JobAngel Az álláskeresők védangyala

Milyen költségei vannak az álláskeresésnek?

2011. december 28. 10:00
2 hozzászólás

Sajnos az álláskeresés olyan munka, amiről nem látszik, mikor lesz kész (mikor lesz állásod), és milyen eredménye lesz. Ráadásul költségei is vannak, miközben az álláskereső bevétele radikálisan csökken. A munkanélküliség természetes velejárója a szabad munkaerőpiacnak, bárki válhat munkanélkülivé. Azaz érdemes tisztába lenni azzal, mibe is kerül mindez.


A legrosszabb esetet véve nem jár semmilyen munkanélküli ellátás, azaz a bevételed 0 Ft. Ezt csak a tartalékaidból leszel képes megoldani, tehát legyen tartalékod!

Milyen költségeid lesznek?


Ha újsághirdetésből keresel állást, akkor az újságok ára mindenképpen költség.

Az internetelőfizetésedet is fizetned kell, ha neten keresel állást. Ha drága az előfizetés, próbálj meg olcsóbb csomagra váltani, mobilnettel kiváltani. Számolj utána, mi a legolcsóbb, azt használd.

Sokat fogsz telefonálni, sok esetben sajnos hiába. A keresett ember nem lesz bent, egy automata híváskezelő sokáig várakoztat stb. Az átlagos telefonköltségedhez képest mindenképpen magasabb lesz a számla.

Sokat fogsz állásinterjúra járni, az utazási költséggel mindenképpen számolj. Sajnos a kerékpár és az álláskeresői öltözet nem igazán kompatibilis egymással, ha mégis meg tudod oldani, akkor ez a legolcsóbb. Ha távolabbra is hajlandó vagy egy állásinterjúért utazni, akkor számolj a távolsági utazás magasabb költségeivel.

A kézzel írt CV-knek is van költsége, erről a témáról bővebben itt értekeztem.
Ha olyan állásra jelentkezel, ahol erkölcsi bizonyítványt kérnek, annak a költségével is számolj.

Ne fizess!!!

Végezetül a legfontosabb: SOHA ne fizess azért valakinek, hogy munkalehetőséget biztosítson! Sok ilyen veszély leselkedik rád:

  • Emelt díjas telefonszámon meghirdetett „munkalehetőség”,
  • Ígéret mindenféle nagyszerű gyors pénzkeresési lehetőségre, külföldi állásra (főleg nyelvtudás nélkül) szerződéskötési, regisztrációs és egyéb mondvacsinált díjak ellenében.
  • Üzletkötői „állás”, kaució, kezdőcsomag, tanfolyam vagy egyéb „kezdési díj” ellenében.


Ezek egytől-egyig csalásra épülnek, lehúzás, amivel a legkiszolgáltatottabb embereket, a munkanélkülieket használják ki. Az ilyen „lehetőség” elől azonnal menekülj. Továbbá, ha másokkal is jót akarsz tenni, akkor netes álláskereső fórumokon említsd meg, hogy mivel találkoztál, hogy senki se dőljön be nekik. Írj róluk bloggereknek, (nekem is!!!), sajtónak, amit csak elérsz. Ezek a szélhámosok, csalók másképp nem fogynak el soha. De ha nem találnak egyetlen átverhető embert sem, akkor kénytelenek lesznek más megélhetés után nézni.

Sok sikert, légy óvatos!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr513496956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Állás hol? · http://www.cvonline.hu 2012.01.23. 11:52:31

emelett vannak más költségek is, éhség két álláskeresés közt például :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2012.01.23. 20:40:19

@Állást Keresek: Való igaz. Próbáltam optimista lenni :)
süti beállítások módosítása