JobAngel Az álláskeresők védangyala

Kulcsszavak az álláskeresők szolgálatában

2012. október 10. 23:17
2 hozzászólás

search-icon.jpgA kulcsszavas keresés témáján még egy kicsit érdemes elidőzni, mert azt tapasztalom, hogy az állásportálok keresőfunkcióját sokan rosszul használják, ami oka lehet a sikertelenségnek is. Ha nem jól keresed, nem találod meg a neked való álláshirdetéseket, így megpályázni sem tudod őket…

Milyen a neked való állás? A tévhittel ellentétben nem (csak) az, amiről az iskolai bizonyítványaid szólnak. A hobbid, érdeklődési köröd, tapasztalataid is alkalmassá tehetnek egy-egy állásra. Így kell a kulcsszavakat is összeszedned. Írj egy listát arról, milyen munkákat végeztél el konkrétan, a cégen belül milyen szakmai területekkel tartottad a kapcsolatot, milyen ügyekben. Ezek azok a kulcsszavak, amik a tudásodat leírják.

Amikor önéletrajzot írunk, ezekből választjuk ki és használjuk fel azokat, amiket a hirdető is keres. Az összes ilyen kulcsszó beírható a Wordben írd önéletrajz adatlapján a „keresőszó” és a „megjegyzés” rovatokba. (A „megjegyzés” rovat első sora a kapcsolati adataid, mint, név, telefonszám, e-mailcím, utána jöhetnek a keresőszavak.)

kulcsszavak.jpg

Keresés állásportálokon

Jobb portálok már felkészültek arra, hogy nemcsak pozícióra keresnek az álláskeresők, hanem más kulcsszóra is. Az általam kiválasztott portáloknál rákerestem a „számlák iktatása” kulcsszóra, és minden esetben komoly találati listát kaptam. A „raktárkezelés” kulcsszó már egy kicsit messzebbre vitt, pl. találtam IT projekt koordinátori állást, akinek feladata lesz a raktárkezelést felügyelni. Ezért kell a lista az összes létező tudásodról, mert sohasem tudhatod, hol, mire van szükség. Kellemes meglepetés, hogy egyre több oldalon lehet fizikai munkákat találni, így egyre szélesebb réteg számára lehet eredményes az online álláskeresés.

Nyilván meghatározó a munkavégzés helye, és a legtöbb portál legalább régiós, vagy megyei szintre kötelezően kéri ezt az adatot az álláshirdetésben. Másik komoly szűrő a nyelvtudás: ha az adott nyelven nem beszélsz, írsz, olvasol az általuk kért szinten, nehéz lesz bekerülni. Ha nem beszélsz nyelvet, de a kiírásban követelmény idegennyelv ismerete, akkor arra az állásra sajnos nem érdemes pályáznod.

Közösségek és közösségi oldalak

Érdemes megemlíteni az it2it.hu oldalt, ami ötvözi a kapcsolatépítés és az álláskeresés online lehetőségeit, igaz, csak az IT szakemberek világában.

A LinkedIn egyik új szolgáltatása is hasznára válhat egy álláskeresőnek. Ha ismerősünk megváltoztatja a LinkedIn profilján a pozícióját, beosztását, munkahelyét, arról mi e-mailben értesülhetünk, és a rendszer fel is ajánlja, hogy gratuláljunk az illetőnek egy „Congratulate” gomb segítségével. Ha a megszűnt pozíciód helyére azt írod, hogy „looking for a job”, a gratulálásra biztató üzenet akkor is kimegy. Nyilván az ismerősök ilyenkor nem gratulálni fognak a munkahelyed elvesztéséhez, hanem esetleg felhívnak, hogy mi történt, és segítenek. És már indul is a közösségi álláskeresés. Figyelem! E módszer NEM alkalmazható, ha most éppen van állásod, de váltanál...

Keresés közvetlenül a munkáltatónál

Lehet egy hatékony álláskeresési módszer, ha közvetlenül a vágyott munkahelyeid honlapját keresed fel, hátha a karrieroldalán épp neked való állást hirdet. Ha meg akarod gyorsítani a keresést, a Google tökéletes lehet erre, pl. egyik kulcsszavad+cégnév+állás kulcsszópárosra rákeresve érdekes eredményeket kaphatsz.

Az álláskeresők keresője

Mára nemcsak a toborzók, munkáltatók, hanem az álláskeresők is kereshetnek adatbázisokban, amiken nem közvetítők, hanem közvetlenül a munkáltatók hirdetései találhatók meg összegyűjtve.

Majdnem két éve, mikor még a Jobangel blog nem is létezett, az akkori munkahelyemen talált meg a jobkereso.com oldal fejlesztője, azzal az ajánlattal, hogy a cégünk karrieroldalának tartalmát elérhetővé tenné a keresőjében. Így kerülhettünk közvetlen kapcsolatba az álláskeresőkkel, és ez munkáltatói oldalról is jó ötlet volt.

A jobkereso.com oldal alapvetései sok álláskeresőnek lehetnek rokonszenvesek: abban segít, hogy a munkáltató és a leendő munkavállaló közé ne álljon egy "közvetítő". Ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy más, hozzá hasonló automatizált, állásajánlatokat kereső rendszer adatai is bekerüljenek hozzá. Ezzel csak közvetlen munkáltatói állásajánlatokat tart meg keresőjében. A magam részéről ugyan értékelem a közvetítők, toborzók HR szolgáltatásait, ám aki kikerülni igyekszik őket valamilyen okból, itt sikeresen keresgélhet.

------

Végezetül nem lehet eleget hangsúlyozni: az online jelenlét segít az álláskeresésben. Tessék jelenlenni, profilokat építgetni, barátkozni ezzel a – szerintem – nagyszerű lehetőséggel!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr504831834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobkereso 2012.11.10. 15:15:21

Hozzátennék még egy apróságot (értelemszerűen a jobkeresőről szóló részhez). Ha valaki úgy keres állást, hogy még állásban van, akkor igen kínos számára az az eshetőség, hogy egy ismeretlen foglalkoztató állásajánlatát pályázza meg. És az ismeretlen foglalkoztató történetesen az, ahol egyelőre dolgozik.

Egyrészt, ezen információ birtokában már csak azért sem pályázta volna meg az állást, mert jó okkal akar eljönni onnan. Másfelől, nyilván nem hiányzik neki a pályázást követően az elbeszélgetés a főnökével...

Mivel a jobkereső esetében mindig publikus ki a foglalkoztató,
az álláskereső tudja kihez jelentkezik. És azt is hogy kihez nem.

Ennek a másik oldala, hogy ha nincs is ilyen probléma, akkor is előnyt jelent a számára, hogy a cég weboldaláról egyből megtudja hogy az mivel foglalkozik, hol vannak a telephelyei, hova kell majd dolgoznia járni etc.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2012.11.11. 19:37:14

@jobkereso: Köszönöm a kiegészítést, ezek tényleg fontos dolgok.
süti beállítások módosítása