JobAngel Az álláskeresők védangyala

Önéletrajz 5.

2011. augusztus 09. 14:00
Szólj hozzá!

A legvitatottabb részhez érkeztünk, a hobbikhoz, szabadidős tevékenységekhez. Van, aki szerint nem is kell, van, aki itt hibázik, és itt rontja el az esélyeit.
Ha nem akarsz ilyen fejezetet, akkor nyugodtan hagyd ki. Én most azt írom le, miért jó, ha nem hagyod ki.


A „Hobbik” vagy „Szabadidős tevékenységek” fejezet megkülönböztet téged a többi jelölttől, és könnyebben megjegyeznek. Képzeld el, hogy titkársági munkára jelentkezel, együtt 400 jelölttársaddal. Nem túlzás, ilyen mennyiségű jelentkezés érkezik egy általánosabb pozícióra. Neveket senki sem jegyez meg, főleg, ha egy nap lát száznyit. És ha egyszerre több pozícióra is fogad önéletrajzokat, abba jobb bele sem gondolni. Tapasztalatok, tanulmányi háttér szempontjából mindenki hasonló lesz, semmi sem emel ki a tömegből. Az „egyéb” és a „hobbi” kategória erre az egyetlen esélyed. Ráadásul a jellemző hobbi a későbbiekben végigkísér a HR ügyintézőnél. A neved úgysem jegyzi meg, te leszel a „gitáros”, „bűvész”, „szobrász”, „ejtőernyős”, „érmegyűjtő” stb. Ha eljutsz egy állásinterjúig, a hobbid máris lehet egy kötetlenebb beszédtéma, ha a szakmaiságon túl kíváncsi valamire az interjúztató. Ez neked azért jó, mert olyasmiről fogtok beszélgetni, amit szeretsz, és amihez nagyon értesz is. Neki meg azért, mert láthatja, hogy milyen vagy, mikor lelkesedsz valamiért.


Mi a hobbi az önéletrajzban?


Nem hobbi az „utazás”, „olvasás”, „túrázás”, „zenehallgatás”, „múzeumlátogatás”. Mindenki utazik, olvas, túrázni is szokott néha, zenét is hallgat, múzeumba is eljut néha. Itt is fontosak a konkrétumok. Ha komolyzenét hallgatsz, koncertekre jársz, az jó, mert konkrét. Ha hobbibűvész vagy, énekelni tanulsz, lemezt adtál ki, valamilyen érdekes gyűjteményed van, az jó, mert megjegyezhetővé tesz. Ha festesz, szobrászkodsz, alkotsz valamit, azt is írd be. Ha kutyákat, macskákat egyéb kisállatokat tenyésztesz, bármilyen sportot komolyabban űzöl, ha érdekel a gasztronómia, azt is. És bármi mást, ami érdekessé tehet téged, mint magánembert.

Vigyázz a kétértelmű vagy nehezen érthető kifejezésekkel. A „szerepjáték” pl. egyesekben egészen másfajta képzeteket kelt, mint egy stratégiai, közösségi játék. (Igen, ő egy műveletlen bunkó, de attól még félreteszi az önéletrajzod, ami neked nem jó. Ezt el kell kerülni.) Konkrétan írd le, hogy milyen szerepjátékban veszel részt. „Pozsgások gyűjtése” helyett „Pozsgás növények gyűjtése”. Planetológia helyett is inkább írj bolygókutatást, mielőtt megijednek tőled.


Soha nem említendő hobbi valamilyen illegális tevékenység, mint pl. filmletöltés. PC megfogalmazásban a „filmek gyűjtése” sem megy át. Vadkempingezés, illegális graffiti, bázisugrás stb. Politikai tevékenység bármilyen oldal ellen vagy mellett kihagyandó. Hátha az olvasó épp a másik oldalt preferálja, és már teszi is félre az önéletrajzod.

Érdekességek még


Ha valamilyen nonprofit tevékenységet végzel, segítő szervezetnél vagy egy alapítványnál, oktatsz valamit valakiknek, adományokat gyűjtesz valamilyen jótékony célra stb., azt is meg lehet említeni. De csak megemlíteni, és nem megragadni az alkalmat adománygyűjtésre!!!


Jó hír


Készen vagyunk! Van egy profi önéletrajz-vázlatod.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr223136343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása