JobAngel Az álláskeresők védangyala

Vállalkozóból álláskereső

2013. április 23. 09:30
1 hozzászólás

Manapság természetes, hogy vállalkozások jönnek létre, szűnnek meg. Ez a folyamat munkanélkülieket, állásukat vesztett embereket is „termel”, velük, mint álláskeresőkkel, sokat foglalkozom. Megkeresés érkezik azonban a megszűnt vállalatok, vállalkozások volt vezetőitől, tulajdonosaitól is. Az ő problémájuk leginkább az, hogyan kezelik a munkáltatók azt, ha régebben vállalkozók voltak, de most mégis állást keresnek. Hogy valaha maguk tulajdonoltak egy vállalatot, most alkalmazottakká akarnak válni.

Érvek az exvállalkozó jelölt mellett

Általánosságban igaz erre a helyzetre, hogy az önéletrajznak a vállalkozást is úgy kell tárgyalnia, mint egy egyszerű munkahelyet: mi volt a cég profilja, mi volt a pályázó ottani feladatköre, milyen eredményei voltak. Állást keresni is pont úgy kell, mint alkalmazotti státuszból: megfelelő álláshirdetéseket kell találni, azokra profi álláspályázati csomaggal jelentkezni, jól szerepelni az állásinterjún. Álláshirdetéseket viszonylag könnyű találni, álláspályázatot írni már nehezebb.

A döntést, hogy vállalkozóból alkalmazottá akar válni, úgy mutassa be, hogy ne láttassa visszalépésnek a karrierjében. A motivációs levélben le lehet írni egy fél mondatban, hogy a jelenlegi gazdasági környezet nem kedvez a vállalkozásának, és máris rátérni arra, hogy miért is kellene jelöltünkkel feltétlenül találkozni egy állásinterjún. Kompetenciák, tudásanyag, eredmények: ezek lesznek a meggyőző érvek a jelölt mellett, mint mindig. Sőt, azzal is érvelhet magyar vállalatokhoz jelentkezve, hogy ismeri a tulajdonosi nézőpontot: pontosan tudja, milyen problémákkal küzdenek a cégtulajdonosok, és hatékony segítséget képes nyújtani számukra a munkájával. Vállalkozóként megszokta, hogy a munkaidő nem 8-tól 5-ig tart, hogy mindig feladatokon, megoldásokon gondolkodjon. Nagy előny lehet ez bárhol!

Milyen állásokra pályázzon?

A neki megfelelő állásokat a végzettségei, nyelvtudása és vezetői tapasztalata mentén fogja tudni megtalálni. A legnagyobb hibát ott követik el az ex-vállalkozók, hogy a pozíció megnevezéséhez ragaszkodnak. Ha az ő 10 fős vállalkozásában ügyvezető igazgató volt, az önmagában nem lesz elég egy multicég regionális menedzseri pozíciójára. Ha a saját vállalkozásában a pénzügyekért volt felelős, akkor egy másik kkv-ban is sikeres pénzügyes lehet. De lehet, ezek a cégek nem pénzügyi igazgatói pozícióként fogják meghirdetni az állást, mert náluk csak egy igazgató van. Ezért az álláshirdetéseket nem pozíció szerint kell válogatni, hanem feladatkör szerint.

Aki vállalkozóként kezdte karrierjét

Sokan az iskolából kilépve vállalkozást alapítottak/örököltek/családi vállalkozást vettek át, ami jó ideig jól is működött, de aztán jött a válság. Ezek az emberek harmincas éveik végén, negyvenes éveik elején úgy kerülnek álláskeresői helyzetbe, hogy sosem voltak alkalmazottak. Itt két dolgot kell mindenképpen kommunikálni:

1. Azt, hogy jelöltünk képes más ember irányítása alatt dolgozni. Ha a családi vállalkozásba „nőtt bele”, kicsit egyszerűbb a helyzet, hiszen aki betanította, valójában a főnöke volt. Még az is lehet, hogy az édesapja/nagybátyja keményebb főnök volt, mint egy idegen lett volna.

2. A vállalkozásban sok olyan gyakorlati tudást szerzett, amiből egy munkáltató cég profitálhat. A motivációs levél és az önéletrajz tehát azt kell, hogy tárgyalja, hogy mik ezek a tapasztalatok, kompetenciák.

Alkalmazottból vállalkozó –> Vállalkozóból alkalmazott

Aki az alkalmazotti státuszát váltotta vállalkozóira régebben, annak sem könnyű a visszatérés. Neki el kell tudnia mondani, miért lett vállalkozó, de úgy, hogy közben nem azt sejteti, hogy elege volt már a főnökeiből, a cég akadozó folyamataiból, úgy érezte, önállóan is tudja a tevékenységét végezni. Pedig jó eséllyel ezek voltak az okok. Most, a visszatéréskor ez nem hangzik jól… Ami jól hangzik, hogy akkor jók voltak a vállalkozáshoz a gazdasági feltételek, ezek elmúltak, most az a racionális döntés, ha újra alkalmazottá válik. És milyen jó alkalmazott lehet, aki ilyenolyan tapasztalatokat szerzett, tudja, mi szolgálja egy vállalkozás javát, mivel a saját érdekében jól kellett tárgyalnia, a gyakorlatban tanulta meg stb.

-------------

A munkáltatói oldalon sajnos elég sok előítéletet láttam az exvállalkozókról, a fenti tanácsok ezek kivédésre születtek. A vállalkozóból lett alkalmazott lehet, hogy határozottabb, nehezebben irányítható, de általában a véleménye egy-egy témában sokkal megalapozottabb, pont a döntési tapasztalatai kapcsán. Érdemesebb számára egy senior pozíciót biztosítani, mert ott lehet hatékony.

A fizetési igénye a megpályázott pozícióban hasonló lesz, mint az alkalmazotti státuszokból érkezőknek. A vállalkozásában lehet, hogy többet keresett régebben, de valószínűleg nem volt belőle annyi bevétele, amennyivel elégedett lett volna. Alkalmazottként akár elégedett is lehet, ha végre lesz bevétele.

Többször hallottam a „bukott vállalkozó” kifejezést munkáltatóktól, de ez a bélyeg objektíven szemlélve mindig téves: a vállalkozások csődje, felszámolása mögött gazdasági racionalitás áll – esetleg valamilyen magánjellegű ok, ahhoz meg leendő munkáltatóként senkinek semmi köze. Az exvállalkozóról viszont biztosan elmondható, hogy felismerte, meddig érdemes valamivel foglalkozni, és mikor kell másba kezdeni. Önmagában ez a képesség sokkal hasznosabb, mint a görcsös, veszteséget elfogadni képtelen ember.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr895242555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ohhai 2013.04.23. 15:44:50

végre egy jó cikk!!! komolyan
süti beállítások módosítása