JobAngel Az álláskeresők védangyala

Ha hirtelen kell a jövedelem

2012. október 24. 06:00
1 hozzászólás

haztartasi_alkalmazott.jpgSajnos néhány álláskereső már olyan rossz helyzetbe került, hogy napi életvitelét veszélyezteti az állás – és a bevétel – hiánya. Ha ebben a státuszban talál rám és kér segítséget, amellett, hogy írunk egy jó önéletrajzot, kitaláljuk milyen állásokat érdemes megpályáznia, hogyan írjon motivációs levelet, arra is koncentrálni kell, hogyan lesz addig bevétele, míg állást nem talál.

Mindenkinek van valamilyen hasznosítható tudása, képessége, pl. korrepetálhat, vállalhat takarítást, házvezetést, kerti munkát, gyerekfelügyeletet, állatok ellátását, házi betegápolást stb. E munkáknál is fontos, hogy ne feketén történjen, és szerencsére létezik olyan jogviszony, ami ezt a fajta munkavégzést támogatja. Kevesen tudnak róla, így mai posztom e lehetőséget tárgyalja.

Háztartási alkalmazott

A NAV (lánykori nevén APEH) innen letölthető tájékoztató füzetében részletesen le vannak írva ennek tudnivalói, jófajta bikkfanyelven, de alább összefoglalnám a lényeget.

Ha találsz valakit, akinek szüksége van ideiglenesen a te munkádra, akkor az illetőnek 1.000 Ft-os havi költséget jelent az, hogy téged bejelentsen, függetlenül attól, mennyit fizet neked a munkádért, és hány napot dolgozol nála az adott hónapban. Bejelentést elektronikus úton vagy telefonos ügyfélszolgálaton (telefonszám: 185) lehet tenni, így még a hosszas ügyintézés sincs. Lássuk be, 1.000 Ft/hó nem olyan vészes összeg egy foglalkoztatónak, hogy ne érné meg a legalitásért kifizetni. A regisztrációs díjat a bejelentést követő hónap 12. napjáig kell befizetni.

Ilyen jellegű munkát csak magánszemély adhat neked, vállalkozás, egyéb jogi személy nem.

Az így keresett pénz a munkavállalónak „adórendszeren kívüli kereset”, tehát nem kell adóbevallást készíteni róla, illetve adózni a jövedelem után! Nincs járulékfizetés, SZJA és semmilyen egyéb fizetési kötelezettsége a munkavállalónak. Így viszont arra is figyelni kell, hogy ez társadalombiztosítási jogviszonyt nem keletkeztet, tehát a TB-t külön meg kell fizetni (2012-ben a havi összege 6.390 Ft)

A foglalkoztatónak szintén nem kell járulékokat fizetnie az alkalmazottja után, csak az 1.000 Ft-os regisztrációs havidíjat kell befizetnie.

Hangsúlyozom, hogy ez a megoldás ideiglenes, hosszútávon erre berendezkedni nem szabad. Viszont segít, ha éppen nincs más lehetőséged pénzt keresni. Az így végzett munka mellett pedig javaslom, hogy folyamatosan keress állást. Nagy előnye, hogy ez a fajta munka legális, így ha megkérdezik egy állásinterjún, most miből élsz, ezt nyugodtan elmondhatod.

Hasznos munkát, sikeres álláskeresést!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr914864967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ann1294 2014.07.16. 13:22:57

Ez hasznos. Jobb kesobb megtudni mint soha. Remelem meg mindig mukodik.
süti beállítások módosítása