JobAngel Az álláskeresők védangyala

Az önéletrajz

2011. augusztus 09. 08:30
Szólj hozzá!

Ez egy hosszú téma, de nekünk most nincs időnk fecsegni, térjünk a lényegre. Végigmegyünk a szükséges fejezeteken egyesével, így a nap végére egy nagyon jó önéletrajzod lesz. Sajnos tudjuk, hogy egy önéletrajzra általában 8-10 másodpercet szán az olvasója, ezt el kell fogadnunk. Azaz abban a 8-10 másodpercben szolgáld ki az olvasót a lehető legjobban, győzd meg, hogy te vagy az ideális jelölt.

A neten ezernyi gyönyörű cikk van arról, milyen a jó önéletrajz, még sablonokat is találsz, számosat. El se kezdd keresni őket, kár a beleölt időért. Azokat nem rólad írták, általánosak, azaz mindenkinek és senkinek sem jók egyszerre. A te önéletrajzod rólad szól. Az olvasója számára könnyen áttekinthető, nem tartalmaz irreleváns infókat, pontosan az van benne, amit látni akar. Rövid, szellős, áttekinthető. Rossz hír, hogy rajtad kívül ezt senki más nem tudja megírni. Tehát kezdj hozzá magad!

De hogyan?

Mielőtt én is ócska frázisokat puffogtatnék, nézzünk egy teljesen egyszerű önéletrajzvázlatot. Első fejezet, személyes adatok:

______________________________________________________________

Önéletrajz


    Név:             Minta János
    E-mail:          minta.janos@_________.com
    Telefonszám:  +36 20 555 5555
 

______________________________________________________________

Kihagytam azt az alcímet, hogy „Személyes adatok”. Miért? Mert az olvasó rá fog jönni, hogy azt látja, és nekünk áttekinthető, lehetőleg rövid önéletrajz kell, fölösleges karakterekkel nem bajlódunk, nem terheljük az olvasónkat sem, főleg nem az önéletrajz összképét.

Cím: Önéletrajz. Úgy általában ez, később majd lesz, ahová mást fogunk írni cím gyanánt, függően az adott körülményektől.
Név: egyértelmű.
Telefonszám: mobil legyen, ami mindig nálad van. Egy sima feltöltőkártyás is megteszi. Ne merüljön le sosem! Mindig te vedd fel, ne otthon lévő családtag pl. Ha hangpostát állítottál be, oda ne vicceskedő szöveg kerüljön, csak a szokásos.
E-mail: ez már nem egyértelmű. Tessék elfelejteni a micike@vicceskevagyok.hu stílusú e-mailcímeket. Komoly helyre komoly e-mailcím dukál, természetesen bármelyik ingyenes mailszolgáltató megteszi. Sőt. Fontos, hogy kerüld a lakóhelyedre utaló e-mailcímeket, mint pl. bekesnet, monornet, zalanet stb. Ne adjunk esélyt a lakóhely szerinti diszkriminációnak! (Ezt HR-cikkekben, netes magazinokban nem lenne PC leírni, de nekem szabad. Igen, eszerint is diszkriminálhatnak, még ha nem is ismerik el.) Az e-mailcímben legyen benne a neved, esetleg ha sokadik ilyen nevű személy lennél a szolgáltatónál, egy sorszámot tegyél elé-mögé, ahogy jónak látod. Születési évszámot ne tegyél a neved mellé itt sem!
 

Ez a fejezet kiegészülhet még az „Állampolgárság:” résszel, ha ez a meghirdetett állás miatt fontos lehet. Ha a neved alapján esetleg mást sejthetnek, akkor is érdemes beírni a valóságot, nehogy emiatt ne válasszanak ki.
És itt vége a személyes adatoknak.

Ez a fejezet arra szolgál, hogy ha tetszik a munkáltatónak, amit az önéletrajz szakmai részében lát, el tudjon érni bennünket. Tehát ne taglald hány éves, milyen családi állapotú vagy, hol laksz, hány gyereked van, mi a nevük stb. Higgy abban, hogy ez nem releváns az állás szempontjából. Ha mégis, lehet, hogy nem is lenne jó olyan helyen dolgozni. Esetleg ha tényleg releváns, még mindig megbeszélheted mindezt az állásinterjún. Csakhogy oda az önéletrajz juttat el. A jó önéletrajz.

Mindjárt folytatjuk a következő fejezettel, igyál egy kávét, várlak vissza fél óra múlva.

                                

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr463134376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása