JobAngel Az álláskeresők védangyala

Munkaerőhiány: Már a HR-szakma nagyjai szerint sincs remény?

2019. január 03. 06:00
144 hozzászólás

Olvastam ezt a cikket még tavaly :) és elég pesszimistának érzem a HR-szakma legnagyobbjainak többségét. Hiszem, hogy megoldás is van, és hogy az ilyen szintű vezetők ezeket a megoldásokat látják, tudják, sőt a cikkben is említenek nagyon jó példákat. Mentoring, szervezett beilleszkedési segítség az új kollégáknak, anyagi támogatás nemcsak a fizetéssel, de a munkavállaló költségeinek figyelembevételével is. Innovatív céges környezet, mint vonzerő. Ezek nagyszerű dolgok. Legyünk tehát bizakodók. De…

work-life-balance1.jpegA munkáltatói hozzáállás

… vannak a cikkben furcsaságok a munkáltatók részéről, ami álláskeresői nézetből nem vonzó, néha riasztó.
Pl. még mindig az emberi erőforrás az érték, nem az ember… Pedig embereket kell a cégekhez csábítani dolgozni, nem emberi erőforrást.

Már csak azért is, mert közben megjelenik egy másik szempont is: munka és magánélet teljesen összefolyt, azaz emberek a szabadidejükben is dolgoznak, és munkaidőben is foglalkoznak valami privát dologgal, ha úgy adódik. Nem 8 órányi munkaidőt vesz a munkáltató, nem annyit ad el a munkavállaló. A többségnek az élete részévé válik az állása is, ezt hozta a technológia, ami által azonnal elérhetők vagyunk bárhol, bármikor. Átalakul a munkamorál, de ez nem biztos, hogy rossz – ha tudunk hozzá alkalmazkodni. Főleg a munkáltatóknak okoz ez majd megrázkódtatást, mert úgy érezhetik, kicsúszik a kontroll a kezük közül. Home office van, nem látja minden nap a munkavállalóját, nem lehet már a webet sem korlátozni, nem tudhatjuk, hogy mikor az irodistánk fészbukozik, akkor az vajon a munkája része-e - mert bizony simán lehet... Az IT security is kihívásokkal szembesül, a munkavállaló már távolról is hozzáfér mindenhez. Ezt visszacsinálni nem érdemes, mert az a cég, aki megpróbálja, menthetetlenül véget ér: nem lesz munkavállalói élmény, nem lesz vonzó.

white-blue-collar.jpgAmi miatt nem éreztem jól magam a cikket olvasva, hogy még mindig „humán erőforrás” kerül szóba, mint érték, pedig mindig ember lesz. A „ma itt dolgozol, holnap meg ott” is furán fest így.  Értem, hogy ők alacsonyabban képzettek, ezért a fehérgalléros világból nehezebb megérteni őket. De a kékgallérosok pont úgy emberek, vágyakkal, érzésekkel, mára már szerencsére önérzettel is, mint a fehérgallérosok. Lehet, hogy sokuk többre hivatott, de ennyi sikerült. Az okok nem fontosak, nem ítélkezhetünk. Az meg egyszerű szakmai tény, hogy a munkavállalók akkor lesznek rugalmasak, ha partnerként kezeljük őket, és ha ez nekik megéri… Azaz, nem elég ide-oda pakolni őket, érdekeltté kell tenni abban, hogy a cég jól működjön. Igen, egy gyártósori munkást is.

A munkáltatói elvárások

problemsolving.jpgA cikk szerint is, egyébként is sokszor látom, hogy a munkáltatók olyan készségeket keresnek kiemelten, mint „problémamegoldás”, miközben a dolgozók, munkavállalók, beosztottak arra vágynak, hogy értelme legyen a munkájuknak.

A munkáltatók képzett embereket keresnek, belőlük is hiány van. De ezek a képzett emberek azért tanultak, hogy szakmai feladatokat oldjanak meg. Nem azért, hogy rosszul szervezett munkafolyamatok miatti problémák között vergődjenek, folyamatosan tűzoltsanak, amíg reménytelenné nem válik a munkájuk, és rá nem megy a karrierjük. Erre nem is készítették fel őket a főiskolán, egyetemen. Sokszor látom a döbbent fiatalokat, ahogy csodálkozva jönnek hozzám, hogy milyen rosszul működik a szervezet, ahol dolgoznak, ők másik állást akarnak, csak ezért. "Megvigasztalom" őket: tökéletes szervezet nincs, lehet, hogy amiben vannak, az számukra nehézkes, de a piacon meg igen jónak számít.
A kiemelt problémamegoldó készség keresése azt üzeni a munkavállalónak, hogy nehézkes a cég működése, stresszes ott dolgozni, ez pedig nem vonzó - esetleg néhány válságmenedzsernek, akik ebben vannak igazán jól, de őket úgysem álláshirdetésben keressük.

Az átlagos munkavállalónak csakis a jól szervezett cég a vonzó, ahol nem problémamegoldás a feladat, hanem a szakmai tudását kell a fejlődés szolgálatába állítani, és ehhez a legmodernebb eszközöket, környezetet kapja. Van, aki ezt ki is emeli a megkérdezettek közül. Mélyen egyetértek vele.

---------

A másik népszerű és keresett készség a kritikus gondolkodás, ennek örülök. De mégis furán hangzik ez most, mert eddig pont a kritikus gondolkodás volt az, amit el kellett nyomniuk az álláskeresőknek magukban, ha állást akartak. Az elmúlt legalább 15 évben mi is volt az állásinterjú? Egy színdarab, amiben munkáltatók és álláskeresők is tudtuk a szerepünket, mert minden kérdést ismertünk: az álláskeresők tudták, mit akarnak hallani tőlük, mi a jó válasz, amivel meg lehet kapni egy állást. A HR-esek tudták, mit kell kérdezni, elvárni, aki felmondta a leckét, lett állása. Mert az volt leírva a szakirodalomban, hogy így kell. A tények nem számítottak, a jó ötlet sem, ami pedig a kritikus gondolkodás legnagyobb eredménye. Aki kritikusan állt hozzá a céghez, a folyamatokhoz, az hamar elvesztette az állását, vagy már állásinterjún kiesett... Ez nem szolgálta sem  a cégek, sem a gazdaság érdekét. Betűre betartottuk a leírtakat, a kritikus gondolkodást félretéve, és ez ide vezetett. Én ennek mindig ellenálltam, de amit tanítottam az álláskeresőknek, azt csak az tudta alkalmazni, aki nem volt annyira kiszolgáltatott helyzetben. Érteni kell, hogy a kritikus gondolkodás a meglévő folyamatok jobbítására fordítható, leginkább ezért kell, de ezt hagyni is kell érvényesülni. Lsd. még fentebb a folyamatosan tűzoltásban vergődő beosztottak – nekik nem hagyják. Ha a kritikus gondolkodást elvárjuk, de jobbítási lehetőséget nem adunk, akkor az nem új ötleteket, jobb folyamatokat eredményez, hanem csak egy kötekedő, rugalmatlan munkavállaló fog látszani, akinek semmi sem jó.

---------

A csapatmunka mindig is követelmény volt, de valahogy csapatot alkotni, szervezni még mindig nem tudnak sok helyen. Pedig munkavállalói szempontból egyszerű ez, ha a csapattagoknak érdekében áll csapatként működni, mert úgy jobban járnak, akkor csapatként fognak működni. Viszont ehhez az kell, hogy a csapat minden tagját motiválják erre - anyagilag, szakmailag. Az nem lesz elég, ha beírjuk az álláshirdetésbe, hogy "csapatjátékos" legyen, de ugye még önállóan dolgozni tudó is... Ez is a legmagasabb szintű HR-feladatok egyike: a szervezetfejlesztés, a belső oktatás, a teljesítményértékelés és a kompenzációs csomag eredményeképp lesz csapat. Attól, hogy megköveteljük, még nem lesz... Viszont a csapatnak megtartó ereje is van, így ott lesz kisebb a fluktuáció, ahol jó a csapat. Sosem lesz csapat ott, ahol a munkakörök úgy vannak kialakítva, hogy verseny van a kollégák között, és az boldogul jobban, aki gátlástalanabb.

Együtt a közös célért

Állásinterjú-kérdések kapcsán fordult a kocka, talán még nem késő munkáltatóként venni egy mély levegőt, és az álláskeresőkhöz, munkavállalókhoz szólni: érdekel, mit gondolsz, nem baj, ha nem értünk egyet, csináljuk együtt, változtassunk. Alakítsuk úgy, hogy mindkét félnek jó legyen. Mert ha nem, akkor az a gazdaságra is negatív kihatással lesz, és az egyikünknek sem lesz jó. Partnerként kellene kezelni az álláskeresőket, munkavállalókat, és ez most csak a munkáltatókon múlik.

---------

Most tehát a munkáltatókon a sor, tudniuk kellene mi a jó válasz a becsábítani kívánt munkavállalók kérdéseire… Az álláskeresői kérdésekről van listám, már több mint 5 éve megírtam, itt. A válaszok, amit az álláskeresők hallani akarnak, sokrétűek lesznek, mert embereket kell toborozni, nem erőforrásokat – ha már munka és magánélet összemosódott ugye. Van, akinek a magas fizetés a motiváló, van, akinek a szakmai fejlődés az elsődleges, megint más a fix munkaidő kiszámíthatóságát akarja (ami nem egyenlő azzal, hogy rugalmatlan), vagy éppen pont az extrém rugalmasságot keresi. És még lesz egy csomó szempont, amit meg kell majd kérdezni tőlük, egyesével…

# # #

Kapcsolódó témakör:

Ha külföldi kollégát foglalkoztatnál, ahhoz jól jönnek a relokációs ismeretek. Szakmai reggeli a témában a Relocation Academy-nél, 2019.01.09-én. Regisztráció itt

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr9714521732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2019.01.05. 12:36:36

@Lord_Valdez: Még egyszer mondom, vedd hozzá, hogy a közmunka csak tinglitangli meló és lehet mellette feketén dolgozni vagy gazdálkodni. Ezzel együtt már nem feltétlenül éri meg megajándékozni a munkáltatót a ki nem fizetett útiköltséggel meg az utazással töltött idővel. Bizonyos szempontból igazad van: tényleg kulturális oka van az alacsony mobilitásnak, a munkáltatók ugyanis itt még nem veszik természetesnek, hogy ki kell fizetni az utazással töltött időt meg az útiköltséget.

Még valami: a munkásszálló igazából csak a fiatal, még gyermektelen, egyedülálló embereknek opció, az meg egy elég szűk réteg.

És igen, abban is igazad van, hogy ezt a problémát nem a hr-esek látják át. Én sem vagyok az.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.01.05. 12:45:09

@Sir Galahad: A mobilitás másik nagy akadályát - ami szintén kulturális - az ingatlanvagyon fetisizálásában látom. Akinek van egy háza Békés megyében, az nem fog Debrecenbe menni a BMW-gyárba... Bérlakásprogram nincs, a lakásbérlés gyakorlatilag szürkezóna és persze kulturálisan is egy lenézett dolog "albérlőnek" lenni (még a bérlő-főbérlő-albérlő fogalmak közötti különbségeket sem ismerik egyesek). És a munkavállaló immobilitisának teljes tudatában mit támogat az állam? Az ingatlanvásárlást...

VT Man 2019.01.05. 13:19:05

@jobangel:
"a lakásbérlés gyakorlatilag szürkezóna"

Adozasi szempontbol a lakasberles mar tiszta ugy, nincs ertelme feketezni.

Viszont a berloknek tul sok joga van, ha esetleg nem fizetnek, inkabb ez a gond.

Liba bizottság 2019.01.05. 13:23:17

A két végletből van hiány: kétkezi munkásból, illetve bizonyos magas képzettséget igénylő munkavállalókból. Érettségizett irodarabszolgákkal továbbra is Dunát lehet rekeszteni..

Sir Galahad 2019.01.05. 13:25:57

@jobangel: Nem fetisizálás, racionális döntés. Egyrészt nézd meg, hogy elszálltak az utóbbi pár évben az albérleti díjak (már olcsóbb lakáshitelt törleszteni), másrészt vedd figyelebe, hogy ha lejár a lakáshitel törlesztése, lesz egy lakásod, míg ha ugyanennyi ideig bérleti díjat fizetsz, semmid. Azt a pénzt ajándékba adtad a tulajdonosnak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.01.05. 13:40:19

@Sir Galahad:
Nem az, hogy nem látják át, hanem hogy irreális azt várni, hogy egy HR-es leutazzon egy zsákfaluba, hogy interjúvoljon olyan embereket, akik nem is jelentkeztek az álláshirdetésre.

De a legtöbben nem gazdálkodnak mellette és az igazán reménytelen régiókban feketemunka is alig van. És ennek ellenére nem mennek. Inkább nem eszik, de távolabbra nem hajlandó menni.

A munkásszállóban nem csak 24/7 lehet lakni. Sokan laknak bennünk úgy, hogy hétköznap és hétvégére hazamennek a családhoz.

Nem a munkáltatóknál, hanem a munkavállalóknál nincs mobilitás. Nézd meg, hogy a régióból hányan mentek külföldre dolgozni. Romániából 17,5% csak a hivatalos adat. Lengyelországból 11,5. Horvátországból 20. Ukrajnából 13. Magyarországról 6. A magyar munkaerő nem csak az országon belül nem mobil, hanem az országok között se. A magyar ember rendkívül helyhez kötött.

Circus 2019.01.05. 13:40:47

@munkanélküli informatikus: "...de te mégsem fogsz soha találkozni egyikükkel sem, mert nem rendelkeznek az álláshirdetésben általad megkövetelt mérnöki papírral, "csak" 10-20 év szakmai tapasztalatuk van."
Kulcsmondat, tekintve a magyar felsőoktatás, és az onnan kikerült emberek és tudásuk színvonalát.

@Lord_Valdez: "Nem csak az én előítéletemről beszélünk. Egy bíróságon nem tudod megvédeni, hogy miért bíztad megfelelő képesítés nélküli emberre a veszélyes feladatot."
Sosem értettem, hogy miért nem lehet alkalmazni a nagytudású "lelkes amatőröket" (marha nagyképű a szöveg amúgy, inkább ugorj le a paciról), majd, elkerülendő a fenti problémát, taníttatni? Egy ilyennel jobban magadhoz tudnád láncolni (értsd jól) a már sokéves tapasztalattal rendelkező, problémamegoldást a kisujjából rutinból kirázó szakembereket, akik pont a koruknál fogva már nem biztos, hogy ugrálni akarnak, csak némi megbecsülésre vágynak. Hm?

2019.01.05. 13:50:40

@Lord_Valdez:

a magyar helyhez kötött, ez igaz, kulturális sajátosság is de azért a fővárosba óriási mennyiségű ember áramlott a rendszerváltás után, külföldre is mennek nem kevesen, viszont a többi, amit leírsz, nem negligálható. te kijelentheted hogy "nincs feketemunka se" "inkább nem eszik akkor sem megy" "még minimálbérrel is megéri" stb csakhogy érdemi igazolást te sem tudsz itt fórumon hozni, ezek meg féligazságok, van akikre igaz, van akikre nem, van ahol igaz, van ahol nem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.01.05. 13:50:57

@Circus:
Azért nem lehet, mert létezik büntetőjogi felelősség. Egy vezető felelős azért, hogy a megfelelő embereket alkalmazza. Amikor bekövetkezik a baleset, akkor a bíró elkezdi keresni a felelőst. Megállapítja, hogy az alkalmazottnak nem volt megfelelő képesítése, ezért tőle nem volt elvárható, hogy tudja. Aztán megnézi, hogy ki volt az a barom, aki abban a pozícióba helyezte...
Ez egy olyan dolog, hogy te is elvárod, hogy az aki műt, rendelkezzen orvosi diplomával. Pedig elvileg meg lehet tanulni külön is, sőt még az is lehet, hogy az a lelkes amatőr jobb sebész, mint aki elvégezte az orvosit, de a bíróság akkor is le fogja csukni kuruzslásért. (Btk 187)

DocBulywood 2019.01.05. 13:52:19

"Olvastam ezt a cikket még tavaly"

Beszélni magyarul tudsz?

Még tavaly olvastam ezt a cikket...

Helyesírás-angel

2019.01.05. 13:52:56

@Circus:

vannak munkahelyek, ahová tényleg csak színvonalas seniorokat lehet felvenni.
csak hát kérdés az, hogy a diplomás pályakezdő fiatal hány helyen kap arra lehetőséget, hogy színvonalas senior legyen belőle
mert ha nem veszik fel pályakezdőként, ill.ahová felveszik, ott junior munkát végez akkor is ha 40 évig marad, abból nem lesz színvonalas senior...

DocBulywood 2019.01.05. 14:09:09

Úgy látszik, a történelem tényleg ismétli önmagát: szokáshoz híven a munkavállaló legyen fiatal és mindenhez értsen.

Tessék, még 2013-ból egy álláshirdetés:

Cégünk online portálok üzemeltetésével, valamint online marketinggel foglalkozik. Irodánk a XIII. kerületben, a Tátra utcában található, csapatunk fiatalos, családias.

Három már létező online weboldalt üzemeltetünk, fejlesztünk folyamatosan, nem szeretnénk lemaradni és szeretnénk mindhárom oldalon elérni, hogy a mai technológiai megoldásokat tekintve a legmagasabb szinten, a lehetőségekhez mérten teljesen automatikusan, de a felhasználók igényeit teljes mértékben kielégítve működjenek. Ehhez keresünk új kollégát az alábbi pozícióba:

Informatikus / programozó

Várunk egy olyan munkatársat, aki megalkotja azt, amit mi megálmodunk. Felhasználóbarát szemléletmóddal, valamint a hibalehetőségek teljes kizárásával képes önállóan programozni, vagy akár rendszert tervezni.

Értékeljük, ha az új munkatársunknak van tapasztalata a mai kor legerősebb információs technológiai eszközeiről és módszereiről, esetleg fel tudja mérni, hogy ezen a piacon mit milyen irányban érdemes fejleszteni. Olyan informatikus/programozó-t keresünk, aki saját tesztelést követően úgy adja át munkáját, hogy abban már alapvető hibák nem jelennek meg.

Elvárások:

Online rendszertervezés – fejlesztés – programozás: HTML, CSS, Javascript, PHP, SQL adatbázis tudás, AJAX, jQuery, ezen belül az SQL adatbázis átfogó, mély ismerete, CMS tapasztalat kiemelt jelentősége
Keresőoptimalizálás, SEO tapasztalatok, szemlélet
Referenciamunkák

Előny:

Design ismeretek: Photoshop / Gimp kezelése
Mobilfejlesztési tapasztalat (referenciákkal)
Webszerver konfiguráció
Rendszertervezési tapasztalat: követelmény specifikáció, programozási tervezés
Angol- és/vagy németnyelv-tudás
Smarty ismerete
Számlaképesség

Innovatív csapatjátékost keresünk, aki fel tudja mérni, hogy ezen a piacon aki lemarad, az kimarad!

Ha állásajánlatunk felkeltette érdeklődését és úgy érzi, hogy tudása megfelel a leírtaknak, várjuk jelentkezését az alábbi e-mail címen:

...

(Tegye fel a kezét az, akinek mindez a kisujjában van.)

Anselmo 2019.01.05. 14:19:27

@DocBulywood: "csapatunk fiatalos, családias" - ez amúgy is azt jelenti, hogy egy marék narcisztikus pöcs

mindbender2 2019.01.05. 14:33:23

@DocBulywood: Lol, kell valaki aki megvalósítja, amit mi megálmodunk.
Tehát nem értenek semmihez, de azt megszakértenék, hogy milyen árnyalatú zöld legyen a gomb a felületen.

A hányinger fog már el az ilyenektől, akiknek ez minden skillje és hogy igazolja a létét, alkalmazza is ezt a "tudását".

Balfredo Alfredo 2019.01.05. 14:33:55

@Visceroid: >>Kik azok a " HR-szakma nagyjai"?<<
A micsodának a kicsodái? Amit napjainkban a világ ezen részén előadnak HR címén, az nem szakma, tehát nagyjai sem lehetnek.
Az a szakma, hogy fb oldal hiánya miatt dobálja félre a jelöltek cv-it? Vagy az, hogy megpróbálja megmagyarázni a nyilvánvalóan alacsony bérről, hogy az tulajdonképpen egy versenyképes fizetés?

Balfredo Alfredo 2019.01.05. 14:35:50

@Sir Galahad: "vedd figyelebe, hogy ha lejár a lakáshitel törlesztése, lesz egy lakásod, míg ha ugyanennyi ideig bérleti díj1at fizetsz, semmid."
Te pedig vedd figyelembe, hogy mindez azért van, mert alacsonyak a fizetések, tehát aránytalanul magas az a rész, amit albérletre vagy más lakhatási módra kell, hogy költs. Tehát valahogy megint csak ott vagyunk, hogy a fizetéseket kellene jelentősen emelni.

Hegge Balázs 2019.01.05. 14:42:59

@munkanélküli informatikus: "Nem szeretném ide leírni, hogy mit üzen az összes, munkaerőhiány miatt picsogó HR-esnek, mert az üzenetében szerepel az összes csúnya szó, némelyik többször is."

Egyetértek! A mi HRes kislányunkat azzal szoktam stresszelni, hogy :
"Angyalom te hogy állapítod meg rólam ha nem ismersz, hogy mennyire vagyok jó szakember és jó munkaerő egyszerre? (Építőipar) Egy csomó fegyelmezett jó szakemberre legyinthettél az elmúlt 1 év alatt hogy öreg, meg nem szimpi nincs fb profilja és cserébe felvettél pár hintaló itatót. Azt tudod ugye hogy nem vagy valami hatékony?"

:)

Circus 2019.01.05. 14:44:13

@Lord_Valdez: nem teljesen ugyanarról beszélünk.
Ha ért hozzá, mert megvan a tapasztalata (ezt szakemberként lehet már látni interjúztatásnál is), akkor fel lehet venni, de amíg nincs meg a papírja hozzá, addig önálló projekttel nem megbízni.
Amúgy meg vicces, hogy a saját bevallás szerint végigbulizott-bliccelt-puskázott-bukdácsolt, épphogymegkapott oktatás nyomán vagy pénzen megvásárolt végzettség ENNYIVEL értékesebb, a korábban, máshol megszerzett tapasztalat nem számít megszezendő értéknek (amihez kvázi ingyen jutsz hozzá?)?

@erikgross: az is egy érdekes döntés munkáltatói oldalról, hogy melyik ér többet hosszabb távon: a frissen végzett fiatal 0 munka és egyéb tapasztalattal, vagy a rengeteg tapasztalattal és gyakorlati-szakmai tudással, végzetség nélkül. Nyilván van egy marék pozíció, amit velük lehetne/kellene feltölteni, de ugye szeniorként már el lehet sütni egy rangidős alja-huszonévest is, két év tapasztalattal. Mert olcsó. Meg mert könnyen alakítható/törhető/szoktatható. A gond az, hogy így belőlük pont nem lesz színvonalas szenior, csak egy korosodó droid.

Circus 2019.01.05. 14:47:57

@Anselmo: meg azt, hogy pénz az nem nagyon lesz, szóval nagy fizetésre/juttatásokra/nyereségrészesedésre ne számíts.

nicolasito 2019.01.05. 14:52:29

@Balfredo Alfredo: sajnos nincs hiany belölük, senior tudassal 10% emelest sem lehet elerni, ha az ember munkahelyet valtana. Igy meg marad a kieges a regi helyen. A telefonos elöszüresek mar csak az alkudozasrol szolnak, es mindig van olyan aki olcson is vallalja... Ha meg nincs, akkor a csapat dolgozhat ingyen a hianyzo kollega helyett. Nalunk 12 allasbol 7 van betöltve, es nyilván lenne jelentkezö ha megfizetnek rdndesen a munkat.
Semmi nem valtozott csak maskepp kommunikaljak.

nicolasito 2019.01.05. 15:01:33

@Balfredo Alfredo: bizony ez egy szakma, nagyo profi kommunikacio kell hozza, a munkaltatok pedig sajnos mindent ebbe tolnak bele. Munkavallalokent kartellezö es mindezt nagyon profin kommunikalo munkaltatokkal allunk szemben. A hr-es egyetlen feladata az, hogy megmagyarazza, hogy a keves az valojaban sok, es hiaba latunk at a szitan mindketten, lesz egy harmadik aki nem fog es öt veszik fel kevesebbert.

Sir Galahad 2019.01.05. 15:05:45

@Lord_Valdez: "irreális azt várni, hogy egy HR-es leutazzon egy zsákfaluba, hogy interjúvoljon olyan embereket, akik nem is jelentkeztek az álláshirdetésre." Pedig néha nem ártana kilépni az irodából, és megnézni, hogy mi a valóság.

Száz szónak is egy a vége: én azt gondolom, hogy ameddig a munkáltatók elvárják, hogy a dolgozó finanszírozza az utazást, meg az azzal töltött időt, addig a magyar munkavállaló nem lesz moblisabb. Addig bizony helyhez kötött marad.

Sir Galahad 2019.01.05. 15:08:19

@Balfredo Alfredo: Magasabb fizetésből persze, hogy könnyebb lenne bérleti díjat fizetni - de hiteltörlesztést is. Ha magasabb lenne a fizetés, akkor a bérletre költött összeg nem lenne kidobott pénz?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.05. 15:11:18

Ezzel az a baj,hogy itt csak azok szívnak akik rendesen dolgoznak.
A főnököt nem érdekli,mert a termelést megcsinálja a maradék hülye,ha nincs senki.

HaCS 2019.01.05. 16:02:50

Hárommillió embert az út szélén hagytunk 25 éve, és most hiányzik a munkaerejük. Meg a gyermekeiké.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.01.05. 17:15:18

@Sir Galahad: Igen, a venni vagy bérelni dilemma, ha csak a matekot nézzük, most a "venni" felé billen. De ha mellé megnézzük, hogy a mobilitást elveszítjük, és ez mennyi kárt okoz, akkor lehet, hogy megfelelő bérleti feltételeket kellene teremteni a rendszerben, hogy a "bérelni" legyen a racionális döntés.
Hozzáteszem, az útiköltséget sem a munkáltatóval fizettetném ki. Az egy vicc, hogy a MÁV-nál "dolgozói bérlet" névvel a legdrágább bérletet illetik. A bejárás időtartamát is kifizetné itt valaki, de én inkább az utazási időt csökkenteném, megfelelő infrastruktúra fejlesztésével. És itt már nem csak a tömegközlekedés játszik, hanem a közúti is. Az is egy vicc, hogy tömegközlekedéssel vagy autóval, de mindenképpen másfél óra alatt érek a munkahelyemre, pedig csak 45 km.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.01.05. 17:19:12

@Lord_Valdez: Igen, strukturális munkanélküliség és munkaerőhiány egyszerre van jelen. Szerintem nem irreális, hogy a HR-es menjen a zsákfaluba toborozni, mert miért ne, ez is a munka része. De, utána meg kell oldani, hogy a zsákfaluból be tudjon járni a dolgozó, és hogy meg is érje neki bejárni. Vannak már céges buszok sok helyen, fizetni is lehetne rendesen, ez a része rendben is van. De ott mi legyen, ahol zsákfalu ugyan van, de a közelben semmi tömeges munkahely nincs...

kolomparlole1114 2019.01.05. 17:32:19

@Balfredo Alfredo: Pontosan, mindenkinek csak az ingyen biorobot kéne. Más munkájára sajnálja a pénzt, de a sajátjáért elkérne annyit amennyit még megálmodni se tud. Mondjuk nem is tudom mikor volt már a munka mint példakép a magyarok előtt, már 30 éve csak azt látni hogy aki dolgozik az nem ér rá pénzt keresni, jó haverok kellenek, nem tudás meg szorgalom. A felnövő generáció se pont a lúzerkarrierről fog álmodni, és mivel egyre több a nyelveket ismerő fiatal, egyre kevesebb embert lehet bepalizni azzal hogy úgyse tud műst választani, mert de: külföldön. És ez jó, annak is aki itt marad, hiszen kénytelenek lesznek a szupermenes igényeket lejjebb adni a valós szintre a munkaadók. Lassan már a takinéninek is 3 diploma, 4 nyelvvizsga kellett, ha csak az álláshirdetések "realitását" nézzük.

kolomparlole1114 2019.01.05. 17:34:56

@jobangel: Azért a dolgozói igények kiszolgálásánál is túlzásnak tartom a fészbúkozást munkaidőben. Inkább rá kell nevelni a fiatalokat hogy a munka nem játék, akkor eladja az idejét, tehát addig azt kell csinálnia amiért fizetik, nem magánhobbit. Azt majd utána. Persze ennek feltétele hogy megfizetik. Na ez az ami itthon nem jellemző, és ezért van az hogy a munkavállaló - egyébként teljesen jogosan - azt gondolja hogy akkor cserébe neki ez jár, kis fizetés, kis munka.

kolomparlole1114 2019.01.05. 17:46:18

@Zabalint: És erre még jól rátesz a kormánypropaganda, hogy nem kell ide dipi, legyen mindenki szakmókus. Át is nevezték szakközépnek hogy kevésbé szarul hangozzon. Pedig dipi már az előző kommunizmusban is kellett, hiába fitymálták le, akkor is abban volt a lóvé, nemhogy most.

kolomparlole1114 2019.01.05. 17:48:39

@tompus: Home office = lógás, ezt nem is tudom miért kéne elvárni. Meg jobb is ha tisztán különválik a melóidő a magántól, engem ne hívogasson este 10-kor a főnök hogy ezt még meg kéne csinálni, belefér a hómoffiszba.

kolomparlole1114 2019.01.05. 17:50:42

@Látens Inszinuáció: Gyanítom a rokiszázalékba beleszámít minden amiért adókedvezmény jár, pl. tejallergia, cukorbetegség, stb. Na abból már nem nehzé találni, és a keret pikpak fel van töltve.

Sir Galahad 2019.01.05. 17:52:30

@jobangel: ez mind jogos, egyúttal mind olyan, ami nem a munkavállalón múlik. És mind magyarázza, hogy miért racionális döntés a jelenlegi viszonyok között az immobilitás.

paroma 2019.01.05. 17:56:20

@Lord_Valdez: Csak ugy mondom hogy nemzetkozi befektetesi bankoknak dolgozom es valahogy meg tudjak oldani az otthonrol valo dolgozas biztonsagat :) Valahol meg kotelezo is 1-2 napot otthonrol dolgozni mert nincs eleg hely az irodaban.

kolomparlole1114 2019.01.05. 17:56:39

@jobangel: A legnagyobb baj hogy drága az albi, és a mucsaröcsögei kecót se lehet gyorsan pénzé tenni hogy az ország másik végében vegyen újat az ember ha esetleg át is költözne. Egyszerűen elviszi a többletpénzt a többletköltség, úgy meg kinek éri meg a munkáltatón kívül?

Ez már nem a munkakeresés szintje, de szerintem az ország településszerkezete is nagyon elavult, ekkora telekre nem kéne ennyi falu, ez még akkor alakult ki amikor onnan kellett kigyalogolni reggelente a munkahelyre (faluszéli földekre). Valahogy ösztönözni kéne a városiasodást (hosszú távú projekt, de ha sose kezdjük el, sose lesz vége), hogy legyen értelme valahova lerakni 1-2 iskolát (2 emberre nem kifizetődő felhúzni 1 egyetemet), boltot, legyen honnan melóst szakítani. Nagy tételben minden olcsóbb. Hosszú távú megoldást (az európai szintű bérezés mellett) ez jelentene.

kolomparlole1114 2019.01.05. 18:01:57

@jobangel:

"Az egy vicc, hogy a MÁV-nál "dolgozói bérlet" névvel a legdrágább bérletet illetik."

Csak ott? Cafeteriában a BKV bérlet is 150k, míg mezei emberként megvéve 100k. Nemtom ki az aki beválasztja cafi elemnek.

"Az is egy vicc, hogy tömegközlekedéssel vagy autóval, de mindenképpen másfél óra alatt érek a munkahelyemre, pedig csak 45 km."

Nekem is ennyi idő, csak feleannyi km, és ki se megyek Pestről.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.01.05. 18:26:11

@kolomparlole1114: A facebookozás lehet munka. Pl. ha az ifjonc programozó belefut egy problémára, már rutinszerűen megy a Facebook programozók csoportjába kérdezni. És így még a munkáltatónak is olcsóbb, mintha még egy senior idejét is elvenné a kérdezéssel, vagy ha elzárnánk a Facebooktól, és máshonnan kellene kigugliznia egy valamilyen megoldást, amit majd adaptál a saját problémájára. Ugyanezt láttam már rengeteg szakmánál: könyvelők, TB-ügyintézők, HR-esek, logisztikusok, adatvédelmi szakik stb. A Facebook pont úgy munkaeszköz lett, mint a golyóstoll. Sőt, ez utóbbi már nem biztos, hogy az.

Nancsibacsi 2019.01.05. 18:36:03

@munkanélküli informatikus: "El tudsz képzelni olyan embert, akinek a családja anyagilag nem volt képes finanszírozni az "ingyenes" főiskolát/egyetemet?"
Na várjunk egy pillanatig - a képesítés nem a diplománál kezdődik. Képesítés egy vízszerelő, egy villanyszerelő, egy autószerelő, egy kőműves is. Ha az se sikerült neki, akkor hadd mondjam már rá, hogy lusta volt tanulni.

Nancsibacsi 2019.01.05. 18:37:42

@dr utcai arcos: "A csoport 90%-a elment. A kisfőnök még mindig a cégnél dolgozik. Ja, hogy az egyik nagyfőnök valakije."
Hát ez kb így szokott lenni - már ahol van a kilépővel interjú. "Majd beszélünk vele." (hányjuk a falra a borsót) - ezt szokták még a végére odatenni.

Nancsibacsi 2019.01.05. 18:45:07

@Sir Galahad: "Többen felvetették, hogy a munka kedvéért a magyar ember nem szívesen utazik, pedig rendes állás helyett csak a közmunka van."
Nem, az az igazság hogy az utazás az jellemzően kevés. Bár van olyan, hogy Miskolc mellől bejárnak dolgozni melósok Budapestre minden nap (2x200 km), mert anyagilag még mindig megéri - de nem ez a megoldás. Ahol nincs munka, onnan nincs mese - el kell költözni oda, ahol sok olyan munka van, ami megfelelne az illetőnek. Ahol sok a munka, ott a pénz is sok, és nyilván a költségek is magasabbak. De ahol az ember tud választani mondjuk 100 alkalmas pozíció közül, ott van arra esély, hogy az egyiknek annyira kelljen, hogy sok pénzért vegye fel. Ahol van 1 db "üzem", és 40%-os valós munkanélküliség (közmunkát is munkanélkülinek véve), ott 0% esély van a jó fizetésre.
Bizony meg kell ugyanazt csinálni mint amit a kivándorlók megléptek pár 100 éve, amikor eladták mindenüket, és annyiból futott egy jegyre Amerikába - csak oda. 100-ból lehet hogy csak 10-nek sikerült ott megvetnie a lábát, és Amerikaivá válnia, de akkor is meglépték. Jelenleg ettől sokkal kevesebbre van szükség, mert szakképzettként már Budapesten is jól lehet keresni, és az max 250 km bárhonnan, szakképzetlenként meg Nyugat-Európában van lehetőség érvényesülni. De aki nem lép, annak nem lesz jobb. Hiába lenne itt kormányváltás, bármi - Borsodban meg Szabolcsban akkor is szar maradna minden.

Nancsibacsi 2019.01.05. 18:46:58

@David Bowman: "Én megírtam, mennyi fizetést kérek. A német egyharmadát. Nem is válaszoltak."
Ezt miért nem egy Németországi álláshirdetésre írtad? A német bérek ott relevánsak, nem itt.

Sir Galahad 2019.01.05. 18:53:32

@Nancsibacsi: Ez így tök jól hangzik, de mondjuk egy borsodi kis zsákfaluban mennyiért tudja eladni "mindenét" , aki menne?

Nancsibacsi 2019.01.05. 18:55:27

@Mester.Tamás: "Attól függetlenül, hogy a magyar egyetemek színvonala valóban meredeken zuhant az elmúlt években, még mindig van egy BME vagy BMF (alias Kandó, mai nevén Óbudai Egyetem) én azért feltenném a kérdést magamnak a helyedben, hogy miért nem találunk megfelelő embert?"
Azért, mert ma már a BME vagy BMF se képez jó szakembereket. Vagyis igen, képez - 4-ből 1 jó lesz. Ott lett a dolog elk.rva, hogy fetisizálták a diplomát: "csak akkor lesz munkád, ha diplomád lesz", az állam ebben partner volt, és létrehozta a fizetős egyetemi helyeket, és ma már jóval több ember végez egyetemen, mint mondjuk 2000-ben - holott nem lettünk okosabbak. Így a kikerül jelentős része "selejt" - megvan a diplomája, elvégezte a 3 éves képzést 7 év alatt valahogy, de igazándiból nem ott lett volna az ő helye. Ezzel párhuzamosan a szakmunkás képzés meg lecsökkent 0 közelébe, vagyis van egy csapnivaló mérnökünk, aki egy jó autószerelő, vagy kőműves lehetett volna.

Nancsibacsi 2019.01.05. 19:01:15

@Sir Galahad: "egy borsodi kis zsákfaluban mennyiért tudja eladni "mindenét" , aki menne?"
0Ft. De nem is kell több, mert Bp-re fel tud jutni Stoppal is :-D
Komolyra fordítva a szót: nyilván sz.pás a lokáció váltás, és nem az első 1-2-3 hónap, hanem akár 5 év is az. De nézd meg mi a B lehetőség: a kaparós sorsjegy.

Nancsibacsi 2019.01.05. 19:03:45

@jobangel: "ha az ifjonc programozó belefut egy problémára, már rutinszerűen megy a Facebook programozók csoportjába kérdezni"
Hát sose, mert beírja a google-ba, és a stackoverflow kidobja a megoldást (ki is van pipálva a jó), vagy ha összetettebb, akkor meg a youtube-on keres tutorial videot. De ha igazán kérdezni akar, akkor meg prog.hu, és amire ott nem tudják a választ, azt Magyarországon kb senki se tudja megoldani. FB-n pont semmit se talál az ifjonc programozó, szóval nincs is baj azzal, ha azt titlják egy melóhelyen, mert csak nettó időelb.szásra jó.

íN 2019.01.05. 19:15:17

@jobangel: A programozók ritkán keresnek válasz a fb-n. github ha már nyilvános a dolog, meg ... Ahogy a tüskevári I-O írja, most láttam bocs. de a jó forrás nagy kincs hamar elcseszik ha refit kap.

NagyPeter64 2019.01.05. 19:28:28

Lord_Valdez:
"A munkaerőhiány azt jelenti, bár léteznek munkanélküliek, rengeteg álláshelyet képtelenség betölteni."

Jó lenne a szereplőket szétválogatni, mert az állítás csak egyesekre igaz. Bár nekik van hangerejük rendesen.

Vegyük például a munkaerő közvetítő cég - munkahely szimbiózist. Tömeges felvétel esetén ezzel a szépséges megoldással fogsz találkozni. Bejutni közvetlenül (önéletrajz, stb) az nem lehetséges. Akkor sem ha maga a cég hirdet, nem vele fogsz szerződni. Nincs semmi szerepe a HR-nek.
El lehet gondolkodni a megoldáson. A "munkaerőhiánnyalküzdővállalatnak" az a legfontosabb, hogy ne legyen kapcsolata a dolgozóival? A határozatlan idős szerződés vállalhatatlan kockázat? Még a nyakukon maradna valaki.
A megoldás alvállalkozói láncot üzemeltet, amiről köztudott, a végére kevés marad. A lánc elejéről készül a statisztika, bér emelés meg hasonlók, vége az amit megkapsz.
A közvetítő cégnek nem az-az érdeke, hogy pörgesse a saját üzletét? Toborzás úja és újra ugyanazokra a helyekre. Vajon a dolgozók megvárják az új csapatot, vagy hamarabb lelépnek?
Gyárakról nincs mit mondanom, oda nem lehet besétálni, boltláncoknál viszont jól látszik a folyamat. Elnézést, majdnem mindenki tömegek szeme előtt dolgozik.

Úgy tűnik, akinek gondja van, annak "HR"-je sincs egyáltalán.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.01.05. 20:26:55

@íN: Ott vagyok az FB programozók csoportba, óránként is jön kérdés...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.01.05. 20:27:44

@jobangel:
Megoldani egy dolog, mert fenntartani egy kisbuszt és egy sofőrt nem akkora kunszt, de nehezemre esik elhinni, hogy komolyan lemennél egy zsákfaluba, hogy "hé te, miért nem jössz hozzánk dolgozni?".

@paroma:
Érdekes kérdés. Valamiért a bankok sokszor tényleg lazábban veszik ezt. Nem tudom, hogy miért.
A tech cégek viszont félnek az ipari kémkedéstől és van is okuk. Egy valamire való techcégnél nem telik egy hónap security incidens nélkül.

@Nancsibacsi:
Szerintem máshol romlott el. Régen az egyetemek úgy kapták a finanszírozást, hogy a felvett emberek alapján. Ezért úgy működtek, hogy felvettek jó sok embert, aztán kiszórták a nem odavalókat. Most úgy van finanszírozva, hogy az ott tanulók után, ezért érdeke, hogy mindenki bent maradjon.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.01.05. 20:37:33

@NagyPeter64: a munkaerőkölcsönzést és a toborzó-közvetítő cégek másként működnek. A kölcsönző havonta kap egy leszerződött összeget a megbízójától, ahol a munkaerő dolgozik. A kölcsönző szerepe itt az, hogy a munkáltatás kockázatait átvállalja (szezonalitás, toborzás, kapacitásingadozás stb.) Ezek viszonylag fix gárdát tudnak biztosítani, de pl. projektre, határozott időre szerződik, míg a munkavállaló a kölcsönzővel határozatlanra. Ha vége a projektnek, "elteszi" máshová a kölcsönző az embereket. Multik esetében ez így operatív költség, nem bérköltség, és ahol az anyavállalat a headcountok csökkentésével gondol költséget csökkenteni, ott ezt a megoldást szokták alkalmazni.

A toborzó-közvetítő-fejvadász viszont egyszer odaközvetíti a munkaerőt, akit majd a munkáltató fog munkaszerződéssel foglalkoztatni. Itt a közvetítő egy leszerződött jutalékot kap a megtalált emberért, ami vagy a munkavállaló éves bruttó fizujának x%-a, vagy egy fix összeg (ez is lehet többmilliós tétel akár) Ezért viszont garanciát is kell vállalni, pl. ha kilép a munkavállaló próbaidőben, ingyen kell másik ember vinni.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2019.01.05. 20:39:22

@Lord_Valdez: Simán lemennék egy zsákfaluba toborozni, ha az megoldás lenne valahol, és dolgom lenne megoldást találni. Persze jól előkészítve, hogy legyen is közönség a toborzáshoz, meg olyat is mondjak, ami tetszik nekik.

paroma 2019.01.05. 20:48:01

@Lord_Valdez: Pont forditva. Tobb tapasztalatuk van es tobbet koltenek ra mint a feltorekvo tech cegek. Jelenlegi helyemen globalis veszely figyelo kozpont van mely mint a fizikai (terror, idojaras, haboru...) mint a cyber biztonsagot (Lazarus csoport tevekenysege, aktualis ransomware...) figyelik folyamatosan egy globalis csoport reszekent amibe az NSA, Google, Microsoft, Facebook esatobbi delegal embereket.

2019.01.05. 22:02:16

@Nancsibacsi:

szinte az összes település, az egész ország nem fog kiürülni.
rengetegen mentek, fognak is még menni, más városba, külföldre, stb, de mint mondtam, az egész vidék nem fog.
meg egy részük hiába menne, nem is alkalmaznák hosszú távon, nem bírná azt, amit egyes cégek szeretnének.
4 órát dolgozni sokan tudnak, nem nagy kunszt. 12 órás váltott műszakokat, 8 órás három műszakot lenyomni meg tartósan sokan nem. vagy ő maga lép ki, vagy kiteszik, vagy megrokkan

vagy pl. pályakezdő programozó van sok. de ha nem vesznek fel csak 20-35 közötti nem drágán dolgozó erős seniort, akkor hiába megy az illető, nem veszik fel

és így tovább

2019.01.05. 22:11:58

ugyanakkor tényleg nem tudom, ki mit várt

1981 óta egyre kevesebb gyerek születik, tehát a kilencvenes évek vége óta csökken az új munkaképes korúak száma. régi, ismert trend
89-ben kikiáltották a köztársaságot, új rendszer, határok kinyíltak, mindenki mehet a nagyvilágba, mennek is nem kevesen.
a rendszerváltáskor már nem annyira fiatal, értsd 35+-os szakmunkás/mérnök stb generáció már meghalt, nyugdíjas, nyilván nem élnek, nem maradnak munkaképesek örökké
a szakképzés/felsőoktatás átlagos szintje 89-hez képest inkább csökkent, nem javult
a pályakezdőkkel, középkorúakkal, nőkkel és egyéb csoportokkal elég sok munkaadó igen szemét módon bánt
vagy éppen felvették a pályakezdőt, junior szintű munkát végez 20 év múlva is
kkv kevés van, multi sem annyira sok, vidéken meg pláne nincs
a vállalkozások egy nem csekély hányada elég versenyképtelen, hogy ezt a remek kifejezést használjam
átlagmagyar vállalkozó, főnök szintjét, tanulási hajlandóságát ne becsüljük túl

akkor mit vártunk, min vagyunk meglepődve?

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2019.01.05. 23:01:36

@geegee: "A Hóm Offisztól nem tudom, miért kell félnie a munkaadóknak, ha én vagyok a góré, és kiadom a Gipsz Jakabnak, hogy egy hét múlvára rakjon össze ezer darab nemtudommit, itt az anyag, itt a szerszám; akkor ha megvan a meló határidőre, ki a kutya szervét érdekel, hogy történetesen Jakab mikor dolgozott és mikor f@$zbúkozott vagy aludt, nem igaz?Dehogynem."

:D
Azért félnek, mert az irodai munkák nagytöbbségében (és ügye azért inkább ez érintett a HO-kérdésben), a főnök egyszerűen nem tudja ellenőrizni, hogy mi lett elvégezve, mi nem. Nem lát rá (túl sok energiát von el tőle, oda kéne figyelni, és akkor nem marad idő a tinglitangli meetingeléskre, egyéb láblógatásra), illetve sokszor nem is ért hozzá.
Ezért marad biztonsági játékos: szerinte akkor dolgozik valaki, ha ottvan a szeme előtt.

Másszóval szerintem a HO-lehetőség hiánya a bizalmatlanság indikátora.
Persze a home officehoz fel is kell nőni. Annak is aki otthonról dolgozik, meg a többi munkavállalónak is, hogy ne "irigykedjenek" a másikra, hanem nézzenek magukba, hogy nekik miért nem engedik ezt meg?

Én otthon szoktam dolgozni, mig az irodába meg "pihenni" járok be. Sokkal könnyebb ott 8órát kávézgatni ide oda mászkálni sztorizgatni, meetingelgetni, látványosan okoskodni. :) Otthon viszont lehet nyugodtan koncentrálni, nem fognak 10percenként odajönni az asztalomhoz valami faszsággal (láttam-e már ezt a videót a fészen..?).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.01.06. 08:11:04

@jobangel:
Kampányként évente egyszer ezt meg lehet játszani, de üzemszerűen nem hiszem.

@paroma:
Ki beszél feltörekvő techcégekről? Komolyan vehető techcégekről volt szó.
Ezeknél van komoly security paranoia.

@B-road:
Nem a lógás miatt félnek, hanem mert a gép kikerül a vállalati környezetből. Fizikailag is elviszed. Idegen hálózaton keresztül csatlakozol és idegen hardverelemekkel kerülhet kapcsolatba, (pl. csináltak olyat, hogy USB egér, ami nem csak egér, hanem hálózati adapternek is kiadja magát és minden adatforgalmat átirányít ki tudja hova).

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2019.01.06. 08:53:34

@Lord_Valdez: na ketté kell ezt választani. Én nem arról beszélek amikor eleve nem is engedik haza a gépet, de szerintem sok helyen van ahol igen, mégsem támogatják a homeoffice-t.

A céges IT-s security policy-król meg inkább ne is beszéljünk... haha... amikor azért vesznek csillagászati összegekért gépeket, hogy talán akkor nem lassul le annyira a mindenféle szaros felrakott szekus program miatt... aztán ha az ember dolgozni akarna, úgyis kénytelen megkeresni a kiskapukat... :D

úgyiselfelejtem 2019.01.06. 09:52:57

Középiskolai tanárként elgondolkodtam a szakképzés (közép-, illetve felsőfokú) értelméről. Az ismerőseim nagy része (akik nem tanárok) nem a középiskolai szakmájában dolgozik. Az egyetemi évfolyamtársak (informatika) legalább fele nem is akart a szakmában dolgozni. És mégis szereztek diplomát. Annyit is ér.

Valamelyik kormányunk elhatározta, hogy emelni kell az műveltségi szintet az országban. Ez nem lett volna baj, csak úgy képzelték el, hogy több érettségi, több diploma = okosabb ország. Ezt úgy tudták elérni, hogy lejjebb vitték a színvonalat. Emiatt találkozhatunk segghülye érettségizett emberekkel (pl. Észbontók) sok helyen. Akik ezután szidják az oktatást, mert nem tanultak semmit, és mégis van "szakmáLYuk". Majd így nevelik a gyerekeiket. Ördögi kör.

A pedagógusok meg szintén a könnyebb utat keresik ,mert legtöbb esetben a nehezebbe beleszakadnának, és még akkor sem menne. Mindenki csak meg akar szabadulni a problémás gyerektől, tolja felfelé, szétcseszve az évfolyam (szinte) összes diákját.
Mivel a családdal nemigen lehet mit csinálni, az intézményes nevelésre kellene koncentrálni, az óvodától kezdve. Ha ott ki tudnák javítani, amit a szülők elrontanak, akkor a tanítók folytathatnák a nevelést, a tanulás megszerettetésével. Felső tagozatban sem az okozna gondot, hogy nem tud írni/olvasni, vagy figyelni/koncentrálni egy feladat elvégzésére. A középiskolában szintén az írás/olvasás, meg a iskola addigra kialakult utálata a gond. Egyetemen sem az alapozással kellene tölteni 1-2 félévet. Meg az oda jelentkező diákok talán tudnának önállóan tanulni, nem csodálkoznának az első félév után, hogy ott nem rágják a szájukba az anyagot.

Szóval amíg azt hallják kiskoruktól fogva, hogy belőled sem lesz semmi, mint apádból, addig el fogják hinni, és nem törekszenek semmire. Az, aki ebbe nem esik bele, azt visszafogják a többiek ("minek tanulsz, hülye vagy?"), ha nem is teljesen. A legértelmesebb réteg meg elhagyja az országot, vagy nem vállal gyereket ilyen körülmények között. Van erről egy film is.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.01.06. 10:10:27

@B-road:
Mondjuk annak tényleg kevés értelme van. Az olyan, mint a tűsarkú tornacipő: egyesíti a kettő hátrányait. Egyébként nálunk is ez van. Elvileg hazaviheted, de home office nincs. Az más kérdés, hogy akkor mi a francnak vinném haza...

CoolKoon 2019.01.06. 10:35:46

@Nancsibacsi: "eladták mindenüket, és annyiból futott egy jegyre Amerikába - csak oda" - És az még a jobbij eset volt. Angliában ugyanis sok embernek az egész vagyona nem volt elég az amerikai útra, így ők (az útdíjért cserébe) eladták magukat adósrabszolgának (indentured servitude).

Nancsibacsi 2019.01.06. 11:08:27

@Lord_Valdez: "Régen az egyetemek úgy kapták a finanszírozást, hogy a felvett emberek alapján. Ezért úgy működtek, hogy felvettek jó sok embert, aztán kiszórták a nem odavalókat."
Ez így van - mi is 160-ból 1. év végére 60-an maradtunk, de utána már szinte nem is volt lemorzsolódás. Írt erről cikket indexre egy egyetemi oktató is, hogy mindenkinek (oktatónak, intézménynek, diáknak) a sunnyogás az érdeke, meg hogy a szülő fizesse a tandíjat. A magyar oktatási rendszerben meg mire az egyetemig eljutnak addigra teljesen arra van kondicionálva mindenki, hogy a minimumot kell hozni, amivel megvan a megcélzott jegy. A stabil tudás - az sehol sem lényeges, se általános iskolában, se középiskolában, egyetemen meg pláne nem. Szóval ha azt látják, hogy nem kell sok energia a diplomához, elég kevesen fektetnek bele sok energiát lelkesedésből. Nyilván lesz 10-ből 2 gyerek aki TÉNYLEG meg akarja tanulni, és ő az egyetem ELLENÉRE is jó szakember lesz - de ez azt jelenti hogy 4-5 felvételizőből 1 nem olyan, ahol az az utolsó kérdés, hogy "mégis hogy a p.csába kaptál te diplomát?"

Nancsibacsi 2019.01.06. 11:14:29

@erikgross: "szinte az összes település, az egész ország nem fog kiürülni.
rengetegen mentek, fognak is még menni, más városba, külföldre, stb, de mint mondtam, az egész vidék nem fog."
Igen, ez a magyar picsogás-faktor. Vagyis ha nem is annyira rossz, akkor is sír a szája.

"4 órát dolgozni sokan tudnak, nem nagy kunszt. 12 órás váltott műszakokat, 8 órás három műszakot lenyomni meg tartósan sokan nem. vagy ő maga lép ki, vagy kiteszik, vagy megrokkan"
És persze 4 óráért járjon minden évben 2 tengerparti nyaralás - a nyári jó az Adrián, a téli meg a Karib-tengeren - persze :-) Ez az a kategória, akinek igényei vannak, csak nincs mire. Az első lépés az, hogy beárazzuk saját magunkat REÁLISAN - ezt se sok magyar tudja.

"pályakezdő programozó van sok. de ha nem vesznek fel csak 20-35 közötti nem drágán dolgozó erős seniort, akkor hiába megy az illető, nem veszik fel"
De felveszik - nem is kell pályakezdőnek lennie, mert már másodikos egyetemistákat is felvesznek. Nyilván diákmunkára, gombokért, mert náluk kb 1 év az, amit a cég bekockáztat - ez alatt eldől, hogy tud-e profitot termelni, vagy béna. Nálunk is volt több ilyen versenyző - volt akit kiraktunk 1 év után, van aki kapott végleges státuszt (meg persze normális bért). Az is igaz, hogy elsőből volt több.

Balfredo Alfredo 2019.01.06. 11:18:30

@Sir Galahad: "Ha magasabb lenne a fizetés, akkor a bérletre költött összeg nem lenne kidobott pénz?"
Olvasatodban az lenne. Egy más olvasatban az a pénz a mobilitás velejárója.
Mindentől függetlenül, nem mindegy, hogy a havi - mondjuk - nyolcvanezer albérleti díjat havi nettó százhetvenezerből vagy havi nettó hétszázezerből veszed el.
Egy kicsit tovább gondolkodva, kellően magas fizetés esetén megteheted, hogy a fizetésed egy részét albérleti díjként fizetgeted. Mindíg ott, ahol éppen munkát találtál. A fizetés egy másik részéből pedig takarékoskodsz, hogy mire eléred a nyugdíjkorhatárt, legyen egy nagyobb összeged, amiből megvehetsz egy lakást vagy házat, ahol eléldegélsz. Mindezek mellett a havi fizetésedből marad pénz napi megélhetésre is.
A jelenlegi fizetési szint választásra kényszerít: vagy albérletet fizetsz, de akkor nem tudsz félretenni; vagy ingatlanhitelt törlesztesz, de akkor röghöz vagy kötve. Biztos, hogy ez a lehető legjobb helyzet, vagy pedig tényleg jogos elvárás a magasabb fizetés?

Balfredo Alfredo 2019.01.06. 11:20:43

"A hr-es egyetlen feladata az, hogy megmagyarazza, hogy a keves az valojaban sok,"
Más is hazudott már, de attól nem nevezték ki a szakma nagyjainak. Ellenkezőleg: megvetés vagy büntetés sújtotta.

Kíváncsi volnék, milyen lelkivilága van annak, aki ilyesmire képes. (Ne gyere azzal, hogy az illetőnek nincs más választása. Választás mindíg van: mehet betanított munkásnak, mehet biztosítási ügynöknek, akárminek. Számos olyan szakma van, amiből meg lehet élni anélkül, hogy a munkavállalók megvetésének tárgya legyen valaki.)

dr utcai arcos 2019.01.06. 12:37:37

@Lord_Valdez: Néha a FB-n feltűnik, hol tanul/t a hozzászóló. Elborzasztó, hogy milyen mélyhülyéknél látom a BME-t, Közgázt. Amikor én fiatalabb voltam, elég durva felvételi kellett hozzá, hogy oda bekerüljön valaki, nem ez a középiskolai jegyekből kiszámított bohóckodás. Volt is értéke egy ott szerzett diplomának.

Sir Galahad 2019.01.06. 13:23:29

@Balfredo Alfredo: A magasabb fizetés persze önmagában, a lakhatási szempontok mérlegelése nélkül is jó lenne. Abban is igazat kell adnom neked, hogy rövid távon előfordulhat, hogymegéri bérelni. Aki olyan munkát végez, ami mobilitást igényel és jelentős a b

Sir Galahad 2019.01.06. 13:33:01

bérkülönbség lehet a helytől függően, akkor rövid időre megérheti lakást bérelni. Ez azonban egy szűk réteg. Mindenki másnak a bérlés a jó.

2019.01.06. 13:43:34

@dr utcai arcos:

pedig ezekre az egyetemekre a legjobb diákok közül is sokan jelentkeznek, szóval tényleg nem az érettségizettek alja, hanem jobbára a teteje kerül be.

Nancsibacsi 2019.01.06. 15:58:10

@Balfredo Alfredo: "nem mindegy, hogy a havi - mondjuk - nyolcvanezer albérleti díjat havi nettó százhetvenezerből vagy havi nettó hétszázezerből veszed el."
Van aki havi 700 ezret kereshet kezdőfizetésként Budapesten - egy cimborám valamivel többet is kapott. Ami neki van - és a Szabolcsi/Borsodi rinyálóknak nincs, az matematikus, közgáz, prog-mat diploma, és 20 év egybefüggő tapasztalat azon a területen amire felvételizett.
Őt azért vették fel sok pénzért, mert gyakorlatilag első perctől kezdve termelni kezdett, így abban se volt semmi kockázat, ha 2 hónap után feláll, és megy másik céghez. Ez kapásból nem igaz mindenkinél: SAP-nál egy pályakezdő betanulására és hogy pluszosba forduljon 1 év van. Ha az alatt az 1 év alatt lelép, akkor ő nettó bukta - és ilyen kor nem mindegy, hogy havi 170 nettót, vagy havi 700 nettót buknak miatta (meg mire nettó 700-at kitermeli ott, az nem 1 év, hanem 3-4).
Szóval a munkaadó is vállal kockázatot a munkavállaló alkalmazásával, de nem viselhet MINDEN kockázatot a munkaadó. Bizony a munkavállalónak is le kell nyelnie azt, hogy az első időkben keveset keres. Nem kell 80-ért lakást bérelni - elég lesz 40-50-ért szobát. Senki se azt mondja, hogy akinek alacsony a végzettsége, az örökre nyomorogjon, de pl. nekem is egy karosszérialakatos ismerősöm egy 2 szobás lakás FELÉT bérelte úgy, hogy volt felesége meg gyereke - majd pár év után saját (kicsi) lakásba tudott költözni. Persze addig dolgozott mint az állat, és fejlődött - elment repülőgépeket foltozni.
Igazándiból a munkavállaló igényei nem alsó, hanem felső korlátként szolgálnak a fizetésénél. Ha én nem akarok mondjuk bruttó 600 ezernél többet keresni, akkor megkérdezem hogy elmehetek-e pár hónap fizetés nélküli szabira. Vagy keresek egy helyet, ahol 4 vagy 6 órában dolgozhatok. De annak semmi alapja sincs, hogy töltöm fel az Auchant áruval, és kérek nettó 400 ezer nettót, mert van 3 gyerekem, és a sziget jegy is 100ezer. Ezeket ki nem sz.rja le?

"Egy kicsit tovább gondolkodva, kellően magas fizetés esetén megteheted, hogy a fizetésed egy részét albérleti díjként fizetgeted...."
"A jelenlegi fizetési szint választásra kényszerít: vagy albérletet fizetsz, de akkor nem tudsz félretenni; vagy ingatlanhitelt törlesztesz, de akkor röghöz vagy kötve."
Az első verzió nagyon-nagyon-nagy butaság. Bérlakásban élni kényszer - simán nem éri meg. Egy lakás mindenkori ára olyan helyen ahol van munka kb 20 évnyi bérleti díj. Ha félre is rakjuk a lakásár változást - mivel a megtakarításnak is van (alacsonyabb) kamata -, akkor is az jön ki, hogy 2 lakást kell kifizetned ahhoz, hogy 1 lakásod legyen. Ennek mi értelme? A titok az, hogy olyan helyen vegyél lakást, ahol el is lehet adni, vagyis válogatni lehet a munkalehetőségek között. Ilyen esetben nem vagy röghöz kötve, mert ha máshol dolgoznál, akkor eladod ezt a lakást, és veszel egy másikat (hitelt is át lehet vinni).
Szóval lakást venni jó, csak hát nehéz. A kezdőrészletet - ami az alulértékelés, stb miatt reálisan a vételár 30%-a körül van - nem kevés. Bp-n a legolcsóbb panelhez is le kell raknod kb 5-6 MFt-t - és nézd meg az ország hány százalékának van ennyi KP-ja (10 se).

kolomparlole1114 2019.01.06. 18:56:32

@jobangel: Ez olyan mint a torrentnél hogy azért kell, hogy a Linux telepítőlemezeket legyen mivel megosztani. Nyilván azt seedeli mindneki, nem a Call of Dutyt. :D

kolomparlole1114 2019.01.06. 20:48:40

@Nancsibacsi: "Ott lett a dolog elk.rva, hogy fetisizálták a diplomát: "csak akkor lesz munkád, ha diplomád lesz""

És ki fetisizálta? Egszer csak megszületődött valahogy, magától egy diploma kultusz, amit kötelező volt imádni, áldozatot bemutatni előtte? Vagy: látta mindenki hogy kitörölheti a seggét az érettségijével meg a szakmókus papírjával, és a gyerekének már nem ugyanilyen szar sorsot szánt, hanem nyomta befele egyetemre, fősulira, hogy legalább neki jobb legyen? Szerinted?

Az általad fetisizált "tedd ide, tedd oda" embereket sose fizették meg, mert HELYETTESÍTHETŐK. Igen, arra fizetnek hogy mennyire vagy pótolhatatlan. Ha nagyon, akkor semennyit nem érsz. Ez már a piramisépítők korában is így volt. Lehet ott is fetisizáltak...

kolomparlole1114 2019.01.06. 20:53:45

@Nancsibacsi: De csak ha van fetisizált diplomája. Közmókusból itt is van elég, azért itt se fog többet kapni.

NagyPeter64 2019.01.06. 22:14:30

@Nancsibacsi: " pl. nekem is egy karosszérialakatos ismerősöm egy 2 szobás lakás FELÉT bérelte úgy, hogy volt felesége meg gyereke - majd pár év után saját (kicsi) lakásba tudott költözni."

Helyes meglátás. Nincs gyerek vagy páronként egy és tudsz gyarapodni. A fene sem akar helyben járni. Van az az un. termékenységi mutató Európában (1.2-1.7 között). Felező pálya lényegében. Ezt képes nyújtani a fejlett kapitalizmus.

dr utcai arcos 2019.01.06. 23:30:48

@Nancsibacsi: OK lenne az okfejtésed a közös kockázatviselésről, ha a cég beleállna, hogy rendben, akkor a próbaidő alatt kapsz x-et, utána, ha maradtál 3 hónapig plusz 30%-ot, és ha látják, hogy nem csak viszed a pénzt, erre még plusz 30%-at. Mi van ehelyett? Felvesznek, aztán a következő évi fizetésemelésnél, pláne ha még pozíciót is váltottál -felfelé- a HR őrjöngve sikít, hogy plusz 10% ????!!!! Háde céges poliszi, hogy max 5. Aztán csodálkozik, hogy az illető erre lelép a *csába.

Nancsibacsi 2019.01.07. 08:24:58

@kolomparlole1114: "És ki fetisizálta?"
Az hogy a szülők szerették volna ha a gyerekük tanul, és feljebb lép a társadalmi ranglétrán az 1960-ban is így volt - ez csak a jelentkezők számát változtatta meg. Értsd: hiába akarta a szülő, hogy a gyerekéből mérnök legyen - ha 1x nem vették fel a BME-re 3-as gimnáziumi bizonyítvánnyal akkor a vége úgyis az lett, hogy +1-2 év alatt valami szakmát tanult, és érettségizett szakmunkás lett.
A 2000-es években azonban bejöttek a fizetős képzések az állami egyetemeken is (előtte kb csak a GDF meg hasonló alibi főiskolákra lehetett pénzért bejutni). Ez megemelte a hallgatói létszámot, az államilag finanszírozott helyek csökkentése meg még tovább csökkentette a képességek szerepét abban, hogy ki nyer felvételt. Így ha egy szülő azt akarta hogy a gyerekéből mérnök legyen ÉS hajlandó volt fizetni 7 éven keresztül a 3 éves képzést (1x csak kihúzott egy könnyű tételt), akkor bizony a gyerekből ALKALMATLAN mérnök lett.

Nancsibacsi 2019.01.07. 08:37:17

@dr utcai arcos: "OK lenne az okfejtésed a közös kockázatviselésről, ha a cég beleállna, hogy rendben, akkor a próbaidő alatt kapsz x-et, utána, ha maradtál 3 hónapig plusz 30%-ot, és ha látják, hogy nem csak viszed a pénzt, erre még plusz 30%-at. Mi van ehelyett?"
És volt már olyan hely, ahol ezt az igényedet az interjún is jelezted - így, konkrét számokkal? Én a jelenlegi melóhelyemre úgy jöttem, hogy ok, belátom hogy a kezdőfizetésem irreálisan alacsony, mert szakmán belül területet váltottam, de nem baj: legyen alacsony a kezdőm, de én ennyiért nem fogok itt hosszú távon maradni. Vagyis ha úgy látják hogy megfelelek, akkor emeljenek szépen, MAGUKTÓL. Ennek az lett az eredménye hogy 3, 6, 12 hónap múlva is kaptam emelést, így 1 év múlva majdnem a dupláját kerestem annak, mint amivel felvettek.
Az interjún nem csak a cégnek, de a munkavállalónak is el kell mondani az igényeit, ŐSZINTÉN. Én pl. megmondtam hogy nem vágyom főnökségre - nekem nem kell beosztott -, de több pénz az kell. Ugyanígy megmondtam, hogy napi 8.5 órára szerződtem - amitől el lehet térni, de ne csináljunk belőle rendszert, és a havi átlagot tartsuk. Ők is megmondták, hogy rugalmas a munkaidő, de 9:00-15:00 között bent kell lenni - ha ettől el akarok térni, engedélyt kell kérni. Azt is megmondták, hogy van amikor elrendelnek szombati munkavégzést - én meg elmondtam, hogy remélem nem sűrűn (szerencsére nem volt még ilyen 2 év alatt). Nem kell hazudozni, nyílt kártyákkal kell játszani, mivel nem az a legrosszabb, hogy nem vesznek fel, hanem az, hogy felvesznek, és csalódsz - mert akkor csak az időd pazaroltad.

Nancsibacsi 2019.01.07. 08:40:11

@NagyPeter64: "Helyes meglátás. Nincs gyerek vagy páronként egy és tudsz gyarapodni."
Vagy ha van egzisztenciád. Megnézheted hogy akinek van pénze már fiatalon is - mert a szülei megalapozták a jövőjét -, annak gyakran van 3-4-5 gyereke, mint annak a középosztálybelinek, aki 30+ évesen tud saját, hitellel agyonterhelt lakásba költözni. Baj ez? Szerintem nem - ez sima evolúció. Csak ma már nem az marad fenn, aki gyorsabban tud futni, hanem aki több pénzt tud keresni.

2019.01.07. 11:41:50

@Lord_Valdez:
A munkaerőhianyra panaszkodó cégekről mindig kiderül előbb-utóbb, hogy valami nem stimmel. Nem kell mindig durvára gondolni, dolgoztam olyan multinál, ami jól fizetett, jók voltak a munkakörülmények, de minden ősz elejétől globális létszámstop van, így egy rakás olyan potenciális munkaerőt halasztanak el, akik nem hajlandóak februárig várni, miközben meg egy-egy csapat 6-8 hónapos sort vár, hogy új embert kapjon.

2019.01.07. 11:44:53

@Nancsibacsi:
Oké, én is a jobb lehetőségek miatt jöttem Budapestre, ugyanakkor olyan munkát végzek, amivel a világon bárhol lehetnék, de a munkáltatók mégis inkáb sírnak a munkaerőhianyra.

2019.01.07. 11:48:52

@Lord_Valdez:
"Szerintem nem ez a fő ok, hanem nem is veszik fontolóra a távolabbi ajánlatokat. A legtöbben már nem is jelentkeznek a szomszéd falunál távolabbi helyre."

A legtöbben azok közül, akik maradtaky mert legtöbben már rég elköltöztek az eredeti lakhelyükről orszagon belül vagy kívülre.

2019.01.07. 11:56:59

@jobangel:
Nem ismerek programozóként egyetlen ilyen facebook csoportot sem, de kétlem, hogy labdába rúgna a stackoverflow és a hasonló oldalak mellett, főleg nem kereshetőségben, ami híresen rossz a Facebookon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.01.07. 12:52:37

@B-road: Haha, te csinálod jól...
:D
Igen, pontosan, a bizalmatlanság jelzője.
Az irodai jellegű munkákat is számon lehetne kérni, akár szűkebb határidővel is, ha akarnák.
Na mindegy, sajnos úgysem mi fogjuk megváltani a világot...

Balfredo Alfredo 2019.01.07. 19:14:48

@Nancsibacsi: Az első verzió nagyon-nagyon-nagy butaság. Bérlakásban élni kényszer - simán nem éri meg."
Sztem ugyanezt mondtam. A mobilitás szükségszerű feltétele: legyen valamilyen ingatlan a kiszemelt településen, amely ingatlanban lakni, munka után pihenni tudsz. Az esetek többségében ez - legalább átmenetileg - albérlettel oldható meg. Akkor is, ha (látszólag) nem éri meg.

" A titok az, hogy olyan helyen vegyél lakást, ahol el is lehet adni, vagyis válogatni lehet a munkalehetőségek között."
Ez természetesen igaz. Elméletileg.
A gyakorlati probléma ott kezdődik, hogy valamiből meg kell venni azt a lakást. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a legritkább esetben van valakinek annyi pénze, hogy egy ingatlant csak úgy megvegyen belőle, sőt ahhoz is sokat kell dolgozni, hogy annyi pénzed legyen, ami egy banki hitellel megpótolva elegendő egy ingatlan vásárlásához. (Most a banki hitel hátrányaiba ne menjünk bele. Nyilván a banki hitel is egy kényszer, még akkor is is, ha ésszel és mértékkel veszed igénybe.)
Ha továbbmegyünk és feltételezzük, hogy új munkahelyed miatt költözöl és eladnád a lakást, akkor ez az eladás valószínűleg nem hipp-hopp sebességgel történik, hanem hónapokig is eltart. De közben már kezded az új munkádat az új helyeden, tehát el kell költöznöd az új helyre. Itt megint előjön, hogy alapban nincs annyi pénzed, hogy egy ingatlant csak úgy vagy saját pénz+banki hitelből megvegyél. Nagy valószínűséggel marad tehát az albérlet addig, míg az előző lakásodat el nem adod és a kapott pénzből nem veszel egy másikat. Helyzettől függően az átmeneti időszakra persze szóba jöhet munkászállás vagy vagy rokonoknál, ismerősöknél meghúzódás, de ezek megint esetleges dolgok. Ami mindenképpen működik, az a lakásbérlés, függetlenül attól, hogy nem olcsó.

Ha valami hiba van a fenti levezetésben, és az átlagos munkavállaló meg tudja úszni a mobilitást albérlet nélkül, kérem írd meg, mi ennek a titka!

kolomparlole1114 2019.01.08. 05:40:23

@Nancsibacsi: De a megemelt keretszámot se töltötte volna ki senki ha nem lett volna rá igény. Igény az meg azért volt, mert már előtte is tudta mindenki hogy csak diplomával lehet boldogulni. És most a boldoguláson nem azt értem hogy éhenhalást épp elkerülni, hanem hogy normális életvitelhez elég pénzt keresni.

kolomparlole1114 2019.01.08. 06:16:52

@Zabalint: Lehet hogy lehetnél hómoffiszban is, de azt meg nehéz pesztrálgatni, leginkább csak a végén derül ki hogy elmaradás van, ezért nem szeretik.

2019.01.08. 06:32:20

@kolomparlole1114:
Voltam 3 évig, az volt az első munkahelyem, vidéki cégnél vidékről , de más helyen. Jó cég volt amúgy is, jófej emberekkel, de abudapesti fizetési lehetőségekkel nem vethető össze.

Szvsz ha valaki Budapestről megy vidékre már tapasztaltként home officba, az is hosszútávon jóval kevesebbet fog keresni, mert nem lesz munkahelyváltási lehetősége, egyetlen cének lesz kiszolgáltatva.

"de azt meg nehéz pesztrálgatni, leginkább csak a végén derül ki hogy elmaradás van, ezért nem szeretik."

Ez több okból is régi, elavult elgondolás:
1. A jó alkalmazott nem akkor hatékony, ha mikromenedzselik.
2. Semmi köze a home office-hoz, hogy utólag derül-e ki az elmaradás. Főleg azzal összevetve nem, amikor a multinál dolgozó emberkének amúgy is más lokációban van a főnöke és jópár munkatársa.

Leginkább azért nem szeretik, mert régi szocializmusból örökölt vezetői mentalitás, hogy akkor dolgozik az alkalmazott, ha bent van.

babona 2019.01.09. 14:57:46

A cikkekből is (net), a hozzászólásokból is az látszik: egymás mellett beszélnek el az alkalmazók és alkalmazottak. Látszik a munkavállalók megnövekedett bérigénye, egy bizonyos szint felett a személyes komfortigénye a munkahelyen is. Ezt a munkáltatók több szinten sem tudják lekövetni/biztosítani. Ahol "éhbérért" dolgoztattak eddig, nem nagyon értik meg hogy a kis emelés nem elég. Ahol a fizus jó volt eddig is, nem látják hogy ez már kevés. A HR beleesett a konzervatív felfogás csapdájába, nem értik a folyamatokat; aki igen, annak befolyása elenyésző. Engedni kell a szigorú, sok helyen rigorózus és felesleges felvételi (előszórási) feltételekből, értelmes hirdetéseket kell feladni, vagy sokba fog kerülni a megfelelő munkavállaló. A másik oldalon látszik a túlzott azonnali elvárás (Z gen jellemző), vagy a nehéz mozdulás (X-Y, gyerek mellett nehéz váltani...). Nagy csapda ez, és tényleg a munkáltatók oldalán a lépéskényszer. Ott az erőforrás, javaslatok vannak bőven. Aki megfogadta, most sem küzd munkaerőhiánnyal.

kolomparlole1114 2019.01.10. 00:09:48

@Zabalint:

"1. A jó alkalmazott nem akkor hatékony, ha mikromenedzselik."

A jó az lehet hogy nem, de a magyar az igen.

"2. Semmi köze a home office-hoz, hogy utólag derül-e ki az elmaradás."

Pedig de. 0 rálátás, "haladgatok, haladgatok" válaszok, eredmény (hiánya) meg már csak leadási határidőnél derül ki.

"Főleg azzal összevetve nem, amikor a multinál dolgozó emberkének amúgy is más lokációban van a főnöke és jópár munkatársa."

Ez nem a multik országa. Azaz de, BMW, Suzuki, stb, ahol majdnem jól haza lehet vinni a gyártósort hómoffiszba. :)

"Leginkább azért nem szeretik, mert régi szocializmusból örökölt vezetői mentalitás, hogy akkor dolgozik az alkalmazott, ha bent van."

És milyen igaz. Kis pénz, kis foci, márpedig a magyar fizu az zsebpénz, tehát a munkáltatói hozzáállás is olyan. Ráadásul nem az érvényesül aki sokat dolgozik, hanem aki jól eladja magát a főnöknél hogy mennyi munkája van, milyen leterhelt. A többiek pedig látják hogy a siker titka a nyalizás, tehát ők is beállnak a sorba és munka helyett inkább azzal fognak foglalkozni hogy mutassák magukat a főnöknek. Ha erre fizetnek, akkor ez lesz, hisz a fizetés a cél, nem a munka. Hómoffiszban meg nincs kontrol, tehát munkamorál se. Meg annak se jó aki ott van, hisz el van könyvelve hogy gyakorlatilag lóg, nem látja senki, nem tagja a csapatnak, leépítésnél nyilván őt fogják elsőnek jelölni, és a kollégák is könnyebben tudják fúrni, hisz nem tud visszavágni, mert még arról se tud hogy épp fúrva van.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2019.01.10. 12:29:02

@kolomparlole1114: a "haladgatok, haladgatok" -dologra.
Szerintem egy jó vezető, ha ilyen választ kap, az nem hátradől, hogy minden fasza... hanem egy trigger, hogy hopp!!! Itt valami gyanús, biztos érti mit kell csinálnia? Biztos nem akadt el, stb...
(tapasztalat mondatja ezt velem... eleinte én próbáltam így elterelni a figyelmet a botladozásaimról, de azóta egy csomó helyzetben láttam ezt másoknál, és szinte mindig volt valami).

NADE. A jó vezetőnél ügye fel se merülne ez a kérdés, mert fel tudná mérni kiben lehet megbízni, és engedni home-officeozni az illetőt. És tudja ki az aki HO alatt inkább a kerítést festené és csak negyedóránként nézne rá az emailjeire, hogy "azonnal" válaszolhasson a munka látszatát keltve. (mig aki dolgozik az lehet csak 1-2óránként csekkolja a mailjeit! :DD)

És megint oda lyukadunk ki, hogy az HO-lehetőség hiánya igazából managementi problémákat jelez.

Leszámítva a természetesen a kizáró tényezőket, pl a szalagmunkás nyilván nem fogja tudni otthon összerakni a telefonokat, vagy irodai munkánál a személyes meetingek, egyeztetések sokszor nem úszhatóak meg (egy nagyobb cégnél, csapatmunkáknál). Szóval én reális célként inkább a heti 2-3 homeoffice napot jelölném meg. A maradék napokban meg fussanak le az egyeztetések, meetingek, amik amúgy is csak hátráltják a munkát. :)

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2019.01.10. 12:33:38

@kolomparlole1114: jameg: ki jut előre könnyebben témában egy cikk. Ez nem csak magyar jelenség azért.
index.hu/mindekozben/poszt/2018/12/20/a_szegyentelenul_onreklamozo_de_egyaltalan_nem_hatekony_emberek_konnyen_masznak_fel_a_szamarletran/

Szintén ugyanez a vége: egy jó vezető nem hagyja, hogy a pávák elvakítsák. Jó vezető meg ritka.

Lehet, kéne erre valami mértékegység, és ez alapján kéne állasajánlatokat feltenni: Tapasztalt munkatársat keresünk, jó környezet, 8.7-es Lead-faktorú vezetővel....
Aki korrektséget akar, az ide megy.
Aki meg sumákolni, az meg keres magának egy céget 3.0-alatti vezetőkkel. :DDD

Balfredo Alfredo 2019.01.10. 19:55:47

@babona: "A másik oldalon látszik a túlzott azonnali elvárás (Z gen jellemző),"
A Z generáció legalább nyiltan kimondja, amit vár. A korábbi generációk nem beszéltek ilyesmiről, legfeljebb viccekben. Ilyenekben, mint ez:

Egy magas rangú amerikai és magyar politikus beszélget. Az amerikai:
- Nálunk egy átlagember keres 2 500 dollárt. Havi 2 000 dollárból jól meg lehet élni és mi nem kérdezzük, hová teszi a maradék 500 dollárt.
A magyar:
- Nálunk egy átlagember keres 200 000 forintot. Havi 200 000 forintból meg lehet élni és mi nem kérdezzük, honan veszi a hiányzó 50 000 forintot.

babona 2019.01.11. 08:59:47

@Balfredo Alfredo: Igen, ismerem, de elvileg egy nagyobb cégnél "nehéz" zsebbe fizetni... vagy szabad ellátás van? (amire nem vigyáznak az jó lesz otthon fizetéskiegészítőnek...) Ilyet láttam nagy autóipari cégnél is (csavarbehajtó konténerszám, színesfémhulladék stb.), jellemzően nem a sori munkás tudja ezt a "kiegészítést" megoldani. A többi meg már "társadalmi" probléma, lehet vitatkozni, mindenesetre a nagyobb hatalom nagyobb felelősséget is jelent. Mindig, mindenért-ezért is. Józsi bácsi aligha oldja meg ezt a problémát, ha éhenhal, mert nem visz haza semmit, ami nem az övé, akkor sem. A gyerekei/szomszédai meg látják hogy az ő stratégiája nem jött be. A kérdés az, megérett-e a helyzet a Z számára, és hogyan történik a mostani generációváltás a világban. Ha még nem, nagy koppanás. Nálunk nagy probléma a munkások (<-akkor is leírom) gyenge érdekérvényesítő képessége, ami sok problémának megágyaz, felfele is, meg a feudalizmusból megmaradt urambátyám-világ, ami jól túlélt sőt fejlődött a cucializmus alatt is. ha erre van megoldás (a Hősök Tere Zimbardo elég gyengének tűnik, sajnos van róla rossz véleményem...) akkor jöhet.

Nancsibacsi 2019.01.12. 15:11:45

@Balfredo Alfredo: "Ha valami hiba van a fenti levezetésben, és az átlagos munkavállaló meg tudja úszni a mobilitást albérlet nélkül, kérem írd meg, mi ennek a titka!"
A lakás eladás és vásárlás természetesen nem csak móka és kacagás, és természetesen van szükség lakás bérlésre - főleg az indulásnál, és váltásnál is szükséges lehet. Minél magasabb színvonalú a lakásod/házad, egy gyors eladással és más lokációban vásárlással annál nagyobbat buksz - ez is természetes. Ha nem nyert a váltással ennyit, akkor nem kell váltani. Ezért nem vált az ember 2 évente +20 ezerért, hanem ritkábban, +100-200ezerért.
Én azt egy reális forgatókönyvnek tartom, hogy Gipsz Jakab 17 évesen miután kitanulta az ótószerelő szakmát feljön Bp-re (mert most nagyon sokat fizetnek az autószerelőknek), természetesen szobát bérel, később talán lakást, majd vesz egy sajátot. Ezután mivel szereti a vízpartot 40 évesen elköltözik Siófokra, és ott szereli az autókat, hétvégén meg pecázik. Így azért nem bukik olyan végtelen sok pénzt 2x költözéssel meg lakás bérléssel.

Az hogy a munkaerőnek mobilnak kellene lennie, az nem azt jelenti hogy +5Ft-ért mindenki rohanjon az ország egyik végéből a másikba. Most viszont az van, hogy sokan elvannak a soha meg nem emelkedő nettó 130eFt-jukkal szabolcsban, mikor Bp-n 300-at kereshetnének kezdőként, mivel "drága a lakásbérlés". Olcsón dolgozni - az a drága.

Nancsibacsi 2019.01.12. 15:16:59

@kolomparlole1114: "De a megemelt keretszámot se töltötte volna ki senki ha nem lett volna rá igény. Igény az meg azért volt, mert már előtte is tudta mindenki hogy csak diplomával lehet boldogulni."
De ez hazugság volt. Nézz szét: ma egy ügyeskező burkoló ugyanolyan jól tud boldogulni mint mondjuk egy programozó. Egy burkoló feketén, barátságból dolgozik neked heti 100ezerért. Ha nem vagy ismerős, akkor ez heti 150ezer (+áfa ha igényled) - és be van táblázva fél évre előre, mert mások drágábbak/rosszabb minőségben dolgoznak. Egy villanyszerelő egy kis panel lakás villanyászatát feketén 400ezerért újít fel (vagy 400+áfa) - igaz ebben van vagy 50-100eFt anyagköltség, de általában 1 hét alatt megvan. Szóval ne mondd már, hogy nem lehet jól keresni csak diplomával.

2019.01.13. 10:08:04

@kolomparlole1114:
"A jó az lehet hogy nem, de a magyar az igen."

Már ha ezt várják el tőle...

"Pedig de. 0 rálátás, "haladgatok, haladgatok" válaszok, eredmény (hiánya) meg már csak leadási határidőnél derül ki."

A francokat, még mindig nem a home office függvénye, hogy mennyire lát rá a főnök. Ugyanezt meg tudja csinálno egy rakás bent ülő alkalmazott is illetve fordítva, egy erősen kontrollált home officeban dolgozó meg nem. Az csak a látszat, hogy ha bent ül az alkalmazott akkor erősebb a kontroll. Ezzel együtt továbbra ia vallom, hogy a mikromenedzsmenttel romlik a hatékonyság, ha folyton figyelni kell, hogy halad-e a beosztott, ott rég baj van ott már csak tüneti kezelés a folyamatos kontroll.

"Ez nem a multik országa. Azaz de, BMW, Suzuki, stb, ahol majdnem jól haza lehet vinni a gyártósort hómoffiszba. :)"

A fenéket nem, irodai munkákban is a nem csókos állasok 90%-a multis.

Összefoglalva:
Aki szerint a home office azért nem jó, mert akkor majd tuti lazsálno fog az alkalmazott, az nem munkát, hanem a munka látszatát várja el. Így idővel valóban lazsáló, kummantó alkalmazottakkal lesz tele a cége.

2019.01.13. 10:10:59

@B-road:
Azt is vedd figyelembe, hogy a "haladgatok" típusú választ sok esetben az szüli, hogy az alkalmazott nem akarja vagy nem tudja a technikai részletekbe beavatni a főnököt.

2019.01.13. 10:13:39

@Nancsibacsi:
De nem fog tudni 40 évesen Siófokra költözni, mert Budapesten lesz az ügyfélköre, Siófokon meg valószínűleg még sokkal erősebben ismerősi alapon működik az autószerelés piaca.

2019.01.13. 10:19:39

@Nancsibacsi:
Az alkalmazottat az alkalmazottal, a freelancert a freelancerrel hasonlítsd. Ha a szabadúszó burkolót veted össze az alkalmazott programozóval, erősen hamis képet kap. A szabadúszósághoz ki kell építeni, fenntartani az ügyfélkört, amihez a szakmai képességeken túl más képességek is kellenek. A legtöbb szakmunkásnak ez ugyanúgy nincsen meg, ahogy a legtöbb programozónak sem. Az a csalóka, hogy magánemberként mindig a szabadúszó szerelőklel találkozunk, ami csak kis töredéke a szakmunkásnak, ezért van az a kamu közhely, hogy szénné keresik magukat, egyébként nem véletlen, hogy sok szülő akar diplomást a gyerekeiből, mert azok valóban sokkal jobb esélyekkel indulnak. És a szakképzés rendszerváltás ufáni szétveréséről még nem is beszéltünk, igaz most meg az egyetemeket verik szét.

evilwolf 2019.01.21. 11:57:35

Bizony, ebben az országban nincs remény.
Azért nincs, mert hazugsággal és idiótizmussal van tele.
Példa 1., Azt kamuzzák, hogy nincs munkaerő, miközben egy interjúra még mindig 10-16 melós megy el, de volt, amikor egyet sem vettek fel belőle. Tavaly november végén, azaz 2 hónapja. Tehát kamuzás van túlválogatással.
Példa 2., Egy felvételi eljárás: jelentkezem valahol. Hetek, majd behívnak egyszer. Behívnak másodszor, teszt. Újabb 1 hét, menj üzemorvoshoz. Újabb napok, gyere oktatásra. Ez 2-3 hét, addig máshol kezdhetek.
Miért nem tudja megoldani az idióta vezetés, hogy egy napon legyen a teszt és az üzemorvos? Csütörtök délelőtt teszt, hétfőn délután orvos. Elmebetegség. Miért nem hétfőn van a teszt délelőtt, utána aki megfelelt, annak üzemorvos?
Mert ez egy magyar vezetésnek nem megy? Vagy HR-nek?
süti beállítások módosítása