JobAngel Az álláskeresők védangyala

Kiderül az önéletrajzodból, mihez értesz?

2012. március 02. 10:00
Szólj hozzá!

Mai mottónk: Le az általánosságokkal!

Az önéletrajzok egyik legtipikusabb hibája, hogy nem tartalmaznak konkrétumokat. Leggyakrabban abban a fejezetben nem, ahol a munkatapasztalatokról kellene megemlékezni.
Képzeld el a helyzetet, amikor egy titkárságvezetői pozícióra 150 önéletrajz érkezik, és minden jelölt beleírja, hogy eddig „általános titkársági feladatokat” végzett. Honnan fogja tudni nyomorú kiválasztó, hogy mégis mihez értenek? Alant pár ilyen jellegű baki, ill. helyette pár hasznos, beszédes leírás, amelyeket mintaként használhatsz. Ilyen mélységben kell tudni leírni az önéletrajzodban, milyen munkatapasztalataid vannak.

„Általános titkársági feladatok” helyett

Ezerféle konkrét munka van, amit egy titkárságon lehet végezni, cége válogatja, kinek mit jelent az „általános titkárság”. Íme néhány ötlet:
Nyugodtan be lehet írni, hogy kimenő és bejövő telefonhívások intézése (angol, német és magyar nyelven), érkező levelek iktatása, szétosztása, vezetői naptár(ak) kezelése, időpontegyeztetések. Számlák kontírozása, könyvelőkkel való ügyintézés. Irodagépek üzemeltetésének adminisztrációja (havi jelentés, tartalékfestékek rendelése). Vendéglátás (igen, ez a kávéfőzés, pogácsarendelés, amiben semmi szégyellnivaló sincs!) ügyintézése, rendezvények szervezése, irodaeszközök beszerzése. Levelek írása ügyfeleknek, partnereknek, ügyfélprezentációk készítése, vezetői prezentációk készítése, ügyfélreklamációk intézése, garanciális ügyintézés. Autóflottához kapcsolódó ügyintézés, autók szervizelésének, karbantartásának figyelemmel kísérése, okmányaik naprakészen tartása. Szolgáltatókkal való kapcsolattartás, ügyintézés: mobilszolgáltatók, internetszolgáltatók bejövő számláinak kezelése. Kollégák külföldi és belföldi kiküldetésének ügyintézése. Szabadságok nyilvántartása, jelenléti ívek kezelése. A cég banki ügyeinek intézése, forintpénztár kezelése, devizapénztár kezelése.

A lista természetesen nem teljes. Bármi, amit az adott helyen végeztél, és fontos, felelősségteljes munka volt, azt fel kell sorolni! Ebből látják, mit lehet rádbízni, mihez értesz, mi az, amit esetleg pluszban meg kell tanulnod náluk, ha téged választanak.

„Rendszergazdai feladatok ellátása” helyett

Amikor csak lehet, írd le, milyen hardvert, milyen szoftvert használtál, konfiguráltál, állítottál be! Nyilván egyes esetekben, pl. biztonsági okokból nem tehetsz ezekről említést, de a tevékenységeidet akkor is sorold fel. Pl.:
Adatmentések kezelése, adatok visszaállítása,  hibák lokalizálása és elhárítása, Windows Server 2003/2008 kiszolgálók üzemeltetése, Exchange szerver karbantartása, felhasználó oldali hardver és szoftver támogatás, munkaállomások karbantartása és hibaelhárítása, Szerver adminisztráció (felhasználók felvétele, munkakörnyezet beállítása, hibaelhárítás, Postafiókok felvétele és beállítása Exchange szerveren, e-mail kliensek beállítása, és postafiókok kezelése, felhasználók támogatása,Ubuntu Linux operációs rendszerek telepítése, hálózati eszközök konfigurálása (Cisco router, Brocade switch, access point), nyomtatók telepítése, szolgáltatások kezelése a cég ügyfelei részére (távmunkával és a helyszínen is), 24 órás ügyeletben való részvétel meghatározott időközönként.

„Raktárosi munka” helyett

Az egyik legzavarosabb munkakör. Értem ezalatt, hogy a raktáros a bolti eladástól kezdve a komplett logisztikáig bármit intézhet. Fontos tehát felsorolni, te miket csináltál raktárosként, mert magától senki nem lesz képes kitalálni.

Raktári adminisztráció, fizikai árubevételezés, árukiadás, komissiózás. Raktári helyek beosztása, szervezése. Gázüzemű targonca kezelése, munkavégzés 3 műszakos munkarendben. Árumozgás adminisztrációja, készletértékelés, készlettartáshoz utánrendelések lebonyolítása.

Szigorúan tilos frázisok

Mivel felsorolásokról van szó, ez valamiért ingert gerjeszt olyan frázisok használatára, mint
•    „a teljesség igénye nélkül” (miért nincs igényed a teljességre???),
•    „stb.” (majd a kiválasztó kitalálja, mivel foglalkoztál???),
•    „egyéb felmerült feladatok” (mégis, mik merültek fel???),
•    „egyéb rábízott feladatok” (jó, hogy elvégezted, amit rádbíztak, de mégis mik voltak azok???).
Ezek csak szaporítják a karakterek számát, érdemi információval nem szolgálnak. Semmi szükség rájuk, azonnal töröld őket az önéletrajzodból, motleveledből!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr564282149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása