JobAngel Az álláskeresők védangyala

Álláskeresés Linkedinen

2013. március 03. 17:00
26 hozzászólás

linkedin_logo.jpgAhogy megjelentek a közösségi oldalak az álláskeresésben, egy komoly elváráshalmaz is kialakult a HR-es szakmában az álláskeresők közösségi jelenlétével kapcsolatban. Ezek a követelmények ugyan megszülettek, de nem kommunikálták őket, pont úgy jártunk, mint az önéletrajzírással: igények ugyan vannak, de sehol sem közlik őket. Most ilyen „titkolt” elvárásokról is mesélek.

Kis kitérő: Facebook

Kevésbé jelentős álláskeresési szempontból, de egyes munkáltatók előszeretettel ellenőrzik itt a jelölteket. Hogy ez jó vagy sem, arról lehet vitatkozni, de megváltoztatni nem lehet. Inkább alkalmazkodjunk. Pl. Nagy felháborodást keltett szerte a neten az a HR-es(?) vélemény, hogy akinek nincs Facebook profilja, azt be sem hívja állásinterjúra. Ezen az arrogáns hozzáálláson – mely remélem, hogy csak városi legenda –könnyű segíteni: készítsünk egy FB profilt. Aki nem szeretne rajta napi szinten jelen lenni, az tegye fel azt a fényképét, amit az önéletrajzra, írja be a legmagasabb elvégzett iskoláját, tegyen minden mást titkossá a publikum számára, és többet rá se kell néznie az oldalra. Így már van FB-profilja, ha valakinek tényleg ez kell, megkapta.

Linkedin - álláskeresés a gyakorlatban

A Linkedin álláskeresésre is optimalizált közösségi oldal, itt már kifejezetten szeretnénk, ha nézegetnék a profilunkat leendő munkáltatók, mivel csak szakmai jelenlétre alkalmas. Azt hittem sokáig, hogy jól bánok vele, szerintem jó profilt írtam, jöttek is állásmegkeresések, de akkoriban pont nem kerestem állást. Nyugodt voltam, ez működni fog egyszer élesben is, ha kell. Jónak gondoltam mindaddig, míg meg nem talált egy amerikai multi által megbízott fejvadász évekkel ezelőtt, érdekes álláslehetőséggel. Ahogy elkezdtem vele a jelentkezésen dolgozni, már láttam, hogy jónak gondolt profilom csak a minimális szintet ütött meg az ő mércéjével, de legalább megtalált vele, úgyhogy mégsem volt olyan rossz. A kontraszt az esetlen magyar valóság és az USA-beli bevett gyakorlat között brutális volt. Toborzóm felhívott, beszélgettünk a profilom alapján az eddigi munkáimról, majd kért tőlem egy önéletrajzot mailben. Meglátván azt, már adta is az utasításokat, hová mit írjak, sőt gyűjtsek be az ismerőseimtől minimum 3 db ajánlást, mert náluk az az előírás, hogy lennie kell. Alant a vele való közös munkáról írtam, ami valószínűleg sok, csak rá jellemző egyedi működési elemet tartalmaz. Toborzók figyelmébe is ajánlanám, mit meg lehet tenni egy jelöltért, ha tényleg segíteni akarunk (és ha tényleg ki akarjuk helyezni az ügyfelünkhöz).

A Linkedinen a toborzók csak a szakmai profilt és a földrajzi régiót nézik először, kereső segítségével válogatják le a szóbajöhető embereket. Az ő recruiter cégüknél is ez volt a fő kiválasztási mód. Ezért elvárás, hogy a szakmai profilban legyen benne minden, amit a jelölt tud, de nem önéletrajzszerűen kell feladatokat felsorolni, hanem elvégzett feladatok, projektek, pozíciók, termékek, eredmények mentén, mert ők így határozzák meg a kulcsszavaikat a kereséskor. A projektek legyenek felsorolva, évszámozva. Ha megfelelőnek látszik, felkeresik, kérnek önéletrajzot. Ha az is jó, már ők is nagyon akarják a jelöltet, menedzselik az egész álláskeresési folyamatát. Bevett gyakorlat volt náluk, hogy a jelölttel együtt kialakítják a LinkedIn profilt az adott állásra. Az én toborzóm is törekedett rá, hogy minden olyan elem benne legyen, ami az álláshoz kell, szegény, nem győzött kérdezni, hogy kiszedje belőlem a részleteket. Már kész profillal akart bemutatni az ügyfelének. E-mailben múltbeli munkáltatóimról kért tőlem egy-egy kétsoros leírást, a távozások okát is le kellett írnom, és nem titkolta, ezt is át fogja adni az ügyfelének. Kért 2 referenciaszemélyt is, róluk is írnom kellett: melyik cégnél, mikor, mennyi ideig dolgoztam velük együtt, miért pont őket választottam.

Amikor az anyagomat összeállította, megosztotta velem: 15 oldal, belemásolva a motivációs levelem, az önéletrajzom (mondom, hogy .docban kell küldeni ezeket!), háttérinfók az eddigi munkahelyeimről, az ő saját adatlapjuk, mindenféle szakmai kérdésekkel, amiket csak úgy bedobott néha egy-egy beszélgetés alkalmával. Nem egy adatlapot lökött elém, hogy töltsem ki, hanem kikérdezett, úgy, hogy nem is éreztem, hogy épp vizsgáztat! A vele való több mint 20 db, egyenként kb. félórás telefonbeszélgetés, melynek időpontjait mindig előre egyeztettük (és mindig betartotta a határidőket!), a kb. 50 db e-mailváltás a két és fél hónapos közös munka megmutatta, milyen az, amikor egy toborzó hozzáadott értéket jelent a jelöltnek is az álláskeresésben. Pont ebben az időszakban egy családi tragédia is ért, de ezt is kezelte. (Pl. A 3. sikeres interjú után ne dobjam be a törölközőt, mert az nem lesz jó. Temetés után másnap csak ne legyen telefonos állásinterjú angol nyelven, mert az sem lesz jó.)

Később, a vele való kommunikáción túl összesen 7 db állásinterjú és a referenciák részletes kikérdezése után enyém lett az állás, szép időszakot töltöttem ott. (Igen, erre az 1 pozícióra interjúztattak összesen 7-en, türelmes embert kerestek, na :)    )

-----------------

A toborzókon túl általában multik HR-esei kutatnak LinkedInen jelölteket napi rutinban – leginkább azért, mert egy multi tudja megfizetni a recruiter account havidíját (Nettó 300 EUR ). Náluk is vannak olyan „jófajta” elvárások, mint  pl. 5 db ajánlás, manapság legyen  felsorolva az összes skill, de még „endorse”-va is.Ezektől persze mi fogjuk a fejünket, de ha Linkedinen keresztül akarunk állást találni, jó tudni, hogyan dolgoznak a toborzók ott, illetve, hogy kik is ők pontosan. Az ún. recruiter account több dologhoz enged hozzáférést, mint a normál, ingyenes fiókunk. A recruiter account legfontosabb, toborzót segítő szolgáltatása a részletes keresőn túli filter, ami egyszerű felhasználónak nem jár. Teljes profilt láthatnak az adott emberről, szűrhetik őket aszerint, hány év tapasztalatuk van egy adott iparágban, milyen szintű pozíciót töltenek/töltöttek be, vagy akár arra is, hogy a munkahelyük hány alkalmazottal dolgozik, a Fortune listán szerepel-e. A jobb oldalon lévő képre kattintva olvasható méretben is megtekinthető az összes szűrési lehetőség.

Ha a keresési lehetőségeiket figyelmesen áttekintjük, teljes képet kaphatunk arról, milyen adatokat fontos megadni magunkról és munkahelyeinkről. Külön felhívnám a figyelmet a „keyword” opcióra!

linkedin-filter1.jpg

Azt is jó tudni, hogy a saját ingyenes accountunk egyes elemeit hiába rejtjük el a számunkra ismeretlenek elől, a recruiter account ennek ellenére is a teljes profil megtekintését biztosítja. Ha a neved alapján rádkeresnek, mindent látni fognak, amit magadról a Linkedinen megadtál, mert ez is jár a recruiter accountnak. A képre kattintva ez is megtekinthető olvasható méretben. Benne a LinkedIn ajánlatával, hogy recruiter accounttal megnézhetem az általam személyesen nem ismert illető teljes profilját.

recruiter-small.jpg

----------------------

Lehet ijesztő is a tény, hogy némi pénzért mindent láthat bárki a Linkedin profilunkon, de ijedezés helyett érdemesebb ehhez alkalmazkodni, és olyan információkat megadni magunkról, amik segítik az álláskeresésünket. Ha tudjuk, mit vár a másik oldal, ki tudjuk szolgálni az információigényüket. Persze az is sokat segítene, hogyha a HR-es oldal pontosan kommunikálná, mit is szeretne, nem az álláskeresőknek kellene felkutatni pl. recruiter account funkciók átböngészésével…

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr765111331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OftF 2013.03.04. 16:12:49

Na a linkedinen vadászó HR-es külön állatfajta.
15-ből 1 volt értelmes, a többi szinte semmi információt nem volt hajlandó elárulni. Melyik cég, milyen pozíció, várható feladatok stb... Hát akkor minek menjek oda?

Állam-vizsga 2013.03.04. 16:40:52

Köszi a cikket. Hasznos.

Az itthoni közvetítők tényleg nem úgy működnek, mint pl. egy amerikai. Össze lehet hasonlítani pl. egy magyar álláshírdetést egy amerikaival. A magyarban szinte semmi nincs benne. Az amerikaiban egy csomó minden. Azt én is rühellem amikor nem mondják meg hogy melyik cég, bár néhány esetben lehetséges hogy nem mondhatják meg. A magyar közvetítők 5 perc alatt összevágnak egy hírdetést, sallang dumával aztán a végére a juttatásokhoz odaírják hogy versenyképes fizetés. Ettől megyek a falra, akkor inkább ne írjon semmit. Az amerikai álláshírdetések kb. felében be is írják az !éves! fizetést, nem taktikáznak feleslegesen, mint nálunk. Szóval van mit fejlődni.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2013.03.04. 17:08:22

Hasznos. Arról van esetleg info, hogy "fejlődést" miért néznek?
Bár nem keresek állást ott fent vagyok, mert egy régi kolléga címét kerestem (és hát más közösségi oldalon ő nem volt fent).
Szóval egy recruiter évente felkeres, hogy aktualizáljam a skilleket, projekteket meg miegymást. Elég spéci területen vagyok. Annak ellenére, hogy nem keresek állást, azt megengedtem neki, hogy a "portfóliójába" betegyen (hogy ez neki mér' jó, nem tudom...)

mirx 2013.03.04. 17:20:16

Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy valahogy egyre pronyóbb módon viselkednek a LinkedIn-en halászó fejvadászok: míg néhány éve totál udvarias üzeneteket küldtek - ugye nem baj, hogy itt írok, érdeklődnék-e ilyen és ilyen pozíció után, sokszor még bért is ajánlottak, bemutatták a saját cégüket, stb -, mostanában már ilyeneket kapok "Hallo mirx (hadd ne mondjam, hogy ez a hallo németül kapásból tegezést jelent, és baromi udvariatlan), van néhány szerződésem az x cég alkalmazotttai számára, üdv, Grétike"... oszt ennyi, se bű, se bá. Grétikét meg lehet találni a FB-on, is tényleg HR-es, na de most tekintve, hogy én MÁR MOST az x cégnek dolgozom, van saját szerződésem, köszönöm. Értem, hogy el akarja halászni innen az alkalmazottakat, de ezzel a stílussal? És miféle szerződések? Néha gondolkodom, hogy kissé pikírt stílusban visszaírok valamit, de hát mi vagyok én, HR-es nevelde... különben is ki akarja, hogy efféle emberekhez köze legyen úgy en bloc. Nekem ez a stílus nagyon nem jön be, remélem, nem ez lesz a normális.

egoizm999 2013.03.04. 17:24:44

Gratulálok, ebben a témában hiánypótló írás!

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.03.04. 17:50:13

Wow, megtaláltuk a Linked-In nevű új és roppant érdekes, forradalmi "webes portált" Najó. 5-6 éve új volt. Kíváncis vagyok a magyar fejvadászok használják-e, a világ szebb oldalain csak ezt. Nem vagy ott, nem is létezel.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.03.04. 18:43:27

@Állam-vizsga: A kínált fizetés megadásának nem vagyok híve, ehhez mi még nem vagyunk elég érettek. Mert nálunk ezzel csak lefelé törnének az amúgy is silány fizetések. Mindig lesz valaki, aki akár 100 Ft-os órabérben is bevállal bármit, mert bajban van. Ne legyenek illúzióink, jó szakemberek is kerülnek bajba, válófélben vannak, úsznak a devizahitellel stb. Vagy gondoljunk csak arra, hogy hányan dolgoznak 0 Ft + jutalékért, amitől külön rosszul vagyok.

Kivancsi 2013.03.04. 19:46:30

amerikai piacrol nincs tapasztalatom ott meg nem kerestem allast
az europai es angolrol van na most amit itt leirtak az koszono viszonyban nincs a kontinenssel...
egy igazi jo kis O vilagi ugynoknek eszeagaban nincs ennyit dolgozni a penzeert
szeretnenek kurva gyorsan kurva sokat keresni lehetoleg zero munkaval es koltseggel
az anyjukat eladnak a napidijam 10-30%-ert szemuk se rebbene csak csorrenjen be a szozso
na ez az europai link id vagy egyeb recruit munkamoral
tiszta magyaros :):)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.03.04. 20:02:27

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Ha egyszer úgy látják, megrekedtél a fejlődésben, lesz egy jó ajánlatuk, mert benne vagy a portfolióban, ugye, neked lehet ajánlani jó pozíciókat :)

cnt 2013.03.04. 20:42:30

@mirx: a Hallo nem jelent tegezést kapásból. Csak mondom. Legalábbis itt, Németországban ;)

Egyébként amit írtál, az tényleg áll, kevésbé udvariasak.

Generálkomment még, hogy német területen a Xing jobban megy.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.04. 20:54:07

@OftF: Nekem éppen ellentétes tapasztalatom van. A LinkedIn-en ötből négy megkeresés releváns, első telefonhívásnál kiderül, hogy melyik cégnél milyen állásról van szó és a fizetés is szóba kerül még az elején.

Az már más kérdés, hogy a LinkedIn-en is megjelentek a spammerek az álláskeresést segítő szuper videóikkal és CV-író tanácsaikkal...

zd 2013.03.04. 20:57:14

én úgy tapasztalom, hogy a magyar fejvadászok/HR-esek meg sem nézik a linkedin-t.
ehelyett, a huszonéves, óriási élettapasztalattal rendelkező HR-esek néhány kulcsszavat keresnek a CV-ben, és a rövid személyes interjú alapján úgy gondolják értik a jelöltet. egyetlen referenciaként megadott személyt sosem hívtak, leírt eredmény valódiságát nem nézik, stb.
azaz, ez még itthon nem egy komoly szakma (tisztelet a kivételnek), csak az számít hogy tudod eladni magad, hogyan s mit tudsz "behazudni".

ohhai 2013.03.04. 21:04:10

nem értem mi ez a FB és Linkedin mánia a HR-es körében, miért lesz egyből kötelező szűrő feltétel, hogy legyen... ezek annyira nem-biztonságos weboldalak, emlkészünk, hogy nemrég feltölrték a Linkedint? aki ilyen oldalakra önként regisztrál az meg is érdemli...

nyisziati 2013.03.04. 22:48:36

@Állam-vizsga: nálunk azért nem írnak összeget általában, mert az a nettó 100-150, amiért ki kell dolgozni az ember belét egy esetleg nem túl jó főnöknek, általában a képzettségéhez/tapasztalatához képest nagy kihívást NEM jelentő munkáért, az bizony elég hervasztóan hangzik, és esetleg elijeszti a rátermett potentátokat. Aztán mazsolázhat a HR-es a pályakezdők közül (meg pirulhat a főnökénél, hogy két kör után miért nem tudott még produkálni egy épkézláb jelöltet).

nyisziati 2013.03.04. 22:54:23

@ohhai: én se szeretem, sokáig nem is regisztráltam, de tényleg nézik. Sajnos a huszonéves, hidrogénszőke lánykák nem a munka hősei, ezért szeretnek kevés munkával sok infót kinyerni, azt meg csak valós közösségi profilból lehet. Ez van és egyre inkább ez lesz, úgyhogy érdemes karbantartani - és nem túl sokat felrakni.

Void Bunkoid 2013.03.04. 23:14:02

A linkedin igazából borzalmasan nem közösségi oldal. Csak egy háeres adatbázis (lásd "recruiter account havi 300 ojróért"), ahol az adatrögzítők maguk az rekordok (azaz mindenki a saját cuccát tőti fel).

A közösségi oldal attól közösségi oldal, hogy a felhasználói ismerik egymást, az oldalon együtt élnek, és ott alkotnak valami közöset.

Az, hogy amikor regisztrálok, és beírom a nehogymárkisasszonyi konzervfertőtlenítőt munkahelynek, és kidobja hogy még három olyan ember van az oldalon, aki velem egyidőben ott dolgozott, ismerem-e őket, na az még k*rvára nem közösség.

Csak a mi utcánkban lakunk vagy ötszázan, mégsem mind a haverom.

mirx 2013.03.05. 00:08:03

@cnt: Hát lehet, hogy neked nem, nálunk errefele nem divat. De sokszerencsét

karosszékely 2013.03.05. 00:34:00

@mirx: A hallo semmilyen német nyelvterületen nem jelent tegezést. Max. Magyarországon. A Hallo Herr Mirx abszolút bevett és csöppet sem udvariatlan forma.

mirx 2013.03.05. 01:04:55

@karosszékely: tulajdonképpen azt szeretem a legjobban a magyarokban, amikor lesz..ják, hogy jön egy 5 éve svájcban élő, 12 éve multinak dolgozó kolléga, ő akkoris jobban tudja, mi a menő. Rákattintasz a nevére, kiderül, hogy utoljára őt éve tette ki a lábát az országból, amikor Krk szigetén gumimatracot bérelt a családnak, de azért ő tudja, hogy, mikor van hallo meg mikor nem. Hát üdvözlégy, kedves karosszékely, talán fel kéne állni belőle! :)

mirx 2013.03.05. 01:15:58

És akkor még egyszer (a sok okosnak) : Svájcban SENKI nem engedi meg magának azt a luxust, hogy hallóval kezdjen egy levelet, sőt, a közértben sem, meg a postán sem fordul elő, hogy hallóz bárki, mert ez itt tegezésnek számít, amit ki kell vívni vagy el kell nyerni; előtte viszont maximálisan grüezi és magázódás van, nem holmi haló.. és aki szerint ez németországban természetes, az se volt ott nagyon sokat, csak azt hiszi, hogy érti, hogy működik a dolog, de közben primó kelet-európai hozzáállást hoz, sajnálom az ilyen arcokat, de egyre gyakoribb. szerencsére sokan még tudnak viselkedni.

lilly.alien 2013.03.05. 08:16:21

@nyisziati: Hová küldhetem hozzátok az önéletrajzomat?

nyisziati 2013.03.05. 08:43:04

@lilly.alien: bocs, a "nálunk" általánosságban vonatkozott M.o.-ra...

nyman 2013.03.05. 10:14:17

Nem ertek egyet azzal a velemennyel, hogy nem vagyunk erettek arra, hogy a bereket nem kellene nalunk is leirni. Mindket oldalnak egy rakas idot meg lehetne sporolni. Elobb utobb ugyis kiderul.

Anno, egy evtizede meg pl. Graftonnal gyakorlat volt, most mar ok is leszoktak rola.

Jo par evet meloztam kulfoldon, es az allaskeresesnel az egyik szuro az pont a ber volt. Azert tudja az ember, hogy mit er a huspiacon, es a tul alacsony es a tul magas fiizetesu poziciokat is ki tudja szurni.

A linkedinen keresztul eleg sok megkeresest szoktam kapni, volt par interju, es egy konkret ajanlat, meg valamikor 2007-bol. Persze a megkeresesek kozott van boven olyan, hogy nyissak kavezot, vagy legyek valamilyen tucattermek magyarorszagi ertekesitoje.

Amit a cikkiro feszeget az meg nem a linkedin profil hianyossaga, hanem inkabb az, hogy eltero igenyek vannak kulonbozo helyeken. Amikor Kanadaban voltam az az eletrajzom, amivel pl. Angliaban napok alatt mar valogattam a lehetosegek kozul szart se ert. De gyanitom ugyanazzal Nemetorszagban sem lehetne labdaba rugni.

levendulabandi 2013.03.10. 08:40:02

@nyman: Nem írják be a béreket és az 5. kör végén derül ki, h annak a bérnek most a 3xosoát keresem és ha tudom, h ennyi, akkor nem pazaroltam volna az időt hülye tesztekre.
DE az igazi kedvenc, amikor semmit se tudok a cégről (csak annyit, hegy budapesti vállalat munkatársat keres), de már első körben bérigényt kér.Ha nem írsz be, már szórják is ki a CVdet. De könyörgöm: hány fős cég, milyen a mérlege, mi lenne a pontos munkakör, mekkora lenne a felelősségi köröm, mennyire elvárt a túlóra, van-e cafeteria és mennyi...ezer függvénye van a kért bérnek, közel van-e a lakásomhoz...
De nem baj, mert ilyenekre eleve nem pályázok, mert olcsójánost keresnek.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.03.10. 10:25:00

@levendulabandi: tökjó, hogy nem írják be a béreket, örüljünk ennek. Nem szeretnék 10 Ft/órás állásokat látni, márpedig ezek simán divatba jöhetnek. Manapság 0 Ft plusz jutalékért is vállalnak emberek állást, vendéglátósoknál a "csak jatt, bejelentés nélkül" a leggyakoribb ajánlat. Erre is találnak embert. Gondolod nem próbálnak majd meg mérnököt keresni nettó 50-ért, bejelentve 4 órában? Persze 14 órás napi munkáról lesz szó, de a papír mindent elbír.

Ha pedig csak az 5 körben derült ki, milyen fizetésre számíthatsz, akkor te hibáztál. Esetleg, ha az elején megkérdezted volna, hogy amennyibe te minimum kerülsz, az az ő keretükbe belefér-e... Aztán a bérigényt lehet még útközben is módosítani, pl. ha meghallod a feladatkört, akkor nyugodtan mondhatod, hogy a beírt minimum igényedért ez nem fog menni, hanem... Vagy ha ezt csak napi 12 órában lehet megcsinálni, akkor nem annyi, hanem...

levendulabandi 2013.03.10. 11:26:28

"Tökjó, hogy nem írják be a béreket, örüljünk ennek. Nem szeretnék 10 Ft/órás állásokat látni, márpedig ezek simán divatba jöhetnek. Manapság 0 Ft plusz jutalékért is vállalnak emberek állást, vendéglátósoknál a "csak jatt, bejelentés nélkül" a leggyakoribb ajánlat. Erre is találnak embert. Gondolod nem próbálnak majd meg mérnököt keresni nettó 50-ért, bejelentve 4 órában? Persze 14 órás napi munkáról lesz szó, de a papír mindent elbír."

Illegális és hányás ez az ország!
süti beállítások módosítása