JobAngel Az álláskeresők védangyala

Az önbizalom ereje

2012. április 19. 21:39
Szólj hozzá!

Az állásinterjúk sikertelenségének leggyakoribb oka az önbizalomhiányban keresendő. Sajnos, az álláskeresőkre itt már akkora nyomás nehezedik, ami hibához vezet. Vagy legalábbis úgy érzik.

Megintcsak „kedvenc” érvemet, a poroszos iskolai neveltetésünket kell okolnom mindezért. Elsősorban nem az a hibás, aki „szétizgulja” az interjúját, sokkal inkább az, aki nem tanította meg, hogyan kell stresszes helyzetben is nyugodtnak maradni, vagy legalábbis annak látszani, és jól teljesíteni. Ehelyett sokaknak az iskolában átélt, tábla előtt állós, alázós, ordítós iskolai felelések jutnak eszébe, ahol azt keresték, mit nem tud, miért lehetne még inkább megalázni szerencsétlen diákot.

Az unásig ismert öltözködési és „mit ne” tanácsok helyett most egy kicsit az önbizalomról mesélnék.

 

Az állásinterjú csak egy ismerkedő beszélgetés, így kell rá tekinteni. Ha jól sikerül, lesz állásod. Ha nem, nem kerülsz rosszabb helyzetbe, mint előtte voltál. Ha ez a lehetőség elúszik, majd lesz másik. Azaz nem szabad rajta izgulni.
Ha állásinterjúra hívtak, az már azt jelenti, hogy a beadott írásos szakmai anyagod alapján akár megfelelő is lehetsz az állásra. Tetszett nekik a CV-d, a motivációs leveled, a szakmai múltadat ígéretesnek tartják. Most kíváncsiak az első benyomásra, a személyiségedre, arra, hogy milyen ember vagy. Kellemes társalgó, magabiztos, és jó szakmaiságú embernek kell lenned.

Kellemes társaság vagy?

Gondold végig: vannak barátaid, vannak, akik kedvelnek? Vannak, voltak kollégák, akikkel jól megértitek egymást? Velük hogyan viselkedsz? Természetes vagy, nem szorongsz, jól érzed magad velük? Pont ezt kell elérni állásinterjún. Ne feledd, a másik félre legalább akkora nyomás nehezedik, mint rád: határidőre egy alkalmas jelöltet kell találnia. Ő is szorong, hogy nem fog sikerülni, bár kevésbé mutatja. Mindkettőtök érdeke, hogy jól menjen a dolog, azaz azt fogják keresni, hogyan lehetne veled együttdolgozni.

Magabiztos vagy?

Fut mostanság egy tévés énekverseny, amiben egy 16 éves srác, nem kifejezetten kiemelkedő hangi adottságokkal is igen jó eredményt ér el az SMS-szavazásokon. A varázsa csak annyiból áll, hogy tisztában van a képességeivel, nem akar görcsösen megfelelni senkinek, vidáman áll ki a színpadra, még akkor is, ha egyébként vannak gondjai a magánéletében. Bírja a zsűri kritikáját, tanul belőle. Ja, ő nem Magyarországon, magyar iskolarendszerben nevelkedett…

E példa megmutatja, hogy átlagos képességekkel, kellő (és nem túlzott) önbizalommal egyáltalán nem lehetetlen elérni bármit is. Ha állásinterjúra mész, valószínűleg idősebb és bölcsebb vagy már egy kamasznál, átlagos színpadi fellépésnél komolyabb dolgokra vagy képes, szakmailag rendben vagy, hiszen személyesen akarnak veled találkozni. Ez egy jó kezdet, min kéne izgulnod?

Az önbizalom forrása csak az önismeret lehet. Ha tisztában vagy a képességeiddel, tudod, mit bírsz, mit tudsz, akkor nagy baj nem lehet. Azt javaslom, az erősségeidről írj egy listát magadnak, képzeld el magad abban a helyzetben, hogy megkaptad az állást, és kezdődik az első munkanapod. Fogadd el, hogy igenis sikerülhet ez neked, mégpedig csak azzal, hogy önmagad adod, nem kell semmiféle extra képesség. Mert az összes, álláshoz szükséges képesség megvan benned, hiszen - mint már említettem - ezért akarnak találkozni veled.

Sikeres interjút!

Címkék: állásinterjú

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr214461888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása