JobAngel Az álláskeresők védangyala

A fizetési igény

2011. december 27. 10:00
Szólj hozzá!

Előző posztomban kiveséztem egy cikket, amiben ezt "kínos kérdésként" pozicionálták. A cikk íróját ezúton még egyszer csókoltatom, hogy a munkánkat leginkább meghatározó tényezőt kínosnak titulálja. Ezzel szemben pár alapvetés:

  • A mi világunkban az élethez pénzre van szükség, ezt mindenki tudja.
  • Aki állásinterjúra megy, az állást keres, a munkájáért pedig fizetést vár.
  • Az elvégzett munkának értéke van, fizetés jár érte.

Fentiekből következően nem kínos a kérdés.

Mennyi legyen?

A fizetési igényed meghatározásánál két dolgot kell mérlegelned:

1. Mennyit fizetnek általában ezért a munkáért, abban a pozícióban? Annyit kaphatsz te is, sokkal többre ne számíts, kevesebbet csak akkor fogadj el, ha nagyon muszáj.

2. A fizetési igényed az életmódodhoz is kell, hogy igazodjon. Van egy havi alapköltséged, rezsi, élelmiszer stb., ezt mindenképpen tudnod kell fedezni.

A sorrend fontos: hiába szeretnél olyan fizetést, ami irreális. Ha a reális összeg nem elég a megélhetésedhez, akkor vagy pályát kell váltanod, vagy másodállást vállalni, hogy elég legyen a bevételed az életedmódodhoz. Illetve az életmódodon is lehet változtatni, de ez nem életviteli tanácsadó blog, nem kalandoznék el ebbe az irányba.

Magamat ismételve még egyszer megkérlek, hogy a -tól - ig összegmeghatározástól óvakodj, mert semmi értelme, és ártasz vele magadnak. Pl. ha 100-150 ezer forintot jelölsz meg, szerinted mennyit fognak adni? Adnak-e 150 ezret valakinek, akinek saját bevallása szerint a 100 ezer is elég? És ha 160 ezret kínálnának, nem fogadnád el az állást, mert nem fér bele a -tól - ig keretedbe?

Hogyan közöld?

Amennyiben az álláspályázatot fizetési igényed megjelölésével kérik, akkor a motlevél vagy az önéletrajz végére ezt is biggyeszd oda: Fizetési igényem: nettó x Ft (bátrabbaknak: min. nettó x Ft) Most sok olvasóm hördül fel, hogy de hát mindenhol azt írják, bruttót kell mondani. Mivel a nettónak vett fizetésbe beletartozhat az étkezési utalványtól kezdve sokminden, még a gyerekeid számától is függ, így könnyebben meghatározható a te igényed számukra. Majd az ezért felelős ember nekilát bruttósítani, kiszámolni, hogyan tudja ezt neked megadni. Fontos tudni, hogy az állás meghirdetésekor a cégeknek még nem feltétlenül van költségkeretük. Ha meglátják a beérkezett önéletrajzokból, hogy kikből áll a "kínálat", milyen képzettségű embert kaphatnak milyen igényekkel, akkor reális képet alkothatnak az adott pozíció költségvonzatáról. Azaz nem feltétlenül arra kell a fizetési igény megjelölése, hogy ha túl sokat kérsz, már hajíthassák is ki a CV-det, ahogy az általános tévhit tartja.

Egy ide kapcsolódó történet: a költségkeret szűkös volt, adminisztrációs területre keresett a cég alkalmazottat. Azt gondolták, kezdő is elég lesz, elvégre "csak adminisztráció", és ők nem kérnek sokat. Az így kiválasztott, felvett jelölt nem vált be, még próbaidőn meg kellett válni tőle. A cég vesztesége a keresésbe ölt idő és pénz, valamint az alkalmatlan munkavállaló költsége, az általa okozott kiesés, egyéb károk. A következő keresés költséghatékonyságát a cég azzal biztosította, hogy újra megnézte az előzőleg beadott pályázatokat. A következő jelölt kicsit magasabb fizetési igényt adott meg, de megegyeztek, most ott dolgozik. Állásinterjún a "mi a fizetési igénye?" kérdésre őszinte választ, és egy összeget várnak. Ahogy már írtam előzőleg, a juttatási csomag tartalmát érdemes megkérdezni, mielőtt kimondod az összeget. Egyenesen, határozottan, semmi mellébeszélés, taktikázás!

Ha abban a helyzetben vagy, hogy a fizetés nem is annyira fontos számodra, de a munka kifejezetten érdekel (pl. presztízs, szakmailag rendkívül érdekes számodra, a munkavégzés helyszíne nagyon vonzó stb.), akkor ezt is tisztázd, és őszintén mondd el miért így gondolod.

Sikeres béralkut!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr443496949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása