JobAngel Az álláskeresők védangyala

Anyaság és új vállalkozás egyszerre? Lehetséges!

2018. május 14. 06:00
1 hozzászólás

mommy-work-from-home.jpgAz új blogfelület új logoval is jár, amit ajándékba kaptam. A története ennek is különleges, akár csak az előzőnek.

Az új logo alkotója, Dia évek óta ismerősöm, álláskeresés kapcsán talált rám, később tárgyi adományokat ajánlott fel más segítettemnek, így a segítségnyújtás köztünk mindig is természetes volt.

Dia eredetileg egy nemzetközi ügyvédi iroda asszisztense, jelenleg a féléves kisfiával van otthon. Hogy lesz ebből designer karrier?  Tőle is megkérdeztem.

Egy ügyvédi iroda asszisztenseként egészen másfajta karrier várományosaként gondolnánk rád. Első kérdés, miért éppen jogi terület? Mi vonzott ebben?

Nagyon régen, még a gimnáziumban volt az tervem, hogy jogot szeretnék tanulni. Az volt az elképzelésem, hogy ügyvéd leszek. Hogy miért vonzott? Biztos túl sok Petrocellit néztem. Komolyra fordítva a szót; érvelés, jogszabály értelmezés, mások érdekeinek védelme, úgy gondoltam, hogy jól menne, érdekelt is. Főleg a büntetőjog. Aztán - talán nem is baj, hogy így alakult, nem lettem ügyvéd, mert rá kellett jönnöm az évek során, hogy nem igazán van meg hozzá a személyiségem. A büntetős szakhoz egyáltalán nem, oda szerintem sokkal keményebb tulajdonságok kellenek, amik belőlem hiányoznak.

Az iroda, ahol dolgozom, főként vállalati ügyekkel foglalkozik, nincs köze a büntetőjoghoz, de az általános jogi érdeklődésemhez passzol, bár nem folyok bele az ügyek vitelébe, inkább irodavezetői-titkársági feladataim vannak.

Még jóval azelőtt, hogy babám lett volna, gondolkodtam azon, hogy több lábon kellene állnom, illetve, hogy tanuljak valami újat, ami kreativitásra késztet és homlokegyenest különbözik a stabil munkámtól. Régebben is érdekelt a tervezőgrafika, az arculattervezés, a dizájn, csodálattal nézegettem a manipulált, fantasy stílusú képeket, de valahogy nem mertem belevágni, talán mert azt gondoltam, hogy ehhez muszáj, hogy az ember tudjon rajzolni. Természetesen nagyon jó, ha tudsz, de ennek a műfajnak van olyan ága is, aminél nem szükséges, és mégis lehet kreatívkodni, újat létrehozni, koncepciót alkotni. Beiratkoztam egy hétvégi képzésre,(a munkahelyem a hagyományos hétfőtől-péntekig felállással működik) ahol az alapokat és a szemléletet sajátíthattam el, de a lényege mindenképpen a gyakorlás, bármi is legyen az, akár a családi fotókkal játszadozás, vagy fiktív termékek csomagolásának megtervezése, vagy pályamunkák benyújtása, egy kis ön-megmérettetés. Azon kívül, hogy szeretnék tovább haladni ezen a karrierúton, egy új hobbi is megszületett számomra.

A kisfiad megszületése természetesen teljesen megváltoztatta az életed. Sokan azt mondják, lehetetlen első gyermek mellett még valamivel foglalkozni, nem ez az ideális időpont valami új kezdésére. Te mégis belevágtál. Hogyan találtad ki, mibe vágj bele most?

Amikor a képzést elkezdtem, még nem is tudtam, hogy hamarosan anya leszek. Nem sokkal a kezdés után derült ki, de igazából megörültem neki nagyon. Egyrészt, hogy érkezik a baba, másrészt, hogy elkezdtem a képzést, pont most. Én hálistennek a babavárás ideje alatt is minden gond nélkül tudtam dolgozni, illetve részt venni az oktatáson, ez a bébi mellett nehezebben kivitelezhető lett volna, de az biztos, hogy nem lehetetlen, legalábbis az én esetemben. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy a férjem mindenben mellettem áll és támogat.

Az, hogy most itthon vagyok a babámmal,az a gyakorlásnak és az indulásnak kedvez, hiszen minden kisbaba alszik naponta többször is, az én fiam így segíti a karrieremet. Megpróbálom ezeket az időket kihasználni, meg hát ez a mûfaj nem feltétlenül igényel túl sok logisztikát.

Hol tartasz most a vállalkozásoddal?

 Jelenleg azon dolgozom, hogy megalakuljon az OrchideArt (ez az én ministúdióm neve) látható formában is, szeretnék elindulni. Indítottam egy Facebook oldalt,(https://www.facebook.com/orchideart/) illetve az Instagramot (https://www.instagram.com/orchideart1107/) is használom, ezen kívül nagyon fontosnak tartom, hogy legyen egy szép és jól kezelhető weboldalam,(www.orchideart.hu) ahol szintén megmutathatom az eddigi munkásságomat és a potenciális megbízók engem  is megismerhetnek. Itt is látható a logó, amit neked készítettem, egyéb képek mellett.

Mit tanácsolnál azoknak, akik hasonló helyzetben vannak? Van egy munkájuk, talán egy álmuk későbbre. Mi az, amire feltétlenül figyeljenek, ha kisgyerek mellől kezdenek új dologba, vállalkozásba?

Az én tapasztalatom szerint soha nem lesz minden körülmény tökéletes, viszont egy életünk van, amit érdemes megpróbálni - a családdal és meglevő munkával, élethelyzettel összehangolva - új pozitív ingerek irányába vinni, munka/karrier vonatkozásban is, akár egy nyelvóra, bármilyen rövidebb-hosszabb online vagy offline képzés felé, mert bármikor jól jöhet, és csak adni tud. Magamból indulok ki, de engem nagyon feltölt, ha épp egy logón gondolkodom, rajzolgatok, vagy egy pályamunkát csinálok, még akkor is, ha nem nyerem meg. Amire mindenképpen érdemes figyelni, hogy ne vállaljuk túl magunkat, hanem reálisan kell látnunk, hogy mennyit tudunk a meglevő - otthoni  - feladataink mellé befogadni. Ezt egy kicsit magamnak is mondom, mert hajlamos vagyok elfeledkezni arról, hogy a nap 24 órából áll, és hogy két kezem van.

Sok egyéb tanácsot nem tudok még adni, hiszen az út elején járok, illetve helyesbítek egy kisgyerekes példával, még csak tanulom a járást. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobangel.blog.hu/api/trackback/id/tr5613915854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása