JobAngel Az álláskeresők védangyala

Itt az új Index.hu – mit tanulhatunk belőle CV-íráshoz?

2014. március 14. 13:46
25 hozzászólás

Van, akinek tetszik, van akinek nem, ezen kár lenne vitatkozni, nem is célom.

A változtatások azonban jól mutatják azokat a trendeket, módszereket, amik nagy mennyiségű tartalom (önéletrajznál mondanivaló) megjelenítését is átláthatóvá teszik. Ezekre a trükkökre önéletrajzoknál is szükségünk lehet – főleg, ha kreatív CV-kben gondolkodunk - , így nézzünk meg részletesebben néhány módszert.

 

index1.jpg

 

 

Beszédes, hosszabb címek: ez már régóta divat a sajtóban, mostanra a régen tanult „rövid, tömör cím” követelménye teljesen eltűnt, sőt, kifejezetten hátrányos. Önéletrajzoknál is próbálkozhatunk „Iskolák” és „Tanulmányok” címszó helyett „Szakmai tanulmányok” „Logisztikai tanulmányok” „Marketing kurzusok” „Gyártói kurzusok” stb. címekkel.

Változatos betűtípusok: régen még zavarosnak tartottuk a különböző betűtípusokat, kisebb és nagyobb címsorok egyszerre alkalmazását, mára el tudják úgy helyezni, hogy ne legyen zavaró. Vagy hozzászoktunk, és már nem az. Önéletrajzokban is – mindaddig, míg az áttekinthetőség rovására nem megy – alkalmazható a trükk.

Címkézés, témák szerinti struktúra: indexék a blokkok közé tettek kék címkéket, és ha azt látod, hogy „Belföld”, már tudod is, miről lehet szó. Utáltam a régi rendszert, hogy „csökkenni fog valami” cím alatt kijött egy cikk, ami leírta, hogy ezt 3 földrésszel arrébb mondta egy politikus, esetleg brit tudósok kikutatták. Ezt csak kreatív CV-kben látom megvalósíthatónak, de pl. különböző szakmai tapasztalatoknál sokat segít, ha marketinges, logisztikus és sales múltadról strukturáltan írsz, nem ömlesztve. Így aki marketingest keres, a másik két részt nem fogja elolvasni, de legalább nem is fanyalog, hogy logisztikusként miért akarsz te marketinges állást?

Szellős és irányított: már nem tömik tele hosszú cikkekkel a főoldalt, 2-3 sor lead, ha érdekel, majd odakattintasz. Álláspályázatban ez a készségek, tudásanyagok gyors felsorolása már a CV elején, ill. egy max. 4-5 soros bemutatkozó rólad. Ha ebbe beírod, hogy jól beszélsz angolul, akkor egyből a nyelvismeret részre fognak ugrani. Majd vissza az elejére, következő sorba azt írtad, 10 éves szakmai múlt? Akkor lássuk az előző munkahelyeket! Eredményorientált? Lássuk, milyen eredményeidet soroltad fel! (minta egy ilyen CV-re itt. Tavaly ez még merésznek számított, mára teljesen természetes)

A rendelkezésre álló helyet teljes mértékben kihasználja: nincs ignorálható hasáb, mint például a használhatatlan Europass CV-ben, ahol a lap egyharmadát „Időszak” „Munkahely címe” „Foglalkozás:” és más, szükségtelen címszavak és utána üres blokkok foglalják el.

----

Az olvasók a lehető legrövidebb idő alatt akarnak tájékozódni témákról, ez az új struktúra pedig ezt szolgálja ki. Így van ez CV-knél is: nézik pár másodpercig, és eldöntik, érdekes-e. Ha nem az, nem lesz belőle állásinterjú, állás. Ezért a régebben írt CV-ket is el kell kezdeni hasonló felfogásban megszerkeszteni, ha nem is grafikusan, de legalább szövegesen újragondolni.

Emellett persze a közlendő egy önéletrajz esetében nem eshet áldozatul a külcsínnek. Jövő héten erre konkrét példákat is mutatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr505860181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2014.03.14. 18:42:09

Muszáj volt NOL-osítani a főoldalt?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.03.14. 20:06:06

Azt, hogy milyet ne adjon be egy webfejlesztő sem referenciának. Egy áthláthatatlan f@s

Alaister Grand 2014.03.14. 21:19:45

Sajna szar lett. Fel nem foghatom, hogy miért hiszi bárki, hogy ez a katyvasz jó.

Lovag Mihály 2014.03.14. 21:19:48

nagyon béna, átláthatatlan lett az index

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.03.14. 21:33:54

Ha szépen, tüzetesen szeretnéd olvasni a híreket, akkor arra valóban nem jó egy ilyen design, ezért lehet sokak számára áttekinthetetlen.

Ha csak átfutod pár másodperc alatt, akkor viszont nagyon jól működik, ezt az igényt szolgálja ki. Ezért jutott eszembe a CV-írás méginkább CV-olvasás róla. Mert CV-t biztosan csak átfutósan olvasnak elsőre.

Bambano 2014.03.14. 23:18:41

szerintem is jó ötlet az index változását meg a cv-t összehasonlítani, elrettentő példának jó lesz. egy pozitívumot tudok elmondani róla, hogy azért annyira nem lett ótvar, mint az origó meg a 444.

"Beszédes, hosszabb címek": nem voltak és most sincsenek hosszabb címek. pl: "felháborító büntetés Görbicz lefejeléséért": alany, állítmány, tárgy + 1 jelző. ez nem hosszú, ennél rövidebb nem lehet.

"Változatos betűtípusok": helyesen: változatos betűcsaládok. a változatos betűtípus alapvetően nem lenne baj, soha nem is volt az, de az, hogy változatos betűcsaládot használnak (alsó hangon hármat számoltam), az a tipográfiai környezetszennyezés kategória. cv-ben soha. És hiába könyörögtem neki, hogy olyan fontot használjanak, ami minden rendszeren elérhető, nem tették. Ennek pl. olyan következménye is lett, hogy scrollbar van a fejlécben meg a "tapadós headerben" vagy mi a francnak nevezték.

"Címkézés, témák szerinti struktúra": ez megint nem az index erőssége, a tartalom szerint nézett struktúra folyamatosan változik, külön ügyeletes ember van rá az indexen belül, aki (úgynevezett) "címlapozik". van róla poszt a blogoszférában, el lehet olvasni. szerintem a hr-eseket az őrületbe lehetne kergetni azzal, hogy az önéletrajz tartalmi részei folyton mászkálnának mindenhova önéletrajzról önéletrajzra. pl. kezdeném a hobbimmal az első lap tetején, meg hogy szeretek főzni, majd a 3-9. oldalak tök üresek lennének, végül a 10. oldal aljára odaírnám kisbetűvel, a nevemet meg a telszámomat. Mit csinálnál egy ilyen cv-vel? apercben egy lendülettel hajítanád az iratdarálóba. No, az index ilyen. Két egymás utáni címlapozás után a rovatok zöme máshova kerül.

A címkézés megint nem az index erőssége, ugyanannak a rovatnak akár aznap is más fejléce lehet. Ezért kellett nekik belerakni a jobbszélre a rovat hagyományos nevét is, hogy tudd, hogy például a "sajnálattal észleltem" rovatcím, ami ebben a pillanatban van kint, az egyszerre gazdaság, kultúra és belföld. Ez pont olyan, mintha nem azt írnám a levélben a felajánlott interjú időpontra, hogy megfelel, hanem azt, hogy gyüttömre pitymallatkor napnak szemben ügyeljetek.

az egy más tészta, hogy a ketrecek fixek, a szerteszéjjel hajigált tartalom fix formában van, de ez csak annyit jelent, hogy amikor szétdobálod a cipőboltot, nem magukat a cipőket hajigálod el, hanem a dobozos cipőt.

"Szellős és irányított": soha nem voltak hosszú cikkek a főoldalon, most sincsenek. Cikk cím plusz egy mondat felütés, ez volt régen is, ez van most is.

"A rendelkezésre álló helyet teljes mértékben kihasználja:": ez konkrétan pont nem igaz, a régi címlap sokkal jobban kihasználta a helyet. A szellősség meg a helykihasználás üti egymást, a kettő együtt fizikailag lehetetlen, nem megy. Most legalább ínhüvelygyulladást lehet szeretni, mire a főcímtől az engem érdeklő autósrovatig letekerem az oldalt. Persze a valószínűbb az, hogy hagyom a pokolba az egészet, egyék meg, amit főztek.

Azt vitatnám, hogy az europass használhatatlan, meg pazarló, meg a többi. De végülis teljesen mindegy, én mit mondok róla, ez a szabvány. Barátkozz meg a gondolattal.

Ez a struktúra semmit nem szolgál ki, max. levezeti azt a kínos feszítő érzést, ami a hülye it-sek sajátja, akik nem bírják ki, hogy ne javítsák meg azt is, ami nem romlott el.

Cv-hez követendő példaként állítani tévedés.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.03.14. 23:42:36

@Bambano: Abban is tévedsz, hogy a Europass szabvány lenne. Egy keretrendszer, és teljes mértékben használhatatlan álláskeresésre (még Unión belül sem működik). Motivációs levél mellett talán, de ott is a levél fogja eladni a jelöltet. Anélkül meg esélytelen.

Arra jó lehetne, hogy a HR-aktákban azonos formátumban rögzítsék vele minden céges alkalmazott ilyen jellegű adatait, de a cégek ennél hatékonyabb formákat dolgoztak ki erre, mert még így sem tudtak mit kezdeni vele. Nemrég megújult, és azelőtt sem volt jó, de mostmár tényleg használhatatlan.

Bambano 2014.03.14. 23:54:24

@jobangel: az eu-ban az uniós intézményi állásokra europass kell. egyébként pedig helykihasználás szempontjából nincs túl nagy különbség az europass meg egy-két általad megadott formátum között.

Az Europasst az AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2241/2004/EK HATÁROZATA vezette be, nem szabvány abban az értelemben, ahogy pl. az ieee 8802.3 szabvány, de jogszabályi alapja van.

lásd: europass.hu/pages/content/index.php?page_id=1120

levendulabandi 2014.03.15. 07:04:59

Szerintem meg egyszerű a dolog: legyen egységes formátumú a cv, amit mindenkitől kérnek országon belül. MInt a közig.-be adandó Cv esetén.(bár annak a formátuma nem tetszik)

Közgázos diploma kell? Van? Pipa! Angol nyelvtudás min kfokon van? Pipa...és egyből ha van 10 feltétel, amit a Hr-es néz, rögtön kiesik az, aki a 10 szempontnak nem felel meg. És bent marad az, aki a kiírt feltételeknek maradéktalanul megfelel.

Mert most mindenki össze-vissza írj a Cv-t, soxor azért esik ki vki, mert a nagyszámú jelentkezőből nem ér rá a hr-es szelektálni, hogy hol a cv-ben a diploma, nyelvtudás stb, mert van, aki ezzel kezdi, van, aki a végére illeszti stb...egy idő után nemek se lenne idegzetem hozzá, főleg ha a cégen belül 10 pozíció fut egyszerre,mindegyikre 500 jelentkezővel és mondjuk mellette teljesítményt értékelek, bérszámfejtek...

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.03.15. 08:05:50

@levendulabandi: A europass pont azért használhatatlan, mert egységes formátumú akar lenni. Az emberek meg nem a Europass szerint élik a karrierjüket, ill. más önéletrajzsablon szerint sem fogják. Amíg az ember nem szabványos, addig a CV sem tud az lenni.

A Europass pont azért nem működik, amit írtál: ha vki pl. angol középfokot keres, olyan a Europassban nincs. Van benne egy táblázat, benne kódokkal a szintekhez, az meg nincs leírva, hogy tárgyalóképes. Ha a jelölt 3 nyelven beszél, az fél oldal blabla a Europassban, értelmes CV-ben 3 sor. A közgáz diploma is lehet ezerféle néven, szakon, suliban, néha még az is előfordul, hogy a jelölt nem is Magyarországon végezte az egyetemet, főiskolát.

Ha valakinek azért esik ki a CV-je, mert nem megfelelően írta meg, arra az a megoldás, hogy megfelelően kell megírni. Ha nyelvtudást kérnek, akkor az mindig benne van már az összegzésben, ha 5 év tapasztalatot, akkor az is, ha iparági tapasztalat előny, és van, akkor az is. Mint már mondtam sokszor, nem rakétatudomány ez, bár sokan szeretnék azzá tenni :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.03.15. 08:11:08

@Bambano: Tehát nem szabvány. Beljebb léptünk eggyel, hurrá. Most akkor a fikázásod igazolására azt a CV sablonomat linkeld be, amin az látszik, táblázatos formában, a lap egyharmadát hasznavehetetlen címszavakkal megtöltve szerkesztettem, és bele kell írni, hogy mi volt a jelölt 10 évvel ezelőtti munkahelyének irányítószáma (a Europass kéri ezt a kiválasztás szempontjából rendkívül értékes infót).

Bambano 2014.03.15. 14:07:28

@jobangel: rendben, akkor a szabvány szó helyett a törvényileg kötelező kifejezést használom. Teljesen mindegy. A lényeg, hogy nem az általatok tákolt önéletrajz mintát szabad használni, hanem a törvényileg kötelezőt.

Itt is linkeltél a posztban egy sablont. a helykihasználása annak sem jobb lényegesen, csak a tiedben vízszintes, a teljes lapszélességet kitevő pazarlás van, ebben meg függőleges.

Majd nézz rá egy europass cv-re, egyáltalán nem kér semmi ilyen hasznavehetetlen infót. annyi a különbség, hogy a képességekre hegyezi ki a cv-t, míg a "hagyományos" cv-k a tapasztalatokra.

itt találsz europass mintát:
europass.hu/pages/content_cv/index.php?page_id=1122
nincs benne ócska irányítószám.

Bambano 2014.03.15. 14:09:57

@levendulabandi: most sokszor azért esik ki a jelentkező, mert minden hr-es másképp akarja a cv-t látni, és ha nem olyan, kihajítja.

Ezért sikítozik minden hr-es az europass ellen, mert az egy jól definiált formátum, és nem akarja elfogadni, hogy ezt mások mondják meg helyette. meg bonyolult neki egyszer életében elolvasni a táblázatot, hogy melyik betű-szám kombináció mit jelent, amivel sokkal pontosabban le lehet írni a nyelvtudást, mint a középfokú-tárgyalóképes stb. fokozatokkal.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.03.15. 15:01:04

@Bambano: Nem kötelező törvényileg a europass, ekkora butaságot véletlenül se terjessz. Mert aki nem tájékozott, az nem fog ezért kiröhögni téged, hanem használni kezdi, nem talál vele állást, nem érti majd miért, és így ártasz neki.

Idézet a europass kitöltési útmutatójából: "Adja meg a munkaadó nevét és székhelyét (ha szükséges, adja meg teljes címét és honlapját" Ez aztán hasznos kiválasztási szempont :P Kérdésem lenne a nagyokosokhoz, vajon mikor szükséges a cég honlapjának megadása? És melyik könyvelő jobb egy szállítmányozó cégnek, a www.valami.hu vagy a www.barmi.hu honlapú cégnél dolgozóé? Egyáltalán miből gondoljuk, hogy a cég székhelyén dolgozott a jelölt?

Törvényileg kötelező a közszolgálati önéletrajz, de természetesen csak a közszolgáknak. Nem, oda a Europass megint nem jó, és még véletlenül sem kötelező.

Ha még trollkodnál egy kicsit, kérlek, vezesd le, hogy mi a hiba a posztban belinkelt sablonomban szerinted. Amit te "vízszintes, teljes lapszélességet kitevő pazarlás"-nak hívsz, azok olyan üres félsorok, amik tagolást szolgálják (értsd: funkciója van). A europass nem tagol az egyharmadnyi üres függőleges hasábbal, funkciótlanul benne van.

Bambano 2014.03.15. 15:37:48

@jobangel: "hanem használni kezdi, nem talál vele állást": ez igaz, de nem azért nem fog állást találni, mert ő rossz önéletrajz formát használt, hanem azért, mert az adott hr-es mást vár. és mivel soha nem tudhatod előre, hogy az adott hr-es mit szeretne, ezért ugyanakkora valószínűséggel nem fogod eltalálni, akármilyen önéletrajzot is adsz be.

az, hogy neked előre el kellene találnod az adott hr-es hasfájását, sokkal nagyobb baj, mint az, hogy europasst használsz. ezt a helyzetet legegyszerűbben úgy lehetne megoldani, hogy a hr-esek feladják az önkényeskedésüket és egy formátumot várnak el.

Ezt írtad egy korábbi hsz-edben: "A europass pont azért használhatatlan, mert egységes formátumú akar lenni.": helyesen: az összes többi, nem egységes formátum a használhatatlan, mert nem tud rá felkészülni a jelölt.

"Nem kötelező törvényileg a europass": esetleg próbáld meg folyamatában értelmezni a beszélgetést, ahol az első, ezzel kapcsolatos mondat ez volt: "az eu-ban az uniós intézményi állásokra ez kell". ha szeretnéd, ezután minden hsz-emben újra fogom írni az összes többi hsz-emben leírtakat is, mert nem akarom, hogy szőrszálhasogatás alapjául szolgáljon a kijelentésem.

"Adja meg a munkaadó nevét és székhelyét (ha szükséges, adja meg teljes címét és honlapját": a *SZÜKSÉGES* kitétel elkerülte a figyelmed? most saját magad lőtted bokán a saját érvrendszereddel, mert itt kötelezőnek állítasz be egy nem kötelező dolgot, ugyanezt az europassnál meg kifogásoltad.

"Törvényileg kötelező a közszolgálati önéletrajz, de természetesen csak a közszolgáknak.": pontatlan megfogalmazás, a magyar közszolgáknak nem jó az europass. az eu-s közszolgáknak jó.

"mi a hiba a posztban belinkelt sablonomban szerinted.": hogy nem europass. még egy hiba van, de az nem a sablonodban, hanem a véleményedben, hogy te azt hiszed, az europass elpazarolja a helyet, funkciótlanul, miközben a te sablonodban ugyanúgy elfoglalja a helyet az europassnál kifogásolt tartalmi elem, csak arról meg azt állítod, hogy jó. tehát ugyanaz a cselekedet az europassnál rossz, a te cv-dben meg jó? hint: nem. mindkettőben egyforma.

"A europass nem tagol az egyharmadnyi üres függőleges hasábbal, funkciótlanul benne van.": de, tagol, egyszer nézz meg egy europass önéletrajzot objektíven, ne előre beskatulyázott, zsigeri utálattal.

a trollkodásról annyit: helytelen, ámde gyakori és terjedő felfogás letrollozni azt, aki neked nem tetsző, de helyes ellenvéleményt mond.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.03.15. 15:49:45

@Bambano: Az ellenvéleményed nem helyes, és már megint kikerültél fontos pontokat. Pl. nem, nem kerülte el a figyelmem, hogy "szükséges", sőt még jeleztem, rá is kérdeznék, vajon mikor szükséges? Nincs olyan észérv, ami szerint a kiválasztást befolyásolja a munkaadó honlapjának címe...

A europass zsigeri utálata abból az egyszerű tapasztalatból ered, hogy nem lehet vele állást találni. Leginkább talán azért, mert támogatja a diszkriminációt (lakhely, életkor, nem alapján válogat, vallás legalább nincs benne), valószínűleg az eredménytelensége pont ebből ered.

A trollkodásról: nem az a baj, ha valaki ellenvéleményt mond, hanem az, ha ezzel kártékony. Ha te most nekilátsz terjeszteni, hogy a Europass kötelező és a többi sületlenséget, azzal bizony kártékony vagy, és nem nekem ártasz vele, hanem azoknak az álláskeresőknek, akik épp segítségre szorulnának, akadályozás helyett. Sőt, lehet mindenért a HR-eseket hibáztatni, de abból megint nem lesz állásuk azoknak, akiknek nem külső ellenségre, hanem állásra van szükségük.

Bambano 2014.03.15. 16:09:10

@jobangel: és elértük az alapvető kérdést: miért nem lehet az europassal állást találni? miért a munkakeresőnek kell találgatni, hogy milyen önéletrajzot írjanak? az europass eredménytelensége nem abból ered, hogy olyan, amilyen, hanem abból, hogy nem a hr-es személyes preferenciáihoz igazodik, ami minden hr-esnél más. a helyzet kicsit hasonlít például a telefontöltőkhöz. nem tudsz mobiltöltőt kölcsönkérni, mert jó eséllyel a haverodé nem olyan. Nálam hiába van kváziszabványos mobiltöltő, ha a te telód nem olyan. Most akkor én vagyok a hibás vagy te? Normális az, hogy 50féle töltő van? Hint: nem. ezért teszi kötelezővé az eu az egységes mobiltöltőt. Ugyanezt kellene tennie az önéletrajz formátummal is, mint ahogy a saját köreiben már megtette, de lehetne ez teljesen általánosan is kötelező.

a munkaadó honlapjának a címe nyilván nem befolyásolja a kiválasztást. ezzel szemben maga a honlap, és a honlapon megtalálható információk befolyásolhatják. akár az, hogy milyen fajta helyről jön, akár az, hogy referenciát szerezzenek róla, stb. stb. amelyik kiválasztásnál meg ezek nem fontosak, ott nem kell beírni.

"Leginkább talán azért, mert támogatja a diszkriminációt": ehhez két dolgot tennék hozzá:
- AZ EU DISZKRIMINATÍV. következésképp a cv-je is az lesz. sőt, nem csak az eu diszkriminatív, hanem az amcsik is, svájc is, stb.
- ha egy diszkriminatív állásra olyan cv-vel jelentkezel, amiben nincsenek meg az ehhez szükséges adatok, akkor behívnak egy interjúra, rákérdeznek, kiderül, hogy nem férsz bele a diszkriminációjukba, elköszönnek. feleslegesen utaztál, készültél. sokkal jobb, hogy az elején kiderül és nem futod meg a felesleges köröket.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.03.15. 16:17:07

@Bambano: "miért a munkakeresőnek kell találgatni, hogy milyen önéletrajzot írjanak?" --- mert neki kell állás. Ha majd olyan pozícióba lesz, hogy érte versenyeznek a munkáltatók, akkor majd a munkáltatók találgatják, mire vágyik.

Diszkrimináció: ha a CV-ben nincs benne a diszkriminációhoz szükséges adat, és a jelölt ezáltal eljut interjúra, akkor a CV megtette a dolgát. Ha a jelölt szakmailag tényleg jó, akkor a diszkriminációs tényező már nem biztos, hogy számít a munkáltatónál. Ezt kell elérni az állásinterjún, és ez is szokott sikerülni.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.15. 19:20:17

Nekem nincsen semmi bajom az új design-al asztali gépen, viszont ha megnézitek, mobilon már nem a mobilos verzió jelenik meg, hanem ez lett reszponzív, viszont elcseszték rendesen, mobilon szinte használhatatlanná vált. 800*480-as felbontásúval próbáltam, és sem horizontálisan, sem vertikálisan nem fér ki egy hasáb, és nem zoomolható kifelé, egy másik, gyengébb telefonnal meg egyszerűen használhatatlanul lassú. Az index alkalmazás is egy rakás szar, de most már az a jobb alternatíva a kettő közül.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.17. 11:38:03

nem semmi dolgok jutottak eszedbe egy sima redesign-ról. :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.03.17. 11:40:35

@doggfather: nekem többnyire CV és álláskeresés jut eszembe dolgokról :)

nickM 2014.03.18. 16:11:30

@jobangel:
Diszkrimináció: ha a CV-ben nincs benne a diszkriminációhoz szükséges adat, és a jelölt ezáltal eljut interjúra, akkor a CV megtette a dolgát. Ha a jelölt szakmailag tényleg jó, akkor a diszkriminációs tényező _már nem biztos, hogy számít_ a munkáltatónál.

(Kiemelés tőlem!) Sajnos sokkal inkább számít! Valójában az álláskereső sokkal jobban jár, ha be sem hívják interjúra - diszkriminációs szempontok alapján, mintha ott szembesül vele, hogy kénytelen lefolytatni egy fél-egy órás beszélgetést mindkét fél úgy, hogy pontosan tudják: ebből nem lesz semmi.

A postra visszatérve: kreatív CV-knek maximum kreatív munkakörökben van értelme, 95% nem ilyen. Mind a HR-esek, mind az álláskeresők jobban járnának egy standardizált mintával (hiszen abból akár automatikusan is kinyerhetők a releváns adatok!). Viszont mivel ez nem létezik, marad a találgatás - ami azzal járhat, hogy a legalkalmasabb jelöltek kiesnek a szűrőn, mert a HR-es más formátumban várja az adatokat és erről semmiféle információt nem ad!!!

(Az új index.hu meg egy borzalmas, olvashatatlan és értelmezhetetlen katyvasz, az össze-vissza cimkézésekkel, hírekkel és betűtípusokkal. Tizensok évvel ezelőtt az internetto jellegű designt tartották meg, azóta - kis változtatásokkal, de ugyanaz volt. Nyilván feltétlenül szükséges volt változtatni, csak nem tudom miért kellett az áttekinthetetlenség irányába menni. Meg mondjuk azt se, hogy a blog.hu-t miért kellett úgy átalakítani ahogy. Nekem nem probléma, a "régi" kedvenceket az ő kikerülésükkel is elérem, bár kényelmesebb volt onnan indulni. Sebaj, legfeljebb leesik az olvasottságuk (és néznek, mint hal a szatyorban). Önéletrajzokra vonatkoztatva: ha nekem küldenének egy ilyen önéletrajzot, olvasatlanul landolna a kukában! Aki végzettségek, előző munkahelyek és munkafolyamatok valamint szakmai tapasztalatok helyett arra koncentrál, hogy legalább három betűtípus, össze-vissza tördelés ("helykihasználás") és cimkézés szerepeljen benne, az ab ovo nem érdekes számomra. Akinek ez a fontos, az nem azzal fog foglalkozni, hogy a rábízott munkát tökéletesen elvégezze, hanem azzal, hogy minél "designosabb" legyen a végeredmény. (Nyilván az is fontos, hogy milyen formában prezentálja a mondandóját, de a legfontosabb az, hogy _legyen_ mondandója.)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.03.18. 16:15:30

@nickM: Pont ellenkező a tapasztalatom diszkriminációról. Voltam sokáig "szülőképes korú" nő, de a CV-be nem beírva a születési dátumot, családi állapotot, eljutottam interjúra. Onnan pedig már nem számított, hogy nő vagyok, hány éves, férjezett, hány gyerekes, akarok-e még gyereket, csak az, hogy jó leszek-e a feladatra.

Circus 2014.03.20. 19:20:54

@jobangel: kóla+popcorn be volt készítve, amikor nekiláttatok ütni egymást bambano-val, és miután részemről mindkettőtöknek egyszerre adok igazat és nem bizonyos szintig, jól szórakoztam :)

Ámde:
"
"miért a munkakeresőnek kell találgatni, hogy milyen önéletrajzot írjanak?" --- mert neki kell állás. Ha majd olyan pozícióba lesz, hogy érte versenyeznek a munkáltatók, akkor majd a munkáltatók találgatják, mire vágyik."

Már megint a vita egy másik origója - a munkakereső alaphelyzetben a saját szakterületén profi, nem a CV írásban. Utóbbiban mondjuk a HR-eseknek kellene ott lenni a szeren (Te ott vagy, de nem is vagy háeres, tudom :) ), illetve a szakmájukból kifolyólag nekik kellene a sokféle embert megítélni millióféle szempont alapján. Tudom, hogy ez rohadt nehéz, de ez meg az ő szakmájuk kellene, hogy legyen, nem?
Tényleg normális dolog, hogy outsourcingoljuk ezt a feladatot a másik félre? Szakember kell adott pozícióra, vagy dumabajnok (vagy valaki, akinek megírják a CV-jét mások - ha azt mondod, az úgyis kiderül az első személyes interjún, én azt mondom rá, hogy lehet, de elvette a helyet egy másik jelölt elől...)?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.03.20. 20:14:01

@Circus: Igen, a munkakereső a maga területén profi, viszont a CV írást nem olyan nagy ügy megtanulni. Ráadásul a jó CV hiánya még nem feltétlenül katasztrófa, a jó közvetítők jó gyöngyhalászok is. Aztán mikor rátalálnak a gyöngyre, aki javaslatokat tenne a CV javítására, sőt maga javítaná, csakogy ki tudja helyezni a jelöltez, akkor azzal szembesül, h ez nem kell a jelöltkének. Mert ő majd csakazértis tiffben küldi a rosszul megírt CV-t, nehogy beleírjon a "hülye HR-es", mert nem hiszi el, h más jobban ért vmihez, pl. CV íráshoz. A hivatásos HResekben ezért nincs már meg, amit te hiányolsz. A lelkes fiatalok így kezdik, aztán rájönnek, nem lesznek így hatékonyak. Én meg azért tudok hatékony lenni, mert nem kell jelölt CV jét azon rettegve javítanom, h jaj, csak felvegyék, és legyen fizetésem. Mert a közvetítőnek csak akkor lesz pénze, ha a jelöltet felvrszik. Pl. ezt is tudnia kellene mindenminek, ehelyett a közvetítőt ellenségként kezelik. A közvetítő akkor javít CV-t, ha hagyják neki, én akkor, ha az álláskereső ezt kifejetten kéri, így nekem könnyebb dolgom van.

A megoldást én rendszerszinten abban látom, h iskolában, megfelelő tudású ember tanítsa ezt. Mikor a közoktatási tv-hez lehetett javaslatot írni, mevtettem. Az volt a válasz, h ez oszt.fői óra témája. Pl. a 20 éve töritanárként dolgozó ofő meg biztos tisztában van az önéletrajzírással, munkaerőpiaccal, céges HR folyamatokkal.
süti beállítások módosítása