alkalmas munkára?
Miért van az, hogy az 55 körüli anyósom, aki HR igazgató egy nagy pénzintézetnél, nem hajlandó huszonéveseket alkalmazni? Nem lehet, hogy esetleg mégis a képzést kéne rendbetenni? Ha a HR-nek nem tetszik az Y-generáció hozzállása, kedzje a saját Y-osainak háza táján.

Amit pedig arról, hogy ki kiért van. A HR egy támogató terület. A HR az ügyfélért van (persze ki az ügyfele...), vagy inkább úgy mondom: a partnereiért. A cégnek van bérszámfejtése, a cégnek vannak vezetői, a cégnek van HR-e. Nem fordítva. Én, mint vezető, a beosztottjaimért és az ügyfeleimért létezem ennél a cégnél. Nem teszek szívességet a létezésemmel, és igenis felkészülök az ügyfeleimnek, partnereimnek, de még az állásinterjúkra is, ahol én interjúztatok, és nem ott szedem először össze a gondolataim. Elvárom, hogy egy HR-es partnert lásson bennem, és úgy is kezeljen, és akkor én továbbra is úgy fogom (mert az alaphelyzet az, hogy partnerek vagyunk).
A HR szokja meg, hogy számos esetben nem csak én interjúzom, hanem a cég is nálam. Nekem is el kell adnom magam, nekik is a céget. Hiába hárítunk itt egy megbízóra, ha egy HR-es azt mondja – néha a valóságot állítva – hogy a cég ki fog zsákmányolni, nem fizeti a túlórát és a főnököm is egy seggfej lesz, akkor nem lesznek továbbítható jelentkezői, mindegy, milyen munkakörről beszélünk. Az interjúztató egy szűrő a jelentkező számára, itt kettőn áll a vásár. Képviseli a céges kultúrát, a légkört, az érdekeket. Ha tetszik, ha nem, elsőre ő alapján ítélek az ott dolgozó emberekről.

Binary_ 2013.10.29. 05:05:53

@Binary_:
És most a konkrét esethez visszatérve: akik engem megtalálnak, általában ugyanazt a 6-8 főt találják meg az országban, ennek kb a felét személyesen ismerem is, és sok e-mailt váltunk egymással a megkeresések kapcsán. Már előre szólunk egymásnak, mi várható. Általában kétféle variáció van:
- el sem mentem interjúra, mert...
- elmentem interjúra, és...
Most átnéztem a levelezésem, íme, milyen lényeges dolgok jöttek elő (messze nem csak nálam) a mailek kb. 80%-ában:
- el sem mentem interjúra, mert nem tudtam belőlük kihúzni, mit kéne csinálni
- el sem mentem interjúra, mert a bérigényemet meg akarták felezni
- el sem mentem interjúra, mert két körnél több lett volna
- el sem mentem interjúra, mert 10 perc beszélgetés után nem jutottam semmilyen releváns információhoz
- el sem mentem interjúra, mert a telefonáló nem engem keresett (ez nagyon diszkrét megfogalmazása annak, hogy nem tudta értelmezni a CV-ben levőket)
- el sem mentem interjúra, mert a megadott, engem érdeklő munkakörön kívülire hívtak
- el sem mentem interjúra, mert magasak voltak az elvárásaim, aztán megint felhívtak, hogy már nem is olyan magasak, akkor elmentem
- el sem mentem interjúra, mert aki hívott, az beszédhibás/szellemi fogyatékos/részeg/bunkó volt
- elmentem volna, de amikor meghallottam, hogy egy kávézó a helyszín, inkább nem mentem el
- elmentem, és 20-30-50 percet késett az interjúztató (és többnyire meg sem vártam)
- elmentem, és kiderült, hogy másról van szó (vagy máshogy/máshol), mint mondták, vagy útközben az állást betöltötték, de egy másik is érdekelhet engem
- elmentem, és a második körben szóltak csak, hogy magas a bérigény (holott már előre tudták)
- elmentem, és semmilyen kérdésemre nem kaptam érdemi választ
- elmentem, és nem derült ki, ki a megbízó (ilyenkor gyakran az sem derül ki, hogy mekkora cég, milyen város, stb)
- elmentem, és a céges kultúráról, fluktuációról, kilépések okairól, elvárt viselkedésformákról, prioritásokról, értékekről nem tudtak beszélni. Nem tudták bemutatni a céget 5 mondatban.
- elmentem, nem adtak információt a várható bérekről, juttatásokról, bónuszokról, tanfolyamokról, betanulás folyamatáról, mentorálásról stb (értsd: nem tudtak válaszolni semmire)
- elmentem, és a harmadik körben is még csak ott tartunk, hogy „három jó, három rossz tulajdonság”, a felkínált fizetés továbbra is „versenyképes”, a bérigényem „egyelőre irreleváns”
- elmentem, felajánlották az állást, csak senki nem tudott érvelni amellett, hogy azt a céget válasszam
- elmentem, és mérnöki kérdésekben eszmecserét folytattam egy bölcsésszel
- elmentem, a szakmai kérdésekre adott válaszaimat szorgalmasan jegyzetelte a hölgy, amikor megkértem, hogy mutassa meg, mit írt, megmutatta, és kiderült, hogy megszűrt valamit, amit nem értett, és rosszul szűrt. Úgyhogy inkább leírtam én.
- elmentem, és kiderült, hogy nem tudtak jövőképet mutatni
- elmentem, végzett a kérdéseivel, majd amikor én szerettem volna kérdezni, közölte, hogy az interjúnak vége, ha lesz második kör, ott lehet kérdezni (lett volna második kör)

És hogy ezeknél a cégeknél milyen jól megy, jól mutatja, hogy miután közöljük, hogy „nem, köszönjük szépen a megkeresést”, igen magas százalékban csak visszahívnak néhány hét múlva, hogy „de nem lehetne mégis?”. Vagy rosszabb esetben ők maguk küldenek el az igények miatt, aztán hívnak vissza, hogy mégsem olyan durvák az igényeink.
Ismétlem: 80%-ban a fenti alapdolgokkal van probléma. Nem biztos, hogy bennem van a hiba, bár a stíllusommal tudom, hogy van. A különbség az, hogy én tudok normálisan viselkedni egy állásinterjún, ezek a delikvensek viszont nem tudnak normálisan megkeresni/interjúztatni.
És csak azt tudom mondani, amit nekem az életben szoktak volt mondani a magyar bürokrációban: gyakran nem az ő hibájuk, de mindig az ő problémájuk.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.29. 07:53:35

hat ebben is sok furcsasag volt, nagyon kivancsi lennek pl, hogy mi lehet az a mely szakmai tudas, ami 3 evvel az iskola utan mar a birtokaban van, es 6-8 lehetseges jeloltre szukiti a sok-sokezer villamosmernokot. foleg, hogy ehhez a tudashoz az oktatasnak semmi koze, hiszen az oktatok kutyautok, hasznavehetetlen dolgokat tanitanak. de amikor odaertem az olvasasban, hogy reszegen hivogatjak a hr-esek, akkor megertettem, hogy itt is osztani kell azert, es csak a nevezo a kerdes. ez itt az y generacio?

Binary_ 2013.10.29. 08:48:40

@droid_: örülök, hogy Te sem adtál semmit sem a számba, ami nem az enyém. Rendben vagyunk. A felsőoktatásról alkotott véleményem nem tartozik ide, a szakmai tudást valóban nem ott szedtem össze nagyrészt, és nem is 3 év alatt, hanem inkább 6-7. Az iskolába járás nem jelenti azt, hogy mellette nem lehet dolgozni, már gimnáziumi végzősként volt állásom suli mellett.
Nem tudom, Te mi vagy végzettségedet tekintve, de egyébként simán tudnék mondani több olyan villanyászati szakterületet, ami tényleg ilyen kevés emberre szűkül, ha még bizonyos nyelvtudás szükségességét hozzáveszed, esetleg bizonyos más területekkel kell kombinálnod. Egyébként honnan gondolod, hogy villamosmérnökként dolgozom?:) Én amúgy pályaelhagyónak számítok, a többi 6-8 ember matematikus, fizikus, én vagyok az egyetlen mérnök végzettségű közöttük.

Nyilván nem tudom felvétellel bizonyítani, hogy volt már olyan fejvadász, aki úgy viselkedett a telefon túlsó végén, mint aki valami nem megfelelőt szívott, ivott vagy evett. Vihorászott és hörgött, Zuschlag János jutott eszembe róla, az a feje, amikor röhögve mondta: "ők már nem fáznak".
Egész nyugodtan formáld meg a véleményed arról, amit én írtam, nyugodtan oszthatod egy nagy számmal, egy szavamat sem kell elhinned, szuverén jogod. Nekem pedig nem célom meggyőzni Téged.

Attól még az egész HR-es szakma lenézésének általánossága sajnos megmarad. Azért, mert az emberek azt hiszik, hogy a HR a toborzásról szól, holott ez alig tizedét ha kiteszi a munkájuknak, és ezt kevesen tudják jól csinálni. Ezért sajnos a kevés, ebben igen gyenge ember alapján ítélnek az emberek, mert a többit nem látják.
És nem azért, mert én itt bármit írkálok...

Bottom line: Te tényleg azt hiszed, hogy csak a huszonévesek állnak így ehhez?:)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.29. 08:54:30

@Binary_: Nem a te szádba adtam, tudod, hogy fontos nekem, hogy ami téged érint, abból csak az menjen ki, amit előtte láttál.
A komment most a korosztályodról szól. A generációelmélet elkezdett egyre fontosabb lenni, mert bizony már nem az van, hogy emberek generációról generációra ugyanúgy élnek, és apáról fiúra száll a tudás. A tekintélyelvnek lőttek szerencsére, a tudás fogalma is változott, ezek jó dolgok. De erre sem az oktatás, sem a munkahelyek nincsenek felkészülve. A munkahelyek most kezdik, igen, pont a HR-szakma foglalkozik ezzel, de a tudományág új, ők is csak tanulják.
Igen, az a generáció, amibe te tartozol, hordoz olyan jellemzőket is, ami meghökkentő más korosztályok számára, főleg hozzáállás tekintetében. Ez a legnagyobb negatívuma az Y-nak, de a Z-vel még több baj lesz, már látszik.

Binary_ 2013.10.29. 09:08:15

@jobangel: Most elolvastam az említett kommentet megint, tényleg rosszul értelmeztem hajnalok hajnalán, ne haragudj.

Van egy ilyen idézet, bár tudnám, kitől, ráadásul nem is tudom pontosan: “minden korosztály azt hiszi, talpraesettebb elődjénél, de bölcsebb utódjánál”. Ide vág.

telkoe 2013.10.29. 09:30:53

@Binary_: Egy dolgot nem ertek ebben: ha latod hogy a szemelyzetisekkel nem boldogulsz, miert foglalkozol veluk? Egy bizonyos szintu szakmai elismertseg utan sokkal egyszerubb ismerosokon keresztul keresni mint n+1 alkalommal folosleges koroket futni. Sok cegnel fizetnek megfelelo szakmai szinvonalu jeloltert es komoly ajanlasnak szamit ha mar bevalt dolgozo mondja hogy ez az ember ok. Sajat tapasztalatomban ha telefonon nem tud ertelmes informaciot adni a szemelyzetis/ fejvadasz, akkor sok ertelme nincs szemelyesen talalkozni. CV-t megtalalja a LinkedIn-en ha erdekli, (lehet egyszerusitett linket definialni a profilodra) de igazabol hosszu evek ota az ismeroson keresztuli ajanlas mukodott a legjobban.

Binary_ 2013.10.29. 09:33:49

@telkoe: Nekem is ez működött eddig a legjobban, egyetértek. Egyszer nagyon váltani akartam, és gyakorlatilag mindenféle interjúra elmentem. Azóta is megtalálnak fejvadászok, és tulajdonképpen vannak nagyon érdekes munkakörök is köztük, egy interjút megérhetnek.
Kicsit persze egyoldalúan van itt minden bemutatva (csak a rosszak), lehet, hogy lógok annyival a személyzetis társadalomnak, hogy a jó dolgokról is írjak, bár szerintem Jobangel nem bírná már cérnával a monológjaimat:)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.29. 09:34:05

@telkoe: A szűk szakmai kör azt is jelenti, hogy kevés a lehetőség. Ha tényleg 6-8 ember fut a piacon, akkor potenciális munkáltatóból sem lehet sok. Nem láttam a CV-jét Binary-nak, de szerintem a CV-jében nincs benne ez az egyediség annyira egyértelműen, hogy ne egy átlagos villamosmérnöknek nézzék, akikből ugyan nincs túlkínálat, de azért futkos néhány ezernyi az országban. Így a telefonáló vagy interjúzó HR-esen számonkérni, hogy miért nem tudja, milyen egyedi emberrel beszél, elég irreális.

Binary_ 2013.10.29. 09:42:28

@jobangel: Inkább az a baj, hogy előtte voltam már akasztott ember is:) Meg az, hogy a pozícióm hivatalos neve is nagyon univerális: projektmenedzser. Aztán az alatta levőket már nem mindenki olvassa el.

Laptop7712 2013.10.29. 10:23:26

@Binary_:
Nemzetközi szinten gyakran előfordul az, hogy mondjuk egy két oldalas CV- nek csak az első oldalát nézi meg, és az első oldal alapján felhív, és kérdez. Ekkor szoktam segíteni neki, hogy hogyan használja az egeret. Nem egyszer előfordult. A másik dolog, hogy nem képes belőni a te szakmai hozzáértésedet, azért, mert nincsen birtokában komoly piacismeretnek. A mögött meg végképp nem tudja mi áll, hogy te voltál már akasztott ember is, és ha netán egy-három mondatot írsz róla, hogy mit csináltál egy-egy projektnél, az sem megy át, főleg az nem, hogy mi lehetett mögötte.
Most kapott a fejéhez Cameron, és kimondta, hogy a mostani generációt szarrá veri a Lengyel, Magyar, Szlovák, Cseh, Román, és a többi, csak azért, mert nagyon más munkakultúrát képviselnek, bármilyen munkáról legyen szó! Rájöttek, és azt mondta, az iskolarendszert kell felhozni, hogy lépést tudjon tartani a keleti morállal. A munkaerő versenyképességével nincs baj, és nem is lesz. Semmi baj nincs a mostani Y, Z generációval.
Dettó ugyanúgy viselkednek, mint nyugati társaik! Számotokra ez a furcsa, mert eddig nem volt ez általános, most már az. A 16 éves meg lehet hogy két középfokúval a zsebében ücsörög matekórán. Érdemes rá odafigyelni. Azon munkahelyek, melyek nem stratégiai kihívásként kezelik ezt a témát, és csak HR feladatnak tekintik, azok már most versenyhátrányban vannak, csak még nem tudnak róla, több szempontból.

telkoe 2013.10.29. 10:34:06

@jobangel: Kb ez a lista ami joggal zavarhat az orszagban futkarozo barmely valamirevalo villmernokot. Nekem meg az irrealis, hogy a szemelyzetisek a ezt szintet szakmailag megfelelonek tartjak.

Biztos hulye es arrogans vagyok, tolem a szemelyzetis eloveheti a fiokjabol a szakmai gyakorlattal, nyelvismerettel es nemzetkozi tapasztalattal rendelkezo jelentkezoket a fiokbol akik elnek - halnak azert hogy ennek a magasszintu kivalasztasi folyamatnak a reszesei lehessenek.

kukatr 2013.10.29. 10:39:10

@jobangel: Ha baj helyett partnerként kezelsz minket, akkor máris sokat tettél a generációs szakadék összehúzásában. Amennyiben meg is kérdezel minket a véleményünkről, akkor leraktad az afölött épülő híd alapkövét.

Nem ismerem ez irányú munkásságodat, így nem akarok szádba rágni további dolgokat, melyeket lehet már te is megteszel az ügy érdekében. Viszont felhívnám figyelmed, hogy ezt gyorsan tegyétek meg, mert már nekünk is kezd kicsit felgyorsulttá válni a világ, és eddig csak az elvárások követték ezt a trendet. Ez frusztrált, beképzelt, okoskodó jelölteket, magas fluktuációt, és akár évekig betöltetlen pozíciókat fog jelenteni.

Tisztelettel:
az Y generáció második fele

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.29. 10:43:27

@telkoe: Szakmailag mi a baj azzal, hogy adatbázisa van a HR-eseknek? A magas szintű kiválasztási folyamatról meg annyit, hogy ha nem tudja a jelöltek 99%-a, hogy mi számít magas szintnek, akkor ugye a neki tetsző lesz a magas szint. Belefutottunk itt már nagyon blőd elvárásokba amiket HR-esekkel szemben támasztottak, aztán néha rájöttünk közösen, hogy ja, tényleg, ezt hülyeség elvárni, és aki így cselekszik, biztos nem szakmai. Pl. a múltkori kommentfolyamban álláskereső szerint profi, hogy a toborzó előrelépési lehetőséget kínálgat az ügyfele nevében (persze ezért nyilván nem tud felelősséget vállalni, ergo hülyeség ilyet ígérni is, elvárni is), e posztban is megjelent ez, mikor a jelölt elvárja, hogy a HR-es a kollégái fizetését adja ki neki, mert szerinte ez az infó, ami a jelöltnek jár. Szakmailag meg az van, hogy mások - főleg nem saját kollégák - fizetéséről nem mesélgetünk bárkinek, aki beesik az ajtón, állásinterjún meg kifejezetten nem téma mások fizetése.

Szóval, ha mindenkinek lenne legalább egy féléves HR-képzése, ilyen sületlenségek nem jelennének meg igényként, és akkor azt látnánk, hogy a HR-esek többsége nem hülye, nem szánalmas, hanem azt teszi, ami _szakmailag_ elvárható, mert ez a racionális. És nem azt teszik, amit a jelöltek elvárnak, felrúgva a szakmájuk elveit.

Binary_ 2013.10.29. 10:52:41

@jobangel: én nagyon támogatnám a fél év HR-es képzést! De komolyan! Még a felsőoktatásban, pont azért, amiért mindenkinek kell értenie a pénzügyekhez is kicsit - mert ezen múlhat a jövője.

Viszont azt is támogatnám, hogy a HR-es is képződjön ki kicsit a cégnél szakmailag - van olyan Magyarországon levő amerikai cég, amely gyártással foglalkozik az autóiparba, és a HR-generalistáit lezavarta egy hónapra a gyártásba, műszakba járni, betanított munkázni. Riszpekt, jót is tett nekik!

(Már csak poénnak szánom, de nem bírom ki: fél év HR-es képzést a HR-eseknek is!:D)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.29. 10:56:22

@kukatr: Se bajként, se partnerként nem tudlak kezelni benneteket, mert nem ez a dolgom (nem HR-es vagyok).
Amit teszek, hogy pl. megpróbálom megtanítani állást keresni őket is, de ugye ez elég nehéz úgy, hogy ők jobban tudják (persze állást nem találnak, így jutnak el hozzám). Marad a mondatonkénti érvelgetés, hogy lécci, írj már e-mailcímet a CV-dbe, nem, nem fognak Linkedinen üzengetni neked, csakmert félted a mailcímedet. Nem, az iPhone nem írható be elvárt juttatásként a CV-be, lányoknál nem, semmiképpen sem cicivillantós, tükörből fényképezett képet teszünk be a CV-be. Nem, nem írjuk bele a motivációs levélbe, hogy ha nem kapunk rá választ, akkor terjeszteni fogjuk minden internetes fórumon, hogy nem válaszoltak. Nem, alapfokú angol nyelvtudásról nem magyarázzuk meg, hogy "de online szótárral gyorsan írok levelet bármely szinten".

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.29. 11:04:33

@Binary_: Az ilyen "lezavarás" valóban jó, de ezzel az a baj, hogy te máris azon kéjelegsz, hogy hehe, jól megkapták. Miközben azt kellene látni, hogy tökjó, ha tudja, milyen a betanított munkás élete stb. Én meg egy magas kamatairól elhíresült pénzügyi szolgáltatóról tudom, hogy még frissen felvett IT csop.vezetőjét is kiküldte a cigánysorra behajtani, mert ott is "hehe, jól megkapja" volt a hozzáállás, és nem a hasznosságra koncentráltak. Persze nem volt HR-es, aki kiszámolta volna nekik, majd feltette volna a kérdést, hogy emberünk napidíja nem sok egy kicsit behajtó-munkára?

kukatr 2013.10.29. 11:18:59

@jobangel: Ez az üzenet nemcsak a HR-nek szól...
Amúgy tanácsadóként is lehetsz partner. Bízok benne, hogy ez neked sikerül is.

Binary_ 2013.10.29. 11:21:48

@jobangel: Én nem kéjelegtem ezen, tényleg jót tett nekik, meg az egész cégnek. Nálunk a pénzügyesek, order processingesek, pótalkatrész-beszerzők a mérnökökkel néhány napot, 1-2 hetet az ügyfeleknél töltenek terepmunkán, hogy megtanulják, hogy a támogató területeknek azért kell pontosan és gyorsan dolgozniuk néha, mert közvetetten az ügyfelek életét javíthatják vele. Na meg hogy lássák, mivel foglalkozik a cég.

Olyat is csináltam már, hogy az egyik ügyfelemnél két hétre kicseréltem az én egyik emberemet az övékére. Mondanom sem kell, azóta ezzel az ügyféllel sokkal jobb együtt dolgozni, az alkalmazottunk pedig azóta jobban átérzi, mi az ügyfél hasfájása. Thinking out of the box - sokat segít.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.29. 11:28:12

@kukatr: Én is bízom benne, de hidd el, megalapozott az a "baj van veletek" gondolat. Pl. a fenti példák fel sem merülnek egy középkorú vagy Y-os körben. Ott a poroszos oktatás okozta károkat kell kidumálni az emberekből. A Z-seknek meg tanácsot adni is érdekes: jön, hogy nem megy az álláskeresés. leírom, megindokolom, mit kellene másképp. Visszajön, megmagyarázza, hogy ő miért csinálja jól, és amit én javaslok, miért nem fog működni. Még 3-4 hónapig vergődik, aztán csak át írja a CV-jét, motlevelét, leszáll a magas lóról, és lám, siker, lett állás. De akkor meg azon kesereg, hogy neki "csak ilyen" állás jutott. Akkor kezdem újra, hogy a "csak ilyen" az sokkal jobb, mint az árokásás közmunkában, és kezdjen karrier építeni, kapcsolatokat kialakítani, majd lépjen tovább. 2 hónap múlva újra állást keres, mert azt hiszi, addigra már sokat dolgozott, és van releváns munkatapasztalata. 2-3 ilyen ügyet futtatok mindig párhuzamosan, és persze mindezt nekik is leírom, de le se... Szerintem már megőszültem a hajfesték alatt :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.29. 11:35:40

@Binary_: hat a 2009 decembereben emlegetett masfel ev reszmunkaidos szakmai tapasztalat (ami alapjan a zoldfulo oktatokat mar akkor kepes voltal besorolni aszerint, hogy van-e haszna a tudasanak) az elmult nem egeszen 4 evben felkuszott 6-7 relevans evre. szoval teljesen nyugodtan fogok velemenyt alkotni ezutan is, de nem generaciokrol, hanem kommentelokrol, meg osztokrol. generaciokat nem szeretnek velemenyezni, ahhoz nekem kicsi a mintam, de a sajat huszoneves kollegaim tobbnyire alazattal allnak a munkahoz es tisztelettel a tapasztaltabb kollegakhoz. persze lehet hogy pont kivetelek, es azt sem tudom, hogy ha nem nezi oket senki, miket kommentelgetnek hasonlo blogokon. lenyegeben ezert volt a kerdes.

telkoe 2013.10.29. 11:48:40

@jobangel: toborzó előrelépési lehetőséget kínálgat az ügyfele nevében
Abba futottunk bele, hogy ezt akar megemlitheti (valosznilueg az ugyfellel egyetertesben), nem pedig magatol kitalalja...

Szoval, ha lenne a szemelyzetisnek mondjuk egy fel ev gyakorlata a szakmajaban kulfoldon, pl ahogy jopar hulye elszallt mernoknek van, ugy lenne osszehasonlitasi alapja arrol hogy milyen szakmaisag az amit egy nemzetkozi szinten dolgozo mernok tapasztal es elvar.

Binary_ 2013.10.29. 11:51:37

@droid_: eddig minden interjún relevánsnak számított;) Bár lövésem sincs, Te ki vagy, mivel 2009 decemberében nem interjúztam szerintem, de még lehet, hogy Nálad is:) Mivel ismert cég, arra gyakran előbb cuppannak rá, mint a mostanira.

"a zoldfulo oktatokat mar akkor kepes voltal besorolni aszerint, hogy van-e haszna a tudasanak" - ez senkinek nem okoz gondot, aki BSc tanulmányai során megjárta a kötelező néhány hetes szakmai gyakorlatot. Megint lehetséges, hogy én nem látom rosszul, de akkor vajon miért elégedetlen a felsőoktatás színvonalával ennyi diák és exdiák ebben az országban?

kukatr 2013.10.29. 11:51:39

@jobangel: Amíg megtalálod a közös nevezőt, türelmes vagy velünk, korrektül beszélsz hozzánk, addig semmi probléma sincs.

Egy dolgot viszont még meg kell említenem, mely kiváltotta belőlem a kezdő hozzászólást. Te jórészt azoktól kapsz levelet, akik nem kapnak munkát. Óvatosan kell az ebből leszűrt információval bánni, nem biztos, hogy ezek jó alapot szolgálnak a teljes generáció általánosítására, legyen az akár X,Y, vagy Z.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.29. 12:02:16

@telkoe: Én másképp láttam azt a felvetést, de mindegy.

A külföldi szakmai gyakorlat jó lenne, de nem mindenkinek adatik meg, főleg nem HR-eseket szokás exportálni. Egyébként értem, hogy a kint tapasztalt mérnökember máshoz szokott, de itt meg ilyen lehetőségek mellett ezt lehet kihozni a rendszerből. Majd ha itt is külföldiül mennek a folyamatok, külföldiesek lesznek a lehetőségek, akkor majd itt is olyan lesz a színvonal is. Amikor ezt a cikket írtam: jobangel.blog.hu/2012/04/05/hr-elet , még nem volt ekkora látogatottsága a blognak, de többen írták, hogy nahát, nem is hitték volna, hogy így már értik, mi miért...

Azt azért nagyon visszásnak tartom, hogy emberek jórészének gőze sincs, mit is tartalmaz a HR-es szakterület, de azt szinte mindenki tudja, hogy milyen szarul csinálják. Hanem amikor nekiállok kérdezgetni, hogy oké, mit kellene másképp, akkor nincs ötlet. A legszomorúbb, mikor cégvezetők mennek bele kiválasztásba úgy, hogy semmilyen fogalmuk sincs erről a területről. Kb. olyan is lesz az eredmény, mintha én fognék harangöntésbe...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.29. 12:20:39

@Binary_: nem a relevanciajat vitatom, fogalmam sincs mit csinaltal, hanem a matek nem jon ki.
ezt a 'beengedtek egy ceghez diakkent par hetre es most mar biztosan tudom mi lesz hasznomra a kovetkezo 40 evben' hozzaallast mar korabban is hallottam, sose ertettem.

Binary_ 2013.10.29. 12:34:26

@droid_: Az ember inkább azt tudja, mi nem. 30 éves processzorok architektúrája nem, ezt már sejtettük egyetem alatt is. Az irgalmatlan mennyiségű matek, fizika és egyéb természettudományos tárgyak szintén csak nagyon limitáltan. Folytathatnám még. A nem-mérnöki tárgyakról most inkább nem is szólnék, bár lehet, hogy azok végül hasznosabbnak bizonyultak, mint a mérnökiek.

Nem kellett kimenni dolgozni ahhoz a szüleimnek sem, hogy már a suliban tudják, hogy a tudományos materializmus vagy mi a szar mire lesz jó nekik. Anyám, aki külkert végzett, előre tudta, mennyit fog deriválni, integrálni, statisztikai próbákat végezni, és bejött neki, valszeg azért _is_, mert levelezőn tanult, meg mert ezeket szokás előre tudni. Jogászok statisztikát is tanultak sokáig, méghozzá azért, mert már Mária Terézia idejében is tanultak (közvélekedésre apellálás, mint érv, gratulálok), és a jogászok már jóelőre tudják, hogy mennyire lesz nekik hasznos mindez.

Binary_ 2013.10.29. 12:38:23

@droid_: Na és azt meg inkább ne emlegessük, hogy a tanszékek egy részén vannak olyan emberek, akiknek nemhogy pát hétnyi, egy büdös napnyi ipari tapasztalata nincs (ne tévesszük őket össze az ipari projektet vivő tanárokkal, mert ők ászok). Ő honnan a túróból tudná, mi lesz nekem hasznos tudás? Ő nem is tudom, honnan véli tudni, mi a hasznos tudás.

velizar 2013.10.29. 13:11:27

@Binary_: sajnos nem mindegyik felsőoktatási intézményben folyik a tanítás gyakorlatorientiált módon, és nem is mindenhol mondható modernnek a tananyag.
egyrészt nem is az a céljuk, hogy mindenből naprakész tudást adjanak. azért tanítják az i8086os cpu utasítástkészletét villamosmérnökéknek, mert ez még egy olyan proci, amely utasításléptéke emberi ésszel felfogható és hónapok alatt megtanulható, ergo számonkérhető, tehát ezzel jól lehet demonstrálni a hardverszintű programozás alapjait, valamint ez az egyik első tagja az x86os arhcitektúráknak. villamosmérnökként én ezt a mintatanterv 3. félévében tanultam a 10 féléves képzés alatt. alapozó tárgy a képzés elején, aki ezzel akar foglalkozni, annak a megfelelő szakirányra való felvétel után van lehetősége modernebb architektúrákkal is megismerkedni. de mivel magyarország nem igazán tekinthető ic gyártásból (sem) nagyhatalomnak, aktuális technológiákat az iskolák nem tudnak megfizetni, így ilyen ismeretekre már a munkával töltött évek alatt tudsz szert tenni - vagy külföldre mész tanulni (is).
egyébként ez még akár hasznosnak is felfogható, mert ipari mérnökként is bármikor belefuthatsz egy olyan plc-be, amit instrukciós listaként tudsz csak programozni.

Binary_ 2013.10.29. 13:26:25

@velizar: kellemetlen emlékek. Végül megtanultam ezt az assembly-dolgot, mindenféle mikrokontrollereket is - de már csak a munka során. Ez nem IC-nagyhatalomság kérdése, hanem marhára villamosmérnöki alaptudás kéne, hogy legyen:) A "tanították" és "megtanították" nem ugyanaz sajnos, ők csak tanították, majd számonkérték. Az IIT-sek amúgy is nagy fazonok voltak, a szabályozástechnikás pasasok közül az egyik matekot tanított anélkül, hogy ránézett volna a hallgatóságra, mennyire érthető, amiről beszél, a másik, amikor kértük, hogy 3-4 hét beszélgetés után szabályozókról mutasson már egyet, lefagyott. Nem tudta elmondani, hogy a gyakorlatban hogyan kell ezt elképzelni. Ez nekem a levegőben lógott addig, amíg meg nem tapasztaltam és tanultam magam évekkel később, és rá nem jöttem, hogy ez mennyire érthető, és egyetlen rohadt mátrix invertálását nem igényli. A "hogyan" néha rosszabb, mint a "mit". De valószínűleg ha ők is beállítottak volna néhány szabályozót életük során néhány motorhoz, akkor lehet, nem mátrixok babrálását oktatták volna nekünk, hanem mondjuk azt, ami kellett volna ahhoz, hogy közérthető és kézzelfogható legyen.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.29. 13:28:36

@Binary_: igen, pontosan ez a hozzaallas teljesen idegen szamomra. villamosmernok mit akar tanulni a gimnaziumi 'ismeretterjeszto' tananyag utan, ha nem matekot es fizikat? 30 eves processzorok? szerintem meg mindig sokkal jobb azokon megtanulni, hogy mi koze a drotozott biteltolasnak az osszeadashoz, mint a wikipedian keresgelni.
persze en is korrepetaltam hr szakos baratomat analizisbol ugy, hogy tudtam, hogy a vizsgan veszi hasznat utoljara a derivalasnak, de lattam elkepedt arcokat is, amikor azzal kezdtem az orat, hogy ugye a fourier trafot mar tanultak? ('ooo, volt valami ilyesmi, nem gondoltuk, hogy az fontos lesz')
egy egyetemen nem egy konkret embert kepeznek ki az eppen elegseges tudassal arra, amibol majd egesz eleteben megel. sokfele ember sokfele megy onnan tovabb, es ha nem is fogja mindenki mindennek hasznat venni, az ismeretek eleg nagy resze barmikor jol johet, pl nem allunk neki a sima beallitasok utan most max compression-nel meg egyszer lezippelni a nyari kepeket, hatha megis sikerul ramasolni a 4 gigas pendrive-ra, mert legkesob az elso sikertelen kiserlet utan eszunkbe jut a forrasentropia.

Binary_ 2013.10.29. 13:40:54

@droid_: Ó én nagyon szerettem gimiben a matekot és a fizikát, vártam is, hogy jobban belemélyedjek. A lelekesedésem hetekig ha tartott, olyan jó oktatásban részesültem. Csak két dolgot hagytak le mindig: a problémafelvetést (miért csináljuk?) és az eredmény értelmezését (ez most miért jó/jobb?). Nekem az egyetemen mérnöki gondolkodásmódot kellett volna megtanulnom - szerencsére volt egy 10%-nyi jó oktatónk, aki erre megtanított.
Nekem is kellett Fourier-t használnom más tárgyaknál, persze. Kár, hogy az ott tanultakat sem használtam sehol, de azok sem, akikkel egy szakirányon ültem. Sőt, a dühítő az, hogy az oktató sem tudott felhasználási területet mondani.

Mivel van néhány korombeli német ismerősöm, tudom, hogy ez lehet más. Nem pénz kérdése, felfogásé. Itthon úgy szabadulsz el BSc után, hogy max nekikezdeni tudsz egy problémának, ott úgy, hogy már megoldottál fél tucat PLC-s programot, trüttyöltél bőven mikrokontrollert, belédverték a .NET-et - vagy mindennek a messzi alapjaiból papíron programozva számot adtál. Nem mindegy, hogy a hálózatokon mi mindenféle jéomegákkal dobálózva számolunk kézzel oldalakon keresztül (BME) vagy megmondjuk ránézésre kis gondolkodás után, hogy az a kapcsolás mire jó (TUM). Mert sajnos utóbbi kompetencia elsajátítása 5 év alatt keveseknek sikerül itthon, ott kint viszont alapnak tűnt. Pedig ők nem okosabbak, mint mi, nincsenek jobb körülményeink, mint nekünk, csak megfoghatják, kipróbálhatják, megérhetik - megkapják a miért? és a hogyan? kérdésekre a választ.
És itt egyáltalán nem arról van szó, hogy nem akartam, vagy hogy rossz tanuló lettem volna.

Binary_ 2013.10.29. 13:42:30

@droid_: meg hát honnét is tudnám én előre, amikor tanítják, hogy a Fourier hasznos lesz, ha az oktató a "hol használatos ez?" labdával csak homályt dob...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.29. 15:33:21

@Binary_: az szerinem is igaz, hogy a kotoanyag a targyak kozott hianyzik, legalabbis nekem is ez volt a legnagyobb bajom, nem olyan sok evel elotted, egy masik intezmenyben. ezzel egyutt sem gondolom, hogy haszontalannak lehetne tekinteni azokat az ismereteket, amiket nem mindenki hasznal fel, vagy senki nem hasznal fel egy az egyben, mert regi eszkozokon mutattak be.

telkoe 2013.10.29. 15:42:21

@Binary_: Itthon is probalkoznak hogy hogyan lehet mas: www.graphisoftpark.com/aquincum-institute-technology
kivancsi lennek hogy ok hogyan tanulnak es milyen szakmai hatterrel jonnek ki innen.

Laptop7712 2013.10.29. 16:57:31

@droid_:
Ezt nem tudom, honnan vetted, hogy hiányzik a kötőanyag a tárgyak között. Szerintem ez csak felfogásbeli, és egyéni érdeklődés kérdése. Ezt most egy orvos olvassa, már szétverte a billentyűzetet, hidd el. Vagy egy jogász, aki nem tanulta meg a római jogot, de nagyon érdekelné a büntetőbíráskodás. Ne akarjál olyat csinálni, mély ismeret nélkül, amit nem tudsz megérteni. Természetesen lehet hidat tervezni olyannak is, aki nem tanult soha statikát, és csak nyomkodja a gombokat a CAD- ben. Mindenesetre nem hiszem, hogy anatómia nélkül komoly orvos nekiáll a vakbélműtétnek. A felcser az igen, és akkor is csak háborús környezetben.

Nekem voltak az egyetemen nagyon komoly gyakorlati megközelítést igénylő projektjeim, melyet egyedül kellett végigvinned. Nem tudtad, megbuktál, és ennyi volt, természetesen kellett hozzá az elsős anyag is, meg a statisztika, meg néhány humán téma. Az alapozás ahhoz kell, hogy megértsed, hogy mi hogy működik, mi mivel függhet össze, és egy jó gyakorlati oktató félüzemi laboron el is magyarázza neked. Ezért lett a renitensekből mindig valami új utakat kereső innovátor, lást a graphisoft sztorit is.
Egy a baj, és az nagyon komoly baj. Ha 16, vagy 17 évesen kiveszel egy év szabit gimnázium közben, és elhúzol külföldi gyakorlatra, mert megteheted, akkor nem biztos, hogy komoly „karriertörés” nélkül megúszod a témát, Hiába tudsz, már akkor többet, mint egy 34 éves. A HR meg ezt történetesen leszarja, és azt nézi, hogy nem férsz bele abba a karrierprofilba, ami elfogadott egy komoly menedzseri állásnál, be se kerülsz a körbe, nem hogy potenciális jelölt legyél.

Mert a szerencsétlen HR-es CV-t keres valamilyen leszűrt feltételrendszer mellett az adatbázisában, nem embert. Ez óriási különbség!

Ideje észbe kapni a HR-es kollégáknak, hogy a világ változott, és a személyes teljesítmény mérhetetlen akkor, ha a garázsban csinálta az illető, de működik, attól még profi benne, csak nincs szem előtt. Ilyen a 3D –s környezetet kifejlesztő srác is. Addig észre sem vették, utána már kellett volna. Hol volt a profi technológia fejvadász, meg a „talent managemet” meg a többi?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.10.29. 18:10:39

@Laptop7712: es ezek a nagyon komoly, human temas projektek a mernoki vagy az uzletkotoi kepzesedben voltak? :) de nem ilyen projektekrol volt szo, hanem olyan osszefuggesekrol, mint pl
fuggvenyanalizis -> jelfeldolgozas -> basszuskiemeles az mp3 lejatszon
es onnan veszem, hogy ott voltam, de ezzel egyutt is odairtam, hogy szerintem.

Bambano 2013.10.29. 18:26:08

@doggfather: ez a levél kicsit olyan, mint a házaló ügynök vagy a telefonon hivogató saleses. ő el akar adni nekem valamit, amire nincs szükségem. ezt közlöm vele. ezek után ő tovább erőlködik, mert képtelen elfogadni azt a választ, hogy nem kell. Az elején az ember még udvarias, de mivel ezzel nem képes érvényesíteni az érdekeit, így szépen fokozatosan átmegy bunkóba.

Ilyenkor ki a hülye? Én vagyok a hülye, hogy az ötödjére is becsengető ügynököt már üvöltve küldöm el az anyjába, vagy ő a hülye, aki nem és nem hajlandó felfogni végre, hogy nem akarok tőle vásárolni?

Pontosan ugyanez a helyzet a levél írójával. Az csak minimális különbség, hogy a zaklató venni akar, nem eladni, ez mindegy, ha a hívottnak éppen nincs eladó olyanja. Éppen nem akarja eladni a munkaerejét, mert másnak adta el és elégedett.

Tehát ez nem állásinterjú, ez egy veszekedés, (amihez az állásnak minimális vagy semmilyen köze sincs) ahol egy fafejű valaki semmilyen tekintettel sincs a másik fél érdekeire. Szerintem tök rendes tőle, hogy csak ennyit hisztizik. Örüljön a hr-es, hogy nem verték meg.

Ezért sem értem, mit lehet ezen hr-es szemmel elemezgetni. A kocsmai mivanmivanmivan kezdetű történetet sem elemzed hetekig hr-es szabályok alapján.

@jobangel: "pedig csak máshoz ért, mint ők": biztos, hogy ahhoz a máshoz ért?
"mert összegyűjtötte az összes téveszméjét ennek a korosztálynak, amit így egyesével lehet tisztázni.": valójában ezek nem a korosztály téveszméi, hanem a tied.

Laptop7712 2013.10.29. 18:52:25

@droid_: Nem drága droid_, olyan egyetemen történt, ahol még olyan professzorok tolták az ipart abban az időben, akik még nem sorozatgyártott droidokat termeltek ki, hanem gondolkozó embereket. Valahogy ez elvárás volt. Ennyit erről. Gondolkodni ma erény, az alkotás szépsége nem soha nem önmagáért van.

Bambano 2013.10.29. 19:33:12

offtopic:
Ma véletlenül betévedtem egy egyetemi állásbörzére, azon belül szerveztek egy panelbeszélgetést munkaadók, egyetemi vezetők és diákok között.

A hajamat letettem, annyi agyhalott baromságot mondtak a munkaadók. A szépsége az volt a dolognak, mikor a dékán kénytelen volt túllépni a vendéglátói feladatkörön és helyretenni az okoskodókat...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.29. 19:38:31

@Bambano: ez érdekesnek tűnik. Van pár konkrét példád?

Bambano 2013.10.29. 20:11:52

@jobangel: azt mondja az egyik munkaadó, hogy nekik olyan jól képzett munkaerő kell, akiket be lehet állítani a termelésbe és képesek átvenni a cég filozófiáját, vagyis a cég a saját képére formálhatja őket. Magyarul a végzett diák egyszerre legyen specifikusan képzett és képzetlen, hogy beállíthassák a termelésbe és saját képükre formálhassák.

a másik egyszer azt mondja, hogy korlátlan mennyiségű informatikust fel tudnának venni, de az informatikusnak legyenek önmenedzselő, kommunikációs és egyéb képességei, hogy felvegyék. akkor döntse már el, hogy most hiány van informatikusból, akkor vegyen fel mindenkit, vagy túlkínálat van informatikusból, akkor viszont tényleg kell az önmenedzselési képesség

amikor meg azt találta mondani egy harmadik munkaadó, hogy a diákok fogjanak össze és álljanak ki az érdekeikért, akkor eldurrant az agyam. nehogy már a diákok álljanak ki a munkaadók érdekeiért az egyetemen, ez a figura el volt tévedve teljesen.

közben majd' egy órát vitatkoztak arról, hogy sok tudományos, elméleti alapképzésre van szükség vagy sok gyakorlati, napi dologra.

az egész úgy nézett ki, mint egy kupleráj, ahol nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak valójában. de abban egyetértettek, hogy az egyetem prompt szolgálja ki az ő azonnali igényeiket, annak ellenére, hogy ők sem tudták megmondani, mi az ő azonnali igényük (úgy értem, unióban, mert egyénileg mindegyik tudta).

na ekkor szólt a dékán és helyrerakta az agyukat, hogy az egyetem nem prompt igényekhez képez aktuálisan hallgatót, hanem olyan embereket gyárt, akik több évtizedig is alkalmas arra, hogy az aktuális munkához tartozó tudásanyagot gyorsan felszívja, mert alapokkal és a tanulásra vonatkozó készségekkel rendelkezik.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.29. 21:25:45

@Bambano: Hát igen, az ilyen igényeket megfogalmazók fogalmazzák az álláshirdetéseket is. Tudod, mikor megkapja a gondolkodásra hajlamos fejvadász az ügyféltől a template-ből gyártott állásprofilt, és végigkérdezi soronként: mi az a jó kommunikációs készség, amit elvárnak? Mitől jó? Mi számít jónak? Öööö... Mit jelent a haladó szintű excel tudás? Pontosan mit kell tudni? Öööö... Hogy jött ki, hogy 5 év gyakorlat kell? Ööö...

A te példáidban is tudtam volna ilyeneket kérdezni: pl. mit tesz majd azért, hogy a munkavállaló a cég filozófiáját átvegye? Az informatikusnál a kommunikációs készség vagy az analitikus gondolkodás lenne fontosabb? Diákok fogjanak össze: miért tennék? Ha a drága munkaadó nem tud a saját érdekében lobbizni az egyetemeknél, akkor ki? Gondolom a dékánt azért megtapsolták, mert igen, mintha az oktatás arról szólna, hogy hosszútávra képez olyan embereket, akik képesek helytállni.

Bambano 2013.10.29. 22:21:16

@jobangel: én azt gondolom, hogy az a képesség, miszerint valaki jól (vagy rosszul) tudja magát eladni, akkor számít, ha kevés a pozíció és sok a jelölt, mert akkor a jelölt tolakszik és versenyez.

de ha ő azt mondja, hogy korlátlan mennyiségű it-st fel tud venni, akkor ott mit kell pontosan kommunikálni, hogy felvegyen, mikor mindenkit felvesz, aki járni tud?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.29. 22:29:30

@Bambano: Sajnos számít mindig. Ha sok az ember, akkor ahogy mondod, tolakodás van, ha kevés, akkor meg elő kell készíteni, hogy a kis választékból a legmegfelelőbbet tudjuk kiválasztani, mert ilyenkor gyorsabb a döntés, jobban kell tudni "célozni" a pozícióra a CV-t, motlevelet, állásinterjút. A "jól eladni" helyett inkább azt mondanám, hogy jól elmondani, amit tud. Az infósok CV-je is túl általános szokott lenni, ők beírják pl., hogy "hálózatüzemeltetési ismeretek, tapasztalat", a cég meg Cisco CCNA embert keres. Így sosem találkoznak. Ugyanez interjún, néha harapófogóval szednék ki a jelöltből, hogy jé, pont azt tudja, ami nekik kell. A jelölt meg jön, hogy "nem is gondoltam, hogy fontos".

A korlátlan mennyiség persze baromság, meg aztán IT-s is van mindenféle, a szoftverfejlesztőtől a DB adminon keresztül a SAN szakértőig, szerverüzemeltetőtől a supportosig, namost akkor mégis kit akar felvenni?

HellsAngel 2013.10.30. 03:20:21

@Binary_: Reszben igazad van. Abban igazad van, hogy a magyar felsooktatas rossz, mert tenyleg abszolut a hallgatok ellen jatszik. De azzal resszel nem tudok egyet erteni, ahogy masokra haritod, hogy miattuk nem erdekelt a Fourier-transzformacio. Nyilvan mindig mas a hibas. A hallgatok mindig sirnak, hogy egyetemen nem eleg gyakorlati az oktatas, mert nem tudjak beleirni az eletrajzukba azokat a buzzword-oket, amire a munkaltatok szurnek, aztan vegzett mernokkent meg azon sirnak, hogy egy ilyen "egy transzformacio, egy szures, egy visszatranszformacio" jellegu mernoki alapfeladatot nem kepesek veges idon belul megoldani. Bravo. Komolyan, legalabb ezt sikerult megtanulni a tanaroktol, hogy hogyan viselkedjunk es gondolkodjunk alkoholistak modjara ... ha valami, akkor ez a magyar felsooktatas bune.

Letezik felesleges tudas? En ebben nem hiszek. Olyan letezik, hogy nem eleg kreativ es nem eleg gondolkodast igenylo a munkad. Amint ez a ket minoseg eler egy szintet, onnantol kezdve minden kimaradt ora nagyon hianyozni fog, mert sosem tudod, legkozelebb melyik otlet menti meg a segged, meg mi kell ahhoz, hogy neked minden heten osszejojjon az, ami masnak egy evben egyszer sem jon ossze.

Binary_ 2013.10.30. 07:50:39

@HellsAngel: Nézd, én értem, hogy mit mondasz. Tényleg. Én szerencsés vagyok, olyan gimnáziumból jöttem, ahol nem csak tanárok, de pedagógusok is tanítottak, olyan dolgok iránt is felkeltették az érdeklődésem, ami iránt nem hittem, hogy valaha érdeklődni fogok. Utána jött az egyetem, ahol kilóra elvégezték a feladatokat, az érdeklődést - tisztelet a kivételnek - meg sem próbálták felkelteni. Csalódás volt. Nem is akarták, ez egy dolog (őt nem fizetik meg, az ő tárgyát úgyis mindenki utálja, hülyék vagyunk stb, sok ok volt), de nem is tudták, hiszen az ott tanító egyének tekintélyes többsége soha semmilyen formában nem tanult pedagógiát, retorikát.
Hogy nem keltette fel az illető a tárgya iránti érdeklődést, szeretetet, hát, ebben azért az oktató is felelős szerintem. Ha nem is mindenkit kéne, hogy érdekeljen, de azért százalékos arányban meglepő eredmények vannak oktató és oktató között, és nem feltétlenül függ ez az össze a tárgy nehézségével.
Az utolsó 2-3 évben már más volt, mert ott már a szakirányos tárgyakat leszámítva én szartam bele az egészbe látva, hogy nekem mindenféle tételeket kéne tudnom levezetni ahelyett, hogy végre valahára összedugnék egy kapcsolást. A legfőbb motiváció az volt, hogy végre elkerüljek onnét:) Szóval itt nem a tudás feleslegessége volt a gond (felesleges erős szó, de nem nagyon jut más eszembe az irodalomórán bebiflázott életrajzokról, földrajzos vaktérképekről, ahol 20-30 évvel ezelőtti ipart kellett felvázolni bizonyos európai városokban), hanem inkább a priorizálása.

Eljött több száz olyan diák erről a rangosnak ítélt egyetemről úgy, hogy nem tudja, mi az a relé, nem tud bebikázni egy autót, lövése sincs, mire jó egy kondenzátor, a tranzisztort és a transzformátort pedig összekeveri. Mivel több száz diákról van szó, nem lehet ezt csak rájuk fogni, bár kétségtelen, ez a mi hibánk is.

Két dolog közül lehet szerintem választani: vagy olyan funkciót lát el az egyetem, hogy megadja az alaptudást, megtantítja azt készség szintjén használni VAGY olyan légkörben és eszközökkel végzi az oktatást, hogy Téged arra motivál, hogy Magad szerezd ezt meg, kérdezz, érdeklődj, nézz utána, csináld. Mivel volt mindkét fajta oktatóból egész sok szerencsére, tudom, hogy egyik sem lehetetlen, és mindkettő nagyon hasznos a maga módján. De a Láger (én már csak így hívom) nagy általnosságban egyiket sem alkalmazta.
És arra most nem térek ki, hogy vannak olyanok, akik pont az ellenkezőjét végzik - az érdeklődőknek azt mondják, nem a tananyag része, rosszabb esetben még kicsinyesen kihasználják, aki suli mellett dolgozik, arról pedig egyenesen azt feltételezik, hogy az ördöggel cimborál.

Binary_ 2013.10.30. 07:52:29

@HellsAngel: és még egy fél gondolat - amit a munkáról írtál, mélyen egyetértek. Bár én azt jobban hiányolom, amit sosem tanítottak, nem azt, amire már nem emlékszem.

TBit 2013.10.30. 13:41:54

@HellsAngel: Én annyiban szólnék hozzá a témához, ha megengeditek -nem szakmai oldalról-, hogy sokan azért keresnek állást, mert jobb fizetést szeretnének, esetleg még valami más miatt is e mellett (most nem arról beszélek, hogy fejlődni szeretne, mást csinálna, vacak a munkahely és CSAK ezért vált)
Tehát, ha én keresek x Ft-ot, akkor (példaszám) 10.000 Ft-ért nem fogok elmenni sehová máshová, mert sok értelme nincs, hacsak nem mellette van még az a másik ok is. Tehát mondjuk vágyik a 90.000 -es többletre, akkor tehát a Tanácsotok szerint kérje ezt, vagy egy kicsit többet is, hogy legyen helye alkunak.
De elképzelhető, hogy fél megtenni, mert:
1. kapzsinak gondolják majd -vagy ahogy fent íródott, nagyképűnek
2. elmenne kevesebbért is, mondjuk 40.000-ért, de nem szívesen mondja ezt, mert a./ ebből még alkudhatnak és azt nem akar b./túl keveset mond és ezért nem kapja meg az állást c./ez már annyira kevés, hogy valójában nem is akarná ennyiért elvégezni és ott motoszkál majd a fejében, hogy jobb lett volna, ha többet kap.
3. bemondja a szíve vágyát, de nem kapja meg az állást, mert más, aki kevesebbett mondott, elvitte a díjat...namost Ő is belement volna kevesebbe, de nem tudta, hogyan közölje (hiszen a szíve vágya 90 volt, azonban az 50 még belefért volna)
4. Nincs tisztában azzal, hogy ennél a cégnél mennyit adnak a munkáért, mert mástól hallotta/olvasta/stb., hogy ugyan azért a munkakörért 2 különböző (vagy akár ugyan azon) cégnél lényeges jövedelmi különbségek vannak ugyan azon területen. És akkor megint jön a frusztráció, hogy "én legyek az a kolléga, aki ezt megcsinálja Y Ft-ért, vagy ha kevesebbet mondok, akkor Y-25%-ért?

Sajnos, a másik oldalon ilyen és ehhez hasonló gondolatok születnek fejben. És ezzel a felvételiztető nem számol.

"Kérdezz inkább iparági átlagot, intervallumot, illetve az adott pozícióra szánt keretet, és akkor nem bizalmaskodónak tűnsz, hanem profinak. Ráadásul még az infó is használható számodra..."

Valóban, ha megkérdezik a bérigényemet, akkor ott helyben rákérdezhetünk a fentiekre? És válaszolni is fognak? Mondanak egy számot? Mert ha így van, ez óriási segítség.

Köszönettel fogadok hozzászólásokat.

Laptop7712 2013.10.30. 19:55:51

@TBit:
Most kérdezték tőlem, hogy figyu, akkor most mennyit mondjak, mert megkerestek, te tudod, hogy mit csinálok, mondd el a véleményed.
Mondtam neki, hogy most van legalább egy heted, és kellene csinálnod egy 2 éves tervet arra az esetre, ha felvesznek, legyen valami személyes anyagi célod is a témával kapcsolatban. Gondold végig azt, hogy mire mennyit költesz ma, és mire mennyit akarsz költeni majd. Magyarul tervezd meg azt, hogy hogyan nézzen ki a költségrendszered. Tervezd mindezt úgy, hogy kényelmesen tudj félretenni is, és ne legyen gond azzal, ha a gyereknek elszakad a bakancsa, és venni kell egyet.

Ezt így szépen be lehet lőni, és ha kész vagy a terveddel, bányászd elő az internetről az iparági átlagot, és hasonlítsd össze a listáddal. Ha még mindig szépek a számok, akkor nyertél, ha nem, akkor csinálj úgy, mint a nyuszika, húzz ki pár dolgot a listádról. Ha még ezek után is boldog vagy az eredménnyel, akkor nyertél. Valahogy így, általában beválik, és nagy segítséget ad az embernek. Maga az, hogy megtervezeted, valamilyen hittel ruház fel, ami segít átvészelni a várakozás nehéz idejét.

Volt olyan, réges-rég : ), hogy megnyertem az állást, több forduló után megkérdezték, hogy akkor mondjak már számot. Mondtam három nettó számot, hogy ennyi a lakhatás, enyi meg a kaja, ennyit költök kocsira, meg kedvesemre, ennyit meg félre akarok tenni minden hónapban. Ennek a három számnak az összege legyen a nettó fizetésem. Elfogadták. Szép üzletet kötöttünk, és nagyon jól jártak velem.

Bambano 2013.10.30. 20:00:53

@jobangel: ott nem ezt az esetet mondták, hogy kis választékból kell a legjobbat megtalálni, hanem azt, amikor van 20 keresésed és 5 jelentkeződ. Na ilyenkor hogy választasz? hint: aki be tudott jönni az ajtón, megfelelt. Ilyen esetben, amikor munkaadói irányból nézve keresleti a piac, miféle kommunikációs meg önmenedzselési skillek kellenek ahhoz, hogy munkát kapj? semmilyen.

Például lehetne az a helyzet, hogy olyan mennyiségű melót harácsoltak be nyugatról (ennyivel olcsóbbak vagyunk), hogy az it felvétel nem arról szólna, hogy egy embert keresnek, aki kicsit ez meg kicsit az. Hanem az it felvétel arról szól, hogy néhány száz programozót kapásból felvennének, meg 40-50 rendszergazdát keresnek csak windowshoz, másik 50-et hálózathoz, stb. Oszt nincs.

Amikor kell egyszerre 50 darab j2ee backend fejlesztő, és bejött 3 jelölt, akkor mit kell a jelöltnek önmenedzselni?

a megfejtés az, hogy a helyzet azért faramuci, mert aki mondta, annak lövése se volt arról, hogy mit beszél. ha marhaságot mondott, én meg idézem, akkor te jogosan tartod marhaságnak. mert az.

másképp fogalmazva: vagy akkor mondott ökörséget, amikor azt mondta, korlátlanul tudna embert felvenni, ha volna, vagy akkor, amikor ezek után még önmenedzselni akart. vagyis ha azt állítom, hogy hülyeséget beszélt, akkor a bizonyításra felhozott mondataimban ne keresd a logikát :)

Bambano 2013.10.30. 20:04:43

@Binary_: a gyerekem két hónapja egyetemista és azért utálja az évfolyamtársait, mert azok büszkék rá, hogy nem értenek a vezértárgyakhoz.

Binary_ 2013.10.30. 20:31:40

@Bambano: ez előtt értetlenül állok. De bízom benne, hogy fél év után már csak azokkal lesznek közös kurzusai, akik erre nem lettek volna büszkék. Tudjuk nevesíteni az intézményt, vagy legalább az irányt, ahol tanul?

Bambano 2013.10.30. 21:19:23

@Binary_: nem gagyi egyetem, infós

2013.10.31. 06:54:10

@Laptop7712: "Nagyon szép honlapok vannak erre is, sőt még fel is hívhatsz ott pár embert, és beszélgethetsz. nem titok pénzről dumálni a világ másfelén, csak itthon ilyen tabu ez a téma."

Jah, meg internetere nem fogják kiírni, hogy bejelentenek minimálra, és a többit meg zsebbe kapod. :)))

Laptop7712 2013.10.31. 09:56:31

@Philosoraptor:
Ügyes vagy, de a hozzászólásom nem erről szólt. Arról, hogyha tervezel, akkor szembesülsz önmagaddal, ez ilyen egyszerű. Természetesen, lehet telefonálni, internetezni, ami tetszik. Közi hogy idézel, ez megtisztelő. Minimálbér, meg zseb? Abból csak szarul jöhet ki az illető.

TBit 2013.10.31. 11:18:21

Akkor, más gondolataira nem számíthatok?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.10.31. 15:32:17

@TBit: alapvetően a mennyit kérje téma 3 dologtól függ:
- reálisan mennyit szokás keresni ilyen pozícióban (iparági átlag)
- az adott cég bérszínvonala milyen
- te mennyit akarsz kapni.

Az utolsó pont a legfontosabb, ha reális. Régebben az volt az ökölszabály, hogy +30% nettó esetén érdemes váltani, de ma már nyilván ennél kifinomultabban kell tervezni. A Laptop-féle tervezés majdnem jó, rakd össze a költségeidet, ami az életszívonaladhoz kell, és ezt kérd némi alkudozási tartalékot hozzáadva.
Laptoppal e témában ott nem értek egyet, hogy elmondja, hogy mire mennyit költene, ezzel indokolja, miért kell neki annyi. Ennek semmi értelme: neked ennyi a fizetési igényed, és nincs köze senkinek hozzá, miért ennyi és mire fogod költeni.

Ha közvetítőn keresztül mész, akkor a közvetítő meg tudja mondani, mi a költségkeret, és érdeke is, hogy megmondja. Ha ez nem egyezik a te igényeddel, akkor azt mondd meg nekik, hogy a te igényed meg ennyi, lehet-e közös pontot találni? Általában lehet, ha jó vagy és kellesz nekik, kitalálnak vmit.
Munkáltatónál majdnem ugyanez a helyzet, ott is kerekperec mondd ki az igényed, aztán a reakciók láttán esetleg visszakérdezhetsz, _hogyan látja_, van-e lehetőség erre? Az _hogyan látja_, mert lehet, hogy a keret még nem az, amibe te beleférsz, de ha fontos vagy, megintcsak változtatni fognak. Ha azt mondja, úgy látja, nincs esély, akkor az is egy válasz, elvégre ő ismeri a döntéshozókat. A _hogyan látja_ a fontos, mert a véleményét kell kérdezned, nem döntést kell kicsikarnod belőle. (a posztbeli beszélgetésben is itt volt a hiba: a jelölt egyből tudni akarta, beletalált-e)

2013.10.31. 17:45:15

@Laptop7712: Látszik, hogy nem vagy tisztában a magyar valósággal.

Laptop7712 2013.10.31. 18:07:01

@Philosoraptor:
Most nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek. Lehet, hogy mások nem c csinálják azt, hogy terveznek, én mindig megcsináltam. Gondolkozz el a saját pénzügyi terveden, azt hiszem, hogy először nagyon meg fogsz izzadni, és néhány éjszakát nem fogsz tudni aludni. Mindezek után el tudod helyezni az adott ajánlatot a saját személyes anyagi palettádon. Ezáltal kapsz egy másik nézőpontot.

Amúgy baromira nem érdekel az, hogy mi a szokás, vagy mi az ipari átlag, vagy milyen szinten van integrálva a pozíció a helyi szokásrendszerbe. Mindez nem érdekel.
Az érdekel, hogy hogyan tud segíteni az adott pozíció abban, hogy a saját személyes célom felé lépjek egyet. Ennyi, és nem több. Ha nem tud az ajánlat képbe kerülni, akkor nem kötünk üzletet. Amúgy nagyon komolyan képben vagyok a
Magyarországi viszonyokkal kapcsolatban, ezzel nincs hiba, hidd el.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.11.01. 09:21:14

@Laptop7712: "nagyon komolyan képben vagyok a
Magyarországi viszonyokkal kapcsolatban" - ne szerenykedj, ezzel IS nagyon komolyan kepben vagy, a sok egyeb mellett, amit mar olvashattunk.

Laptop7712 2013.11.01. 10:15:17

@droid_: Kedves droid_, ha nincsenek érveid, és csak fikázni tudsz, akkor hagyd abba.
Nem neked való ez a kommunikáció, még egy kicsit tanulnod kell, hidd el. Ha nem tudsz reagálni egy felvetésre, vagy kérdésre hangozzék az bármilyen őrültségnek, emberi módon, nem fikázva, akkor ne akarj kommunikációval kapcsolatos dolgot csinálni, mert egy idő után türelmetlen leszel, és elszakad a cérna.
Figyelj oda, ez egy blog, van időd arra, hogy végiggondold, mit válaszolj. Amúgy meg nagyívben nem érdekel, hogy te mit gondolsz.
Köszönöm megint ez a finom szurkálást.

kukatr 2013.11.01. 11:24:17

@Philosoraptor: Pár perc alatt találtam egy weboldalt, mely iparágakra lebontott átlagbéreket ad meg. Nem okozott az se különösebb nehézséget, hogy a zsebbe fizetés mértékere találjak becsléseket. Mindezt Magyarországon.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.11.02. 10:48:51

@Laptop7712: nahat, nehogy elszakadjon az a cerna. idekivankozik a klasszikus:
www.youtube.com/watch?v=algWjS2yiyE

kheiron 2013.11.03. 12:02:36

@tff:

A BMJ-s holmihoz: egyértelműen ott van, hogy egy NHS Trust keres alkalmazott orvost, az meg ismert, hogy egy consultant beosztáshoz milyen jövedelemsáv tartozik.

Mint ahogy a magyar állásokban is, ha benne van, hogy a közalkalmazotti bértábla szerint fizetnek, akkor az illető eléggé hamar meg tudja találni, hogy ő hol van a bértáblában.

kheiron 2013.11.03. 12:39:45

@jobangel:

"Igen, az a generáció, amibe te tartozol, hordoz olyan jellemzőket is, ami meghökkentő más korosztályok számára, főleg hozzáállás tekintetében."

Fura, amit írsz. Én lassan negyven évesként teljesen megértem a levélírót (és amennyiben Binary írta a posztok alapjául szolgáló levelet, akkor őt is).

Egyszerűen az a világlátásával a "probléma", hogy ő a keresleti piacon mozog, míg a legtöbb munkavállaló a kínálatin. És az általad problémásnak minősített fiatalok jó része szintén a keresleti piacon érzi magát, gyakorlatilag az egész világ a területük.

Én is egy erősen keresleti piacon vagyok, a szűken vett szakmámon belül eléggé, a tágabban vett szakmán belül közepesen ismert emberként eléggé sok referenciám van ahhoz, hogy hideghívásokkal is megtaláljanak. És nincs égető szükségem újabb munkalehetőségekre, csak ha nagyon jó körülményeket kínálnak (szakmailag, infrastrukturálisan és pénzben is).

Ennek megfelelően is viselkedem, simán felálltam beszélgetésekről, vagy letettem telefonokat olyan munkákkal kapcsolatban, amilyeneket sok évvel ezelőtt, kezdőként örömmel elfogadtam.

Bár szerencsére én csak szakmai emberekkel beszélgetek, soha nem kellett HR-essel tárgyalnom, így kimaradtak azok a szörnyű "mi a legjobb 3 tulajdonsága" jellegű bohóckodások, amiket számosan nem szeretnek. :-)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.03. 12:53:51

@kheiron: Nem, az általam problémásnak minősített fiatalok többsége annyira nem keresleti piacon mozog, hogy ha hónapok óta munkanélküli, akkor sem hiszi el, hogy rosszul csinál dolgokat, hogy nem "jár" a céges autó 0 év tapasztalattal, meg a senki sem fog hasraesni egy nullkilométeres diplomától, sőt attól sem, ha épp két diploma van stb. Brutálisan el vannak tévedve, az igényszintjük egy 10-15 éve dolgozó seniorhoz van belőve, mert nem látják, hogy nekik az miért nem jár (még). Nem tudják, mit nem tudnak.

Az, hogy mekkora szaki valaki, és mellé mekkora arca van, az két külön dolog. Én soha senkinek nem javasolnám a lecsapott telefont, meg a felállást, ha csak nem valami igazán extrém oka van. Bárkinek lehet normális hangnemben is nemet mondani, főleg ez jellemzi az igazán jó munkavállalót: hogyan viselkedik. Erre való a HR, meg a mi a 3 rossz tulajdonsága is, bár ez utóbbi kissé ügyetlenke kérdés. Olyan ez, mint az X-faktor: oké, énekelni mindenki tud (= jó a szakmájában), de vajon tud-e mást is, ami még kell ahhoz, hogy sikeres munkavállaló legyen. Ez hiányzik az Y generációból, mert ezeket a soft skilleket se nem tanították, se nem tapasztalták.

kheiron 2013.11.03. 14:45:22

@jobangel:

Nem a telefon lecsapásáról, hanem letevéséről írtam. :-)

Szép, sok perces beszélgetés végére benyögni egy teljesen komolyalan fizetési ajánlatot (amire egy totál pályakezdő is húzná a száját, nemhogy én az n+1 év tapasztalatommal) meg az időmmel való visszaélés, nem más.

Természetesen ilyenkor is szépen udvariasan közlöm, hogy nagyon kedvesek, de nem fogadom el az ajánlatukat, és 1-2 perc múlva már veszem a kabátomat, illetve leteszem a telefont.

Az "XYZ generáció" elnevezést meg blabla, azt írod csak le, hogy fiatalok és tapasztalatlanok, és ahhoz képest sokuknak nagy az arca, mondjuk nem véletlen, hogy nem találnak normálisan állást, és hozzád kell fordulniuk - te ugyanis egy hátrányos helyzetű csoportot látsz, belőlük kiindulva ítéled meg az egész huszonéves társaságot. :-)

230e 2013.11.06. 11:09:05

@Bambano: Beleírták. Munkavállalóként 30 napod van rá hivatkozni. Amennyiben a munkavállaló hivatkozik rá, és ezt nem orvosolják, akkor a munkáltató köteles azonnali hatállyal megszüntetni.
A munkáltató nem hivatkozhat erre.
Amennyiben a 30 nap eltelik, akkor valóban érvényes, de az írásbeliség elmaradása miatt adó, tb, munkaügyi szempontból sem a munkavállaló, sem a munkáltató nem jár jól, és itt már az Mt. alapvető általános jogelveit sértő magatartásról van szó.

(egyébként bár alapvetően egyetértenék bizonyos jogászokkal kapcsolatos meglátásokkal, azért számolnék a jogai megismerésése semmilyen módon nem vágyó, a boldog tudatlanság mámorában fetrengő munkavállalókra is).

230e 2013.11.06. 11:20:07

@Binary_: Egyet-kettőt meg tudok erősíteni. Talán még annyival egészíteném ki amikor felhívott egy fejvadász, hogy milyen volt a tegnapi állásinterjúm.

A mai napig nem tudom, hogy elfelejtett szólni az interjúról, vagy összekevert valakivel, mert mikor szóltam hogy nem voltam ilyenen, először elkezdett győzködni hogy de igen, aztán kb. 2 percnyi igen-nem után szabadkozott és letette.
Igaz Ő volt az, aki egy egészen más pozícióra közvetített ki, mint amit említett, így érdekes interjúm volt, mert számon kérték tőlem hogy miért nem felelek meg a feltételeknek. Azoknak a feltételeknek amikről nem is tudtam.