JobAngel Az álláskeresők védangyala

Állásinterjú – Megalázó helyzetek

2011. augusztus 17. 10:00
Szólj hozzá!

Személyes tapasztalatom nincs erről, de egyre több panaszt hallok, sok esetben számomra teljesen hihetetlen történeteket is. Elfogadhatatlan hangnemet ütött meg az interjúztató, sértegette a jelöltet, órákig várakoztatta, hellyel sem kínálta, megjegyzéseket tett a külsejére, szexuális célzásokba bocsátkozott, megalázó feladatra akarta rávenni stb. Mivel nincs okom kétségbe vonni e panaszokat (pedig sokszor kiáltok fel, hogy „ezt nem hiszem”), inkább az ilyen helyzetek kezeléséről beszélnék.

A legfontosabb, hogy ezekben a megalázó helyzetekben ne maradj benne. Álláskeresőként amúgy is lehet elég bajod, nem kell még súlyosbítani a lelki terheidet.

Ha sokáig várakoztatnak, döntsd el, mennyi időd van, addig várj. Kb. 20 perc után érdemes rákérdezni, kellő udvariassággal, hogy mikorra várható az interjúztató. Fél órán túl lehetséges az is, hogy új időpontot kezdeményezel. 5-10 perces késésekért nem érdemes hisztizni, mert az interjúztató is ember, késhet, kerülhet dugóba, húzódhat el tárgyalása.

Ha a hangnemet nem találod megfelelőnek, egyszerűen közöld, hogy sajnálod, neked ez a stílus nem felel meg, biztosan nem fogtok tudni együtt dolgozni. Elköszönsz és eljössz.

Ha vizsgáztat, és állásinterjú helyett egy érettségi vizsgán érzed magad, vizsgázz. Utána hagyd a céget, ezek komolytalanok. Ha már vizsgáztatni akart volna Csokonai születési évszáma helyett kérdezhetne valami szakmábavágót is.

Ha olyan kérdéseket tesz fel, ami túlmegy a törvényesség, jó ízlés határán (tipikusan magánéleti témák), ha minősítgetni kezd, akkor is ez a teendő. Nem kell eltűrnöd, hogy vadidegenek faggassanak párkapcsolatodról, gyermekvállalási szándékaidról, tegyenek megjegyzéseket a külsődre. Emelt fővel kell távozni.

Amikor ezt tanácsolom, mindig megkapom válaszul, hogy „de muszáj, kell az állás”. Ilyen állás nem kell, hidd el. Ha meg is kapod, nem valószínű, hogy a bunkó egy kollégájával normálisabb hangot üt meg, mint egy jelölttel.

Az ilyen helyzetekben az is fontos, hogy mindig tartsd magad az eredeti szándékodhoz: ha felálltál, hogy elmész, akkor menj. Ne várd, hogy visszahívjanak, ne engedj a visszainvitálásnak, mert ezzel nevetségessé válnál. Ha esetleg bocsánatot kér, azt nagylelkűen fogadd el, és menj.

Ha kisétálsz egy ilyen helyről, azzal nem veszítesz: eddig sem volt állásod, ezután is keresgélned kell tovább. Ugyanabban a helyzetben maradtál, nem romlottak az esélyeid. Az övé romlott: egy áldozattal biztosan kevesebbet könyvelhet el.

Címkék: állásinterjú

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr163157856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása