JobAngel Az álláskeresők védangyala

A középdöntő

2012. július 23. 10:00
Szólj hozzá!

goldfish.jpg

Előző posztomban szereplő mesebeli HR-esünk a kapott 400 db önéletrajzból 50-ről gondolta azt, hogy a jelölt alkalmas lehet az állásra.
Most jön a neheze, hogyan lesz az 50-ből 5-10 olyan, akit behív interjúra? Ez itt az állásért folyó bajnokság középdöntője.

Itt többféle szempont érvényesül, van már egy képe arról, hogy kb. mi a felhozatal. Valószínűleg szakmailag mind az 50 ember tökéletesen megfelel, jön a finomhangolás. Szelektálhatna kor vagy lakóhely szerint is, aki közelebb lakik, és aki inkább passzol kora alapján a csapatba. De ugye ezt az esélyt nem adtad meg neki, lakcím nincs a CV-ben, korra max. a fényképből tippelhet, de nem lennél az 50-ben, ha nem felelnél meg.

Fontos szelekciós pont a fizetési igény, a megadott költségkeretbe ki fér bele? Ha a hirdetésben kért fizetési igényt, akkor az 50-ből már mind megfelelő, ebből a szempontból is. Ha nem kért, de van, aki beírta, akkor róla eldönthető. Ha nem fér bele, akkor itt kiesik sajnos. Ha nem tudja a fizetési igényt, mert nem kérte, akkor a szakmaiság marad a válogatási szempontja.

Munkatapasztalat: itt fontos lehet, hogy a leendő feladataihoz képest teljesen hasonló dolgokat végzett-e eddig? Ha igen, akkor rendben vagyunk, de itt azért esnek ki jelöltek. Még mindig pénzügyi előadóról beszélünk, mondjuk a feladatok közt szerepelt az import számlák kezelése, ami nála majd alapfeladat lesz. Akinél ez nincs, kiesett... Ha azért nincs, mert nem írta be, akkor az önéletrajzírásban hibázott, amit nem szabad! Ha azért nincs, mert nem végzett ilyen tevékenységet, akkor nem tehet róla, ez kivédhetetlen. Tanulság: minden releváns tapasztalatot tessék beírni!

Munkatapasztalat2: hasonló tevékenységű cégeknél dolgozók előnyben. Ezért aztán fontos, hogy a munkatapasztalatodba ne csak a cég nevét írd be, hanem egy rövid tevékenység-megnevezést is. (ügyvédi iroda, informatikai, szállítmányozó, bútorgyártó, kereskedelmi stb.)

Elvárásokon túl előnyök is biztosan meg voltak nevezve a hirdetésben, ezek most újra előtérbe kerülnek. Ha ezen előnyöket hozod, akkor nyert ügyed van. Tanulság: a hirdetést alaposan átnézve, minden, amit tudsz, és kellhet, legyen benne a CV-ben!

Van-e valamilyen ambíciója a jelöltnek, amit a motlevélben jelzett, és az kell-e a pozícióra, vagy kifejezetten nem az ambíciózus jelölt a kívánalom? Itt jó, ha őszinte vagy, még akkor is, ha ezzel nem nyered meg az állást. Ha a te vágyad az előrelépés, akkor egy rutinmunkában nem leszel boldog és sikeres, neked is jobb hosszútávon, ha nem te kapod.

Lehet, hogy még mindig több jelöltje van HR-nek, mint az állásinterjúra hívható 5-10 fő. Sajnos ebben a pontban lehet a legnagyobbat bukni, úgy, hogy nem is tudsz róla. Tegyük fel, van 25 CV-je, kell 10 interjúzandó jelölt. Ki fog bekerülni? Akit megjegyzett magának, mert valamiben nagyon jó volt (és persze leírta ezt). A motivációs levele olyan hozzáállást mutat, ami szerint ő nagyon illene a csapatba. Nagyon jellegzetes fényképet küldött, ami szimpatikussá tette. Ő volt a bűvésztanonc, akit könnyű volt megjegyezni. Vagy ő sakkozott versenyszerűen, és a leendő főnök is sakk-nagymester. Ugyanabba a középiskolába járt, mint a HR-es gyereke most. Ugyanannál a cégnél dolgozott 10 éve, ahol HR-esünk is 5 éve. stb. Megtalálta a Facebookon, Linkedin-en, és szimpatikusnak tűnt. Ezek már megérzések lesznek, ezernyi nüansz, amik csak akkor szólnak melletted, ha nem egy sablont küldtél, hanem valóban neki, arra a pozícióra írtál egy pályázatot. Ha a közösségi oldalakon rendben vannak a profiljaid, ami alapján csak azt látja, ami rá tartozik.

Aztán elkezdi hívni a jelölteket telefonon. Az első szóbeli találkozás itt történik, ahogy beleszól a jelölt a telefonba, egyszeri HR-esünk még meggondolhatja magát. Hűű, ő mégsem lesz jó, hiszen milyen bunkón beszélt, épp részeg volt, munkaidőben stb. nyilván letenni már nem fogja a telefont. Ilyenkor csak annyit fog mondani, hogy megkaptuk az anyagát, köszönjük, majd értesítjük. Aztán hallom a panaszt a jelöltektől, hogy még fel is hívták, hogy megkapták, de később nem történt semmi. Lehet, hogy ezért nem.

Ha bekerültél a jelöltek közé, azaz van egy állásinterjú-időpontod, tegyél meg mindent, hogy ott lehess! Ha megvan a kívánt számú interjúra hívott jelölt, és nem vagy köztük, talán akkor sem szálltak el az esélyeid. Mert sokan megteszik, hogy nem jelennek meg állásinterjún, nem felelnek meg, nem hozzák azt, amit a CV alapján gondolni, elvárni lehetett volna. Ha mégsem tudsz elmenni, jelezd időben, próbálj más időpontot kérni!

Ha már a CV-d eljuttatott az állásinterjúkra, akkor bízhatsz abban, hogy jó pályázati anyagot tudsz írni. Ha a sokadik CV-t küldöd, válasz nélkül, akkor próbáld meg a pályázati anyagodat egy HR-es szemével látni. Fenti sorok talán segítenek ebben.

Sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr584668387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása