2018.04.11. 06:00 KissMárti

Bérajánlat az álláshirdetésekben - jó ez nekünk?

allashirdetesi_kep.jpgA hirdetéseknek alapvetően két típusát különítjük el. Az egyik a fizikai munkáról szólók, a másik pedig a szellemi foglalkoztatásról. Most az utóbbiról szeretnék pár szót szólni. Sokan folyamatosan elkülditek nekem a hirdetéseket, amelyeket kiszemeltetek magatoknak, hogy segítsek eldönteni, valóban megfeleltek az abban leírtaknak. Nem könnyű, hiszen olykor a sorok közt is tudni kell olvasni. Általában egy hirdetés egy bemutatkozó szöveggel kezdődik, majd a feladatokat sorolják fel, utána az elvárásokat, előnyöket és az ajánlatukat. A sorrendben már egyre többször látok eltérést, de a nagy átlag még mindig  így néz ki.

Az első motivációs szint a pénz. Ezért dolgozunk, hiszen a túlélés alapvető eszköze. Azaz a hirdetés egyik legfontosabb és információkkal telibb részének kellene lennie a „mit ajánlunk” rész. De nemhogy nincsenek információk, ha van is,inkább semmitmondó és sablonos. Amit nagyon sokan szeretnétek, hogy tartalmazzon, az a pontos bér. Azaz, mennyit kaptok az elvégzett munkátokért. De van az álláskeresőknek egy másik csoportja, akik viszont azt vallják, hogy ne legyen benne a hirdetésben a bér, hiszen ezt ők szeretnék megbeszélni a vállalat képviselőivel. Kinek van most igaza?

Ha beleírják a bért, akkor egyből el tudod dönteni, hogy elég vagy nem elég neked. Ha elég, beadod a pályázatod. Ha nem elég, akkor nem adod be a pályázatod, de egyben el is estél a lehetőségtől, hogy megismerjen téged a cég és fordítva. Esélyt sem adsz magadnak, hogy a béred okozója legyél. Pedig lehet, hogy magasabb bért is ki tudnál alkudni és esélyed lenne egy állásra. De ugye nem mindenki tud jól kommunikálni, sikeresen véghezvinni egy bértárgyalást vagy egyszerűen csak rossz a saját PR-ja. Hiszen mindenki más kompetenciában erősebb vagy gyengébb. Ilyen esetben javaslom, hogy keress fel minket az elérhetőségeinken, ahol segítséget tudsz tőlünk kapni. Viszont az is előfordulhat, hogy sok időt spórolsz meg magadnak, mert nem futsz felesleges köröket.

Mi van abban az esetben, amikor nem adják meg az általad kért bért? Akkor az interjú során kerül rá sor, ott teszik fel a kérdést az elképzeléseddel kapcsolatosan. Itt előny az, hogy sokkal jobban ismered már a munkát, így a bért is könnyebben tudod meghatározni. Továbbá a személyes megbeszélés alkalmával lehetőséged van eladni a tudásod. Ez nem más, mint saját képességeid, tapasztalatod értékesítése. Ha a munkáltató látja benned a potenciált, látja azt, hogy mit nyer veled, ha felvesz, akkor alkuképes ő is. Ami még nagyon fontos, hogy itt meg tudod a béren kívüli juttatásokat is beszélni. Láthatod a munkakörülményeket, amelyek igenis fontosak. Legyen szó parkolási lehetőségről, magas szintű technikáról, céges autóról, bármiről, ami neked pluszt jelent a döntéskor. Természetesen az a helyzet is előfordul, amikor nem alkuképesek, nem rugalmasak és nem hajlandóak elmozdulni az előre meghatározott bértömegtől. Ilyenkor is nagyon fontos mérlegelni a hozzá tartozó körülményeket. Mi mindent kapsz még a béren kívül?

Aztán van az az eset is, amikor csak közlik veled az interjún, hogy ők mennyit tudnak adni. Ez vagy elég neked vagy nem és eszük ágában sincs tárgyalni. Amikor kiderül, hogy nagyon messze van az elképzelés, akkor mérgelődsz, hogy miért nem lehetett ezt hamarabb tisztázni, így senki ideje nem lett volna rabolva. Teljesen jogos a felvetés.

Ezt a helyzetet megelőzendő, egyre több hirdetésben már az önéletrajzban kérik megadni a fizetési igényt. Ennek is van előnye is és hátránya is. Előnye, hogy nem rabolják az idődet feleslegesen, ha az elképzelések távol esnek egymástól. Hátránya, hogy nem könnyű egy hirdetés alapján meghatározni a munka valódi árát, továbbá nincs lehetőséged bemutatkozni és elmondani, miért éri meg a cégnek, ha téged alkalmaz. Nem látod a körülményeket sem, nem tudsz semmit a plusz lehetőségekről, ami akár lehet egy képzés vagy otthonról való dolgozás lehetősége is.

Egyelőre a legtöbb hirdetés bér megjelölése nélkül látható, így, bármelyik csapathoz is tartozol, meg kell tanulnod eladnod magad. Én úgy látom, mindenkinek van igazsága a történetben, nagyban függ attól is, hogy milyen a személyiséged, amely befolyásolja a nézőpontodat. Amit általánosságban javasolni tudok, hogy törekedjetek arra, hogy az álláspályázatoknál és életetek bármely területén inkább okozók legyetek, minthogy hatást elszenvedők. Persze ezt nem mindig könnyű véghezvinni, de a bértárgyalással kapcsolatosan mindenképp keressetek minket, ha álláskeresők vagytok, és úgy érzitek, segítségre van szükségetek. 

******

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, hátha ezzel te is segítesz másoknak!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes konzultációért gyere a Facebook csoportomba!

******

 

És megint! Álláskereső workshop nőknek! Részletes információkért, regisztrációhoz kattints a képre:

event-final-1-791x1024.jpg

 

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!