JobAngel Az álláskeresők védangyala

Rabszolgasors(?)

Avagy az új Mt-ről kicsit másként 2.

2012. augusztus 02. 22:45
Szólj hozzá!

labirintus2.jpgElőző írásomat folytatva ismét az új Mt-ről, pontosabban arról fogok írni, miként is lehet együtt élni ezzel a változással, mit tudunk tenni azért, hogy ne legyünk teljesen vesztes helyzetben. Legutóbb bemutattam, hogy az új foglalkoztatási formák megjelenése előnyös is lehet bizonyos helyzetekben. Érdemes megnézni a Mt-nek a szellemiségét is. Milyen elvek mentén szabályoz, miért állítom azt, hogy ad és elvesz, illetve milyen a szellemisége? Ars poeticája talán így fogalmazható meg: csak a legszükségesebbnek ítélt mértékben szabályoz és korlátozza a vállalkozás szabadságát. Új elemként jelenik meg, hogy mindkét félnek vannak gazdasági és szociális érdekei, melyeket figyelembe lehet/kell venni, vagy figyelembe fog venni a bíróság (pl.: kártérítési esetekben). Másik, véleményem szerint fontos elem a méltányosság elve, ami a PTK-ban és külföldi jogban ismert volt, de itt is megjelenik (pl. szabadság kiadása, vagy átirányítás esetén). „6. § (3) A munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat.” Ebből adódik a munkáltató döntései okozhatnak sérelmet a munkavállalónak, de ez nem lehet aránytalan. Tehát egy döntést a munkáltató csak úgy hozhat meg, ha mérlegeli, hogy aránytalanul nagyobb kárt, költséget, sérelmet okozna-e neki az adott intézkedés elmaradása, mint amilyet az intézkedés megtétele okoz a munkavállalónak. Ehhez pedig informálódnia kell! Meg kell tudnia hogy mit is kell mérlegelnie (!) (e szabályt lehet nevezni biankónak is, hiszen előre nem határozza meg milyen körülményt is kell mérlegelni), mert csak így tudja megítélni arányos-e az intézkedése vagy sem. Tehát nem jogszerű az intézkedés, ha döntését megelőzően nem informálódik, vagy aránytalan sérelmet okoz vele.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Előzőekben említett képzeletbeli titkárnő két hete szervezi születésnapját, lefoglalta az éttermet, kifizette a foglalót, munka után várja a családja. Azonban főnöke a munkaidő lejárta előtt félórával bejelenteni, hogy ma túlóráznia kell 2 órát, mert holnapra kell egy fontos anyag az éves értekezletre. Amellett, hogy nem éppen kellemes/elegáns dolog ezt közölni a munkaidő vége előtt, de belátható, hogy aránytalanul nagy sérelmet szenvedne a munkavállaló, ha maradna. Viszont a főnöke aránytalan sérelmet nem okozhat, ehhez pedig ismernie kell azt a körülményt, hogy a titkárnőnek fontos és halaszthatatlan programja van, ami anyagi hátránnyal jár neki, ha nem tud elmenni időben. Tehát nem kötelezheti őt erre! Bizony más megoldást kell találnia, a kedves főnöknek! Persze nem ezt: „Ha elmész, kirúglak…”, mert ha ezt teszi, akkor könnyen a munkaügyi bíróságon találhatja magát, és a bíróság minden bizonnyal jogellenesnek ítéli a munkaviszony megszüntetését ezzel az indokkal. Ráadásul a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy tájékozódott és minden lényeges információ birtokában hozta meg a döntését, amivel nem okozott aránytalanul nagyobb sérelmet. Esetünkben ez a körülmény belátható, hogy titkárnőnk sérelme nagyobb, hiszen az előleget elveszíti, nem tud a családjával ünnepelni szabadidejében. A bíróság döntése persze előre nem borítékolható, ezért azt javaslom mindenkinek, hogy konstruktívan próbálja megközelíteni a problémát.
A viták rendezésére mindkét fél számára megbeszélés a legcélravezetőbb.
Arról, hogy a miként változott az új Mt-ben bírósági döntések hatása és milyen újdonságok kerültek bele legközelebb írok! (folyt. köv.)

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr974693086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása