JobAngel Az álláskeresők védangyala

Álláskeresés közösségi oldalakon II.

2012. január 04. 10:00
Szólj hozzá!

Remélem az előző posztommal meggyőztelek arról, hogy a közösségi oldalak segíthetnek neked az álláskeresésben, és a profiljaidat is álláskeresésre alkalmassá tetted.
A közösségi oldalakon való álláskeresés két vonalon történhet:

1.    kapcsolati tőke mozgósítása,
2.    szakmai közösségek segítsége.

Ha nincs állásod, akkor a kapcsolati tőke mozgósítása nagyon egyszerű: körbeküldesz egy üzenetet az adott közösségi oldalon, hogy munkát keresel, pontosan fogalmazd meg, milyen munkák érdekelnek, és kérd meg az ismerőseidet, hogy gondoljanak rád, ha hallanak ilyen lehetőségről.

Erre sok esetben választ sem kapsz majd, ezen ne sértődj meg. Az illető valószínűleg nem tud segíteni, és kellemetlen lenne számára ezt válaszolni. Lesz, aki majd kér tőled egy önéletrajzot, és lesz, aki csak annyit ír vissza, hogy ha hall valamit, szól, és sok sikert kíván.

Ha éppen állásban vagy, óvatosabban kell eljárnod, hiszen nem küldheted el a kérést a jelenlegi kollégáidnak, az üzletfeleidnek, és más olyan személyeknek, akik a jelenlegi munkád folytán kerültek kapcsolatba veled. Az állásváltási szándékod rajtuk keresztül – a legjobb szándékuk mellett is – visszaszivároghat a munkáltatódnak, és ez nagy bajt okozhat. Ilyenkor inkább egyesével keresd fel a régi ismerősöket, először egy üzenetben, hogy ha lehet, felhívnád, mikor lenne alkalmas. Rég nem látott ismerősök kíváncsiak lesznek, mások gyanakvóak (a régi ismerősök többnyire attól félnek, hogy MLM-ajánlattal keresik meg őket), de a legtöbben nyitottak lesznek.

Az MLM-ajánlatoktól félők simán megnyugszanak, hogy „csak” állást keresel, a többiek is örülni fognak, ha hallanak felőled.

Szakmai közösségeket az iwiw-en nagy számban hoztak létre, létezik pl. Informatikusok klubja, ahol kifejezetten álláshirdetésekkel bombázzák a tagokat, Logisztikusok klubja, ahol napi szinten érkeznek álláshirdetések. Valószínűleg a te szakmád tagjai is tömörültek ilyen csoportban, keress rá. Ha nem, akkor akár te magad is elkezdhetsz egy ilyet kiépíteni. Rengeteg embert ismerhetsz így meg, ráadásul a szakmából, és így állásod is könnyebben lehet.

Ne félj segítséget kérni, mert az ismerőseid, barátaid attól azok, hogy nem akarnak neked rosszat, tehát segíteni fognak, ha tudnak. Majd ha ők kérnek tőled segítséget, viszonozhatod. Ez persze közösségi oldalakon kívül is működik, szóval bátran keress fel mindenkit, akiben bízol annyira, hogy segítséget mersz kérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr703509903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása