JobAngel Az álláskeresők védangyala

Állásinterjú után II.

2011. december 02. 10:00
Szólj hozzá!

Az előző posztom folytatásaként el kell ismernem, hogy van, aki nem szívesen érdeklődik telefonon arról, megkapta-e az állást. Az azonnali negatív válasz sokakat sokkolhat, az azonnali pozitív válasznak nincs esélye (hiszen, ha ilyen döntés megszületett, a jelöltet azonnal hívják, nehogy más „elvigye” előlük). Az érdeklődés egyedüli pozitív eredménye az lehet, hogy megtudjuk, hol tart a döntési folyamat. Rossz esetben megmondják, hogy nem téged választottak.


Aki nem érzi elég erősnek magát a telefonos érdeklődéshez, az írhat e-mailt, bár személy szerint nem igazán szeretem ezt javasolni, de a döntés a tiéd. Az érdeklődő e-mail veszélye, „nyomulósnak” gondolják az írót, és tudni fogják név szerint, ki ő. Mérlegeld az előnyöket, hátrányokat, és írj vagy ne írj érdeklődő levelet, ízlésed szerint.
Tehát, hogyan néz ki egy érdeklődő e-mail:
Tárgy: a pozíció, amiről az állásinterjú szólt. Nincs benne, hogy érdeklődés! (Csak annyi pl. hogy "Titkárnői pozíció")

Megszólítás: Tisztelt Hölgyem! Tisztelt Uram! vagy az interjúztató neve. Esetleg ha az interjú során összetegeződtetek (van ilyen is), akkor lehet név szerint „Kedves Olga! „Kedves László!” stb.
 

Egy ilyen e-mail valahogy így fest:
 

Tisztelt Hölgyem!

2011.03.30-i személyes találkozónkra hivatkozva érdeklődöm, hogy a pénzügyi osztályuk titkárnői pozíciójára való jelentkezésemről hoztak-e döntést.

Várom visszajelzését,

Üdvözlettel,

Minta Mária
30/xxx 4444

Ebben megvan az az információmennyiség, amiből tudni fogja a címzett, miről van szó, nem hosszú, nem tart sokáig elolvasni, nem számonkérő, megadja a lehetőséget a halogatásra (nem azt kérdezed, mit döntöttek, hanem, hogy döntöttek-e egyáltalán).

Miért így?

Mert egy ilyen levélre kényelmesen lehet azt válaszolni, hogy „a döntés folyamatban van, kérjük türelmét” vagy rosszabb esetben azt kapod válaszul, hogy mást választottak. A végén legyen ott a telefonszám, hogy fel tudjon hívni, ha akar!

 

Viszont, ha arra kérdeznél rá, hogy rólad személy szerint döntöttek-e, akkor kétféle választ kaphatsz:

  1. Nem téged választottak. Ez fájdalmas, és ha magától nem írta meg, akkor nem is érzi jól magát, hogy most meg kell írnia. Lehet, hogy inkább nem írja meg, mert nem akar elkeseríteni. De te vajon jól érzed-e majd magad attól, hogy „válaszra sem méltatott”
  2. Válasz nélkül hagy, mert még nem döntöttek, és nem szeretne neked beszámolni arról, hogy húzódik a döntés, mert az már vállalati belső ügy, és nem teregethet ki ilyesmit egy idegennek.

Ha nem kapsz választ, szinte biztos lehetsz benne, hogy nem melletted döntöttek. Ne csüggedj, keresd az újabb lehetőséget!

És még egy fontos dolog:
Akár telefonon, akár e-mailben érdeklődtél, jegyezd fel az álláskereső füzetedbe, nehogy véletlenül kétszer érdeklődj rövid időn belül ugyanannál a személynél, ugyanarról!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr303429837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása