JobAngel Az álláskeresők védangyala

Óvakodj a Törpétől! I.

2012. május 30. 10:00
Szólj hozzá!

office-space-lumberg.jpgNem, nem a nagysikerű, a nyolcvanas években minden év szilveszterén tévében leadott filmről lesz szó. Hanem azokról a lelki-szellemi törpékről, akiktől az álláskeresésed során óvakodnod kell.

Sokan rosszul választanak állást, majd a munkahelyekkel kapcsolatos panaszokat gyűjtő blogokon landolnak, ami csak azt jelzi, hogy valós elégtételre nem számíthatnak. Panaszkodással meg nem sokra mennek, ezért inkább meg kell előzni ezeket a helyzeteket.

Hiszem, hogy az élet hosszútávon igazságos, és a zsarnok, tisztességtelen, perverz, kéjenc stb. munkáltatók elnyerik méltó „jutalmukat”, de mégis jobb, ha esélyt sem adunk az ilyeneknek. Az, hogy hogyan lehet felismerni az ilyen munkáltatókat, nagyon változó. Van pár kifejezetten erre utaló jelzés, és persze nem árt kicsit paranoiásnak is lenni.

Gyanús álláshirdetések

Az álláshirdetésekben az általában kerülendő helyeket szokták „családias”, „barátságos” jelzőkkel leírni. Ezek általában kis magyar cégek, sokéve egy baráti társaságként kezdték, összetartóak, a kívülről jövő az ellenség. Még akkor is, ha ők maguk választották ki az új kollégát. Valóban családias, hiszen jól ismerik egymást. De itt egy újoncot soha nem fognak befogadni. Persze kell a munkaerő, mert már nem győzik a feladatokat, de az újonc élete pokol lesz. Minimális bizalmat sem kap, ha valami újszerűvel próbálkozik, azonnal földbedöngölik, mert ők már régóta másképp csinálják, és „tudják”, hogy csakis úgy lehet (még akkor is, ha szakmailag kifejezetten hibás a módszerük, és valójában ez a növekedésük gátja). Az ilyen céget arról lehet felismerni, hogy bár régóta fennáll, még mindig kislétszámú, és a tulajdonosok maguk is napi szinten bejárnak dolgozni. Fontos ismérv még, hogy kétféle kolléga van: pl. kényelmes irodás, laptopos-nyakkendős, meg a folyósón CRT monitor fölött görnyedő szerencsétlenek.

Kerüld az életkor, külső alapján szelektáló hirdetéseket (pl. ha a 25 év körüli, dekoratív hölgyet személyi asszisztensnek keresnek, ő szinte biztosan nem irodai alkalmazottnak kellene…) Keresd az ellentmondásokat a felsorolt feladatok és a megkívánt tudásanyag között, az irreális elvárások, homályos megfogalmazások sem éppen jót jelentenek.

Árulkodó állásinterjú

Lehet, hogy személyes üldözési mániám, de ha elhangzik állásinterjún, hogy „mi itt egy kis család vagyunk”, akkor menekülök. A családtagokhoz való viszonyom jelentősen eltér a kollégákkal való viszonyomtól, a kettőt csak ne keverjük. A kötődések szintje mindenkinél egyéni, de ha a munkáltató olyan szintű kötődést vár el, ami számodra elfogadhatatlan, mondj nemet.

Egyértelműen kerüld a 100%-ban jutalékos alapú munkákat. Valószínűleg amikor aktuálissá válik az első jutalékfizetés, kifizetés helyett kirúgnak, és pereskedhetsz, ha tudsz.

Állásinterjúkon egy kifejezetten unszimpatikus ember nem lesz jó főnök. Főleg nem jó cég az, ahol ilyen embert alkalmaznak. Ha a cégtulajdonos ilyen ember, az is sokat elárul a munkahelyről. A magát kemény főnöknek beállító embert is kerüld. Ha mesél arról, hogy nála aztán nem lehet késni, egy percért is mindenféle büntetések járnak, akkor inkább felejtsd el a „lehetőséget”. Mert az ilyen alak gépelési hibáért, felgyűrődött lábtörlőért, összetört 300 Ft-os céges bögréért és egyéb rendkívül komoly hibáért is bármikor képes belerúgni az emberbe. Kérdezd a vállalati kultúráról. Egy baráti, bajtársias környezetet fog leírni. Kérdezd meg arról, mit vár a beosztottaktól. Itt lesznek fura elvárások. Kérdezd meg, hogyan zajlik a beszámolás, riportolás? Itt majd jönni fog elszámoltató szoftverekkel, adatlapokkal, blokkolóórával meg egyéb izékkel. Ezeket lehet jól használni, de észre fogod venni a válaszaiból, ha ő visszaél ezekkel. Van-e rendszeres, szervezett megbeszélés a kollégák közt? Ha pályakezdő vagy, kérdezd meg, vannak-e pályakezdők a cégnél, ha nő vagy, kérdezz rá, hány nő dolgozik náluk? Ha meg sem adja a lehetőséget, hogy kérdezz, az is jelzésértékű.

Hölgyeim, a gyerekvállalásra vonatkozó kérdésre válaszul hagyjátok ott a kérdezőt, akár köszönés nélkül. Persze ez függ az állásinterjú hangulatától is, de leginkább ez a megfelelő válasz.

Ezt már írtam, de nem árt ismételni, hogy bármilyen megalázó feladatra, megjegyzésre az a válasz, hogy köszönés nélkül távozol. Ebből nem engedhetsz, különben nagyon rossz sorod lesz.

Folyt. köv. holnap

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr924550945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása