2016.10.25. 06:00 jobangel

Hogyan tárgyalj a cafeteriáról állásinterjún?

Ha már állásinterjún fizetésről és egyéb juttatásokról tárgyalunk részletekbe menően, az nagyon jó jel! Innen már nem az állást szokták elbukni a jelöltek,  “csak” a jó fizetést. És akkor álomállás helyett egy valamilyen állás lesz... :(

Ezt elkerülheted,  ha határozottan kiállsz magadért,  még akkor is,  ha ezzel azt kockáztatod,  hogy elbukod az állást (gondold át előre,  hogy engedsz-e az igényeidből,  vagy megteheted,  hogy nemet mondasz az alkura). Jobb helyeken persze rátesznek pár százalékot a bemondott igényre,  de ez ritkább.  

2016.10.24. 09:56 jobangel

Álláskereső suli 2016. novemberben

kep1.png

A nagysikerű álláskereső sulit megtartjuk 2016. novemberében is a Jól-lét Alapítványnál, új címen:

1068 Budapest, Benczúr u. 45. II. em. 207.

Időpont: 2016. november 7. 15:00 - 18:00 óra (ha nem tudsz végig maradni, vagy az elejére megérkezni, az sem baj, de regisztrációkor jelezd, hogy fel tudjunk készülni!)

A tematika:

Álláskeresésről nőknek!

  • Pályakezdő
  • Pályaújrakezdő,
  • GYED/GYES-ről visszatérő,
  • Speciális élethelyzetben lévő nők

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a férőhelyek szűkös száma miatt.

Mit nyújtunk?

Szeretni fogsz motivációs levelet írni. Önbizalommal telve fogsz állásinterjúkra járni. Magabiztosan tárgyalsz majd a fizetési igényedről. Olyan állást találsz, ami neked is jó! A Jól-Lét Alapítvánnyal együttműködve 2 alkalommal ingyenes egyéni tanácsadáson is részt vehetsz.

Ingyenes álláskereső e-book jár minden regisztráltnak!

Regisztráció itt: http://jobangel.hu/regisztracio/

2016.10.21. 10:10 jobangel

Mit kapok én a gondoskodó leépítéstől?

Ki gondoskodik rólam és hogyan?

packing-box-in-office.jpgOutplacementről szóló hét eleji cikkemet most egy outplacement szakértő gondolataival egészítem ki. A kérdések olyan részletekről szólnak, amik segíthetnek racionálisan mérlegelni, érdemes-e elfogadnod a téged elbocsátó cég ajánlatát.

Ha döntéshozó vagy, és az jutott, hogy leépítésről kell döntened, akkor is érdemes megfontolnod, hogy outplacement módszereket is alkalmazz. Mind a cégnek, mind a te személyes megítélésednek jót tehet, az álláskeresővé vált kollégáknak pedig szintén jó. Ha mindenki csak nyer rajta, akkor valószínűleg jó döntés...

---------------------

Tudtam, hogy be fog következni... Tegnap pedig meg is történt: bejelentette a munkáltatóm, hogy leépítenek. Elmondták, hogy milyen elbocsátó csomagot fogok kapni, és ennek a csomagnak a része egy gondoskodó leépítés program. Tudja esetleg valaki, hogy mi is ez pontosan? Mire való?” – írja egy, a napokban elbocsátott dolgozó a Facebookon.

A leépítésre került munkavállalók gyakran nem tudják, mit is kaphatnak egy ilyen programtól, valós információk hiányában pedig legtöbbször idegenkednek tőle. Megkérdeztem tehát Hadas Hajdu Helgát a Job Evolution Nonprofit Kft. Outplacement szakértőjét, mik a legfontosabb információk, amik segíthetik a leépítés alá kerülő munkavállalókat. Mit is jelent egy ilyen program, és miért éri meg élni a lehetőséggel?

Hogyan lehetne megfogalmazni egy gondoskodó leépítés lényegét, hogy a munkavállalók könnyen megértsék?

Egy ilyen program elsődleges célja az elküldött munkavállalók újra-elhelyezkedésének támogatása, az érintettekben felmerült kérdések megválaszolása. Lényege, hogy a munkanélküli státuszba kerültek minél  kevesebb idő  alatt, tudatosan, strukturált álláskereséssel megtalálják új helyüket a munkaerő-piacon.

Miért lehet rá szükség?

Az elbocsátás gyakran komoly következményekkel jár az egyén életében, a megingó biztonságérzet, a csökkent önbizalom és önértékelés is mind-mind a leépítés következményei, amelyek továbbgyűrűzve a problémakört, kevesebb magabiztosságot eredményezhetnek egy-egy állásinterjú alkalmával, csökkentve a jelölt elhelyezkedési esélyeit. Az outplacement elindít az álláskeresés útján, amelyet ha gyorsan, de ugyanakkor sikeresen akarunk bejárni, akkor tisztában kell lennünk az aktuális munkaerő-piaci helyzettel, erősségeinkkel és a még fejlesztendő készségeinkkel, a program pedig segít ezek feltárásában, mintegy fogja a munkavállalók kezét. Ugyanis hiába van munkaerő- hiány, még mindig sokan küzdenek álláskereséssel.

Mit árul el egy cégről, ha „gondoskodóan építi le” dolgozóit?

Amikor egy cég felajánlja a gondoskodó leépítés lehetőségét, az sokat elárul a szervezetről, ugyanis egy ilyen program azt az üzenetet hordozza, hogy ha már egy nehéz döntéssel egy még nehezebb helyzetbe hozta a munkavállalóját, akkor nem engedi el támasz nélkül.

Pontosan milyen elemei vannak egy ilyen programnak?

Személyre szabott tanácsadásokat mindig az egyén igényeihez igazítjuk. Első lépésként felderítjük a munkavállaló erőforrásait, fejlesztendő területeit, a képességeket, készségeket, motivációt, vagyis megkeressük a neki legmegfelelőbb lehetőséget a továbblépésre. Vannak akik, az előbb említett negatív érzelmi hullám miatt, nem tudnak pályázni. Ebben a szakaszban a személyes érzések kapnak teret, abban próbálunk segítséget nyújtani, hogy hogyan lehet a jelen helyzetből továbblépni. Kezeljük a stresszt, és mindent megteszünk, hogy a sérült önbizalom újraépüljön. A legfontosabb és hasznosabb a gyakorlati álláskeresési tanácsadás. Ez az elem is személyre szabottan működik, amely annyit tesz, hogy a munkakereső nem csak általános tippeket és trükköket kap a munkaerő-piacra való visszatéréshez, hanem testreszabott felkészítést.  

Az imént felsoroltakon kívül természetesen más egyéb elemek is beépülhetnek a programba. Például a Mentor program, ahol naprakész információkat kaphatnak a munkavállalók az aktuális, számukra legmegfelelőbb állásajánlatokról, hasznos cikkekről, munkaerő-piaci hírekről az online térből. Vagy a bárki számára ingyenesen elérhető JOB Klub, ahol lehetőség van szakemberektől kérdezni, illetve sorstársakkal találkozni, saját élményt megosztani, tanulni egymástól. A Job Klubra most is várjuk az álláskeresőket minden második csütörtökön a Magnetházban. http://www.jobevolution.hu/job_klub

(A válaszokat a JobEvolution egyik Y generációs gyakornok-mentora, Tóth Nikolett állította össze Helgával)

2016.10.18. 06:00 jobangel

Rúgd ki emberségesen!

fired-man.jpgHa megkérdezek embereket, mi bajuk a HR-esekkel, az álláskeresés körüli viselkedésük (visszajelzések hiánya, rossz állásinterjúkérdések, rossz hangulatú állásinterjúk) után általában ez a felvetés érkezik: nem elég emberségesek. Lehet, hogy ez igaz, lehet, hogy „csak” úgy érzi a munkavállaló, hogy nem bántak vele emberségesen a felmondás során, mégis kicsit most az ördög ügyvédje leszek: emberséges kirúgás pedig nincs.

Törekedni lehet rá, és észrevehető is, ha van erre akarat. De elég valószínű, hogy egy elbocsátott munkavállaló sosem fogja úgy érezni, hogy emberségesen bántak vele a kirúgásakor, mert veszteség érte, kudarcként éli meg, és mert a jövője és akár a családja jövője, megélhetése került bizonytalanságba.

2016.10.11. 06:00 jobangel

A legegyszerűbb állásinterjú-kérdés: Meséljen magáról!

jobinterview.jpgMármint feltenni egyszerű, nem igényel különösebb szakmai kvalitást, idegennyelven is meg lehet tanulni gyorsan :), és ha ügyesek vagyunk, mi álláskeresők, máris nálunk az irányítás.

Az álláskeresői válaszok kiértékelése már kíván némi hozzáértést, de a „kiválasztásszakmailag” értékelhető választ jól fel kell építeni, ezért érdemes rá külön készülni.

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!