JobAngel Az álláskeresők védangyala

A kiválóság csapdái

2012. február 20. 11:00
Szólj hozzá!

Mint a mesében, történik néha olyan is, hogy az embert felhívják – többnyire egy toborzó, a.k.a. fejvadász -, hogy látta az önéletrajzát az ilyenolyan portálon, és íme az állás, amire vágyott, a céggel már le is beszélte, hogy ő kell, menjen interjúzni, egyenesen a céghez, kérjen pofátlanul magas összeget, úgyis övé az állás, hurrá.
Tetszik az ajánlat, bejön a cég, minden stimmel. De te mégis légy óvatos, és gondold át az alábbiakat:

  • Ha ennyire kiváló vagy, a jelenlegi helyeden is kérhetsz több pénzt (Még ne indulj, majd megírom egy másik posztban, hogy lehet ezt jól csinálni.)
  • Ha mégsem jönne be az új állás, ami már próbaidőben kiderülhet, és feladtad a jelenlegit, két szék közül a földre kerültél. És kezdheted a valódi álláskeresést. Ez az egyik legsúlyosabb csapdahelyzet.
  • Ha túl nagy eredményt várnak tőled, és mellette bizonygatják, hogy te ezt biztosan meg fogod tudni csinálni, mert annyira nagyszerű vagy, akkor ott nagy gond lehet. Ethan Hunt elhiszi magáról, hogy ő a legjobb, és megold bármit, de a filmekben mindent lehet. Ráadásul ő is mondhatna nemet, de akkor miről szólna a film? :)

    Te ilyenkor inkább áthidaló megoldásként ajánld fel, hogy szívesen felméred a helyzetet, készítesz egy stratégiát a megoldásra, ha tetszik nekik, akkor belevágsz. A stratégia ennyi idő alatt készül el, ilyenolyan infókra van szükséged hozzá, és ennyibe kerül. Ezt az ajánlatot még akár el is fogadhatják, tehát előre találd ki a legális útját annak, hogy elvégezd a feladatot, és ki tudjanak fizetni (megbízási szerződés; vállalkozási szerződés, ha számlaképes vagy). Az ilyen tanácsadói anyagnak mindig legyen része, hogy mennyi idő alatt mennyi eredményt vársz a leírt javaslataid végrehajtása esetén, nehogy 1 hónap után eredménytelenségre hivatkozva váljanak meg tőled úgy, hogy előre megmondtad: az első eredmények 5 hónap után jönnek.
  • Ha azt mondják, hogy igen, tényleg nagyszerű vagy, és csakhogy lássák, hogy mennyire, írj egy ilyenolyan próbamunkát, akkor annak nevezd meg az árát az előző pont szerint. Ne dolgozz úgy, hogy nem tudod, fizetnek-e érte! Ha megtehetik veled, hogy ingyen adsz tanácsot, akkor nem vagy zseni, átvertek. A tanácsadás nagyon drága dolog, ha így akarnak ingyentanácsokhoz jutni, akkor jobb, ha nem tudtok „megegyezni”.

Ne hagyd magad megszédíteni a rólad alkotott dicshimnuszokkal! Az ilyen "behúzás" pszichológiájában, eredményeiben nagyban hasonlít az MLM-rendszerekbe toborzó szövegekhez. Ha pedig sikeresen behúztak, még mindig érezheted magad nyeregben, hiszen kapsz magas fizetést, autót, mobilt, laptopot, toronyórát lánccal. Ahogy szembesülsz majd a feladat nehézségével, egyre több energiát fordítasz a megoldásra, tolod a cég szekerét, de a sajátodat nem. A cég megszerzi a kapcsolatrendszeredet, a legbefolyásosabb ismerőseid bizalmát, segítségét rajtad keresztül. Mikor mindezt a sajátjuknak érzik, megjönnek az első eredmények, simán megválnak tőled. Az ilyen sztori max. 1 évig tart, és te biztosan nem jársz jól vele.

Elhiszem, hogy jót tesz a lelkednek, hogy kiválónak tartanak, minden bizonnyal van alapja is annak, ha ezt állítják. De légy óvatos, mint mindig! Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az nem igaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr74129363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása