JobAngel Az álláskeresők védangyala

Adminisztrátorok, titkárságvezetők, irodavezetők, figyelem!

2011. december 12. 10:00
Szólj hozzá!

Feltűnően sokan kerestek meg az elmúlt néhány évben azzal, hogy elvesztették az állásukat, és segítsek CV-írásban. A legtöbb ilyen esetben a levélben benne volt, hogy „adminisztrációs területen szeretnék elhelyezkedni”.

Ez egy nagyon nehéz ügy, mert az adminisztráció olyan terület, amihez mindenki úgy áll hozzá, hogy „tudom én ezt, nem lehet nehéz”, ezért aztán egy ilyen álláshirdetésre többszáz (szó szerint, nem túlzás) álláspályázat érkezik. Azaz, ezeknek a – főleg - hölgyeknek sajnos minimális esélyük van arra, hogy állást találjanak, mert amit ők tudnak, azt nagyon sokan tudják még rajtuk kívül, ill. nagyon sokan hiszik, hogy tudják.

Ráadásul egyes helyeken nem is megbecsült munka az adminisztráció, oda „bárkit” felvesznek, még akkor is, ha nem szakirányú a végzettsége, vagy nincs is tapasztalata, csak legyen hajlandó olcsón dolgozni. Hosszú munkanélküliség után pedig simán megy recepciósnak egy frissdiplomás régész is. (ami senkinek sem jó társadalmi szinten, a régésznek nem, mert nem azt csinálja, amihez ért, a munkáltatónak nem, mert nem lesz jó recepciósa, és a többi recepciós álláskeresőnek sem, mert „elvettek” egy helyet tőlük. De ez egy politikamentes blog…)

Megelőzésképp az alábbi tanácsaim lennének számotokra:

Ha szereted is az adminisztrációs, titkárnői, irodavezetői munkádat, azért nézz körül, mi más csinálnál még szívesen.

Pl.: Szállítmányozó cégnél vagy? Tetszik a szállítmányozói ügyintézők vagy éppen a pénzügyi ügyintézők munkája? Irány megtanulni egy OKJ-s képzésen, vagy akár esti fősulin. Ha ne adj Isten, elveszíted a jelenlegi állásod, a CV-dbe beírhatod, hogy x év tapasztalat szállítmányozói adminisztrációban + szakirányú végzettség. Több esélyed lesz az összes szállítmányozó cégnél, mint másnak, aki más szakterületről jött. Ráadásul ebből a körből biztosan vannak ismerőseid, akik majdan segíthetnek neked az álláskeresésben.

Ha már megtörtént a baj, és éppen téged építettek le, gondolkodhatsz olyan átképzésen, ami „szakosít”. Jó lehet egy szakterületre specializált nyelvvizsga, egy minősítő képzés, bármi, ami kicsit „szakmásít”. Emellett persze gőzerővel keresd az új állást. Néhány speciális tipp, nemcsak adminisztrációs területen dolgozóknak:

  • Próbáld meg összeszedni magadnak egy listába, hogy a munkahelyeden milyen cégekkel, ott kikkel álltál kapcsolatba. Ezen cégek honlapjait érdemes felkeresni, hátha van rajta álláshirdetés, ami pont megfelel neked.
  • A listán szereplő emberekkel valószínűleg már van munkakapcsolatod, azaz nem veszik tolakodásnak, ha segítséget kérsz tőlük. Későbbi poszt témája lesz a segítségkérés mikéntje.
  • Gondold végig, hogy a céged mely cégekkel állt üzleti kapcsolatban. Az ő honlapjukat is nézd végig, hátha.
  • Tudhatsz olyasmit, amit másoknak meg sem tanítottak, pl. gyorsírás, 10 ujjas gépelés, protokollismeretek, ügyviteli szoftverek ismerete stb. Ezeket mind írd be a CV-be!

A helyzeted természetesen az adminisztrációs területen sem reménytelen, de tudnod kell: ha „csak” ahhoz értesz, azzal nagyon nehéz lesz elhelyezkedni. Legyen B terved, mert ezzel nőnek az esélyeid a munkaerőpiacon. Hasznos tanulást kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr133456288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása