JobAngel Az álláskeresők védangyala

Állásinterjú személyesen - Hogyan beszéljünk az előző munkahelyeinkről, főnökeinkről?

2011. augusztus 16. 16:00
Szólj hozzá!

Bármi is volt, tisztelettel. Az ellenséged, versenytársad is tudd tisztelni. Pár „csomagolási technika”:

A volt főnököd akármilyen hülye, elviselhetetlen is volt, elég ha csak „nehéz természetű ember”-ként van jellemezve, „akivel egyre nehezebb volt együtt dolgozni”. Ebből is értünk.

Ha bármilyen stiklik voltak a cégnél, arról ne beszélj nyíltan, mert pletykásnak tűnsz, vagy olyan valakinek, aki bármi áron be akarja feketíteni az ellenséget, és az gyanús. Meg lehet ezt fogalmazni nagyon diplomatikusan is („a vállalati folyamatok kidolgozatlanok voltak”, „az adminisztráció nem volt naprakész, és ez problémát okozott a folyamatos munkában”). Meg fogja érteni a címzett, mit akarsz mondani.

Szexuális zaklatás: „meg kellett kérnem, hogy tartson megfelelő távolságot”, „kellemetlenné vált a vele való közvetlen munka”. Volt főnök nőügyeiről, kollégáival való intim viszonyairól szintén ne beszélj.

Nem fizettek a munkádért: itt viszont ne csomagolj semmit, mondd el bátran. Az interjúztatónak hasznos információ, ha tudja, mely cégek képesek így viselkedni. Esetleg ő maga is elkerülhet ezzel néhány kellemetlen helyzetet. Ha állásközvetítőt képvisel, nem szívesen küldene ilyen helyre jelöltet, ha munkáltató céget, akkor meg tudja, kivel nem kell leszerződni.

Munkaügyi per lett a dologból: Pontosan ennyit mondj, ne többet. Az eredménye sem fontos, ne is említsd.

Ha azt érezted, hogy a volt céged a végét járja, akkor se híreszteld, hogy pénzügyi gondjaik voltak/vannak/lesznek. Megfelelő szöveg: „Változott a cég piaci megítélése”, „Átszervezésre van szükség, és bizonytalan a helyzetem”.

Most biztos ingatod a fejed, hogy bullshitelni tanítok itt. A valóság viszont az, hogy tudtodon kívül bárkivel lehet közös ismerősöd, és lehetséges, hogy az általad szidott emberről, cégről neki teljesen más véleménye van. Ha a meggyőződésével teljesen ellenkező, a kérdező számára elképzelhetetlen dolgot állítasz, vesztettél. Kellő határozottsággal, diplomatikus megfogalmazással viszont elérheted, hogy a te véleményedet is elfogadja, esetleg a sajátját felülbírálja (bár ez utóbbi nem cél, nem is kell rá törekedni).

Címkék: állásinterjú

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr313157837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása