JobAngel Az álláskeresők védangyala

Keressünk állást kulcsszavak segítségével!

2012. október 01. 21:37
Szólj hozzá!

IAD_15_S6.jpgMár tudjuk, hogy önéletrajzot a címzettjeik többnyire nem betűről betűre olvasnak, hanem átfutják nagyjából 20 másodperc alatt. Álláspályázatunknak ehhez a körülményhez kell alkalmazkodni. Lássuk, hogyan érhetjük ezt el.

Amikor egy állást meghirdetnek, a hirdetők nagy általánosságokban fogalmazzák meg az elvárásaikat, a feladatot, a szükséges készségeket, az ideális jelölt szakmai és személyiségi profilját. Minden pozícióra található néhány olyan tulajdonság, képesség, ami elengedhetetlen a feladat elvégzéséhez. Ezek az elsődleges kulcsszavak, melyek legtöbbjének – ideális esetben mindegyikének – szerepelnie kell a pályázati anyagodban. Természetesen csak akkor, ha rendelkezel is ezen készségekkel, tulajdonságokkal. Ezért kell az álláshirdetést alaposan átnézni, arra válaszolva megírni a pályázatod. Ez a pályázat testreszabásának egyik lépése.

Az adatbázisokról újra

Az adatbázisokról már írtam, a használatukról még némi kiegészítés: Amikor egy toborzó adatbázisból próbálja a lehetséges jelöltek önéletrajzait kigyűjteni, kénytelen keresőt – ezáltal kulcsszavakat – használni. Egy állásportál többezres adatbázisát másképp képtelen lenne végignézni, de egyes cégek saját adatbázisa is lehet ilyen méretű. Természetesen a HR-es kulcsszavai a keresett munkavállalóról kiadott profil kulcsszavai lesznek. Először az általános, elsődleges kulcsszavak, amiket adatbázisba jelentkezésnél is használhatsz. Hiszen minden esetben elmondhatod magadról, hogy megbízható, adminisztrációban jártas, többéves tapasztalattal rendelkező, titkársági feladatokat végző, számlázási, könyvelési, raktárgazdálkodási, prezentációs stb. feladatokban jártas személy vagy. A végzettségeid, képzettségeid, nyelvtudásod is olyan állandó elemet jelentenek az önéletrajzodban, amikre rákereshetnek.

Fontos keresési kritérium lehet, hogy milyen jellegű munkára keresnek embert. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy nem minden keresés szól 8 órás, határozatlan idejű munkaviszonyról. Sok esetben időszakos, határozott idejű, projektalapú, nyári, téli, egyéb szezonális, 4-6 órás részmunkaidős, műszakos munkarendben, állandó esti vagy hajnali időszakban, távmunkában végezhető pozíciókra keresnek jelentkezőket. Ha ilyeneket hajlandó vagy vállalni, ezt feltétlenül szerepeltesd adatbázisba jelentkezéskor, állásportálokra feltöltött önéletrajzokban, motivációs levelekben! Az esélyeidet jelentősen növeled ezzel is.

Néhány állásportálon tartós külföldi munkavégzési hajlandóságra, saját autó meglétére is rákérdeznek. Érdemes kitölteni, hátha épp ez lesz az egyik keresési szempont.

Az elsődleges kulcsszavak – amelyek megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy a találati listára kerülj – önmagukban is vihetnek sikerre, de általában túl sok találatot kapunk így. Ezért muszáj szűkíteni, és innen már pl. az iparági tapasztalatok, az egyedi tapasztalatok, a szakmai érdeklődési kör lehet a kiválasztás alapja. Pl. ha logisztikus vagy, és a gyártástervezés területén rendelkezel komoly tapasztalatokkal, akkor ezt be kell írni. Ha marketinges vagy, és az online marketing a mániád, érdemes róla megemlékezni az önéletrajzban. Ha bármilyen speciális céges kapcsolattartásban – pl. távol-keleti üzleti kapcsolatok – működtél közre, az is érdekes lehet.

Az adatbázisokon túl

A toborzók néha – és egyre gyakrabban – közösségi oldalakon keresik a jelölteket. Erre is fel kell készülni.

Az álláskeresés szempontjából kedvencemként emlegetett közösségi portál, a LinkedIn talán a legkomolyabb szakmai adatbázis. Itt munkahelyeid, kollégáid, kollégáid rólad alkotott véleménye, szakmai életutad sokkal erőteljesebben látszik, mint akár egy önéletrajz+motivációs levél párosban. Ezért kérnék mindenkit, hogy a LinkedIn profiljával kiemelten sokat foglalkozzon, ne csak álláskeresés idején, de napi szinten is. Igényes fénykép, specialitásaid, ajánlásaid, rólad szóló ajánlások mind legyenek meg! Lehetőség van arra, hogy bejelöld, milyen jellegű megkereséseket fogadsz, álláskereső időszakodban legyen bejelölve az álláskeresés, így:

linkedin.jpg

Nagyobb méretért kattints a képre!

A LinkedIn használatáról külön blog is létezik, érdemes beleolvasni: http://linkedin-kepzes.blog.hu/

A Facebookon, Iwiwen idegenek számára szakmai minőségedben, minimális információmennyiséget (akár csak egy téged ábrázoló profilkép) megosztva jelenj meg. Ha csak a szakmai vonatkozású adataidat osztod meg a nyilvánossággal (minőségi profilkép, végzettség, iskolák, szakmai érdeklődés), van esélyed rá, hogy itt is megtalálnak toborzók.

Online jelenlét

Fentiekből látható, hogy az álláskeresésünk sikerének esélyét online jelenlét nélkül jelentősen rontjuk. Állásportálokra regisztrálni kell, adatbázisokba kerülni jó dolog. Közösségi portálokon jelen lenni jó dolog. Ezek azok a vívmányok, amikről 15 éve, mikor még én voltam pályakezdő, álmodni sem mertem volna. Ha valaki fanyalog azon, hogy online jelen kell lennie, akkor gondoljon arra, milyen lehetőségei lettek volna 15 éve álláskeresésre.

1996

Akkoriban minden egyes pályázat pénzbe került az álláskeresőnek. Az álláshirdetéseket sok pénzért vett napilapokban kellett megkeresnem, és mivel a hirdetés is drága volt, közel sem volt egy ma szokványos profil megadva, nem volt lehetőség arra, hogy testreszabjak egy önélerajzot. Egy hirdetés így nézett ki: „Titkárnőt keresünk, jelentkezés:” és egy postafiókcím. Hogy milyen munkára, mit kell tudni, milyen nyelven kell beszélni, mi lesz a nyerő, sejteni sem lehetett.

Mechanikus írógépen írt önéletrajzokat küldözgettem postán (és minden álláshoz újra kellett gépelni egyet, hibátlanul, mert a hibajavító festék egyértelmű bukás), fénymásolt bizonyítványokkal, aminek darabját 6-8 Ft-ért másolták, borzasztó minőségben, fekete-fehérben (nem létezett színes nyomtatási technika). Anyukám munkahelyére kéredzkedtem be, hogy írógépet használhassak, munkaidő után (este 6-tól). Rendesek voltak, az írógép használatáért nem kellett fizetnem. De 3 ft volt 1 db A4-es papír náluk, így minden egyes gépelési hibám is pénzbe került, az időmről nem is beszélve.

Napközben, munkaidőben otthon kellett ülnöm, hogy ha táviratban értesítettek az állásinterjú idejéről, azonnal tudjak készülni (bizony, volt, hogy csak 2-3 órám volt összekészülni, odaérni). Lakossági telefon nem létezett még akkor az én kis városkámban, ez volt a leggyorsabb kommunikációs mód. A lakásunktól 2 km-re lévő telefonfülkéből, súlyos fémpénzekért kellett egy-egy álláspályázatnak utánakérdeznem, ha volt olyan szerencsém, hogy telefonszámot is megadtak a hirdetésben. Volt, hogy telefonon kellett jelentkezni (azóta sem félek felhívni soha senkit semmilyen ügyben, jó tréning volt :))) 

Cégeknél volt egy-egy telefonvonal, kézi kapcsolással kapcsolták a megfelelő melléket. De persze a telefonos érdeklődés is csak munkaidőben ment. Lehetett kalkulálni: a táviratot kb. munkaidő kezdetén 8-kor adják fel, 10-re ér ki vele a posta. 9-kor kellett telefonálni, ahhoz, hogy 10-től újra otthon lehessek, de mivel általában sor állt a fülke előtt, hamarabb oda kellett érni.

Ezek alapján gondoljuk újra, örüljünk-e az online álláskeresési lehetőségeknek, kulcsszavaknak, állásportáloknak, adatbázisoknak, közösségi oldalaknak...

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr774814480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása