JobAngel Az álláskeresők védangyala

20 másodperc

2012. július 19. 10:00
3 hozzászólás

Képzelj el egy HR-est, aki feladott egy hirdetést, mondjuk egy teljesen általános pénzügyi előadó állásra, majd kapott 400 db önéletrajzot e-mailben (ezek valós számok). Neki 1 ember kell. A 400 db önéletrajzból az egyiket te küldted. Vajon mi segít abban, hogy téged válasszon?

Mit fog tenni HR-esünk a 400 önéletrajz láttán? Szelektál, a saját szempontjai szerint. Ez így elsőre rosszul hangzik, de ha nagyjából végigvesszük a logikus szempontjait, akkor talán nem olyan elrettentő a helyzet. Tegyük fel, HR-esünk lelkiismeretes, mind a 400 mailt végignézi. Legendák terjednek arról, hogy 5-10 másodperceket töltenek egy pályázattal a kiválasztók, ez nagyjából igaz, ha a CV olvasásra gondolunk, én azonban inkább 20 másodpercet mondanék egy „első ránézéses” válogatásra. Körülbelül így zajlik egy ilyen válogatás:

5 másodperc

Megnyitja a levelet, és lát benne egy írást meg néhány csatolmányt. Ott kellene tartani a figyelmét, hogy ne lépjen tovább, téged olvasson. Tudatosuljon benne, hogy egy ember kereste meg, nem egy rutin révén kapott valamit. Azaz a mail ne annyi legyen, hogy „Tisztelt ... ! Mellékelten küldöm... Üdvözlettel” Ehelyett a motivációs levél rövidített változata tökéletes lesz. Megszólítás, ilyenolyan állásra jelentkezem, eztmegazt tudom, tapasztaltam, mellékelem pályázati anyagom. (Ha kértek fizetési igényt, akkor az csak a mellékelt motlevélben legyen benne!) Nyilván pont azt emelted itt ki, amit ő keresett a hirdetésben, ezért remélhetőleg megnyitja a mellékletet. Aminek a fájlnevéből egyértelműen derüljön ki, mi van benne. A helyes fájlnévben szerepel a neved, az, hogy CV vagy motlev, és hogy milyen nyelven íródott (hu, en stb.). Így azt nyithatja meg, amire kíváncsi. Klikk-klikk, nyílik a csatolmány.

10 másodperc

Ha már megnyitotta, nyert ügyed lehet, de... Az összkép, ami fogadja, vagy elrettenti, vagy ottartja olvasásra.

Mi tartja ott? Egy fénykép, ami egy szimpatikus embert ábrázol. Egy kényelmesen olvasható, jól strukturált anyagot szívesebben átfut, mint egy apróbetűs, zsúfolt izét. Keresi benne a kulcsszavakat, amik számára jellemzik az ideális jelöltet (ezeket beírta a hirdetésbe, te pedig a hirdetésre szabott álláspályázatodra, tehát megtalálja).

Van egy érdekes tanulmány, ami ugyan weblapok gyorsolvasását tanulmányozza a bannerek ideális elhelyezése szempontjából, de most nekünk is használható. Az emberi agy monitor előtt, gyorsolvasás üzemmódban így működik mindenhol, ahol balról jobbra olvasunk.

Az alábbi képen az látszik, hová figyelünk leginkább egy monitoron megjelenő szövegben, és ezt mi arra használhatjuk, hogy lássuk, hol keresheti a kulcsszavait a HR-es.

banner-blindness-examples.jpg

Piros terület: a legtöbb figyelmet kapja. Utána következik a sárga, majd a kék. A szürke területen lévő dolgokat meg sem látják elsőre!
A kép forrása és a teljes tanulmány itt található: http://www.useit.com/alertbox/banner-blindness.html

Ezek után ugye kezded érteni, miért a balra rendezett CV sablonokat ajánlgatom? pl. itt

És az is látható már, miért vagyok rosszul a lap szélén elhelyezett tengely mentén szerkesztett, áttekinthetetlen Europass sablontól? Nem győzöm eleget ekézni, és hangsúlyozni, csak ott használd, ahol kifejezetten ezt kérik!

Tehát, már ketyeg az óra az erre szánt 10 másodpercből 5 eltelt, HR-esünk látta, milyen a helyesírásod, mennyire vagy összeszedett, mennyire tudsz szövegszerkeszteni. Ha ezekből vmi nem stimmel, akkor itt vége is az esélyeidnek. Ha minden oké, akkor jó lehetsz, bejuthatsz a „középdöntőbe”, de valamivel még meg kell fognunk a HR figyelmét. A fénykép – ha tettél – segíthet, de segíthetnek a különleges, álláshoz passzoló minősítéseid, vagy a hobbijaid is. Szakmai minősítéseket jól kiemelni, előre tenni a CV-ben! A hobbi – mint már írtam – ne „utazás, olvasás, zene” legyen, hanem konkrétan leírva, hogy mit csinálsz szabadidődben. Utazás, de merre, hogyan, miért? Magyarországi hegyi túrák, vagy várromok látogatása, európai ilyenolyan emlékhelyek, vagy bármi más tematika, az már jelent valamit. Mégis mit olvasol? Sci-fi, történelmi regények, kiadványok csillagászat témakörben? Zene? Oké, de hangversenyekre jársz, odavagy Beethovenért, vagy rockzenekarban gitározol? Bármi is, írd be konkrétan! Az „utazás, olvasás, zene” háromszögön túl még valószínűleg sportolsz is valamit, akkor azt is tessék beírni. Nem mindegy, hogy sakkozol otthon a fiaddal, vagy mesterjelölt vagy benne, ez utóbbit tessék beírni! Nem mindegy, hogy a haverjaiddal billiárdozol, vagy versenyekre jársz. Mindent, amiben itt eredményes vagy, eltérsz az átlagtól, tessék beírni. (És persze maradjunk a törvényesség, szalonképesség határain belül. Szexuális preferenciák, politikai tevékenység, megosztó civil tevékenység, torrentezés stb. maradjanak ki a CV-ből) Jótékonysági civil tevékenység maradjon!

Itt van esélyed újra arra, hogy elegánsan bemutasd magánemberi oldalad. Megjegyezhetővé is itt válsz, elvégre az összes pályázó rendelkezik az álláshoz kellő tapasztalatokkal, tudással, de ebben biztosan különböztök.

Letelt a 10 másodperc, még van 5 a húszból.

Az utolsó 5 másodperc

Ha meggyőző voltál 10 másodperc alatt, akkor a CV-det elmenti egy erre szánt folderébe. Megint előkerül a fájlnév fontossága. Kell-e átnevezgetnie, vagy már benne van minden fontos infó? Kitöltötted-e az adatlapját a fájlnak, ami megmutat rólad minden fontos infót? Pl. mail-címedet, telefonszámodat? Legközelebb meg se kelljen nyitnia a fájlt, anélkül is láthatja az adataidat, ami még inkább segíti, hogy felhívjon, interjút egyeztetni. Mert ezt fogja látni, ha a CV-d fájlneve fölé megy az egérrel:

data_1.JPG

Ezekkel a lépésekkel az önéletrajzod teljesíti küldetését: segít téged eljuttatni a következő körbe, az „elődöntőben” nem estél ki.

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr804665263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kukiság · http://browhair.blog.hu/2014/12/13/jeff_639 2013.07.18. 20:01:16

Jó cikk, én is hasonlóképpen vélekedek a hr-esről, mint állatfajról.
Remélem egyszer őkis kerülnek majd hasonló helyzetbe, és egyszer ők is olyan nem létező álláokra jelentkezgetnek majd, mint amilyeneket ők teszegetnek fel ide-oda.
Talán a fagyi egyszer majd visszanyal.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.07.18. 20:09:35

@Kukiság: HR-esként sem könnyebb állást találni, mint bármely más területen.

Noras 2013.10.20. 14:02:43

Szia, a fenti cikknek és ennek (jobangel.blog.hu/2012/01/23/letoltheto_oneletrajz_sablonok) a cikknek megszulettek a folytatasai?

Koszi
süti beállítások módosítása