JobAngel Az álláskeresők védangyala

Állásinterjú kamerán keresztül

2014. február 17. 09:00
11 hozzászólás

video-interview.jpgNéha előfordul, hogy egy belső állást megpályázva, régiós emberekkel videokonferencia-rendszeren keresztül kell állásinterjúzni, illetve a skype-interjúk, egyéb webkamerás interjúk is egyre gyakoribbak, ahogy az új munkavállalóról szóló döntések egyre magasabb döntéshozói szintre kerülnek.

Egy videóinterjúra elviekben ugyanúgy kell felkészülni, mint egy személyesre, egy-két specialitása azért van:

 

A kamerát jól be kell állítani, hogy ne egy torz, elmosódott képet lásson belőled az interjúztató. Ha videokonferencia-rendszeren keresztül megy, akkor ugyanez a helyzet.

Zavaró szokott lenni, hogy a lassabb átvitel miatt 1-2 másodperces szünetek állnak be egy-egy kérdés elhangzása után. Ezt tudatosítani kell magunkban, hogy ennyi késéssel érhet át a kép és hang. Azaz lassan, türelmesen kérdezzünk, válaszoljunk, és ne essünk kétségbe egy-két másodperc csendtől.

A gesztikulációval óvatosabban kell bánni, a hirtelen mozdulatok a másik oldalon elmosódott képet, hadonászást mutatnak.

Érdemes úgy felöltözni, hogy élesek legyenek a kontrasztok, (világos ing, sötét nyakkendő, sötét zakó, hölgyeknél világos blúz, sötét blézer, kontrasztosabb, erősebb smink), mert a másik oldalon élesebben látszik így a jelölt, mint egy tiszta pasztellbe öltözött ember. Egyszínű ruhák legyenek, a minták kamerán keresztül zavaróan hatnak időnként. Az interjú előtti napon tégy egy próbát, hogyan fogsz festeni másnap az interjún.

Érdemes figyelni arra, mi látszik a hátterünkből, legjobb egy fehér fal, ami előtt sötét zakóban, blézerben ülünk.

Amennyire lehet, küszöböld ki a háttérzajokat: ugató kutya, csörgő telefon, utcazaj ne legyen.

Nagyon fontos a testtartás, fejtartás, mert a kamera "kikerekíti" az embert, így nyak nélküli, kövér, tokás embernek látszik mindenki :) Lehúzott vállak, nyújtott nyak, felemelt áll, a kamera lehetőleg ne vágja le az embert nyakból, vagy fejtetőnél, legyen olyan messze, hogy egy portrényi képet mutasson. Kicsit húzódj el az asztaltól, mintha csak a szemközti széken ülővel beszélni. Aki az asztalnál marad, hajlamos ráhajolni, és az interjú végére már csak a feje búbjával beszélgetünk.

Ne legyen semmilyen tárgy a kamera látóterében: egy belógó szobanövény vagy egyéb "félbevágott" tárgy zavaró lehet. Legyen rend az asztalon, ill. bárhol a környezetben, amit a kamera közvetít majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr45697739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Géza 2014.02.17. 19:01:34

Kár, hogy nem hamarabb született meg ez a cikk, mert én már vettem részt ilyenen, lehet, hogy egy-két dolgot másképp csináltam volna...

Amúgy jó a cikk. (OK, a "régiós emberek" helyett talán a "regionális vezetők" szerencsésebb lett volna, de ez legyen a legnagyobb problémánk.)

Circus 2014.02.17. 19:29:11

Konkrétan olyan helyen lakom, ahol egy csepp világos felület nincs a falon, kivéve a wc-n :).

Amúgy nem igazán tudom eldönteni, hogy ez így ennyire személytelen, és ez kinek okozhat és milyen előnyt. Nyilván, ez mindkét fél számára lényegesen kényelmesebb (és olcsóbb...), mint adott esetben elmenni a régiós központba, a régiós emberekhez. A többkörös interjú elején fontos (szerintem) a semleges helyszín, de az utolsó lépcső/k esetén sokmindent elárul a leendő munkahely/központ/vállalati környezet, valamint az arra adott reakció.

Amúgy hasznos tanácsok vannak itt fenntebb, mindenképpen.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.17. 20:26:09

@Circus: Az az előny, hogy ha nincs más, amit nézzenek, akkor téged néznek.
Egy-két videokonferencia-beszélgetést már átéltem úgy, hogy emberek fejbúbjával beszélgettem, meg fikusszal, vagy éppen azt találgattam, hogy az a Mona Lisa reprodukció a háttérben melyik régiós pöcs (bocs) ötlete lehetett, mert úgy illett oda, mint kurtizán kezébe a liliom. Az ilyenek miatt jobb a fehér fal, főleg állásinterjún. Ha nincs, akkor legalább üres legyen minden körülötted. Egy másik alkalommal meg egy ablaktalan tárgyalóba telepítették a videorendszert, kész horror lehetett, amit a túloldalon láttak, és nem volt esélyem javítani a helyzeten. Mai ésszel bevittem volna egy csomó állólámpát, hogy legyen valami fény, ne úgy nézzen ki, mintha a padlásról beszélnék. Ezért jó beállítani, kipróbálni mindent előző nap.

sdani 2014.02.17. 21:20:43

Nekem már volt ilyen interjum. Szép ingben és alsógatyában ültem otthon a gép előtt! :D Szerencsére nem kellett felállnom semmiért.

Medve Ákos 2014.02.17. 21:38:49

Ugató kutya, telefoncsörgés, és bármi egyéb, valós élethez kapcsolódó eretnek jelenség, mely megzavarhatná a tökéletes világot, ahol mindenki 35 évesen születik, 10 év tapasztalattal, de pályakezdőként. :)

randomuser1 2014.02.17. 21:44:22

sokat elárul a cégről is ha szkájpon szeretne beszélgetni.
normális válallat küld egy retúr repjegyet meg foglal szállodát két napra, ha ennyire nem bír a kíváncsiságával

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.17. 21:45:55

@Medve Ákos: pályakezdőnek lenni nem előny, az meg alapszabály, hogy nem szólalhat meg a telefon állásinterjún. Még akkor sem, ha az kamerás. De mivel kamerás állásinterjú lehet otthonról is, a kutya társasága nem tesz jót az álláskereső esélyeinek. Hiába nem ez a tökéletes világ, a jelenlegiben ezek adnak több esélyt egy állásra.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.17. 21:46:54

@Emmanuel Goldstein: az is egy szint, de a többségnek nem ez jut sajnos.

Circus 2014.02.22. 08:58:48

@jobangel: medve ákos le is írta, amire gondoltam - a cég oldaláról megoldható, hogy egy semleges helyszínt találjon, de például én, aki kertes házban, kutyákkal vonat mellett lakom, ráadásul a reptér is közel, ezt a típusú semlegességet nem tudom garantálni, irodát meg ezért hadd ne béreljek :)
süti beállítások módosítása