JobAngel Az álláskeresők védangyala

Ne aggódj, senki sem tökéletes

2013. július 11. 09:00
Szólj hozzá!

notperfect1.jpgAz álláskeresés olyan munka, ami felfokozott stresszhelyzettel jár, ezért néha óhatatlanul hibázunk ilyenkor. Akkor van baj, ha ezek a hibák kapkodáshoz vezetnek, és ezáltal újabb hibákhoz, majd kudarchoz, végső elkeseredéshez. Ezt elkerülendő, legyünk tudatában annak, hogy a másik oldalon is emberek ülnek, akik szintén hibáztak már életükben. Semmi rendkívüli nincs egy-egy hibában, az a kérdés, hogyan kezeled. Semmiképp se ess kétségbe! Ha ez a lehetőség elúszott, majd lesz másik. De az is lehet, hogy menthető a helyzet.

Rosszul kiküldött anyag

Néha előfordul, hogy az álláspályázat írásának hevében az utolsó átolvasás kimarad, és hibásan megy ki az álláspályázati anyag. A megszólítás, címzés nem lett kicserélve, még az előző anyagból bennefelejtettél valamit, ami a mostani pályázatba nem illik. Mi legyen ilyenkor? Először is: ne pánikolj. Sokan nekiállnak telefonálni, helyesbítő e-mailt írni, elnézést kérni. Ez mind nem kell. Másodszor: rakd össze újra az egészet, küldd ki még egyszer, mintha mi sem történt volna. Ha belefér a határidőbe, várj egy napot az újraküldéssel. Ne szabadkozz benne, hogy előszörre nem is úgy akartad, véletlenül nyomtál a küldés gombra stb. Meg se említsd, hogy volt előző verzió. A rosszul sikerült anyagot úgysem nézegetik sokáig, simán törlik. A jól összeállított anyaggal pedig van esélyed.

Ha már késésben vagy az állásinterjúról

Ha a késés nem több, mint 5-10 perc, nincs nagy baj. Ha egy recepción jelentkezve kell bejutnod, fel sem tűnik senkinek, nem is kell nagyon szabadkozni. Ellenben, ha az interjúztató ül a tárgyalóban és rád vár, akkor elnézést kell kérni, röviden megindokolni (forgalmi okok a legjobb), és utána természetesen viselkedni. Nem láttam még embert, aki soha sehonnan nem késett el, mindenki ismeri tehát az érzést, át tudja érezni, milyen késve érkezni. Ha mégis problémázik rajta, az is egy jelzés arra nézve, milyen főnök, munkáltató lesz.

Ha már útközben látod, hogy több mint 15 perc lenne a késés, érdemes inkább odaszólni, hogy közbejött valami, késni fogsz, alkalmas-e így is vagy egyeztessetek inkább másik időpontot. Elnézést kérni ne felejts el, másik időpontot kérni főleg ne felejts el!

Ha ennél is többet késnél, akár azt is mondhatod, hogy nem tudsz menni, elnézést kérsz, most tudtad meg. Az is lehet, hogy az ok teljesen érthető, hóvihar miatt nem ér be időben a vonat, baleset miatt lezárták az autópályát stb. Vagy simán csak családi ok jött közbe. Azonnal kérj egy másik időpontot is! Ez nem túl kellemes, de még mindig jobb, mint az 1 órásra tervezett interjú felére-harmadára megérkezni, izzadtan, lihegve, és utána próbálni jól szerepelni.

Pánik az állásinterjún

Meséltek már olyan esetet, amikor a pályakezdő lányka élete első interjúján elsírta magát, mert nem tudott válaszolni egy egyszerű kérdésre, mert nem jutott eszébe egy szó angolul. Ez toborzónál fordult elő, ő megértő volt, adott még egy esélyt, még egy időpontot. Aztán kiközvetítette a lánykát az ügyfélhez, mert igenis jó jelölt volt. Ugyan jól végződött a dolog, de az őszinteség segített volna: nyugodtan megmondhatta volna (akár angolul is), hogy "ez most nem jut eszembe".

Nem sikerült a szakmai, nyelvi teszt

Ezzel nincs mit tenni, ez az állás most nem lesz a tiéd. Legalább láttad, mik a követelmények egyes helyeken, mik a hiányosságaid, mire kell jobban odafigyelned, mit kell még tanulnod. Talán rosszul mérted fel a saját tudásod, talán ők vártak túl sokat, már nem fontos. Keresd a következő lehetőséget, készülj fel rá jobban!

-----------

A legfontosabb a végére: fogadd el, hogy te is hibázhatsz, mert része az önismeretnek, és az önbizalom-építésnek is. Bocsásd meg magadnak a hibáidat, és koncentrálj a következő megmérettetésre. Ami elmúlt, azon már kár keseregni, és a kesergésre kár energiát pazarolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr895376025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása