JobAngel Az álláskeresők védangyala

Fizetős Linkedin álláskeresőknek

2013. augusztus 04. 18:00
5 hozzászólás

linkedin-jobseekers.jpgEmlítettem már, mi mindent kínálnak egy álláskeresőnek, amiért fizetve talán gyorsabban lesz állása. Linkedinért fizetni még nem általános nálunk álláskeresői körben, ingyenesen is sokmindent elérhetünk, mint említettem előző posztomban. Mégis hasznos lehet külön átnézni, mit tud tenni értünk ez a közösségi oldal, ha fizetünk egy komolyabb szolgáltatáscsomagért.

Általános hozzáállásom szerint egy álláskereső ne költse fölöslegesen a pénzét bizonytalan kimenetelű álláskeresős szolgáltatásokra, és a Linkedin Job Seekers Accountja pont az a kategória, amit nem az átlagos magyar álláskeresők anyagi lehetőségeihez áraztak be. De ha éppen van miből kísérletezned, esetleg nemzetközi szinten keresel állást, kipróbálhatod. Lássuk, mi jár érte cserébe:

InMail

InMail üzenetküldési lehetőségből kapsz 5 vagy 10 darabot havonta. Az InMailben az a jó, hogy bárkinek küldhetsz e-mailt rajta keresztül, még akkor is, ha nincs az ismerőseid között, és nem tudod az e-mailcímét. A címzettnek 7 napon belül válaszolnia kell rá, ha nem kapsz választ, visszaírják a credited, tehát az a lehetőség nem veszett el. A garantált válaszadás, amivel hirdetik, enyhe túlzás, nehezen hiszem, hogy bármilyen válaszra rá tudnak kényszeríteni bárkit is. Ill. ha tudnának, jó-e az álláskeresőnek egy kikényszerített válasz? E-mailt, üzenetet írni tudok InMail nélkül is, ha nem tudom vki e-mailcímét, azt sem nehéz megtudni. A válaszadás pedig pont annyira garantált, mint InMail-lel, bár ezzel foglalkozó USA-beli szakcikkek állítják, hogy az InMail 30%-al hatékonyabb a sima e-mailnél. Egyszer majd biztos mi is eljutunk erre a szintre itt Magyarországon. (A jobboldali képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető a teljes szolgáltatáscsomag.)

linkedin-4k.jpgA képre kattintva megtekinthető olvasható méretben!

 

 

Ki nézte meg a profilod?

Érdekes funkció, de korlátozottan megkapod fizetés nélkül is. A legnagyobb baj vele, hogy bizonytalan, mihez kezdjen az infóval az álláskereső? Látni fogja, hogy X fő HR-es, iparági szakember, vezető megnézte a profilját, és hogy pontosan kik voltak ők. Hogyan tovább? Esetleg, ha nagyon érdekli az a cég, akit az adott nézegető képvisel, felhívhatja, InMailt küldhet neki. De ha megnézte a profilod, majd nem történt semmi (nem jelölt be ismerősnek, nem írt levelet), akkor lehet, hogy nem azt látta, amit ő keres, még ha a kulcsszavai hozzád vezették is.

Featured Applicant

Ha jelentkezel egy állásra a Linkedinen hirdetettek közül, akkor előre teszik a jelentkezésed a sorban. Ilyenkor az Job Application Form alján megjelenik egy checkbox, "Feauted Applicant" felirattal, ezt be tudod jelölni. Ez végülis nem rossz, de láttunk-e már olyat, hogy az első jelentkezőt azért választották ki, mert ő volt az első? Azonfelül, ha épp nincs olyan hirdetés, amire szívesen jelentkeznél, ezt a szolgáltatást nem tudod használni. Az is kérdés, mi történik, ha több Featured Applicant jelentkezik egy állásra, egy napon...

Job Seeker Badge

Ezt beállítva megjelenik a profilodon egy „Job Seeker” jelvény, így:

job seeker badge1.jpg

Nem tudom, van-e értéke ennek, mert HR-esek nem badge-ek alapján értékelik a jelölteket. Sokak szerint van, mert ezzel jelezheti az ember, hogy álláskereső, a „professional headline”-t (amiről itt írtam) lehet értékesebb karaterekkel is kitölteni, mint az általam javasolt „Looking for…” szöveggel. Döntsön mindenki ízlése, pénztárcája szerint.

Salary Data

Ilyet még nem láttam közelről, jó lehetne, talán a munkáltató által kínált fizetési csomag jelenik meg a hirdetésekben. Elég ködösek az információk erről, ilyeneket találtam a Linkedin termékismertetőjében, hogy „View detailed salary information for job postings to focus on the right opportunities”. A magam részéről inkább kipuhatolom állásinterjún, egy hullámhosszon vagyunk-e juttatási csomag terén, mintsem adjak ezért havi 20-30 dollárt. Kérdezni ingyen van, és az adott állásról, amiről épp interjúzol ez a funkció úgysem ad konkrét infókat.

Ha mégis érdekel ilyesmi, ingyenes megoldás is van rá: A http://www.payscale.com/linkedin oldalon importálhatod a LinkedIn profilodat, és az összeállít, e-mailben elküld neked egy salary reportot. Persze ez is kétes információértékkel bír a magyar piacra nézve, lévén nemzetközi, nyilvános adatokból dolgozik.

Job Seeker Group and Webinar

Ezt sem próbáltam még, de valószínűleg a sok hasznos infó egy ideális világban való álláskeresésről szól, nem Magyarországról. Persze leszűkítve arra, hogy a Linkedint hogyan használd álláskeresésre - legalábbis csak ilyen webinarra akadtam. Ettől még lehet hasznos, de százával van ilyen ingyen is a neten.

--------

Azt gondolom, kicsit korai ez még Magyarországra, de ha pl. Magyarországról szeretnél nemzetközi szintű álláskeresésben részt venni, lehet értelme kifizetni egy ilyen accountot. Kétségkívül egyre fontosabb lesz a Linkedin használata nálunk is, és lehet, hogy fél vagy egy év múlva itthon sem leszek ennyire szkeptikus ezzel kapcsolatban. Az Linkedin ma már Magyarországon is olyan eszközzé és témává vált, hogy egy teljes üzleti vállalkozást is lehet alapozni arra, hogy a használatáról tájékoztasson (http://linkedin-kepzes.blog.hu/).

Toborzók, közvetítők munkaeszközként használják szakemberek felkutatására. Olyat tud, amit egyetlen más állásportál sem: nemcsak a jelöltet láthatják, de azt is, milyen szakmai körökben forog, kiket ismer a piacon. Ez utóbbi lehetne veszélyes is, mégis inkább hasznos az álláskeresőknek.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Elindult a Goldenblog 2013 blogverseny szavazása!

A Biznisz kategóriában szavazzatok rám!

http://goldenblog.hu/szavazas.aspx

goldenblog_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr685387640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2013.08.05. 06:17:40

A payscale szerintem magyar fizetésekről beszél, nekem senior software engineer 20 éves tapasztalattal havi 600 000 forint körüli fizetést mondott. Ez azért nem amerikai ($31 000 évente), hanem mondjuk jobb esetben is csak a harmada.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.08.05. 08:19:38

most nem olvastam vegig, de a felvetett valaszgarancia problemat azzal feloldanam, hogy gondolom garantaljak, hogy a minden kifizetett levelre valaszt kapsz, megpedig azzal garantaljak, hogy a megvalaszolatlan level vegul nem lesz kifizetett.

nigara 2013.08.05. 09:24:48

nekem a payscale nem működik - nem tudott onnectálni, vagy mi...
De sokkal érdemesebb az álláshirdetések alapján tájékozódni, azokban biztos infó van. Ha meg hazai állásról van szó, azt nagyjából úgyis lehet tudni, hogy adott munkakörökre mit fizetnek (bármennyit is szeretnék kapni...)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.05. 11:45:58

Az InMail-nél azért garantált a válaszadás, mert ha nincs válasz, akkor nem fizetsz érte, vagyis az nem számít. Tehát az garantált, hogy a kifizetett üzenetekre kaptál választ :)

A Featured Applicant esetén nem az első hely a jó, hanem az, hogy nem te leszel a lista legalján. Ez hatványozottan igaz olyankor, amikor LinkedIN-en keresztül 200-an pályáznak az állásra és ebből 5-6 embernek is van prémium előfizetése.

A Job Seeker Badge szerintem sem ér semmit sem.

Végeredményben szerintem nem sok pluszt tud hozzátenni ez a fizetős szolgáltatás a munkakereséshez, a LinkedIn-en sokkal fontosabb a jól összeállított profil és az értelmes kommentek a szakmai csoportokban.
HR-es oldalról sokkal érdekesebb funkciókat ad a fizetős verzió.
süti beállítások módosítása