2018.04.09. 06:00 jobangel

Próbamunkák pedig nincsenek!

saying-no.jpgSok áldozata van ennek Magyarországon: „kedves”, kisebb-nagyobb cégecskék azzal próbálkoznak, hogy egyébként drága pénzért kapható szakmai anyagokat állíttatnak elő próbamunkaként a naiv álláskeresőkkel, amiért nem adnak mást, csak egy állás ígéretét.

A naiv álláskereső boldogan veti bele magát a munkába, végre értelmes feladat, és még a jutalma is meglesz, most aztán úgy odateszem magam, hogy tíz ujjukat megnyalják, olyan finom anyagokat kapnak tőlem, naná, hogy akarnak majd velem dolgozni. Éjt nappallá téve dolgozik hát, elküldi büszkén a végeredményt. Válaszul néma csend. 1 hét, 2 hét, 3 hét, még mindig nincs válasz. A bátrabbja rákérdez, és „saaajnos, nem őt választották”, jön a válasz. Fél év múlva a piacon megjelennek a próbamunkaként beadott cikkei, grafikai munkái, ötletei. Minimális változtatásokkal, hogy a jogi csűrcsavar is elkerülhető legyen.

Akinek kellően fejlett az igazságérzete, az még tesz egy kísérletet, ügyvédi levelet írat, de pont a minimális változtatások és a béna szerzői jogi törvényeink miatt nem nyerhet… A cég kapott többszázezer forint értékű anyagot egy ígéretért cserébe.

Ezt természetesen csak egy módon lehet elkerülni: nem megyünk bele ilyesmibe. Ha 1-2 óránál többet kell dolgozni a „próbamunkán”, akkor az már nem próbamunka, és legyen ára. Igen, én is adtam már árajánlatot olyan „próbamunkára”, amit egy tanácsadó cégtől milliós tételként megrendelhettek volna, de inkább tőlem akarták ingyen. Amikor rájöttek, hogy ingyen nem lesz, még egyébként méltányos áron sem kellett. Nem lepődtem meg.

Tudnunk kell, hogy a próbamunka intézménye nem létezik Magyarországon. Ha felveszünk valakit, van 3 hónap próbaidő (egyes esetekben 6 hónap), de próbamunka nincs. Van egy „kiskapu”, ami alapján alkalmi munkavállalói státuszban, napi bejelentéssel fizetik az álláskereső próbanapra szóló bérét. Ezt sem igazán látom álláskereső-barátnak. Arról nem is beszélve, hogy egy komolyabb fizikai munkánál (pl. hegesztő), egy napra tegyük a munkavédelmi, tűzvédelmi oktatást, egészségügyi alkalmasságot is és a próbamunkát is, hát nem életszerű… Ja, az előbbieket el szokás hagyni. Az meg nem törvényes.

Hogy ez a berögződés kikopjon a cégek gyakorlatából, arra egyetlen eszközünk van: nemet kell rá mondani. Minden esetben, nincs kivétel.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

És megint! Álláskereső workshop nőknek! Részletes információkért, regisztrációhoz kattints a képre:

 event-final-1-791x1024.jpg

 

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!