JobAngel Az álláskeresők védangyala

„Nem tudom eladni magam” 2. rész.- Az álláskeresés, mint eladási tevékenység

2018. július 25. 06:00
42 hozzászólás

rocketscience2.pngFolytatom tegnapi cikkem, amiben azt ígértem, hogy az eladás és álláskeresés elemeit egyesével kitárgyalom. Ez egy nagyon leegyszerűsített nézet, nyilván lehet mélyíteni a végtelenségig. De ezekkel az alapokkal az álláskeresés már menni fog. Íme:

A termék

Legyen egy jó terméked, szolgáltatásod, amit jól be is tudsz mutatni. Álláskeresésben ez a képzettség, végzettség, tudás, tapasztalat, jól leírva az önéletrajzban, motivációs levélben. Általában ezt kell összeszedni először, mikor kitaláljuk, hogyan is keressen állást az adott ember.

Az ajánlat

Legyen egy jó ajánlatod! Ami érthető, megfelelő nézetből van leírva, szívesen olvassa az olvasó, mert megérti belőle a terméket.

A kertészmérnök cégvezetőnek is meg kell tudnia érteni a pénzügyi vezető, pénzügyes motivációs levelét! Ez az írásos ajánlat a salesben, motivációs levél az álláskeresésben. Na, ki szeret motivációs levelet írni rajtam kívül? ;) – Érted már, én miért szeretem? Igen, hallottam a kifogást, hogy a HR-es úgysem olvassa. Nem baj, a beszerzőnek is árazott specifikációt szoktunk küldeni (itt önéletrajzot), nem vezetői összefoglaló ajánlatot (motivációs levelet).

Az ár, azaz bérigény, fizetési igény

Én vagyok az eladó, én mondom az árat. Persze, álláskeresőként és salesként egyaránt bennünk van a rettegés, hogy sokat mondunk, és nem veszik meg a terméket, vagy keveset mondunk, és akkor „túlnyertük” magunkat, azaz elmaradt hasznot „termeltünk” – mondjuk ki, veszteséget. Ezzel nincs mit kezdeni, néha belefutunk, de nem megoldás rá, hogy a munkáltató mondja meg, mennyit akar fizetni, mert akkor szinte garantáltan alulfizetett munkát találunk.

Kényelmes az álláskeresőknek, ha a munkáltató mond árat, de kiszolgáltatottá tesz. Ha te mondasz árat, és túlnyered magad, amire később döbbensz rá, tiéd a felelősség az alacsony béredért, ezt sem könnyű megemészteni. Hiszen ezt kérted, ezt kaptad, reklamációnak helye nincs. Ilyenkor majd fizetésemelést kérsz, vagy állást váltasz. Tudd, hogy kijavíthatatlan hiba ezügyben nincs. Salesben van: ha túlnyertem magam, csak én vagyok a hibás, és árat már nem tudok emelni utólag. Ha tudnék, sem lenne etikus, tehát nem teszem. Fizetésemelést kérni viszont megfelelő indokokkal, érvekkel időnként "illik".

 

A kereslet felkutatása

Könnyebbséget a saleshez képest az álláskeresésben az jelenti, hogy amíg a salesnek a vállalatoknál „házalni” kell a termékkel, valahogy kikutatni az igényeket, keresletet, addig az álláskeresők álláshirdetéssel készen megkapják az ajánlatkérést. Most, hogy így írom, még kiderül, hogy valójában „sales light” az álláskeresés? Pont a kereslet felkutatása a legnehezebb feladat a salesben, itt meg ilyesmi nem nagyon van (ha ismerősi körben keresel állást, előfordulhat).

Versenytárs-elemzés

Még egy könnyebbség: ezzel álláskeresőként nincs dolgunk. Vannak ugyan versenytársak, de nem tudjuk, kik ők, miben jobban vagy miben kevésbé jók, mint mi. Csak magunkat kell figyelni az eladási folyamatban. Egyszer azért majdnem elnevettem magam, pedig még nagyon kezdő voltam: a „HR-es” hölgy - kora alapján személyzetisként kezdett az előző rendszerben - kivágta az asztalra elém a 20 centi magas önéletrajzpakkot (vagy csak kamu papírokat, tetején 1 db másik önéletrajzzal), hogy ők mind jelentkeztek, én miben vagyok jobb náluk. Mondtam, hogy nem tudom, nem ismerem őket, magamat viszont ismerem, beszéljünk rólam, erre készültem. Kb. akkor tudatosult bennem, hogy más jelentkezőkkel nem kell foglalkoznom.

Az eladási tárgyalások

Ha az ajánlatod érdekes, jönnek a tárgyalások. Ezért az önéletrajz+motivációs levél egyetlen feladata, hogy eljuttasson állásinterjúra. Salesként tárgyalunk döntéshozókkal, szakmai, pénzügyi, beszerzői területekről. Még az is lehet, hogy különbözők az álláspontjaik, érdekeik, ettől szép szakma a sales. Megismerjük a nekik fontos szempontokat, megoldást ajánlunk rá, rákérdezünk az őket szorító határidőkre (upsz, hányszor kérdeztél erre rá állásinterjún?) Állásinterjún is ezért kell jól kérdezni: hogy jól tudj „ajánlani” és hogy meggyőződj róla, hogy jó „ügyfél” azaz munkáltató, akivel tárgyalsz.

A vevői szerepkörök

Álláskeresésben a HR-es a beszerző. A szakmai vezető, leendő főnököd a szakmai döntéshozó. Őket pont úgy lehet meggyőzni, mint általában a beszerzőket, vállalati döntéshozókat. Úgy gondolkodnak, mint bármely más dologról, amit vállalat vesz: befektetés (amíg betanulsz), megtérülés (hozod a hasznot a munkáddal), „karbantartás” (folyamatos képzésed, lojalitásod elnyerése). Igen, a beszerző sem feltétlenül ért a termékhez, alapanyaghoz teljes mértékben, de a szakmai vezetőtől megkapta a specifikációt a beszerzendő dologra. Mint a HR-es a szakmai oldaltól a vágyott új kolléga szakmai és személyiségbeli jellemzőit kapta meg, ezeket keresi, ezeket írta az álláshirdetésbe, ezeket kell megmutatnod neki.

Ügyfélkezelés

Ha te eladó vagy az álláskeresésben, akkor az ügyfeled a leendő munkáltatód, akit az állásinterjún jelen lévő ember(ek) képvisel(nek). Előfordulhat, hogy nem felkészültek, és klasszikus álláskeresői panaszként lehetne is mindenféle jelzőkkel illetni őket. Tesz-e ilyet az eladó a vevőjével, ha el akar adni neki? Még magában sem, gondolatban sem - csak megy vele az idő, eredménye meg nincs. Mit tesz? Az ügyfél felkészültségéhez igazítja a mondanivalót: a kezdőt, tájékozatlant elkápráztatjuk, a profit, felkészültet tájékoztatjuk. Mindenképpen igyekszünk megtalálni a közös hangot, mert ha rosszul érzi magát a beszélgetésben, nem lesz üzlet! (Ez persze az interjúztatóra is igaz: ha az álláskereső nem érzi jól magát már az első beszélgetéskor sem, nem megy oda dolgozni)

A tanulság

Tehát nem HR-es feladat az álláskeresés. Kétségbe is esnek rendesen néha, "de hát HR-esként nem tudok állást találni?" Ezért van az, hogy sok HR-es is eljön hozzám tanácsért, ha állást keres. A saját szakmai szempontjai még akkor is kevésnek bizonyulnak az álláskeresésben időnként, ha pontosan tudják, hogy mit akar a HR-es kollégájuk hallani a beszerzői szerepében. De eladni nem feltétlenül tudnak, mert az egy másik szakma, amit ráadásul nem is tanítanak közvetlenül iskolarendszerben.

És ezért van az, hogy folyton hangsúlyozom, hogy nem vagyok HR-es. Értem a szempontjaikat, tudom a szakmájuk legfontosabb fogásait, tudok velük beszélni, mint beszerzőkkel. Ezért nem kell védenem a „mundért”, és visszautasíthatom a HR-eseknek szóló kritikákat :) És mindebből ered az a gyakorlatias hozzáállás, ami a hozzám forduló álláskeresőknek a hatékony segítséget jelenti.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr214132659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balfredo Alfredo 2018.07.25. 08:18:20

Ha az ajánlatod érdekes, jönnek a tárgyalások. Ezért az önéletrajz+motivációs levél egyetlen feladata, hogy eljuttasson állásinterjúra."
Ez bizonyára igaz, mivel a 2dik mondat szó szerint megtalálható más cv író iskolák által közétett anyagokban is.
Másrészt épp tegnap volt szó róla, hogy a cégek meg a fejvadászok előszeretettel titokzatoskodnak, így eleve azt is nehéz kitalálni, hogy pontosan mit akarnak. Hogy tudsz így egy 'érdekes' ajánlatot adni magadról? Kérem ne válaszold azt, hogy ha a hirdetés titokzatos, akkor hagyjam a fenébe, mert az álláshirdetések bő fele titokzatos!

"Megismerjük a nekik fontos szempontokat, megoldást ajánlunk rá"
Mármint ha egyszer eljutunk a tárgyalásig/interjúig. Egyelőre azt sem tudjuk, milyen legyen a
jó cv, mert inputunk sincs hozzá.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.07.25. 09:37:14

@Balfredo Alfredo: ha a hirdetés titokzatos, hagyd a fenébe :) Oké, ezt nem teheted meg minden esetben, marad az, hogy a szakmai tudásod, tapasztalatod alapján megpróbálod kitalálni, mit akarhatnak látni pl. egy könyvelőről, egy account managerről, sofőrről, pénzügyesről stb. És ha te azokat tudod, amit abban a pozícióban kell, leírod, k o n k r é t a n.

Tehát, nem "részvétel a pénzügyi osztály adminisztrációs munkájában", mégcsak nem is "beérkező számlák kezelése", hanem "beérkező számlák kezelése: jogosságuk vizsgálata a meglévő szerződések, árajánlatok alapján, számlareklamációk megfogalmazása". Kb. így, minden feladatnál, ami az álláshirdetés szerint kell. Valamiért sokan úgy gondolják, hogy minél általánosabb, annál jobb, de nem. Minél specifikusabb, annál biztosabb, hogy valaki felkiált a CV-t látva: "nálunk is ezt kellene csinálni" És akkor jön a tárgyalás meg a konkrét megoldás ajánlása az állásinterjún: erre nekem ilyen kidolgozott rutinjaim vannak, így csináltam eddig stb.

kukatr 2018.07.25. 13:43:01

Ha nincsenek pontos specifikációs az álláshirdetésben (márpedig nincsenek), akkor nem tudok pontos árat se mondani.

A munkahely: levegőhalászat
B munkahely: levegőhalászat, nem írják a hirdetésbe, hogy ezt a saját eszközeiddel kell elvégezni
C munkahely: levegőhalászat, nem írják a hirdetésbe, hogy sok a (fizetetlen) túlóra

Mindhármat ugyanannyiért vállalnád el?
Sávot tudom, nem mondasz, mert már mondtad, hogy azzal csak rosszul járunk.

Mondjon fizetésajánlatot a munkáltató, hogy tudjuk, van-e egyáltalán értelme a bértárgyalásnak (elvileg szerinted ez is van), vagy csak idő- és erőforráspazarlás az egész.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.07.25. 14:00:45

@kukatr: Igen, mindhármat ugyanannyiért vállalnám minimum, mert van egy összeg, amivel én elégedett vagyok, és nekem megéri. Ez a minimum. A túlórát ki kell fizetni ezen felül, a saját eszközeimet meg biztosan nem viszem. A bértárgyalásnak ott van értelme, hogy ha ezek az alapok megvannak Pl. az általam megjelölt minimum gond nélkül megvan, a fölötte részről és az elvárásokról beszélgetünk. Az a jó a minimumban, hogy a magasabb elvárásokhoz igazítva ott azonnal tudod módosítani az igényeidet. Minimum ennyi, ha el kell hordani a Gellért-hegyet, az még pluszban annyi... A cég büdzséjét közben kipuhatolva ez már könnyebb. De így lehet elkerülni azt, hogy a minimumod alatti pozikról tárgyalj.

kukatr 2018.07.25. 16:30:11

@jobangel: 1. Nem tudok olyan magyarországi munkahelyről, mely kifizetné irodai dolgózóinak a túlórát.
2. Ha nem tudod, hogy milyen plusz feladat elvégzését várhatják el még tőled, akkor ezt be sem tudod árazni.
3. Nem akarok olyan állásra jelentkezni, és interjúrája mászkálni, amely pozícióban anyagilag nyilvánvalóan rosszul járnék. Lehet olyan helyzet, hogy kicsinál idegileg a főnök és menekülni kell, de nem olyan helyre, ahol a fizetésből a lakástörlesztőre se futja, és az utcára kerülök.

A probléma az, hogy a munkáltatónak biztosan kell egy ember, de a potenciális jelentkezőnek nem biztosan kell az a munkahely, vagy egyáltalán egy új munkahely. Ennek ellenére árazza be magát az ember előre, és vállalja a fölösleges interjúkra járkálás költségeit, míg a munkáltatók sokkal több információval rendelkeznek a munkaerőpiacról, pontosan ismerik erőforrásbeli lehetőségeiket, és arányosan jóval kevésbé megterhelő az adott jelentkezővel foglakozni, mint amennyire megterhelő a jelentkezőnek az adott állásra jelentkezés. Egy háromgyerekes anyuka nem engedheti meg magának, hogy havonta 15 interjúra járjon, melyből 14-t biztosan kizárna a kínált fizetés alapján.

Balfredo Alfredo 2018.07.25. 18:34:16

@jobangel: '...valaki felkiált a CV-t látva: "nálunk is ezt kellene csinálni" És akkor jön a tárgyalás meg...'
Csodálom a naivitásodat. Mi van, ha az jön, hogy a felkiáltó személy beadja a leírt módszeredet saját újításaként? Mellékhatásként nyilván gondoskodik róla, hogy még véletlenül se juss el interjúra, hiszen lebuktatnád.

Berelhetoreklamfelulet forumtárs írta, még cikksorozatod 1ső részére kommentként:
'Amúgy cv-ben is van egy kvázi elfogadott forma megoldás:
felülre a személyes adat, utána képzettség, tapasztalat, azt a végére mehet a rizsa, úgyse olvassák el, csak a kulcsszakszavakra keresnek.'
Ezek szerint meg pont felesleges részletezni és új megoldásokkal jönni a cv-ben, mert el sem olvassák. Ha meg esetleg elovassák, még mindíg kirostálhatnak fb oldal hiánya miatt :-(

Tehát megint ott vagyunk, hogy kb. mindegy mit írsz, így is, úgy is lutri, hogy egyáltalán eljutsz-e az interjúig.

nick papagiorgo 2018.07.25. 21:08:51

Versenytárs-elemzéshez:
sajnos még mindig jellemző ez a 80-as évekbeli magatartás, hogy "magyarázza meg, miért Ön a legjobb jelölt".
Erre én pl. mindig azt mondom, hogy - pl. autóipari jellemzővel élve - a Toyota meg tudja magyarázni, hogy miért jobb, mint pl. a Volkswagen, mert ismeri a versenytársat, tudja, hogy az mit tud, ismeri a teljes piacot, be tudja pozicionálni magát stb. De én? Azt se tudom, hogy a versenytársak hányan vannak, azt meg főleg nem, hogy mit tudnak. Ennek fényében, hogy a fenébe mondjam el, hogy miért én vagyok a "legjobb"? Azt tudom mondani, hogy én nagyon jó vagyok, ettől függetlenül lehetnek nálam jobbak, fogalmam sincs róluk.

Néhány helyen így csak néztek. Én meg ebből azt szűrtem le, hogy én meg az ilyen helyekre nem is igazán szeretnék elmenni dolgozni :)

Sajnos, ez a kőkorszakbeli hozzáállás még mindig jellemző- egy főnököt is úgy vesznek fel, mint egy adminisztrátort. "Beszéljen magáról" - oké, és a végén én mit fogok megtudni a cégről? Van kérdése (már a szemén látszik, hogy ugye nincsen). De van:ki a főnököm, hogy néz ki az organigram, hány fős a csapat, mik a főbb feladatok stb. Volt olyan, hogy az ügyvezető igazgató mondta, hogy "erre nincs felhatalmazásom válaszolni". Gondoltam magamban, hogy apám, te vagy az ügyvezető, ha neked nincs felhatalmazásod, kinek van? És hasonló dolgok :)

Pan Modry 2018.07.26. 01:07:24

@kukatr:

Ha a tulorat nem fizetik akkor nem tulorazol! Egy cegnel ha alkalmazott vagy csak azt csinald amire leszerzodtel. Basszus, en még palyakezdo korokban is a sarkamra tudtam allni amikor kulfoldre kellett mennem egy ugyfelhez eppen marcius 15-en es nem akartak tuloraban kifizetni, raadasul probaidon voltam. Kicsit hisztizett a hr-es eloszor meg lojatlitasrol hadovalt, utana bepanaszoltam a dolgot annak az expatnak akivel az ugyfelhez mentem es lass csodat kifizettek es ki se rugtak, utana egyszer sem probaltak nem kifizetni. Ha a sajat erdekedet nem tudod kepviselni akkor miert is hinne el barki hogy egy stresszes helyzetben a cegedet is tudnad kepviselni ha erre lesz szukseg.

Pan Modry 2018.07.26. 01:13:12

@nick papagiorgo:

Egy ilyen kerdesnel ne annyira a kontentre figyelj, hanem arra hogy nem zokkensz ki egy pillanatra se. peldaul ha azt mondod hogy azt tudod hogy az osszes ismert elvarasnak megfelelsz, igy biztos hogy megfelelo vagy. Pont!

...vard ki erre mi a lepese

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.07.26. 08:39:23

@Balfredo Alfredo: Jogos a felvetés. Egy önéletrajzban, de még egy állásinterjún sem know-how-t adsz el, csak "how-to"-t. Azt nehéz ellopni, ha nem ért hozzá.
Felületnek nincs igaza a CV-vel kapcsolatban, mert amit ő közmegegyezésnek tart, az lehet, hogy nem működik egyes esetekben, sőt leginkább nem működik. Csak a Europass olyan hülye, hogy szerinte az a jó, ha felül vannak a személyes adatok, utána meg a képzettség.

A faipari mérnök végzettségű jelöltkém, aki folyamatmérnökként dolgozott autóiparban 5 évet, már el is bukná az állást a következő autóipari cégnél, mert minek oda "fás" ember. Ehelyett azzal kezdjük, hogy "5 éves autóipari tapasztalat folyamatmérnökként" és lőn csoda, hívják is állásinterjúra...

Pan Modry 2018.07.26. 09:14:12

@jobangel:

En szemelyesen a lenyegretoro CV-ket szeretem, ha egy faipari mernok 5 evet toltott az autoiparban es egy masik autoipari allasra jelentkezik, a faipari mernok vegzettsegenek nincs is sok relevanciaja.

Egy jo CV 1 oldalas, aki kepes egy oldalba szepen betomoriteni a relevans dolgokat, az mar bizonyitotta hogy kepes kiszurni egy nagy informaciohalmazbol a relevans dolgokat.
Ket oldalas CV maximum akkor elfogadhato ha az allashirdetesben extrem hosszu a kovetelmenylista, de az mar inkabb az allashirdetes hibaja.
3+ oldalas CV az meg a rohej kategoria.

Egyebkent nem hr-es vagyok...

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.26. 09:43:37

@kukatr:
1, Felmégy glassdorra és megnézed milyen ott az élet
2, Googlen rákeresel hátha valami random fórumon leírják
3, Megnézed van-e valami ismerősöd aki ismeri

Szakmától és az adott cégtől függően lehet sikered a fenti megoldásokkal, de ha nem, akkor gondolkozz el, hogy te írtál-e véleményt a jelenlegi cégedről, és ha nem, akkor nosza rajta véleményezd azt, van rá pár oldal, hogy segítsd az elvtársaidat...

Amúgy meg ha nincs infó, akkor a kockázatot is bele kell kalkulálnod a igényelt bérbe, azaz ha most van egy munkád, és az jó, akkor + 30-50% a minimum.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.26. 09:46:03

@kukatr:
Amúgy nem is értem ezt az ingyen túlórásdit... Lejár a 8óra, felállsz és haza mégy, ennyi. Miért maradsz bent, mikor 8órára vagy szerződve és nem fizetik meg a túlórát?
Itt alapvető problémák vannak...

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.26. 09:54:45

@jobangel:
A tények alapján, mikor engem megkeresnek, hiába programozás lenne a munka, ugyan úgy elfogadnák a nem szakmába vágó egyéb mérnöki diplomákat mint felsőfokú végzettség, szal?
Ez amúgy külföldön is bevett szokás, hogy hiába programozó kéne, bármilyen STEM diploma jó.

Persze nyilván sokat számít a terület, de szvsz ahol azért elutasítják, mert oda írta, hogy faipari mérnöknek tanult, majd "csak" utána írja le az 5év autóipari folyamatmérnök tapasztalatot, az a cég megérdemli, hogy ne találjon normális munkást...

Amúgy meg ha nem írná le a képesítését, ugyan úgy meg kérdeznék, és akkor meg ha az általad említett "csak témába vágó papírt fogadok el" cég lenne, akkor futott volna egy felesleges kört a rákérdezéssel.

kukatr 2018.07.26. 10:00:38

@Pan Modry: @Berelhetoreklamfelulet: Én is ezt mondom cimboráimnak, akik nagyon sokat túlóráznak. Ha nem állnak ki magukért, ki fogják használni őket.
Engem viszon ne féltsetek, nem vagyok Sztahanov és nem is várják el tőlem.

Pan Modry 2018.07.26. 10:11:47

@kukatr:

ahol folyamatosan sok a tulora ott szar a vezeto...

A sok tulora mogott tobbnyire ket dolog allhat:
1. Nem hatekony munkaszervezes
2. valoban sok a munka

Ilyenkor szerintem a legjobb egy kulsos coach/konzulens szerzodtetese (szervezet meretetol fuggoen ez lehet par nap vagy hosszabb ido is), aki egyszeruen megvizsgalja hogy mi van a hatterben.

Irbisz 2018.07.26. 15:13:38

@Pan Modry:
"Egy jo CV 1 oldalas, aki kepes egy oldalba szepen betomoriteni a relevans dolgokat, az mar bizonyitotta hogy kepes kiszurni egy nagy informaciohalmazbol a relevans dolgokat.
Ket oldalas CV maximum akkor elfogadhato ha az allashirdetesben extrem hosszu a kovetelmenylista, de az mar inkabb az allashirdetes hibaja.
3+ oldalas CV az meg a rohej kategoria."

Hm, született nyugati kollégák linkedines vagy xinges önéletrajzait nézve ez a nézet nem elterjedt :)
(sok helyen szóba se állnak ilyen felületes vázlatot küldő emberkével, főleg ha 10+ év van mögötte)
Legfeljebb ha alsegédjuniorokat keresel, akkor elég egy oldalas önéletrajz. Bár egy komolyabb jelölt már pályakezdőként hosszabbat virit, mely cégeknél volt gyakornok, ott mit csinált, milyen egyéb különleges skilljei vannak stb.
senkinek nem ajánlom megfogadni a tanácsodat, mert 1 olyanra mint te, 50 nem ilyen vezető jut, és ilyen 1 oldalas cv-vel csak akkor ér el alapesetben eredményt, ha hátszele van és mindegy mit ir, vagy ha erős keresleti piacon kurrens szakmája van, és bárhol tárt karokkal várják.

Pan Modry 2018.07.26. 17:46:40

@Irbisz:

10+ ev tapasztalattal nem ugy keresel allast hogy allashirdetesre cv-ket kuldesz olyan hr osztalyra ahol nem ismernek, 10+ ev tapasztalattal ismert vagy a piacon, mivel mar tobbszor profi fejvadaszok altal is meg lettel keresve, ezert ok is ismernek, azt is tudjak hogyha valtasz akkor kb milyen iranyba, mennyiert es hova mennel...

Amit te leirtal hogy mit kell viritani, az az allasinterjura igaz, ha van egy allaskiiras akkor az ottani kovetelmenyeknek kell hogy megfelelj...

A linkedin-es cv-k pedig ugyancsak nem konkret allasra szolnak, ha valaki szeret, lehet ott bobeszedu.

Balfredo Alfredo 2018.07.26. 21:53:38

@nick papagiorgo: 'sajnos még mindig jellemző ez a 80-as évekbeli magatartás, hogy "magyarázza meg, miért Ön a legjobb jelölt".'
Esetleg az is megy, hogy visszakérdezel: Miért, vannak más jelöltek is?
(Ha korábban elmondták, hogy nagyszámú érdeklődő van, akkor valami mást kell kitalálni :-)

Balfredo Alfredo 2018.07.26. 21:55:34

@Pan Modry: "10+ ev tapasztalattal ismert vagy a piacon, mivel mar tobbszor profi fejvadaszok altal is meg lettel keresve, ezert ok is ismernek, azt is tudjak hogyha valtasz akkor kb milyen iranyba,
mennyiert es hova mennel..."

Ha tehát valakit 10+ év tapasztalattal még nem kerestek meg a profi (vagy bármilyen) fejvadászok, akkor:
Az illető olyan speciális területen szakember, hogy szakértelmére a saját munkahelyén kívűl nincs máshol szükség?
Az illető abszolút sikertelen a szakmájában, így a fejvadászok nem is találták meg?
Az illető túl fiatal vagy túlkoros ahhoz, hogy a fejvadászok még vagy már foglalkozzanak vele?
Az illetőnek nincs se fb, se In profilja?
Csak?
Különben is, az ilyen ember menjen a lecsóba, vagy dőljön a kardjába?

Pan Modry 2018.07.27. 07:42:23

@Balfredo Alfredo:
Nem vagyok fejvadasz, nem tudom

Nem art benne lenni a verkeringesben, szakmai tovabbkepzesek, konferenciak, szakmai forumok kivalo terep a networkingre.

10+ ev alatt a kollegak is jonnek-mennek, engem ajanlott mar volt beosztottam, volt kollegam, ugyfelem kulonbozo allasokra, amikor engem kerestek meg de nem akartsm valtani en is mindig adok tippet.

A munkahelyeden is oszd meg a tudasod a kollegaiddal, beosztottaiddal hogy sikeresek legyenek, jo poziciokban nehany ev mulva, es a network meg is van.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.07.27. 08:25:46

@Irbisz: Teljesen egyetértek. Az egyoldalas CV a sajtpapír kategória.

2-3 év alatt már egy junior is annyi specifikus tudást szerzett, amit rendesen le kell írni, hogy megvegyék. Egyszerű példával élve az egyoldalas CV, mint ajánlat annyi, hogy "van valami gyümölcsöm eladó, kell-e az neked".

A két-három oldalas specifikus meg "Van gyönyörű almám, amit vegyszermentesen, sokéves tapasztalattal termeltem, nemesítettem. Elértem, hogy nem fonnyad hónapokig, remek az íze, és kitűnő a vitamintartalma. Ennek megfelelően nem a legolcsóbb kategória, de a legjobb, biztos vagyok benne, hgoy szeretni fogod".

Az első módszerrel is el lehet adni valamit, kis szerencsével, de milyen ellenértékért?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.07.27. 08:27:32

@Balfredo Alfredo: Az ilyen ember azonnal csináljon egy Linkedin profilt, fogja a CV-jét, és tolja fel minden állásportálra, a többit utána ráér elemezni. A kardbadőlést semmiképp ne válassza.

Pan Modry 2018.07.27. 08:49:04

@jobangel:

szeretem az irasaidat, de amit te irsz arra ott van a cover letter vagy a linkedin profile, keves idegesitobb dolog van mint amikor parhuzamosan ugyanazok az infok ott vannak a CV-ben es a cover letterben, raadasul a cover letter formai kotetlensege miatt izlesesebben lehet bobeszedunek lenni a valoban relevans tapasztalatnal, a CV-nel szerintem eleg csak felsorolni a poziciokat es roviden az eredmenyeket.

Bar visszaneztem a regi CV-jeimet, valo igaz, amikor mar volt nehany ev mogottem, en is attertem a ketoldalasra, de soha nem csinaltam 3 oldalasat.

A CV-nek legalabbis nalam, kb. az a szerepe hogy eldontsem hogy behivjuk-e vagy legalabb csinaljunk egy rovid telefoninterjut, nekem tenyleg eleg ehhez 1, max ket oldal. A CV-k tartalmi megbizhatosaga ugysem fix, egy linked profile bobeszedubb lehet, nem is feltetlen az hogy eppen mennyire van update-elve, hanem ha latom az illeto network-jet es az jo, akkor tudunk megbizhato referenciakat kerni.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.27. 08:51:49

@Irbisz:
Akinek 10+ év tapasztalattal még mindig több oldalas önéletrajzban kell fényeznie magát, hogy ő mennyire király, annál bizony csak az évek vannak ott, de valós tudás már nincs...

Írni bármit lehet... Aki csak 2 oldalt ír, az is tudna 10-20 oldalas esszét írni, csak értelme nincs. Aki jó, arról messziről látható, hogy ő érti a TCP/IP kommunikációt, anélkül is, hogy azt fél oldalba részletezné, hogy ő milyen faszán implementálta.

Az önéletrajz alapból csak figyelem felkeltésre szolgál, nem arra, hogy egzaktul definiálja az adott jelentkezőt.

Le írod, hogy milyen területeken dolgoztál, azt ha az illik az adott cég elvárásához, majd megkeresnek, és na majd ott részletesen mesélhetsz arról, hogy te mennyire faszán dolgozol.
Amúgy pont ez lenne a fejvadász/hr-es dolga... Adott egy nagyvonalú leírás az illetőről, azt majd ő részletesen rákérdez, ha az adott céget érdekli.

Amúgy az megvan, hogy miért használnak #tag-eket általában? Azért, mert megkönnyítik a kommunikációt.
Mert ha te keresel egy olyan embert, aki kommunikációs rendszerek programozásával foglalkozik, akkor elég annyi info neked (első körben), hogy TCP/IP rendszerekkel (is) foglalkozott, arra már nincs szüksége, hogy az x projekt y részfeladatában a 2323. funkcióban milyen sorrendbe volt a CRC meg a lenght...

Sőt, egyes helyeken amúgy sem részletezhetnéd a munkádat max nagy vonalakban a titoktartási szerződés miatt, ott mit csinálnál?

Balfredo Alfredo 2018.07.27. 11:06:05

@Berelhetoreklamfelulet: "Sőt, egyes helyeken amúgy sem részletezhetnéd a munkádat max nagy vonalakban a titoktartási szerződés miatt, ott mit csinálnál?"
Ezt a kérdést már feszegettem itt is, máshol is, de nem igazán jött releváns válasz.

A cv-dben nyilván megemlíted a jelen munkahelyedet. Részben a munkahely nevéből, részben a cv többi részéből ki lehet következtetni, hogy televíziók gyártásával foglalkozol. A gyártási tapasztalataidat, netán saját hatékonyságnövelő, költségcsökkentő és hasonló ötleteidet, amiket egy hasonló cégnél, mondjuk monitorgyártónál bizonyára tudnál hasznosítani, csak korlátozottan vagy egyáltalán nem tudod a cv-be, motívációs levélbe beírni, mert üzleti titok vagy más okból nem publikus.
Így a beküldött cv-d olyan, amiből 12 egy tucat. Tehát, bár te vagy az ország legjobb TV gyártó folyamatmérnöke, jó eséllyel be sem hívnak interjúra :(
Kiút a csapdából?

Balfredo Alfredo 2018.07.27. 11:08:04

@Pan Modry: "Nem art benne lenni a verkeringesben, szakmai tovabbkepzesek, konferenciak, szakmai forumok kivalo terep a networkingre."
Ez bizonyára teljesen igaz.
Viszont ha már networkingről beszélünk, megint oda lyukadunk ki, hogy az ismeretség meg az öszeköttetés számít elsősorban, a szakértelem, a tapasztalat, vagy pláne a cv milyensége másodlagosak.

Pan Modry 2018.07.27. 11:22:08

@Balfredo Alfredo:

ez nem igaz szerintem, adott ket ember nagyjabol azonos tudassal, akkor annak jobbak az eselyei akinek a network-je jobb.

Ez egy oriasi sztereotipia hogy vannak a jo networkolok meg a jo szakemberek, az az igazsag aki kialakit egy jo networkot es jo szakember arrol sokan tudjak hogy jo szakember es aszerint kapja az ajanlatokat. Aki szar szakember de van networkja arrol meg sokan tudjak hogy csak maz.

Az viszont teljesen erthetetlen hogy aki jo szakember miert nem alakit ki networkot, egyszeruen nem logikus, ez az ember nem banik jol a sajat eroforrasaival, akkor hogyan tudna jol banni a vallalat eroforrasaival? - ettol fuggetlenul en behivnam interjura, de azert a kep nem all ossze.

Bambano 2018.07.27. 12:28:33

@jobangel: "A faipari mérnök végzettségű jelöltkém, aki folyamatmérnökként dolgozott autóiparban 5 évet, már el is bukná az állást a következő autóipari cégnél, mert minek oda "fás" ember": ez jó összefoglalása annak, hogy miért utálják a hr-t manapság. Ide ugyanis azt írtad le, hogy pár hr-es nem képes lejjebb nézni két sorral, helyette mindenki nyalja ki az ő hátsóját és ugráljon, ahogy ő fütyül.

Na ebből az urizáló szemléletből nem kér az emberek elsöprő többsége.

Pan Modry 2018.07.27. 12:57:04

@Bambano:

a sikerert nem egy nagy ar megtenni azt amit jobangel ir, a vilag se nem igazsagos, se nem tokeletes, ezert az egyen legyen annyira hatekony amennyira csak tud.

Balfredo Alfredo 2018.07.27. 13:26:14

@jobangel: "Teljesen egyetértek. Az egyoldalas CV a sajtpapír kategória. "
Ebben az a szép, hogy máshol meg kifejezetten azt ajánják: egy oldalon kell összefoglalni minden (, a pályázott pozíció szempontjából) lényeges infot magadról :-P

Az 1-2-3 oldal nyilván betűméret és -típus, esetleg lapméret (A4, A3, ...) kérdése is, elvégre aki el akar helyezkedni, az tanuljon meg tipográfiául :-)
Lehet, hogy a lényegesnek gondolt szöveges információt pont bele tudom passzírozni egy A4 oldalba nem túl kis betűkkel és ésszerűen kicsi margókkal. Viszont a hirdető kifejezetten fényképes cv-t kér. A fényképpel együtt már csak két oldalra fér el a cv.
(Persze lehet mondani, hogy ahol fényképes cv-t kérnek, ott más aljasságra is képesek, tehát felesleges jelentkezni oda. De szintén felesleges jelentkezni oda, ahol az interjúztatást megelőző
fázisban a vércsoportot is tartalmazó űrlapot töltetnek ki a jelentkezővel. Hasonlóképpen felesleges jelentkezni oda is, ahonnan titkolódzó stílusú álláshirdetés jön. Ha ezeket mind kiszűrjük, akkor kiderül, hogy a jelentkező előéletének megfelelő potenciális állások közül már csak egy vagy kettő maradt...)

De komolyan, csak ezen a blogon belül sokadszor vagyunk azon a (holt)ponton, hogy számos, egymásnak részben ellentmondó vélemény van arról, hogy mi, milyen sorrendben és formában kerüljön a cv-be.

Balfredo Alfredo 2018.07.27. 13:37:26

@Pan Modry: "ez nem igaz szerintem, adott ket ember nagyjabol azonos tudassal, akkor annak jobbak az eselyei akinek a network-je jobb"
Vannak olyan álláskereső iskolák, akik azt mondják, hogy a sikeres elhelyezkedés titka az, hogy legyen egy jól összeállított (figyelemfelhívó, nem túl rövid, nem túl hosszú és természetesen a meghírdetett pozíció sajátosságaihoz igazodóan testreszabott stb. stb.) cv-d.
Az itteni hozzászólásokból az jön le, hogy network nélkül kb. semmire sem mész.

Pan Modry 2018.07.27. 13:45:11

@Balfredo Alfredo:

nem igaz hogy semmire se mesz, amennyiben jo szakember vagy plusz van networkod akkor jobbak az eselyeid.

Nyilvan palyakezdokent nincs network, ott kb tok mindegy, de ahogy telnek az evek es szakmai senior/expert vagy menedzsment szintre ersz ott sokat er a jo network. De ha eljarsz trainingekre, eljarsz szakmai konferenciakra akkor ez a network azert kialakul.

Nem senior, nem management szinten annyira sokat nem szamit a network.

Fogalmam sincs te milyen allasokra palyazol? Expert? management? office administration?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.07.27. 16:57:06

@Pan Modry: Az a lényeg, hogy nem ugyanaz van mindenhol, hanem kiegészítik egymást az infók, és mindenki azt találja meg, ami neki kell. Ennek csúcsa a vezetői portfólió, de egy juniornál is olyan álláspályázati csomagot lehet összerakni, ami hatékonyan tájékoztatja az olvasóját.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.07.27. 17:03:28

@Balfredo Alfredo: Az egyoldalas CV-t ajánlgatók sajnos léteznek, rengeteg kárt okozva... A CV-be kerülő infók sorrendje függ az embertől, az állástól, nincs kőbe vésve semmi. Csak a Europassban, de azt meg nem használjuk. A sorrendekre egy példa: adva vagyon egy sales ember, aki tényleg sales, bármit el tud adni, a nyílászárótól a motorolajig. 5 éve már egyszer nyílászárózott, most épp motorolaj. A következő nyílászárós céghez jelentkezve a kronológiai sorrend a szakmai öngyilkosság. Neki bizony nem jó az a sorrend, ami jó annak, aki sales volt ugyan, de mindig azonos iparágban. És még ezernyi ok miatt nem jó a kronológia időnként. Pl. GYEDről visszatérőknek. Vagy börtönből szabadultaknak. Vagy bölcsészdiplomás ne kezdjen a "tanulmányok" fejezettel, ha versenyszférában lenne projektmenedzser, mert az elmúlt 3 évben is ezt csinálta, és a diplomájából egyetlen hasznos skill a nyelvtudás... És sorolhatnám ezrével...

Balfredo Alfredo 2018.07.29. 17:50:41

@jobangel: "Az egyoldalas CV-t ajánlgatók sajnos léteznek, rengeteg kárt okozva.."
Ezzel megint ott vagyunk, hogy nem tudjuk, hol is vagyunk :-(

Pusztán ergonómiailag nézve az egyoldalas jó, mert egyben áttekinthető képernyőn is, papíron is.
Hogy a hr-esnek aznap éppen ergonomikus kedve van, vagy éppen a munkatapasztalat terjedelmesebb részletezésére vágyik, senki nem tudja. Talán ő maga sem...

Balfredo Alfredo 2018.07.29. 17:56:00

@Pan Modry: "Fogalmam sincs te milyen allasokra palyazol? Expert? management? office administration?"
5÷10 év közti tapasztalattal mire lehet?
Ilyen háttérrel az ember már nem kezdő és nem junior, de még nem is senior. Valamilyen networkje van, de adott esetben a szakterület specialitása maitt ez eleve korlátozott lehet, pld. #akusztikusgitár

Din Serpahis 2018.07.30. 14:59:28

Egy oldalas CV..hat ez erosen kulturafuggo lehet, en Zurichben dolgozom egy bankban, errefele a CV a legerosebb szuro. Olyan allasokat kepzeljetek el, ahova a vilag minden reszerol top szakemberek adjak be a jelentkezesuket, jo sokan raadasul,.a.java resze eleg jo is, de behivni oket rohadt draga, mert sokszor a repulot is fizetni kell. Siman elofordulhatnak 10 oldalas CVk is, a poziciok sokszor olyan komplex tudasanyagot felteteleznek, hogy lepesrol lepesre be kell mutatni, miert passzolsz.

Balfredo Alfredo 2018.07.30. 19:05:12

@Din Serpahis: "Egy oldalas CV..hat ez erosen kulturafuggo lehet, en Zurichben dolgozom egy bankban, errefele a CV a legerosebb szuro."
Sok mindent el tudok képzelni :)

Pld. akár azt is, hogy a konkrét esetben maga az álláshirdetés is sokkal részletesebb, mint itthon.
Vagy azt, hogy eleve kialakult rendszere van annak, hogy a HR-es meg a szakmai vezető is tételesen
végigolvassák ezeket a részletes cv-ket és nem dobják nyafogva félre, hogy túl hosszú, meg nincs benne a vércsoport.
Azon meg meglepődöm, hogy az interjúztató cég fizeti az útiköltségeket. Itthon a jelölt saját
szabadsága és benzinköltsége terhére interjúzik. A távolságok miatt repülő nem jön szóba, szerencsére :-D

Összeségében azt mondhatom, hogy Svájcban jobban van kultúrája a cv készítésnek meg a kiválasztási
folyamatnak, mint itthon. Bizonyára vannak elfogadott, mondhatni szabványos elvek azt illetően, hogy mi, milyen részletességgel, sorrendben szerepeljen a cv-ben.

Lelki szemeimmel elképzelem, hogy valaki a #akusztikusgitár vonalon dolgozik illetve jelentkezik
állásra. Ekkor egy cv-ben kidomboríthatja zenei tudását (mi is a normál "a" hang, hogyan hangoljuk a húrokat), akusztikai ismereteit (milyen alakú gitártest hogyan szól), faipari anyagismeretét (milyen fajtájú és szárazsági fokú fából lehet hangszert készíteni; Stradivari volt a szakdolgozatom konzulense), fémipari anyagismeretét (a gitárhúr, mint acélötvözet), formatani tudását (a gitár alakja, mint esztétikai benyomás) és még csak ezután jön a gyártás- és szereléstechnológia. Az ily módon öszzeálított 10 oldalas cv beküldése után az illető azonnal kap egy e-mailt, hogy jelentkezését köszönettel vették ugyan, de mást választottak. És másnap ugyanazon az állásportálon, ugyanarra a pozícióra, ugyanazzal a szöveges tartalommal, de más jelentkezési határidővel megjelenik a #akusztikusgitár pozíció. Oh, wait...

Din Serpahis 2018.07.30. 20:19:24

Az álláshirdetések igazából nem részletesebbek, pont ez benne az érdekes... annyira erős a verseny bizonyos esetekben, hogy minden szirszar számíthat, csak ugye nem tudod, hogy mi. Mondjuk kiírnak egy olyan pozit, hogy IT Consultant MIFID2 regulatory. Na most a MIFID2 az egy olyan dolog, ami a bankolás számos részterületét érinti, tegyük fel te többel is foglalkoztál korábban és kapcsolatba kerültél ezzel, akkor ezt eléggé körbe kell járnod a CVben. Az első cégnél ezt és ezt csináltam és ilyen meg olyan módon kapcsolódtam a MIFID2-höz.

A másik meg az, hogy egy ilyen helyen az első körös szűrést szoftverek végzik, és a rossebb tudja, hogy pontosan hogy konfigurálták be őket, azaz mikre keresnek a CVben, szóval ha biztosra akarsz menni, akkor ki kell részletezni, hátha épp az a kulcsszó az, ami nekik kell.

Viszont ha behívnak az már több mint fél siker, én legalábbis Svájcban eddig egy kivételével minden állást megkaptam, ahova behívtak interjúra.

Din Serpahis 2018.07.30. 20:24:36

Az meg, hogy az interjúztató fizeti a replülőt, egy adott szint felett alap, de mondjuk azért külföldön se általános. Az első külföldi állásinterjúmra a saját kocsimmal mentem ki Bécsbe, és persze egy vasat sem térítettek meg, de bevállaltam mert kellett az a meló ugródeszkának.

Aztán később, amikor Bécsből pályáztam Svájcba, az a cég már fizetett repcsit - mondjuk ez előtt voltak olyan finomságok, hogy referenciákat kértek be az elmúlt 5 év munkahelyeiről, az egyik megadott sráccal lenyomtak egy fél órás referenciainterjút, tehát ilyen már csak akkor csinálnak ha elég biztosak a dolgukban.

Balfredo Alfredo 2018.07.31. 09:21:05

@Din Serpahis: "mondjuk ez előtt voltak olyan finomságok, hogy referenciákat kértek be az elmúlt 5 év
munkahelyeirőlt"
Ezt kifejezhetjük diplomatikusan és tapintatosan úgy, hogy odaát az interjúztatás-kiválasztás folyamata egészen más sarokpontok mentén történik, mint itthon.
süti beállítások módosítása