JobAngel Az álláskeresők védangyala

A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

2020. június 30. 15:30
127 hozzászólás

money34135.jpgEz sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben olyan alacsony árat mondanak a munkájukra, amiről azt gondolják, hogy ennyiért már csak felveszi őket egy munkáltató. Ennek a kétségbeesésnek egy másik hozadéka, hogy szívesen látnák az álláshirdetésekben, hogy mennyit is ajánlanak, mert akkor nem kell alkudozni, azt „csak” el kell fogadni, és úgy könnyebb. Sajnos, a tézisem, miszerint a publikus bérajánlatok alacsony bérszínvonalat fixálnak, sok területen igazolódni látszik: a média által is csillagászatinak minősített kékgalléros (jellemzően supermarket-láncok dolgozói) fizetések alig haladják meg a létminimumot. Túlórával. Cafeteriával. Ők már nem tudnak többet kérni, ennyi az „árfolyamuk”, hiszen a kiskereskedelem nyilvánossá tette. Mondhatnánk, hogy ha az ajánlott pénzért nem jelentkezik senki, majd többet kínálnak. De most épp munkanélküliség lett megint, tehát biztosan nem lesz magasabb ajánlat.

Hogyan határozzuk meg a fizetési igényt?

FONTOS! Attól nem kapsz könnyebben állást, ha alulárazod magad!

A fizetési igényt elég sokféle tényezőből kell összerakni, hogy pontos legyen, de sokan csak egyet tartanak szem előtt: ennyit még hajlandóak legyenek kifizetni a munkájáért.

Ehhez képest sok egyéb szempont is van. Iparági átlagokat letölthető salary guide-okból lehet látni, már a magyar piacra is vannak pontos kimutatások. A cég mérete, a benne lévő szakmai és egyéb lehetőségeid felfelé és lefelé is vihetik az árakat. A munka jellege, nehézsége, szükséges tapasztalati szintje, a vele járó felelősségvállalás mind módosíthatja.

Mikor közöljük a fizetési igényt?

1. Ha az önéletrajzot fizetési igénnyel kéri az álláshirdetés, akkor írj bele fizetési igényt. Nem azért, mert a legolcsóbb kell nekik, hanem mert sokszor fogalmuk sincs, mennyit kér egy olyan ember, amilyen nekik kell. A jól ismert mondás, miszerint a „cégeknek van egy keretük a munkabérre pozíciónként”, alig-alig igaz. Nagyobb cégeknél esetleg van, de ott rugalmasan kezelhető, kisebb cégeknél egyedileg határozzák meg, egy adott ember mit hoz a cégbe, és ez mennyit ér. Ha azt látják, hogy 1000 fabatka alatt nincs jelölt, akkor nem fognak 800 fabatkában gondolkodni. Vagy ha csak 800 fabatkájuk van, akkor részmunkaidővel próbálkoznak. Esetleg olyan juttatásokkal kompenzálnák a hiányzó összeget, ami meggyőző a jelöltnek.

NE „tól-ig” intervallumot írj, mert nehéz elképzelni egy olyan határt, ami fölött már nem vállalod a munkát :) Nem is értem, hogy sikerült ennek a téveszmének ilyen erővel eljutni mindenkihez. Jelezz egy minimumot, megjegyezve, hogy a pontos feladatok, feltételek ismeretében erről még beszélnetek kell. Ezzel eléred, hogy rosszul már nem jársz, hiszen a minimum alá nem mész, fölfelé viszont nyitott az alku.

2. Ha állásinterjúra hívnak, az időponton, helyszínen túl erről is beszélni kell, hogy tisztázzátok: azonos nagyságrendben gondolkodtok. Mert nem baj, ha nem teljesen azonos a kínált és a kért összeg, ha van lehetőség kompromisszumra.

3. Ha az előző munkahelyed híréből, és/vagy az előző pozíciódból lehet sejteni, hogy prémium kategóriás fizetésed volt, önmagában ettől bekerülhetsz a „nem nyert” mappába, mert „mi annyit úgysem tudunk neki fizetni”. A találgatások kivédésére az a legjobb, ha simán beírod, mit kérsz, még akkor is, ha az álláshirdetés nem kérte. Ha van pontos információja a leendő munkáltatónak, tud pontos döntést hozni, máris szakmai alapokon dől el, tudtok-e tovább beszélni a pozícióról.

4. Ha tetszik egy állás, cég, de az álláshirdetésükben alacsonyabb fizetést kínálnak, mint amit te kérnél. Írd be a saját igényedet, írj jó pályázatot, mert még az is kiderülhet, hogy jó jelöltre többet is szánnak, mint elsőre tervezték.

Mit tegyél, ha alkudoznak?

Ne háborodj fel, ne sértődj meg, alkudj! Beszerzéstan tanárom remek mondása, hogy senki sem azt kapja, amit megérdemel, hanem amit kialkudott magának. Igaza volt.

Tehát, kevesebbet akarnak fizetni, mert annyit szántak erre a pozícióra?  Oké, akkor legyen rövidebb a munkaidő – béralkura munkaidőalku a válasz. Vagy oké, de legyen… és sorolhatod, mi legyen. Szakmai képzés, egy komoly tanfolyam formájában, home office stb.

Készülj fel!

Ahogy a munkaerőhiány idején is mondtam, az állásinterjú tárgyalás. Azaz fel kell rá készülni.

Szedd össze magadnak egy lapra leírva, mi mindent tudsz, tapasztaltál, gondold át, milyen sztorival, akár számokkal támasztod alá, hogy érsz annyit, amennyit kérsz. Ismerd a céget, tudd, hogy az iparágban mik a megszokott számok, és mik a munkavállaló által felmutatható különleges tudásanyag. Tervezd meg a „meséljen magáról” részt, amivel meg is alapozhatod a teljes állásinterjút, és az alkukat is.

###

 

incorporalogo.pngIngyenes álláskeresési segítségre van szükséged? Csatlakozz most az Incorpora-Jobangel programhoz! Részletek itt!*

*Nincs apróbetű: tényleg ingyenes!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr4815974776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2020.07.02. 00:37:40

@HellsAngel: Vagy rossz embereket ismersz, vagy rosszul ismered az embereket. Te „nagyon, nagyon, nagyon-nagyon-nagyon, nagyon-nagyon” eltévedtél a pokol útjain. Évtizedekig dolgoztam úgy, hogy tudtuk, ki mennyit keres, és azt is, hogy ki, miért mennyi fizetésemelést kapott, és ha normális volt a főnök. és az indoklás, akkor nem volt „vérfürdő”. Az mennyivel jobb, ha csak a titkárnő, és a pletykaköre tudja, hogy ki mennyit keres? „Ez a fajta izmozas/arcozas azon, hogy ki-milyen-mennyi problemat oldott meg szerintem egy rossz ut. „ Hogyne. Az a programozó is annyit ér, aki már másfél hónapja kínlódik valamivel, és még mindig nem működik, mint aki képes megoldani, amit kell, esetleg átadják neki a selejtet is, hogy rázza már gatyába?
A másik, aki élvezi, amit csinál, annak miért is kéne kiégni a kihívások miatt? A másik, írtam én rossz szervezetről? A felső vezetés általában tudja, hogy mit akar, ez lecsorog, az, hogy az osztályvezető nem tudja, miről van szó, ez nem gond, valamelyik beosztottja majd csak tudja. „te legyel az arcozo balek, aki eloszor megmenti azt, aminek az igazsag szerint bele kellene allnia a foldbe, aztan meg ugral, hogy "dehat en voltam a jani", nos, ez azert keserves. „ Hogy ezt honnét szedted össze, az már nem is érdekel. Ezzel a hablattyal beálltál a nagyon hülyék közé, és még nem is nyertél vele semmit.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2020.07.02. 07:36:01

Legyünk őszinték inkább. A nyitott pozíciók kb 20%-a esetén igazak a fentiek, specialisták, és nagyobb szaktudást, vagy vezetői beosztások esetén. A nagy formalizálódott cégek grade tartományban adnak fizetést, a munkarend pedig egységes, ráadásul a legtöbb nagyon jól lövi be, hogy adott területen mekkora az átlagos fizetés, ezektől jelentős eltérés nem igazán elérhető. Egyéb magyar és hazai vállalkozások esetén simán mehet az alkudozás.

arthurthedent 2020.07.02. 07:36:39

@MAXVAL bircaman közíró: "Mindenhol máshol: az adott terület adott fizetési szintje az adott területen, plusz-mínusz 25 %."

Tehát nem lehet alkudozni... de mégis, akár 50%-ot? Ennek a hozzászólásnak semmi értelme nem volt. :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 07:44:40

@arthurthedent:

Az adott területen, az adott helyen van egy sáv. S itt is elsősorban a cég dönt.

Velem megesett, hogy az ajánlathoz képest a 10 pluszt se adták meg. Azt mondták, erre nincs meg a keret, s ha nekem megadnák, meg kellene adni mindenki másnak is ugyanabban a pozícióban.

arthurthedent 2020.07.02. 07:54:38

@MAXVAL bircaman közíró: "Az adott területen, az adott helyen van egy sáv. S itt is elsősorban a cég dönt."

Az alkudozásban mindig van egy sáv.

"Velem megesett, hogy az ajánlathoz képest a 10 pluszt se adták meg."

A "soha nem lehet alkudozni" és a "velem egyszer előforult" eléggé párhuzamos gondolatok... úgy értem nincs közös pontjuk. :D

"s ha nekem megadnák, meg kellene adni mindenki másnak is ugyanabban a pozícióban"

Ja, általában ezt mondják, de ez persze egy kifogás, nem több. A valódi ok az, hogy annyit adnak, amennyit adni kénytelenek, ha nincs más jelentkező a munkára és tényleg szükségük van rá, akkor megadják. Ha van más is, aki elvállalja olcsóbban, akkor azt mondják, hogy "nincs rá keret". :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.07.02. 07:58:45

@élhetetlen: Az az igazi jó, ha már a titkárnő és pletykaköre sem tudja. Szerencsére ez így is van, a bérszámfejtő szoftverek és a kiszervezett bérszámfejtés világában.

És azért jó, ha bizalmasak a fizetések, mert akkor az emberek a saját fizetésükkel foglalkoznak, nem a máséval. Amíg azzal foglalkozik, hogy a Gizi meg a Géza mennyit keres, addig nem a saját előmenetelével, pedig ez utóbbi hasznosabb lenne neki is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 09:01:32

@arthurthedent:

A lényeg: sose alkudhatsz azon a kereten kívül, ami nem tőled függ.

Kivéve nagyon speciélis helyzeteket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 09:10:51

@jobangel:

Amerikai divat, mely sose működik Kelet-Európában. Nálunk mindenki tudja mindenki fizetését, mert ez a szokás, hiába tilos, mindenki elmondja legalább a közeli haverjainak, így 1 hónap után mindenki mindent tud.

Ezért is fizetnek inkább azonos bért a cégek az azonos munkáért, ez nem okoz aztán nyugtalanságot.

Amikor a Coca-Colánál voltam, már az lázadást okozott, hogy egyes kollégák kaptak havi bruttó 70 ezer Ft lakhatási támogatást, mások meg nem. A végén a cég kénytelen volt megszűntetni ez az egész lakhatási támogatás koncepciót, melynek eredeti célja az volt, hogy a külföldiek kapjanak plusz pénzt, ezzel csábítva őket a költözésre.

De az kisembert nem az zavarja, hogy a főnök mondjuk 3-szor annyit keres, mint ő, hanem az, hogy az ugyanolyan munkát végző kollégája 15 %-kal többet kap. Rögtön jütt a "nekem miért nem adnak lakáspénzt?" szöveg.

A nyugati vezetés az egészet megpróbálta úgy előadni, hogy mindez "alku", s volt aki "jobban alkudott", csak ezt a dolgozók plusz cinizmusként élték meg. Tömeges felmondások jöttek, majd a vezetőség alkalmazkodott a kelet-európai szokásokhoz: azonos bér azonos pozícióban, s minden extra átláthatóan, egyenlő alapon.

Szelid sunmalac 2020.07.02. 09:33:46

@jobangel: A legtobb nagy tozsdei cegnel valoban bersavok vannak. Aztan ugye vannak a vezetoi poziciok, amiknel kb. tudja az ember mit varhat, de ott egyeni mindenkinel, foleg, mert jo resze eredmenyfuggo. Viszont nem vezeto beosztasuaknal (igen, IT-ban is) van olyan, hogy "Aussertariflich", tehat bersavos/bertablan kivuli. Ez azt jelenti, hogy strukturalis szempontbol bizonyos bersavba eso poziciora keresnek embert, viszont az olyan tudast/keszseget igenyel, amit nem lehet annyiert megkapni, igy mindenkinel itt is egyeni. Elarulom, itt is van ugyan keret, de van az ugy, hogy akar meg afole is lehet loni. Azert ilyenkor osztanak szoroznak, hogy pl. egybol munkara foghato-e komplex feladatkorokben, vagy egy rakas idot (ezaltal penzt) kell bele invesztalni mig effektiv munkat tud vegezni az illeto.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.07.02. 09:39:17

@MAXVAL bircaman közíró: Nekem a férjem sem tudja, mennyi a fizetésem. Én sem az övét. :)

CyberPunK 2020.07.02. 10:10:03

@jobangel: "@élhetetlen: Az az igazi jó, ha már a titkárnő és pletykaköre sem tudja. Szerencsére ez így is van, a bérszámfejtő szoftverek és a kiszervezett bérszámfejtés világában."

A 10 millió alkoholista országában, a glassdoor korában tényleg van olyan aki azt hiszi, hogy létezik bértitok? Multi környezetben nem csak az van azonnal kitárgyalva, hogy ki mennyit keres, de a mindenféle fizetésemelés/prémium/bónusz mértéke is. Ez segít abban minket, hogy tudjuk mikor kell lelépni a francba, és nem emelésért gürizni.

2020.07.02. 10:39:41

Annyira unalmas már ez a bullshit a pénz tárgyalásáról, ez hülye amerikai önfejlesztő könyvekben van, hogy tárgyalj, kérj többet, nálunk ez az esetek elenyésző százalékában működik. Hacsak nincs az embernek valami bazi speciális képesítése, egyedi szaktudása, akkor 99%-ban az a kotta, hogy a cégnek van egy kerete a fizura, amit színtiszta genyóságból jellemzően nem mondanak el, és ha van x számú alkalmas biorobot a feladatra (a biorobotot a szalagmunkástól az irodai aktatologatón keresztül a középvezetőig a munkavállallók bő háromnegyedére értem) akkor azt veszik fel, amelyik a legszerényebb volt az anyagiakat tekintve. A munkák többségéhez vagy nem kell speciális szaktudás, vagy olyan általános jellegű tudás kell, ami a jelentkezők közül soknál megvan, így vagy a csöcsméret, vagy a személyes szimpátia, vagy az olcsóság dönt. Ezt a tárgyalósdit hagyjuk meg a filmeknek.

KiraCeles 2020.07.02. 11:09:22

Bértábla szerint dolgozom országos lefedettségű állami "vállalatnál", ahol ráadásul havi és éves teljesítménykimutatás is van, ami nyilvános. Így mindenki tudja, hogy bizonyos régiókban (megyékben) épp feleannyit dolgoznak ugyanazért a bérért, mint a központi régióban dolgozók. Bérfeszültség van, de még soha senki nem ölt meg senkit. Másik oldalról viszont ugyanezt azok is látják, akiknek lehetőségük lenne létszámgazdálkodni, és kiegyenlíteni a munkaterhet, de mégse tesznek semmit, amiben nyilván az is közrejátszik, hogy sztrájkjogunk nincs. Mégis, nagyon kevés kollégáról tudok, aki kifejezettem a kevesebb munka érdekében költözött volna le vidékre.

A bérek titkolása tehát álláspontom szerint kifejezetten a cégek eszköze arra, hogy alacsonyan tartsák a béreket, mert ha Józsi nem tudja, hogy Béla kétszer annyit keres ugyanazzal a munkával, kisebb eséllyel fog eszébe jutni, hogy fizetésemelést kérjen, mint ha tudja. De a béralkunál ugyanez van: ha nem tudom, hogy az átlagbér a cégnél 1000 fabatka, nagyobb eséllyel fogok 800-at kérni, minth ha tisztában vagyok a lehetőségekkel. Csak épp megetették a dolgozókkal, hogy a titkolózás az ő érdekük.
Megvan az a sztori, ami pár hete volt az Index valamelyik blogján, hogy David Schwimmer hogyan harcolt ki fizetésemelést a kollégáinak a Jóbarátokban? Úgy kezdődött, hogy megkérdezte mindegyiküket, mennyit keresnek.
Ha én lennék a jogalkotó, törvényileg tenném kötelezővé a béradatok nyilvánosságra hozatalát. Akkor legalább a piaci szektorban megvalósulhatna az egyenlő munkáért egyenlő bért alkotmányos alapjog, ami ugye azt is jelenti, hogy jobb vagy több munkáért, több bért. Amíg senki nem tudja, mennyit keres a másik, addig ez az alapjog sosem fog érvényesülni. Ez nem jelenti, hogy egységesíteni kell a béreket, de akkor mindkét piaci szereplő (munkaadó, munkavállaló), a döntéshez szükséges ismeretek birtokában tudna dönteni a bérigényről és annak elfogadásáról. Jelenleg a piac a bértitokkal korlátozott. (Érdekes, hogy a termékeken kötelező az árfeltüntetés, de az állásokon nem.)

KiraCeles 2020.07.02. 11:13:31

@jobangel: Az egy elég furcsa házasság lehet...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.07.02. 11:37:48

@AlphaTauri: 20 éve jól működik. A statisztikákat nézve tényleg ez a furcsa. De mellékszál, az anyagi függetlenség hangsúlyozása miatt érdekes csak. Alap lenne, hogy mindenkinek van saját bankszámlája, de itt az a furcsa, ha van...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 12:04:53

@jobangel:

Akkor ti nyugati liberális mintaemberek vagytok. A kelet-európai kisemberek nem olyanok, mint ti.

S még a legnyugatosabb keleti országokban (Csehország, Szlovákia, Mo., Szlovénia, Lengyelo.) se sikerölt az embereket átnevelni a nyugati módira, pedig eltelt 30 év.

Én sose titkoltam a béremet, ide is beírok szíves minden adatot. Csak a jelenlegi munkahelyem nevét fogom eltitkolni.

Amikor megkezdtem kólcenteres pályafutásomat 2007-ben a Nokia ügyfélszolgálatát láttam el, a bruttó havi bér 650 euró volt, aztán emeltek 700-re, s volt a 6. hónap után havi 25 % bónusz, amit majdnem mindig meg is kaptam (teljesítményfüggp volt). (Azért írok eurót, mert nehezebb lenne az évek során változó forintárfolyamokat leírni, nem is lenne sok infótartalma.) Volt még 25 euró ételjegy, meg 5 euró telefonköltség jutalék. (Adtak egy olcsó Nokia telefont, emiatt, de én nem használtam, vettem magamnak egy drága modellt saját pénzből.)

Aztán voltam még 4 kólcenteres cégnél 2009-2018 között. A mostani helyemen 2018 óta vagyok, 1500 euró bruttó, 10 % bónusz (teljesítményfüggő), 25 euró utazási költségtérítés, 30 euró ételjegy.

S minden velem azonos pozíciójú kollégám ugyanezt kapja. Az kap többet, aki aláírt külön szerződést, hogy 1 évig nem fog felmondani, s emiatt kapott a legelején egyszeri 1500 eurót pluszban költözési pénz alakjában. Én ilyet nem írtam alá eleve, f el se ajánlották, hisz nem költöztem.

A bérek titkolása egyedül a kizsákmányolókat segíti.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 12:09:44

@CyberPunK:

Igen, ez a kelet-európai szolidaritás lényege. Nem alakítunk szakszervezetet, mert nem hiszünk benne, de még az egymás gyűlölő kollégák is összefognak a vezetőség ellen. Nem sztrájkolunk soha, de folyamatosan új munkát keresünk, sose érzünk egyet a céggel. Nem érzünk lojalitást soha a cég felé, de ha rendesen betartják a megállapodást, akkor elvégezzük a munkát, azaz lehet ránk számítani. Ha viszont szórakozni kezd a cég, 3-szor adjuk vissza, mint Lúdas Matyi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 12:11:36

@Eugene Horse:

Ez a halivúdi filmek hatása. Jön a tehetséges gettónéger, de nagyon okos, ezért felfigyelnek rá, s ő lesz a cég elnöke 3 éven belül.

Amerikai ksiemberekkel is van rendszeres kapcsolatom, ezen még ők is röhögnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 12:18:02

@AlphaTauri:

Így igaz, a bértitok a kizsákmányolók érdeke.

Nem véletlen, hogy a legliberálisabb országokban, mint USA, Kanada, Anglia van ez a szokás, ott tényleg nem tudják az emberek, mennyit keres a mellettük ülő kollégájuk.

Érdekes, hogy pl. a zsidók nem viselkednek így. Az utóbbi időben 3 zsidó kollégám volt (a kólcenterben volt héber részleg is), az egyik született izraeli, s ő is mondta, náluk ismerkedéskor kb. a harmadik kérdés a "mennyi a fizetésed?", s ők is hülyeségnek látják az angolszász titkolózást.

babona 2020.07.02. 12:22:05

@MAXVAL bircaman közíró: Amerikában elég ha a (inkább multi) milliomos apu befizet egy jó iskolába(papírok), azt végigfinanszírozza(hogy a hobbiddal foglalkozhass), a bulit a haverokkal(kpacsolati háló), és máris világcéget csinálhatsz, és mondhatod hogy a nulláról kezdted, semmid nem volt csak a diplomád.

2020.07.02. 12:56:51

@jobangel: azért az két eléggé különböző dolog, hogy közös számla van, vagy azt se tudja az ember, hogy a férje/felesége mennyit keres. Nálunk minden nyílt, de külön számlánk van, az enyémhez a feleségemnek teljes hozzáférése van, az övéhez nekem nincs, de amúgy se nyúlt bele soha az enyémbe, nem is akar. Az, hogy a házastársak titkolják egymás előtt a fizetésüket, sok érdekes kérdést vet fel, de ha nektek ez működik, persze jó, hallottam már furábbról is :)

FlybyWire 2020.07.02. 13:30:14

Aktív szakmai interjúztatóként nem tudom, sírjak vagy röhögjek a kommentelők ostobaságait, mindenhonnan hallott paneljait látva.... A legszebb az olyan birkaféle, aki még életében nem interjúztatott senkit, de az összes cég ilyen folyamatával tisztában van, full magabiztosan :D

FlybyWire 2020.07.02. 13:32:27

@jobangel: Az mondjuk számomra például elképzelhetetlen lenne. Egy ilyen párt ismertem, hamar elváltak.

FlybyWire 2020.07.02. 13:39:04

@Szelid sunmalac: Ez van eddig a legközelebb a valósághoz.
Nálunk bérsávok vannak, most már hálistennek elég jól belőtt keretekről. Az állásra jelentkező 40 ember közül ~10-nek volt látszólag használható tapasztalata. Ebből 6-tal interjúztattam, 3 kiesett a gyenge angol miatt, a maradék háromból kettőből kijött az igazi magyaros KKV lelkület (én, én nekem, értem, én csináltam, az én munkám, az én nevem, stb.), egyetlen igazán normális, szerény, a helyét tudó, önmagát nem túlértékelő emberke volt, aki átment. Na, neki bruttó 100-zal több fizetést ajánlok fel, mint amit kért.

Miért? Mert az adott pozícióra a piaci sáv legalját lőtte be (alighanem azért is, mert COVID+próbaidő kombinációja miatt jelenleg nincs állása), és mivel a multik azért felvétel után már elég nehezen és kis mértékben emelnek rendszeres bért, így várhatóan alapból sokáig az alsó szint körül ragadt volna.
Nekem viszont nem kell elégedetlen beosztott. Kapjon egy nagyobb motivációt az elejétől, akár még jobban is igyekszik majd emiatt (ha nem, akkor félreismertük interjún), ott van a 3 hónap próbaidő bizonyítani amúgy is, vesztenivaló részünkről nincs, részéről esetleg 1-2 másik párhuzamos lehetőség, de abból szerintem most nincs túl sok amúgy sem.

FlybyWire 2020.07.02. 13:41:22

@MAXVAL bircaman közíró: Ezt az éktelen baromságot nagyon szereted ellőni, ettől még nem igaz.
A piaci szférában MINDENhol, minden pozícióban lehet tárgyalni a bérről, sőt érdemes is!

Persze ha a saját töketlenségedet akarod igazolni, magadat nyugtatni azzal, hogy "úgysem lehetett volna", azt értjük.

FlybyWire 2020.07.02. 13:44:23

@Tsteinar: munkavállaló részéről teljesen értelmezhetetlen a tol-ig, baromság.
Egyáltalán nem kell leírni semmit sehová, csak és kizárólag adott pozícióra szabott, egyértelmű fizetési igényt szabad megfogalmazni. Ezt majd leírja az előszűrő recruiter úgyis szépen.

FlybyWire 2020.07.02. 13:46:34

@lobaszopiatej: ez megint egy dimenziót ismerő vélemény... Igen, ilyen hely is van, biztosan.
20 év alatt én még egybe se futottam bele, mindenhol lehetett 10-20% emelést is kérni, ha volt rá megfelelő alap.

FlybyWire 2020.07.02. 13:50:13

@élhetetlen: "Minden dolgozó tudja, hogy a kollégája mit produkál."

Már honnan a francból tudná? Az én előző beosztottam is azt hitte, hogy tudja, mit csinálok. El is kezdett fúrni az én főnökömnél, aki - mivel nem magyar - nem is értette, fel se fogta, hogy az fúrás. Jól visszaküldte hozzám. Aztán a hülyegyerek ment a HR-hez meg mindenhová, mindenféle kamu dolgokkal. Persze mindenki leszarta, hálistennek utána fel is mondott, de elképesztő, hogy a fél- és töredék informáltságból egyes arra hajlamos emberek mekkora baromságokat tudnak kikövetkeztetni :)

FlybyWire 2020.07.02. 13:53:10

@HellsAngel: "Ez a fajta izmozas/arcozas azon, hogy ki-milyen-mennyi problemat oldott meg szerintem egy rossz ut"

Végre egy értelmes mondat....
A komment többi részével is egyetértek maximálisan. Mondjuk annyi, hogy az olyan helyekről, ahol hülyét is kell játszani, menekülni kell de minél előbb...

2020.07.02. 13:53:24

@FlybyWire: egy cégnél interjúztatsz, vagy soknál? Mert ha ugyanannál, akkor a tapasztalataid eléggé érvénytelenek úgy általánosságban. Én is sokmindent tudok mesélni a melóhelyemről, de az egy darab melóhely. meg ugye az se mindegy, hogy milyen területen csinálod, ha IT-s vagy, akkor sok fogalmad nem elehet a marketinges területről és így tovább. Szóval mielőtt felpattansz a nagy lóra, azért mesélj már a hatalmas tapasztalatodról, mert ez így pont ugyanolyan arcoskodó duma, mint a bircáé.

FlybyWire 2020.07.02. 13:56:00

@MAXVAL bircaman közíró: "Azt mondták, erre nincs meg a keret, s ha nekem megadnák, meg kellene adni mindenki másnak is ugyanabban a pozícióban."

Hahahaha esti mesét is elhiszed? :D
Ez nem így van a legtöbb helyen. Van egy összegnyi keret, a főnök meg úgy osztja szét, ahogy akarja. Te mondjuk 3%-ot kapsz, mert balek vagy, János pedig 8%-ot, mert "X". X meg lehet akármi, lehet hogy az ő alapbére sokkal alacsonyabb volt, vagy egyéb nehézségei voltak, vagy egyszerűen csak sokkal jobb munkaerő, vagy kevésbé hülye, mint te.

FlybyWire 2020.07.02. 14:00:43

@Eugene Horse: Eddig összesen 4 multinál interjúztattam mint szakmai vezető (nem felső!), és mindenhol igaz volt, amit írtam.
Mindenhol van sáv, mindenhol lehet és érdemes alkudni, és akit végül felvesznek, azt rohadtul nem a fizetési igénye alapján veszik fel.
Nagyjából MINDEN MÁS számít, csak az nem.
Ez már csak azért is így van, mert előszűrésen eleve kiesik aki nagyon a sáv alá, vagy fölé lő.
De még akkor sem biztos! Szomszédos csapat vezetője megkért, hogy vegyek részt az ő interjújaikon is. Ott volt olyan jelölt, akinek 3x annyi tapasztala volt mint a kért, és a fizetési igénye a sáv fölött volt nagyjából 20%-kal (!)
Mégis meghalgatták, mert az volt az elv, hogy ha tényleg annyira jó, lássuk mit tud, ha később még hasznos lehet a tudása, kitalálunk neki egy saját pozíciót átmenetileg, csak szerezzük meg. Ha tényleg jó.
Adott jelölt végül emberileg bukott el az interjút, de tessék kapaszkodni: még olyan is van, hogy ha jó a jelölt, akkor új pozit kreálnak neki.

Annyira iszonyatosan beszűkült butaság az, ami itt sok embertől visszajön, hogy az elképesztő...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 14:05:17

@FlybyWire:

Nekem semmi SZEMÉLYES problémám nincs a vázolt kérdéssel.

Az én munkaterületem sávjának felső részéhez közeli a bérem.

FlybyWire 2020.07.02. 14:07:48

@CyberPunK: Az én fizetésemet soha senki nem tudta még a kollégáim és a beosztottaim közül senki, bárhol is dolgoztam.
Nem is volt divat sehol.
Ha mégis elkezdenek erről beszélgetni egymás között az emberek (főleg nem ekvivalens pozíciókban levők, (cigi hírügynökség stb.), akkor abból jót én még kisülni sohasem láttam. Teljesen mindegy, hogy igazságos vagy sem, mi alapján van, az egyszeri ember csak a számjegyet látja, de mögé gondolni csak kevesen tudnak.

2020.07.02. 14:08:52

@FlybyWire: értem, de ez még így sem reprezentatív, ettől még nyilván a tapasztalataid ezt mutatják, és ez eddig rendben is van, de nem csak multis környezetből áll a világ. Mondjuk ebben a blogban, ahogy figyelem, kizárólag multis dolgokról esik szó, ami meg azért csak egy szelete az egész munkaerőpiacnak. Én munkakeresőként voltam anno pár multinál, én is tapasztaltam furcsa dolgokat, ettől még nem minden multi olyan. Volt olyan is, hogy a végső kettőben voltam benne, a helyi vezetővel szuper összhang volt, hívtak az utolsó fordulóra egy Elte-s pszichológusnőt, aki nem engem javasolt, mert szerinte nekem nem elég kreatív a munka, és úgyis otthagynám. Közben nekem tetszett az egész, és pokoli jó monotonitástűrésem van, plusz a valóban létező kreatív energiáimat mindig is remekül ki tudtam élni mindig munkán kívül. Buktam a melót, ami három hónap múlva újra megjelent hirdetett pozícióként.

FlybyWire 2020.07.02. 14:10:12

@Eugene Horse: " ha van x számú alkalmas biorobot a feladatra (a biorobotot a szalagmunkástól az irodai aktatologatón keresztül a középvezetőig a munkavállallók bő háromnegyedére értem) akkor azt veszik fel, amelyik a legszerényebb volt az anyagiakat tekintve"

Ez óriási butaság... már sima alkalmazotti szinten sem volt soha az a szempont sehol, hogy a legolcsóbbat felvenni.
Te valamilyen nagyon Gizike Bt. szintű filozófiát gondolsz általánosnak. A multiknál egy havi bruttó 100 ezres fizu eltérés a könyvelésben kerekítési hiba.
Egy szar munkaerő ennél nagyságrendekkel nagyobb károkat okozhat.

FlybyWire 2020.07.02. 14:12:07

@Eugene Horse: Igen, én a multikról írok valóban, és elhiszem neked, hogy van, ahol tényleg a legolcsóbbat akarják felvenni, de kizártnak tartom, hogy ez lenne a többség.
Az mindenesetre biztos, hogy ennél tutibb utat a bukáshoz egy cég sem tudna magának kitalálni, minthogy mindenhol a legolcsóbb emberekkel töltik fel magukat.

De most komolyan, gondold végig józan ésszel!

FlybyWire 2020.07.02. 14:18:18

@MAXVAL bircaman közíró: Hogy ez már megint mekkora hülyeség.
Amerikában minden pozíció fizetési sávval van eleve meghirdetve.
Nem arról van szó, hogy nem tudnák egymás fizetését - éppenhogy pontosan tudják, csak éppen senki nem érdekel, mert mindenki a saját magáéval foglalkozik, nem másével. Nagyon helyesen, ahogy egészséges.

2020.07.02. 14:20:27

@FlybyWire: én abban nem hiszek, hogy ha akad a végső rostán 3 olyan ember, akik egyaránt alkalmasak a feladatra, akkor nem azt veszik fel, amelyik a legkevesebbe kerül. Szerintem te valamilyen magasabb szintű pozícióknál döntesz, én meg az átlagról beszélek, amikor felveszik a droidot, leül a gép elé, és püföli a klaviatúrát. Nem hiszem, hogy az átlag multinál ne lenne egy rakás ilyen. Nem a mérnökről, a 20 éves tapasztalattal rendelkező szakemberről, hanem a sima melóskutyáról beszélek, tudod, ülnek az open officeban, és nézik a monitort :) Én feljebb írtam is, hogy a speciális szaktudású munkavállalóknál nyilván más a helyzet, de az egységsugarú, csereszabatos melósnál simán dönthet a pénz. Gondolom te nem ilyeneket felvételiztetsz. A birca féle eldobható telefonos operátoroknál nem hiszem, hogy van béralku, ebben teljesen egyetértek vele. De tény, kevés a multis tapasztalatom, nem is kedvelem azt a világot.

FlybyWire 2020.07.02. 14:31:06

@Eugene Horse: "ha akad a végső rostán 3 olyan ember, akik egyaránt alkalmasak a feladatra"

Ilyen eleve nem létezik, itt tévedsz első körben.
Nincs olyan, hogy "egyformán alkalmas ember". Eltérnek szakmailag, emberileg, motivációjukat illetően, stb.

A normális cég lehetőleg minden szempontból a legalkalmasabbat keresi, és tök mindegy, hogy a sáv legalját vagy legtetejét kéri.

FlybyWire 2020.07.02. 14:32:48

@Eugene Horse: "a sima melóskutyáról beszélek, tudod, ülnek az open officeban, és nézik a monitort :"

Nem tudom, milyen sérelmeket táplálsz az irodában dolgozó emberekkel szemben, de azért a munkakörök 99,9%-ában (multiknál ez 100) van értelme minden adott pozíciónak, és érdemi munkát kell végezni az embereknek.
És nagyon nem egyformán alkalmasak rá. Semelyikre sem.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.02. 14:37:48

@FlybyWire: sajat peldam, hogy az elozo munkahelyemen, oriasmultinal, akkor adtak ertelmezheto (de meg 10% alatti) emelest, ha mar szinte az asztalt vertem. az is valami masodik koros plusz emelessel jott ossze, kulon menedzseri meltatasra. aztan 1-2 evvel kesobb nem akartam megint ugyanazt jatszani, bemondtam, hogy van 35%-kal magasabb ajanlatom, de szeretek itt dolgozni, mi legyen. akkor jottek azzal, hogy akkor legyek valami mas munkakorben es akkor a majd a kovetkezo evben, meg azutan stb. le is leptem a masik helyre. amugy kiderult az is, hogy a szukebb csapatban en kerestem a legjobban, tehat nem azert nem adtak, mert tul hulye voltam hozza es az eves ertekelesekbol (egymasra, titkosan) is az derult ki, hogy nem igen vitatnak el tolem a tobbiek a magas fizetest. nem adhattak es kesz.

2020.07.02. 14:39:11

@FlybyWire: irodában dolgozom :) A legtöbb irodista melóját egy betanított majom is el tudná végezni. Excelek, levelezések, számítások, adatbázisok, nyomtatványok, kapcsolattartás ezzel-azzal, satöbbi. Azt ne mondd már, hogy minden irodista specialista, és az adott munkakörre egyedül ő felel(t) meg. Mondjuk akkor ha felmond, soha nem találnak a helyére mást? Mert ha igen, akkor az utódja ugyanúgy megfelelt a munkára, szóval mégis van olyan, hogy többen is megfelelnek :)

Viola68 2020.07.02. 14:46:18

Most, hogy a 73.napon hajnali 3 óra 2 perckor csilingelt a telefonom, miszerint megjött az álláskeresési járadékom, beszállnék a C19 + próbaidő ügybe! Hova küldhetem az önéletrajzom?

FlybyWire 2020.07.02. 14:57:16

@droid_: Ez teljesen reális forgatókönyv. És ha már bent vagyok, pozíció és sávváltás nélkül tényleg nehéz jelentőset emeltetni.
A legjobbat cégváltással lehet, ami utóbbi két váltást is jelentheti. Itt már mennek a 30-40-50%-os emelések, ezt hívhatjuk multis sziklamászásnak is (amikor a szűk szurdokban lépegetsz oldalt váltva felfelé), csak aztán nehogy olyat lépjen az ember, ahol nem tud megmaradni ;)

@Eugene Horse: és pontosan mit csinálsz az irodában? Szerinted akik emaileznek meg exceleznek, azok csak kattintgatnak meg billentyűt csépelnek, ugye? Erre mondtam, hogy nyilván van valamilyen becsípődésed ezen emberek ellen. "Irodista" - mintha megboldogult nagyapámat hallanám...
Sajnos ezen viszont itt én nem fogok tudni segíteni, javaslom valamilyen szakember, vagy legalábbis segélyvonal felkeresését. Sok sikert :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.02. 14:58:21

"munkakörök 99,9%-ában (multiknál ez 100) van értelme minden adott pozíciónak, és érdemi munkát kell végezni az embereknek"

:))
lenne ertelme, kellene vegezni...

babona 2020.07.02. 15:00:44

Tudja valaki hogy a magyar munkavállalók hány százaléka dolgozik multinál, esetleg 200+ fős (kb ott a határ...) cégnél?

FlybyWire 2020.07.02. 15:02:14

@droid_: multikról beszélek, nem feltétlenül nagyvállalatok magyarországi leányairól vagy képviseleteiről ;)
Aki nem csinálja, megszívja úgyis. Volt már pár ilyen, itteni központ indítás, szar emberek felvétele, átköltözés másik országba.

FlybyWire 2020.07.02. 15:03:28

@babona: nem kell kitudódnia, ezt őszintén megmondták nekem a cégeimnél korábban is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.02. 15:04:55

@FlybyWire:

A keleti kisember nem kér ebből z amerikai romlott divatból, pont.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.02. 15:06:44

@FlybyWire: azt irtad 10-20% emelest mindenhol lehet kerni ha van ra alap. hat kerni nekem is lehetett, kapni nem :) meg hogy 100k kerekitesi hiba. akkor parszor 2-300k mar lehetetlen? utanaszamolva, nem is volt 35% csak 30%, a rendszeres bert nezve (egyeb juttatasokat nem). nem mondtak hogy adunk 20-at, pedig meggondoltam volna. azt a plusz 30-at meg tobb helyen is magadtak volna. de tobb helyre nem mehettem, csak egyre, es igen elegedettek vagyunk mindket reszrol, tehat nem fenyeget a sziklarol leeses.

FlybyWire 2020.07.02. 15:06:56

@MAXVAL bircaman közíró: keleti kisember kapjon nyugodtan egységesen éhbért, ott a helyed.
Aki meg ad magára, és van képessége és ereje, az teljesedjen ki, és javadalmazzák megfelelően.

Nem mindenki akar a kényelmes szarban fetrengeni egész életében, mint te.

FlybyWire 2020.07.02. 15:07:58

@droid_: Az alap itt azt jelentette, hogy lehetőség is. Nálad nem volt, így a sima "jog"alap sajnos nem feltélen elég, ezért is írtam, hogy ez egy reális forgatóköny. De azért nem általános, inkább peched volt.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.02. 15:08:33

@FlybyWire: mondjal akkor multit, de olyan igazit. magyarorszagi site mindig leanyvallalat tudtommal. kepviselete meg azoknak akik eladnak.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.02. 15:11:22

nah, kimarad-bennmarad 1-2 szo itt-ott. bocs, bogozzatok ki.

FlybyWire 2020.07.02. 15:17:11

@Eugene Horse: kérdeztem, mit csinálsz az irodában, úgyhogy felfogtam. Ezzel együtt nagyon súlyos előítéletektől szenvedsz, ezen biztos van, aki tud segíteni, de az nem ide írogat.

@droid_:
Elég sok jogi megoldás van... sales office, helyi gyár, cégképviselet, lokális fejlesztői központ, központi (corporate) funkciók kihelyezése, stb. Az a kérdés, hogy üzleti folyamatok szempontjából mennyire van messzire az igazi HQ-tól. Minél kevésbé, annál jobbak a munkavállaló esélyei. Minél inkább a periféria (27. al-értesítési képviselet vagy márkaszerviz, ne adj isten még franchise is), annál rosszabb.

Igazi nagy HQ-k voltak itt, pl. GE, de sajnos kevés marad meg itt. Egy részük a tax holiday végén lép le, más részük szar embereket vesz föl, és magától összerogy, a harmadikat a válságok nyírják ki, a központ gyengülése miatt vonul visszább.
Sok lehetőség van, nagyon fontos a cég háttere is, amikor el akarunk helyezkedni. Én már régóta csak olyan cégeket néztem, akik HQ, corporate funkciókat akarnak ide hozni vagy kiterjeszteni, és lehetőleg még teljesen újak itthon. Ezekben van még pár év lendület mindenképpen, itt lehet fejlődni, előre lépni, és utána több tudással, magasabb szinten váltani, esetleg, ha gondok támadnak.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.02. 15:17:39

ja es a cegvaltas nalam nem jelentett mas valtast. ugyanaz a munkakor, ugyanugy szenyor. a besorolas max-1. jelenlegi helyem nem tudom mi kell a maxhoz, de az elozon kb az osz hajszalakat is beleszamoltak a feltetelek koze, kb mintha szentte avatnanak. egyszeruen masok a savok.

FlybyWire 2020.07.02. 15:20:28

@droid_: A sávok nagyon eltérnek, egy cégen belül akár rövid időn belül.
Ugyanarra a pozícióra tavaly 200 bruttóval kevesebbet tudtam adni a jelentkezőknek mint idén. Időközben felülvizsgálták a sávokat ugyanis, és rájöttek, hogy lemaradtak :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.02. 15:20:35

@FlybyWire: a masodik legnagyobb fejlesztokozpontja a cegnek. az elso az anyaorszagban van :D annyi mernok ul egy epuletben, mint a jelenlegi cegemnel vilagszerte osszesen, nagysagrendileg legalabbis.

FlybyWire 2020.07.02. 15:21:55

@droid_: ilyen helyeken azért versenyképesek szoktak lenni a sávok.
Miért nem váltasz sávot? Pár éve után szokott az menni mindenhol. Ha nem vezető, akkor specialista, expert, stb.?

FlybyWire 2020.07.02. 15:26:04

@droid_: Eltűnt az előző kommentem. Szóval azt írtam, hogy ilyen helyeken azért versenyképes fizetéseket szoktak adni, mert különben lelépnek a fejlesztők.
Meg ha már pár éve jó teljesítménnyel nyomod, akkor a sávváltás is lehetőség kellene, hogy legyen.
Ha nem vezetői, akkor szakértői sávokon.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.02. 15:27:11

@FlybyWire: mult ido. es azert mert irrealisak voltak a kovetelmenyek. mas munkakort nem akartam, mert azzal akkor is jonnek a mas feladatok, ha "csak nevleg" kapok uj munkakort. es a cegvaltassal nem kellett mast csinalnom, csak azt amit akartam. a savok rendezgetesere meg ki akar varni. azok az elozoek buszkek voltak ra, hogy minden evben vagyonokat fizetnek a piaci berek nyomonkovetesere, tehat mi ne hivatkozzunk nyilvanos felmeresekre. mindegy, mult ido.

FlybyWire 2020.07.02. 15:27:27

@Eugene Horse: "az átlag, nem szakterületi specialista multis"

Mikor fogod fel, hogy már a premisszád is butaság?
Ha ettől végre el tudnál szakadni, akár beszélgethetnénk is. Így kb. egy squash-fal vagy itt, pattogtatod vissza ugyanazt az ostobaságot.

FlybyWire 2020.07.02. 15:28:33

@droid_: "as munkakort nem akartam, mert azzal akkor is jonnek a mas feladatok,"

Ez a birca stílusa, és erre volt egy kommentem feljebb.
Ha nem akarsz fejlődni, akkor nem igazán érthető a magasabb fizetési igény sem, legalábbis az infláción felüli része.

FlybyWire 2020.07.02. 15:30:43

@MAXVAL bircaman közíró: Jujjj.

Tehát aki nem hülye droid, és mondjuk fejlődik, karriert épít az egyenlő az elnyomóval.
Neked mi van az agyad helyén, troll? :D

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.07.02. 16:21:52

@Viola68: szia, kattints az incorporás linkre a poszt alatt, segítünk.

CyberPunK 2020.07.02. 17:27:15

@FlybyWire: Azért amikor a newcomer többet keres, mint az évek óta ott dolgozók, akik betanítják a srácot és scrum-ban azért elég jó rálátásunk is van, hogy mit csinál, ott nehéz védeni a dolgot. Főnök is mondott valami olyasmit, hogy mi erről elvileg nem tudhatunk, mi meg mondtuk, hogy te meg gyakorlatilag kereshetsz új embereket, akik a newcomer-t is és magukat is betanítják. Idióta az a vezető szerepben lévő ember, aki azt hiszi, hogy nem derülnek ki ezek a dolgok.

FlybyWire 2020.07.02. 18:16:51

@Eugene Horse: Ez egy jó kis szalmabáb volt a végére, de érvek már régóta nem voltak, azon túl hogy minden irodista tök hülye, mert bárkit oda lehet rakni, mivel mind ugyanazt csinálja. Aki ilyen irdatlan butasággal nyit, ahhoz ragaszkodik, annak nyilván kialakult, merev elképzelése van a világon mindenről, viszont ez esetben teljesen felesleges ilyen helyeken megnyilvánulni, ahol emberek gondolkodnak, és vélemények hangzanak el.

@MAXVAL bircaman közíró: Jézusom, mindig hülye voltál, de szerintem most már egy AI írja ezeket, nem élő ember :D

@CyberPunK: Ez egy nettó vezetői hülyeség, a nem közdobra verés nem azért kell, hogy a hülyeségeket, unfair dolgokat eltitkolják, hanem hogy részinformációkból ne kezdjenek el hülye pletykák elindulni.
Az eset, amit említesz, nettó szemétség volt, lebuktak, megérdemelték.
Én olyanra gondoltam, hogy sajnos nem minden alkalmazottnak van annyi kis perspektívája a világra, hogy mondjuk belássa: a vezetője nem azért keres 2x annyit, mint ő, mert 1 óra alatt kétszer akkora prezentációt tud készíteni, hanem mert mondjuk olyan döntéseket kell meghoznia, lépéseket megtennie, ami komoly rizikóval járhat, és komolya gondot okozhat, ha nem jól sül el.
Van azért sok normális alkalmazott, meg hát vannak a - jobb szó híján - birkák, lásd itt is.

élhetetlen 2020.07.02. 20:20:53

@FlybyWire: Valamit félreértettél. Ha tíz programozó dolgozik egy osztályon, és az egyiktől már a harmadik programot veszik el, mert nem képes működőképes állapotba hozni, és te kapod meg, arról tudsz. Azt is tudod, hogy csak kettőtöknek van írási joga az országos adatbázisra, a többiek csak lekérdeznek, és tudod, hogy miért. A főnök, az más kérdés. Volt olyan főnököm is, aki a szakmához is értett, de volt olyan is, akitől, miután megkaptuk, három év múlva megkérdeztem, hogy tudja-e, hogy mit csinálok, és a válasz az volt, hogy nem, nem is érdekli, tudja, hogy sokan szeretnek velem dolgozni. Viszont tömeges leépítésnél nem nyírták az osztályunkat, ezt el tudta intézni. Jól elvoltunk, nem piszkáltuk egymást.
Hosszú munkáséletem alatt két Mószer Arankával találkoztam, az elsővel még az első munkahelyemen. Munkaidő után ment a főnökhöz, hogy szerinte ki mit csinált rosszul. A főnök normális volt, jó, majd holnap megbeszéljük hármasban, mármint az érintett is ott lesz. Soha nem nyert a csaj, de neki ez napi rutin volt. A másik kicsit később, ott az új főnök vevővolt rá, egy esztelen támadás után (ja, hét év munkaviszony, vállalati kiváló, miniszteri dicséret, mert ez még az ókorban volt) másnap kiléptem.
„Ez a fajta izmozas/arcozas azon, hogy ki-milyen-mennyi problemat oldott meg szerintem egy rossz ut. „ Egyetérthetsz vele, magánügyed, de ez, hogy én izmoztam/arcoztam, csak @HellsAngel:elmeszüleménye. És, ha te komolyan gondolod, hogy az ugyanolyan végzettségűek képességei ugyanolyanok, akkor nem tudok mit mondani.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.02. 21:09:30

@FlybyWire: te meg mirol beszelsz? honnan veszed hogy nem fejlodok, nem akarok fejlodni? miert dolgoznek (realertekben) ugyanannyiert most mint 5 evvel ezelott, amikor en kerdezgettem mindent masoktol es meg ugy is alig haladtam, a vegen meg engem kerdezget mindenki mindenrol aztan megis kesz lettek a feladataim? ugyanabban a munkakorben termeszetesen. miert lenne valaki junior, mas meg senior ha nem azert mert az egyik tudja mit csinal es miert, a masiknak meg megmondjak? miert kapna kezdo bernek masfelszerannyit 10 ev tapasztalattal mint aki beesik 1-2 ev utan? ugyanabban a munkakorben termeszetesen. stb. na mindegy, az en tapasztalatom nem teged igazol, es nekem igy megfelel, nevezhetsz sziklaugronak mert esetleg 5 evente munkahelyet valtok. nekem is jot tesz a valtozatossag meg a cv-nek is.

a vezeto ketszer annyit keres mert kezdetu resz is minimum esetleges. a multik szemelyes tapasztalatom szerint szeretik a matrix szervezest, a projekt/termek iranyu menedzser jo esetben tenyleg kepben van es tenyleg elintez dolgokat, fontos donteseket onalloan nem nagyon hoz, mert annyi jogositvanya azert nincsen. kepvisel valamit, ha van "inputja" es alkalmazza a dontest ami megszuletett. a klasszikus munkajogi iranyu vezeto meg annyiban mas, hogy o annyira se erti mirol van szo, mint az atlag neger. persze benne van ilyen-olyan gittegyletben, megszavaztatja a team buildinget, kihirdeti vagy kozli az ertekeleseket meg a bonusz/emeles szazalekokat evente egyszer, mutogatja a ppt-ket amit o is ugy kapott stb. a jelenlegi fonokom pont nem ilyen, mert o ezeket letudja a munkaido 10-20%-aban, a tobbit meg ertelmes dolgokra forditja (ertsd: dolgozik velunk). ha o ketszer annyit keres, oke, ha az elozo fonokom ketszer annyit keres, hat az is oke, de hogy indok nincs ra az biztos.

Mérnök az utcáról 2020.07.03. 18:27:20

@MAXVAL bircaman közíró: Velem az esett meg hogy egy alpesi nevű biatorbágyi cég által megbízott fejvadász keresett meg az álláslehetőséggel amire alacsonyabb bért mondott mint amit az akkori helyemen kerestem. A fejvadásznak azt mondtam OK, de a cégnél viszont amikor megkérdezték mennyiért akarok dolgozni akkor azt a bért mondtam amit már akkor megkerestem. Persze nem vettek fel, de szerintem az egy gyalázat hogy egy multi alacsony bérajánlattal is talál mérnököt, utána pedig a teljesítményértékelésen alázza. Kicsit se képmutató. Automotiv Hungary

Mérnök az utcáról 2020.07.03. 19:39:49

@babona: Hát, azt mondják a nemzetgazdaság (feldolgozóipar) 70%-át teszik ki a KKV szektor. Tehát a maradék 30% a multi.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.07.04. 08:21:04

@Mérnök az utcáról: Már a fejvadásznak meg kellett volna mondani, mennyit szeretnél, és valószínűleg ki is alkudta volna neked, mert az az érdeke.

babona 2020.07.04. 10:57:12

@Mérnök az utcáról: 70 %KKV ...
...mert sajnos az átlagos álláskeresési/felvételi tanácsok nagy része értelmezhetetlen egy kisebb cégben (kézivezérelt minicégben 1-20 fő pláne), egy "nem modern" dinoszaurusz cégben (bizánci bonyolultságú HR), esetleg egy kínai/indiai/malayziai/japán hátterű "belededkidolgozd" cégben.
Marad a max 30% ahol bejöhetnek az időnként nagyon elszállt tanácsok.
Ezért a "sablon" önéletrajz is.

Mérnök az utcáról 2020.07.04. 11:25:33

@babona: OK rádhagyom. Nekem nem jött át a mondandód.

Mérnök az utcáról 2020.07.04. 11:39:33

@jobangel: Kedves Jobangel!
Szerintem meg nem alkudta volna ki.
Leírok pár háttérinfót, ami alapján ezt biztosan tudom. Pályafutásom során találkoztam olyan emberekkel akik a fent említett cégnél dolgoztak abban a munkakörben. Az ő beszámolóik is megerősítik hogy az egy smucig multi. Így aztán teljesen feleslegez illúziók mentén gondolkodni. Másrészt a fejvadászok akkor is kapnak valamit, ha nem, vagy csak fél év múlva találnak megfelelő jelöltet. Ez kb. olyan mint az ingatlanközvetítőknél. Beleírnak amit gondolnak az ÁSZF-be, utána meg kvázi csak rajtuk keresztül jelenik meg az álláshirdetés.
Viszont a megbízókat sem kell félteni. Olyat is láttam már hogy adott időszakra megbízták a fejvadászt, aki talált ugyan jelöltet, de annak azt mondták nem tudnak munkát adni. Miután a megbízási idő lejárt közvetlenül behívták a jelöltet és levizsgáztatták, megfelelt felvették. Megspórolva a fejvadász sikerdíját.
Másik történet: Volt hogy a megbízónál az interjún megfelelt a jelölt, de nem jeleztek vissza semmit, hiába b@szogatta őket a fejvadász. Aztán kb. fél év múlva jeleztek a közvetítőnek meg a jelentkezőnek hogy nem őt vették fel. Ugyanis a háttérben addig keresgéltek amíg nem találtak 1 olcsón dolgozó jelöltet.
Szóval kivárással rengeteget trükköznek a cégek.

babona 2020.07.04. 12:24:20

@Mérnök az utcáról: Kösz (minek írtál vissza egy idiótának :) )

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2020.07.06. 11:10:22

@Mérnök az utcáról: Na, ezért segít sokat egy értékesítőnek, ha nincs ilyen "infók" birtokában. Mert ezek nem információk, hanem anekdoták. És ezerszer hallottam, hogy "azt nem lehet", amire sokszor válaszoltam, hogy "én nem tudtam, hogy nem lehet, ezért meg tudtam csinálni".

Glokta 2020.07.21. 23:38:36

Jó cikk.
Egyébként a "nők ugyanolyan állásban kevesebbet keresnek" jelenségnek is ez a fő oka, nem az elnyomó patriarchátus: a nők alkudozásnál (átlagosan) alacsonyabb fizetést is elfogadnak.

fkv.117 2021.09.04. 16:31:03

"Mit tegyél, ha alkudoznak?
Ne háborodj fel, ne sértődj meg, alkudj! Beszerzéstan tanárom remek mondása, hogy senki sem azt kapja, amit megérdemel, hanem amit kialkudott magának. Igaza volt.

Tehát, kevesebbet akarnak fizetni, mert annyit szántak erre a pozícióra? Oké, akkor legyen rövidebb a munkaidő – béralkura munkaidőalku a válasz. Vagy oké, de legyen… és sorolhatod, mi legyen. Szakmai képzés, egy komoly tanfolyam formájában, home office stb."

Szerintem ez a cikk lényege. Mert ez egy konkrétum, nem csak általános "nesze semmi fogd meg jól".

"NE „tól-ig” intervallumot írj, mert nehéz elképzelni egy olyan határt, ami fölött már nem vállalod a munkát :)"

Ezzel viszont vitatkoznék, mivel pont az "á ezt úgyse tudjuk megfizetni, mennyit kérhet már ilyen szakmai múlttal..." ellen védhet, ha azt látják hogy kevesebbel is beéri az ember. Mert mondjuk addig is kell valami amíg nem talál jobbat az ember, így a csóróbb cégnek is esélye van nagymenőt kibérelni egy rövid időre. Ami mondjuk jól jöhet akkor ha épp rendbe kell tenni valami nagy káoszt, amire nem képesek a meglévő emberek, aztán nem baj ha továbbáll, a működő rendszert már a képzetlenebbek is tudják továbbvinni.

fkv.117 2021.09.04. 16:39:24

@Glokta: Szerintem meg azért keresnek kevesebbet, mert a racionalitás helyett érzelmek vezérlik őket, munkához pedig racionalitás kell. Egy nő jellemzően nem lesz jó vezető, nem tud felülemelkedni a személyes sérelmeken, csak a barát-ellenség tengely mellett való hátulról furkáláshoz ért, a csapat szétveréséhez, a munka irányításához, logikus döntések meghozatalára nem sok képessége van. Nem véletlenül alakultak ki a sztereotípiák a nőkről, a többség tényleg jobb ha nem mozdul ki a fakanál mellől, legalább kárt nem okoz. Ügyfélszolgálatosnak, csöcsöket kipakolva, ügyfelet bevonzva jók lehetnek, de döntéseket, vezetést nem szabad rájuk bízni. Sajnos a tapasztalat is ezt igazolja.

fkv.117 2021.09.04. 17:06:38

@FlybyWire: Nehogy azt hidd, valakinek az is bónuszt ér hogy spórolt 10 forintot, hogy az újonc nem tud annyit, az meg kit érdekel, az nem feltétele a bónusznak.

fkv.117 2021.09.04. 17:10:35

@FlybyWire: Csak annak érdeke titkolni, aki nem érdemli meg, és tudja hogy botrány lenne belőle ha kiderülne. Ha meg tudod indokolni miért éri meg 2x annyit fizetni neked, akkor miért baj ha más is világosan látja hogy 2x annyi pénzhez 2x annyit kell dolgozni / tudni? Ez ilyen káeurópai susmusolás, csak arra való hogy másnak ne kelljen kifizetni ugyanannyit ugyanarra a munkára, mert magától nem kért annyit, magunktól nem fogunk emelni, de ha megtudja hogy lehet többet is kérni, akkor még a végén fog is.

fkv.117 2021.09.04. 17:18:01

@FlybyWire: Ja, csak ha az ember megtudja hogy baleknak nézték, és ugyanazért a munkáért más 2x annyit visz haza, akkor 1. ő is megy a főnökhöz emelésért, 2. ha nem kapja meg, megy a konkurrenciához, hiszen mostmár tudja hogy van mire többet kérnie.

fkv.117 2021.09.04. 17:25:32

@FlybyWire: Alapvetően a hirdetőnek kéne árat megadnia, mennyit akar fizetni az elvégeztetni kívánt munkáért, hogy a röhejes ajánlatokra az álláskeresőnek ne kelljen felesleges energiát égetnie (időt pazarolni interjúra). De ugye a cégek azért nem közlik, mert smucigok, várják hogy hátha valaki olcsóbban is elvégzi. A korrekt az lenne ha a hirdető írna ki tól-ig sávot, megadva mi érte a minimum elvárás és mi ér bónuszt, amivel max meddig tud lépést tartani fizetésben.

fkv.117 2021.09.04. 17:28:44

@FlybyWire: "neki bruttó 100-zal több fizetést ajánlok fel, mint amit kért"

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Mese habbal. Hol jön elő a történetben a mesebeli királyfi, meg az aranyhal?

fkv.117 2021.09.04. 17:30:47

@FlybyWire: "életében nem interjúztatott senkit, de az összes cég ilyen folyamatával tisztában van"

Eszedbe se jutott hogy a másik oldalról is tisztában lehet lenni a folyamattal? Akivel megcsinálják a szemétségeket, az is ugyanúgy tud róla, mint aki megcsinálja.

fkv.117 2021.09.04. 17:33:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mi történt veled? Az 1. értelmes hsz az életedben! Elfelejtettek erre a fórumra is sorvezetőt nyomni a kezedbe a Lendvai utcában, és most neked kellett saját gondolatokat kitalálnod? :)

fkv.117 2021.09.04. 17:39:29

@KiraCeles: Pontosan! Ha a tudást fizetnék meg, akkor nem kéne tartani a nyilvánosságtól, hiszen védhető lenne miért keres valaki többet.

fkv.117 2021.09.04. 17:40:34

@jobangel: Vagy elváltatok és nem kötitek egymás orrára, vagy maffiózó, és lebetonozza azt akinek elmondja, ezt pedig nem akartad vállalni. :)

fkv.117 2021.09.04. 17:43:42

@jobangel: "azért jó, ha bizalmasak a fizetések, mert akkor az emberek a saját fizetésükkel foglalkoznak, nem a máséval"

Kinek jó ez? Csak a munkaadónak. A kizsákmányolt munkásnak biztos nem. Neki az az érdeke hogy őt is kifzizessék, ne rajta nyerészkedjenek, ne baleknak használják.

fkv.117 2021.09.04. 17:48:22

@HellsAngel: "sokan elmennek a fizikai tettlegessegig, ha megtudjak, hogy a mellettuk levo szeken ulo ember harom forinttal tobbet keres. Szerintem egy aldas, hogy a fizetesek titkosak, kulonben verfurdove alakulna az iroda"

Hát ha bérfeszültséget teremtettetek benne, akkor tényleg. De mi kötelezett a kizsákmányolásra, a gerinces nyilvánosság helyett? Nyilván senki, csak a belső ösztönöd. Akkor meg ne csodálkozz ha kiderül és azt kapod amit megérdemelsz, 2 szék között a pad alá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.04. 18:16:49

@fkv.117:

Habony diktálta a kommentet. A cél: a ballib előválasztások megzavarása.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.04. 22:28:58

@fkv.117:

Soros Gazda Pártja indul el, az előválasztás célja ennek előkészítése.
süti beállítások módosítása