JobAngel Az álláskeresők védangyala

Rabszolgasors(?) - Avagy az új Mt-ről kicsit másként 1.

2012. július 26. 10:00
Szólj hozzá!

workflow-labirynth.jpgAz új Munka Törvénykönyve, más néven a 2012. évi I. törvény, pár hete lépett életbe. Az egyszerűség kedvéért, a továbbiakban Mt-nek fogom említeni. Úgy gondolom, soha sem késő kicsit összefoglalni a legfontosabbakat, illetve azt, ez mit is jelent a való világban. Azonban a kis összefoglalómat 4 részre kellett bontanom, annyira sok lett. Ami a valós életre kifejtett hatást illeti, rá kellett jönnöm, hogy sok esetben ezt ma még senki sem tudhatja, mert a munkaügyi bíróságok belátására lesz bízva meghatározni mit is jelent egy-egy fogalom, amire a Mt hivatkozik. Előttem már sokan sokféleképpen leírták a változásokat, én arra szeretnék vállalkozni, hogy egy HR-es mit lát ebből, illetve a tanulmányai során milyen következtetései lettek, miként fog hatni ez a munkaügyi kapcsolatainkra. De ne menjünk ennyire előre…

Az új Mt-t sokan rossznak tartják, mert a munkavállalókat nehezebb helyzetbe hozza bizonyos kérdéseket illetően. Ezzel nem is lehet nagyon vitatkozni, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezen változtatni nem lehet (illetve lehet, de ez már politika…), együtt kell vele élni! De hogyan?

Az biztosan nem vezet sehova, ha csak panaszkodunk, hogy milyen rossz a helyzetünk, de nem tudjuk, miért! A legfontosabb azt megismerni, hogy miként lehet ezt a magunk javára fordítani, vagy elérni, hogy legalább ne szenvedjünk veszteségeket.

Mert bizony előfordulhat olyan helyzet, amikor az új Mt adta lehetőségek mentenek meg attól, hogy az utcán találjuk magunkat.(!) Pl.: a több munkáltató által létesített munkaviszonyban ugyanis, kifizetődőbbé válhat egy, vagy több portás alkalmazása. Elképzelhető, hogy a portást ezentúl nem egy cég fogja alkalmazni (mert egy cégnek nem éri meg, de még külsős céget sem bízna meg), hanem az irodát bérlők közösen. Így a költségeket is meg tudják osztani (ami már megmentheti az állását a portásnak, sőt esetleg nem 6 órában lesz bejelentve, hanem 8-ban). Tudom sok a kérdőjel még az ilyen foglalkoztatással kapcsolatban, meg a munkavállaló sem szereti, ha több főnöke van, de ez még mindig jobb, mint állást keresni. Az új Mt-ben nagyon sok hasonló (munkahelyteremtő, -védő) szándék található, hogy ez mennyire lesz életképes? Erről korai még nyilatkozni!

Az viszont nagyon fontos, mindenkinek (munkáltatónak, munkavállalónak) meg kell ismerni a szabályokat és tudni kell élni vele! Másként biztosan kudarc lesz. Maradva a fenti alkalmazási módnál, tegyük fel a titkárnő alkalmazása az „A Kft” létét fenyegeti, választani kell. A titkárnő vagy az üzletkötő. Természetesen a titkárnő elküldése hosszabb távon kisebb veszteség, mint a potenciális hasznot hozó értékesítőé. Azonban, amikor közlik a titkárnővel a hírt, erőt vesz magán és nemcsak aláírja a felmondását, hanem felveti a többes foglalkoztatás lehetőségét. Véletlenül tudja, hogy a szomszéd cégnél nincs titkárnő, de a cégvezető munkáját nagyban segítené, de ott sem tudja kifizetni a teljes foglalkoztatást. Tulajdonképpen így az állását megmentheti, mert mind a két cégnek szüksége lenne a munkájára és meg tudnak osztozni a költségeken.

Belátható, hogy nagyon fontos megismernünk milyen lehetőségeink lehetnek és kiállnunk magunkért, mert lehet a világon a legjobb a munkavállaló érdekeit védő Mt-nk, ha nem tudjuk munkavállalóként érvényesíteni a jogainkat. (Folyt köv.)

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr344676164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása