JobAngel Az álláskeresők védangyala

A negatív diszkrimináció kivédése I.

2012. május 21. 10:00
Szólj hozzá!

Nem titkolt célom, hogy az álláskeresők által gyártott kifogásokat módszeresen, egyesével cáfoljam meg, kínáljak helyettük valami mást, előremutatót. Így most diszkriminációs hetünk lesz.

Az álláskeresők egyik magyarázata arra, hogy miért nem talál állást az, hogy diszkrimináció áldozata lett. Ebbe a feltételezésbe lovallja bele magát, ami egyenes út ahhoz, hogy fel is adja az álláskeresést, bele is süllyedjen a depresszióba, reménytelenségbe, mert e tulajdonságán nem tud változtatni. „Kisgyerekes nő vagyok, fiatal nő vagyok, idősödő nő vagyok, cigány vagyok, vidéki vagyok, túl szép vagyok, csúnya vagyok, kövér vagyok, sovány vagyok stb., ezért nem találok állást”.

discrimination.jpg

 

Arrow right.png

diszkriminacio.jpg

Szeretném egy kicsit az így gondolkodókat megnyugtatni: ha valakit diszkriminálni akarnak, arra biztosan találni fognak okot, azaz kár ezen elkeseredni. De a döntéshozók nem akarni szokták a diszkriminációt, „csak” előítéleteikből táplálkozva belesodródnak.

Az álláskeresőként kár a diszkrimináción lovagolni: a semmit sem tudsz az ellen tenni, hogy nőnek születtél, hogy elmúltál 50 éves stb. Hasznosabb, ha ezeket a tulajdonságokat az önéletrajzban valamennyire elfeded vagy éppen kiemeled, és/vagy ellensúlyozod a melletted szóló érvekkel. Erre kell koncentrálni. Alant pár technika, ami segíthet a hátrányosnak vélt tulajdonságod ellensúlyozására.

Előítélet I. : „egy idősebb ember nehezen alkalmazkodik”

Válaszul erre, a motleveledben hangsúlyozd, hogy kifejezetten jól alkalmazkodsz körülményekhez, emberekhez, toleráns, nyitott személyiség vagy. Kérj ajánlásokat a LinkedIn profilodon keresztül a volt kollégáktól, főnököktől, üzleti partnerektől stb. és a Facebookon is hasonlóan ábrázold magad, hogy ezt az utánad kutakodó HR-es is lássa.

Előítélet II. „egy kisgyerekes anyuka nem lehet jó munkaerő”

Kisgyerekes anyukaként 6 órás, 4 órás állásokat neked találták ki, feltéve, hogy az így szerezhető jövedelem elég lesz neked. Ha igen, a motlevélbe a 4-6 órára meghirdetett állásoknál emeld ki, hogy ez neked nagyon előnyös lenne, mert kisgyereked van, akire így több időd lesz stb. Így máris látják, hogy nem „jobb híján” akarsz ilyen állást, hanem kifejezetten örülnél neki.

Ha teljes munkaidős állásra pályázol, akkor a motlevélben, CV-ben mélyen hallgass a családi állapotodról, kisgyerekről, törekedj a szakmaiságra. A Facebookon gyerekes képeket csak ismerősök láthassák, szakmai közösségekhez viszont nyíltan csatlakozz a LinkedInen. Motlevélben azt hangsúlyozd, hol milyen eredményeket értél el, kikkel, milyen nyelven kommunikáltál, kikkel hogyan dolgoztál együtt. Ha interjún rákérdeznek, csak röviden jelezd, hogy mind a szülői értekezletek, mind a gyermek betegsége esetére van ötleted, hogyan oldod meg (családtagra, nagyszülőre bízod stb.) Mert nem az a baj, hogy kisgyerekes vagy, hanem hogy sokan erre hivatkozva folyton késnek a munkából, vagy korábban lelépnek, ezzel rombolva ennek a státusznak a munkaerőpiaci megítélését. A CV-det olvasóknak, interjúztatóknak látniuk kell, hogy te nem ilyen vagy.

Folyt. köv. holnap

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr84527278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása