JobAngel Az álláskeresők védangyala

Rabszolga kerestetik!

2012. február 07. 10:00
3 hozzászólás

Tombolás rovatomat ezúttal egy munkáltatónak szánom, aki az alábbi hirdetést adta ki.

Ezúton jelzem, nem bántani akarom, nem személyes a "támadás" csak gondolatokat szeretnék ébreszteni.

Mind a munkáltatókban, akik irreális elvárásokat támasztanak, rosszul szervezik meg vállalkozásukban a feladatokat.
Mind a munkavállalókban, álláskeresőkben, akik kétségbeesésükben bármit elvállalnak.

Tudom, hogy ennél még horrorisztikusabb "lehetőségek" is vannak, nekem most ez került a szemem elé. Én megdöbbentem, döbbenj meg te is!

A hirdetés:

Íme, a nem kevésbé döbbenetes részletek:

Munkavállalók átveréseiről szóló cikkeimben pont az ilyen álláshirdetésektől óvtam mindenkit. Remélem, már van "szeme" sok olvasómnak arra, hogy meglássa a borzalmat, és tudja, hogy ilyen állásra nem szabad jelentkezni.

Vegyük sorra, miért nem!

"Bútorüzletbe keresünk jól kommunikáló, kereskedői vénával rendelkező dolgozót" - Azaz bolti eladót keres. Értem. Eddig nincs miért kiakadni, de folytatja:

"Feladatok az értékesítésen túl: alkalmanként fizikai, árumozgatási feladat" - azaz a kereskedő egyben raktáros is. Furcsa, mert nehéz elképzelni, hogy aki bútoreladáshoz öltözött fel, az majd a raktárban összekoszolt ruhájában hiteles eladó lehet. Ha pedig a raktárossághoz öltözött, az eladótérben lesz hiteltelen. Legyünk jóindulatúak, és feltételezzük, hogy minderre tervezett munkaruhát biztosít a munkáltató. (Én sem gondolom ám ezt komolyan!) De nem hagy nyugodni kérdés, hogy milyen fizikai munka merül fel még az árumozgatáson kívül? Esetleg takarítás? Vagy?

"most készülő webáruház frissítése, karbantartása" - Most akkor egy webfejlesztő is kell, meg egy grafikus is? Aki bútort tud fotózni, a képet rendesen megszerkeszti, feltölti stb.? Kereskedői vénával megáldva, anyagmozgatási hajlandósággal?

Nézzük részleteiben, mit vár el mindehhez a nagyszerű munkáltató:

Minimális iskolai végzettségnek "középfokú szakmai"-t. De miben legyen középfokúan szakmai? Kereskedelemben, webfejlesztésben, logisztikában? Esetleg képzett bútorasztalos legyen? Vagy tökmindegy? (ez a legrosszabb variáció - ill. nem is, talán az "egyszerre mind" még rosszabb).

Idegennyelv ismerete nem szükséges. Jó. Munkatapasztalat: 1-2 év. Mégis miben legyen tapasztalt a szerencsétlen jelölt?

Jelentkezés módja: önéletrajz e-mailben. Végre egy konkrétum. Gmailre küldendő. Bizalomgerjesztő...

Fényképes önéletrajz. A magam részéről annyira nem vagyok ellene a fényképes önéletrajzoknak, de vajon ő milyen szempontok mentén fogja értékelni?

Számítógépes ismeretként word, excel, Internet van megjelölve. Internet-használat kell a webáruház miatt - na nem a fejlesztés miatt, ahhoz azért többet kell tudni a szörfölésnél.  Wordben, excelben vajon mit kell dolgoznia a munkavállalónak? És azok a feladatok miért nincsenek felsorolva? Azaz, a sokféle feladat mellett lehet, hogy vannak még eltitkolt feladatok is?


Keres egy mindenest, akinek még akkor sem lenne jó sora, ha nagyon megfizetné, de ezt - engedtessék meg nekem is némi rosszindulat - nem feltételezem.

Az is feltételezhető, hogy ez egy 8 órás munkarendbe nehezen sűríthető bele, erről mélyen hallgat a hirdető.

A webáruház-fejlesztést értem a legkevésbé: mivel a webáruház fejlesztés alatt van jelenleg, valószínűleg egy fejlesztő dolgozik rajta. Aki valószínűleg később is örömmel vállal havi néhány órás munkát, amikor frissítheti, fixen rögzített óradíjért+ÁFA. Olcsóbb is így, és biztosan szakember végzi el a feladatot. Persze fizetni kell érte. Ehelyett rá lehet bízni ezt egy asztalosra is, vagy egy raktárosra is, vagy éppen egy kereskedőre. Kérdés, milyen eredménye lesz.

Ezt a munkáltatót nagyon nem értem: jó eséllyel nem tudja, hogy a webáruház-üzemeltetése nem ujjgyakorlat annak, akinek nem ez a szakterülete. Ha pedig ez a szakterülete, akkor nem fog elmenni neki bútort rakodni. Számolt-e azzal ez a vállalkozó, hogy ha leáll a webáruháza, az mekkora veszteséget jelent majd neki? És vajon ki lesz a hibás a leállásért? Nyilván a szerencsétlen bolti eladó, akit erre a munkára felvesz.

Talál majd bolti eladót, aki webet fejleszt, raktárat kezel, vagy webfejlesztőt, aki bolti eladással, raktári anyagmozgatással is akar foglalkozni?

Átváltva Juszt Lászlóba: ne hagyjátok magatokat átverni! Minden hirdetést nézzetek végig ilyen szemmel: vajon mit miért kér a hirdető, mi van a sorok közt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr724068283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Allaskereso 2012.02.20. 12:22:54

Én annyira ezen nem lennék megütközve. Nyilván egy kis cégről van szó, aki amolyan mindenest akar alkalmazni: vélhetően nincs mindig tele az üzlet és emiatt kell foglalkozni a webshop frissítésével is. A bútorüzletesek egyébként sokszor alapból raktári ruhában vannak, hiszen ha a vásárló kér valamit, sokszor a raktárból kell kihozni. Ez nem olyan "elegáns" eladó, mint mondjuk egy férfiruházati üzletben és senkit sem zavar. Mármint vásárlót.
Szerintem aki olyan kis helyen lakik, mint Üröm és tud találni egy ilyen helyi, mindenes állást, tuti fog neki örülni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2012.02.20. 22:13:21

Én nagyon szeretném, ha senki nem akarna, és nem örülne ilyen állásnak. Ez a hirdetés pont azért keltette fel az érdeklődésem, mert a tipikus kisvállalkozói hozzáállást tükrözi: webáruháza van, de az üzemeltetésére már nem akar költeni (Havi néhány óra munka, amit mostanság 3.000 Ft+áfa/óra áron mérnek, ezt az összeget sajnálja kifizetni). Aki az ilyesmit nem bízza szakemberre, az mit nem bíz még szakira? És milyen fejlődés elé néz egy ilyen cég?
Ez egy webfejlesztő részére a szakmai süllyesztő. Egy raktáros vagy eladó részére a webáruházasdival hatalmas kockázat.

Ha teljes jóindulattal állok hozzá (ehhez nem tudok, túlságosan kilóg a lóláb), akkor is azt kell feltételeznem, hogy fogalma sincs alapdolgokról, vállalatvezetésről, szervezésről stb. Akkor meg nem lesz hosszútávú állás, de a szakmai halál garantált.

Üröm/Üllő ugyan kisközség, viszont közel van a fővároshoz. Aki ott lakik, a fővárosban könnyen talál állást.

Reszelő Aladár 2013.08.13. 11:37:58

Ez egy kapálózó bútorbolt, ahol nem tudnak több embert megfizetni, sőt tán még egyet se. A fizetés szigorúan minimálbér, plusz jutalék zsebbe, ha volt eladás.
A webáruház egy Szent Grál, amitől majd száguldani fog a bolt. Nem fog, mert elkészülni sem fog rendesen, mivel a tulaj valamelyik gyerekének a haverja csinálja, aki ügyes. Nem több.
Teljesen komolytalan. De mivel magas a munkanélküliség, tömegesen fognak jelentkezni...
süti beállítások módosítása