JobAngel Az álláskeresők védangyala

Önéletrajz 6.

2011. augusztus 09. 16:00
Szólj hozzá!

A jól elkészített önéletrajz valahogy így néz ki:

            
 

Áttekinthető, minden benne van, ami kell, nem több két oldalnál. Még csak a tartalomról beszéltem, ma kitérek a formátumra, külcsínre.

Az összkép


Alsó-felső margók 3-3 cm. Szövegszerkesztőben könnyű beállítani, kézzel írott önéletrajznál is tartsd be. Bal oldali margó 3 cm (ha ki akarja nyomtatni, le akarja fűzni, kell ennyi), jobb oldali margó min. 2 cm. Ezeket senki sem fogja vonalzóval méregetni, de ha nem tartod be, a lefűzéskor a lyukasztóval belelyukasztanak a szövegbe, a gémkapocs kitakarja a címet, és egyébként is zsúfoltnak fog tűnni.

Kézzel írva


Kézzel írt önéletrajz ma már nem jellemző, ha mégis ilyet kell/szeretnél küldeni, akkor legyen nagyon szép, rendezett, használj sorvezetőt, ne legyen benne áthúzás, ha tévesztettél, írd újra, az iskolai zárójelezést felejtsd el.
Esetleg írd egy kicsit vastagabb papírra, vagy valamilyen pasztellszínű lapra (szürkére, bézsre, törtfehérre, halványzöldre igen, rózsaszínre, halványkékre ne!!!). Ha kétoldalnyi lett, akkor a lapnak mindig csak az egyik oldalára írj, a két lapot a bal felső sarokban tűzd össze. Legyen oldalszámozva.

Ha postán küldöd, inkább tedd nagyobb borítékba, semmint összehajtva küldd. Ha személyesen adod be, akkor is tedd megcímzett, leragasztott borítékba.

Szövegszerkesztővel készítve


Mostanában inkább ez a trend, így ezt alaposan nézzük át:

A fájlformátum is egy vitatott téma, általában txt, .doc, .docx, .pdf formátumban küldenek önéletrajzokat. Nincs egyértelműen jó vagy rossz, segítségnek pár szempont a formátumhoz:

  • .TXT akkor jó, ha nem a külcsín a lényeg. Tagold szépen, átláthatóan, és küldd. Egyszerű, nagyszerű, és ha a szövegszerkesztés nem elvárás az állásban, akkor miért is küzdenél vele?
  • .DOC, .DOCX egy veszélyes formátum, könnyű elrontani. Egyben a legelterjedtebb is. .DOC-t nyugodtan küldheted bárhová, .DOCX még nem annyira elterjedt, inkább hagyd.
  • A .PDF nagy előnye az, hogy biztosan úgy fog kinézni az önéletrajz a másik oldalon is, ahogy szeretnéd. Hátránya, hogy ha a címzett szeretne jegyzetelni bele, esetleg átírna egy-két dolgot benne, akkor nem tudja megtenni, és ezért félreteheti, és mást választhat. Pl. ha egy közvetítő az ügyfelének az elérhetőségeidet, nevedet nem akarja kiadni, csak a szakmai hátteredet, ezért kitörölné belőle, és nem tudja, akkor rosszul jártál a PDF-fel.
  • Ha egy adott álláshirdetésben kifejezetten megjelölik a formátumot, akkor azt kell küldeni!


A szövegszerkesztés buktatói


Sok önéletrajzot kaptam már kifejezetten véleményezésre, és úgy érzem, hogy a .DOC formátum szinte összes negatívumát láttam már. Ezeknek kénytelen leszek egy külön posztot szentelni, este jövök vele!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr313136700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása