JobAngel Az álláskeresők védangyala

Hibák, amiket az álláskeresők általában elkövetnek

2012. január 31. 10:00
1 hozzászólás

Nem fogom amúgy most divatosan-marketingesen összeszámolni, mint pl. 16 hiba, amit elkövetünk… stb. Mert összeszámolhatatlanul sokszor hibázik minden álláskereső. Én is hibáztam természetesen, kezdjük hát az én egyik banális hibámmal.

Egyszer egy adott szakágon belül olyan pozíciókat kerestem, ahol a munkámat egyedül kell majd végeznem. A sokadik állásinterjú után panaszkodtam pár ismerősnek, hogy sehol sem kíváncsiak a szaktudásomra, egyetlen szakmai kérdést sem tettek fel. Vizsgáztatnak idegen nyelvből, meg személyiségteszteket akarnak kitöltetni velem, hát hülyék ezek?! Mire is rádöbbentettek az igazságra: ha egy megüresedett helyre, egyedüli pozícióra kerestek embert, akkor az a szakmai tudás jelenleg nem áll rendelkezésre a cégben. Azaz nem tudnak belekérdezni a szakmai anyagba… Azaz tökhülye voltam, hogy ezt vártam, arról kellett volna meggyőznöm az interjúztatókat, hogy én jó vagyok azon a szakterületen. Példákkal, megtörtént esetekkel, mi több, sztorizgatva. Rádöbbenve ostobaságomra, a következő interjúra azzal a hozzáállással mentem, hogy meggyőzzek bárkit: rámbízhatja a cégének ezt a területét, velem sikerre viszi. Sok szép évet töltöttem annál a cégnél.

Ennél általánosabb hibák, amiket már nekem is sikerült felismernem másoknál:

Az ideiglenes/határozott idejű állás lebecsülése


Hatalmas hiba! Ha valaki szívesen alkalmazna téged, de pl. biztosan csak 1 évre, mert addigra pl. visszajön GYED-ről, külföldi kiküldetésről stb. az eredeti alkalmazott, akkor vállald el az 1 éves állást. Több okból is:
1.    1 évig biztos állásod van, ha nem hibázol. Márpedig nem fogsz, elvégre jó vagy a szakterületen :)
2.    Az 1 év alatt értékes szakmai kapcsolatokra tehetsz szert, ezáltal könnyebben találsz utána állást.
3.    1 évnyi bevételre számíthatsz, ami sokkal jobb, mint tovább keresgélni munkanélküliként, vagy esetleg egy rossz állásból.
4.    A határozott idejű munka az önéletrajzban sem fest rosszul: csak be kell írni, hogy ez bizony projektmunka volt, 1 éves időtartamra. Ezzel elkerültél egy nehéz magyarázkodást, miért is lett vége a munkaviszonynak.
5.    A határozott idejű munkára sok esetben magasabb fizetést adnak: értékelik a kockázatvállalási hajlandóságot, és azt, hogy 1 évig biztosan számíthatnak rád.

Azaz, ha ilyen lehetőségbe botlasz, vedd fontolóra, ne mondj le róla azonnal!

Mások hibáztatása


Sokaknak, ha nem sikerül egy interjúja, egy beadott pályázatára jön egy „kösz, nem” válasz, az első reakciója, hogy „ezek a hülyék”, „nem is igazán akartam” stb.
El kell fogadnunk, hogy mint minden munka – mert az álláskeresés is munka – járhat kudarccal. Mindenkinek nem felelhetünk meg, mindenki nem felelhet meg nekünk. Ebben nem hibás senki.

Igen, igen!!!!


Őszinte leszek, ezt a hibát is elkövettem néhányszor(!). Annyira akartam egy állást, hogy a kétségeimet elnyomtam: fog ez menni, ők is akarnak, biztos alkalmas vagyok, ha engem akarnak, biztos jó lesz itt nekem. Hát, hosszútávon nem volt az… Miért is nem hallgattam arra a baljós megérzésemre, ami már az interjúnál elkapott? Mert nem akartam. Szóval te igenis akarj hallgatni a megérzéseidre. Főleg ha azok baljóslatúak.
 

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr1003978233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lukrécia79 2012.02.20. 22:20:19

Mások hibáztatása helyett érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon miért nem engem választottak. Ha sehogy sem jöttem rá a válaszra, hát rákérdeztem, mert őszintén érdekelt, és voltak, akik válaszoltak is rá. Utána okultam a hibáimból. Egyik ilyen hibám volt egyszer, hogy az önéletrajzomat nem a saját nevemmel mentettem el, így én adtam munkát a munkáltatónak, akinek át kellett volna nevezni a sok-sok "önéletrajzot". Azóta már a nevem is szerepel a CV vagy önéletrajz megnevezés előtt. :)
süti beállítások módosítása