JobAngel Az álláskeresők védangyala

Álláskeresés közösségi oldalakon

2012. január 03. 10:00
Szólj hozzá!

Eheti témám főleg a közösségi oldalakon való álláskeresés lesz, mert úgy gondolom, hogy mára ez lett az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy álláshoz jusson bárki.
A munkáltatók előszeretettel használják a közösségi oldalakat tájékozódásra. Az interjúra hívás előtt a már kiválasztott CV-k alapján szívesen rákeresnek a jelöltekre. Ezt az álláskereső a maga javára fordíthatja.
Sokszor hallom, hogy „én ugyan nem vagyok fenn az Iwiwen, Facebookon, azt sem tudom, mi az a LinkedIn” stb. Ez a hozzáállás nem fog segíteni az álláskeresésben... Értem sokak ellenérzéseit a közösségi oldalakkal szemben, de ezeket félre kell tenni. És nem, egyáltalán nem kell az életed minden pillanatát megosztani rajtuk, bőven elég, ha álláskeresésre használod. Az elkövetkező néhány posztban megnézzük, ezt hogyan lehet hatékonyan csinálni. 3 oldallal, az Iwiw-vel, a Facebookkal, és a LinkedInnel fogok részletesebben foglalkozni a héten.

A profiloldal - Iwiw, Facebook


A profiloldalad olyan legyen, ami álláskeresésre alkalmas. Egy-két profilkép, ami vállalhatóan ábrázol, de nem kell feltétlenül CV-re való fényképeket feltenni. Hobbik, nyelvtudás, iskolai végzettségek, egy-két régebbi munkahely szerepeljenek rajta. Lakóhely, család inkább ne legyen látható ismeretlenek számára, ha állást keresel!
Az adataid nyilvánosságát úgy állítsd be, hogy csak a közeli barátaid lássanak rólad mindent, távolabbiak (régi osztálytársak, munkatársak) inkább csak a szakmailag releváns témákat, amiket egy állásinterjún is elmondanál. Ismeretlenek érjék be 1 db profilképeddel, iskolai végzettségeiddel.

A kapcsolatok


A kapcsolati tőke „használatával” szemben szintén súlyos ellenérzéseket tapasztalok sokaktól. Sokan úgy érzik, kihasználják a barátaikat, ismerőseiket, ha segítséget kérnek. Ha te is így gondolod, ezúton megnyugtatlak: nem így van! Egy olyan jelöltet szívesebben vesz mindenki, akit ajánl valaki, mint egy olyat, akinek a CV-je beesett egy hirdetésre. Sőt, kifejezetten megnyugtató, hogy legalább 1 ismerősöm már ismeri, és meri ajánlani. A legtöbb esetben, ha új munkatársat keresnek egy kisebb cégnél, a kollégákat kérdezik meg, ismernek-e valakit, aki állást keres, és alkalmas lehet. Tehát, ha az ismerőseid tudják rólad, hogy állást keresel, akkor eszükbe is juthatsz egy ilyen alkalomkor.
Ezek mentén a közösségi oldalakon a kapcsolataid a rokonaid, családod mellett csakis és kizárólag valódi ismerősökből álljon. Takarítsd ki a mémeket, a politikai közösségek oldalait, a szomszéd macskájának adatlapját stb. az ismerőseid közül. Élő személyekre van szükséged, nem ilyen játékidentitásokra.

A hozzászólások


A közösségi oldalakon sose kritizálj senkit és semmit, főleg ne kollégát, főnököt, politikai, ideológiai nézeteket. Lehet, hogy a sokszáz ismerősödből valaki pont nem ért veled egyet, és pont ezért nem fog ajánlani. Nem érdemes kockáztatni.
Szintén nem jó ötlet megosztani a tegnapi bulin elfogyasztott italmennyiséget, annak hatásait, az ott készült félmeztelen képeket. Ez a magánügy kategória, a jelenlegi és jövendő munkatársaidnak nem sok köze van ahhoz, hogyan bulizol.
Fontos még, hogy a hozzászólásaid ne munkaidőben történjenek, mert az sem vet rád jó fényt, ha munkaidőben közösségi oldalakon járkálsz.

A legfontosabb, a végére


A közösségi oldalakat folyamatosan használni kell. Tehát ha akkor kezded a használatukat, mikor álláskereső lettél, némileg hátránnyal indulsz. Persze így sem reménytelen, úgyhogy kezdd el rendbetenni a profiljaidat mielőbb!

Jó munkát!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr843509871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása