2018.04.04. 06:00 KissMárti

Ki kicsoda a HR-ben - 2018

A HR területei

hr_jobs.jpgAz elhelyezkedés során nagyon lényeges lépés és egyben az első lépésnek kell lennie a pályaorientációnak. Ezt életünk során akár többször meg kell csinálni, hiszen a piaci változások megkövetelik. Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, milyen pozícióban szeretnénk elhelyezkedni, milyen hirdetésre is érdemes nekünk jelentkezni, érdemes tisztában lenni azzal, ki, mit csinál a HR területeken.   Természetesen az álláshirdetésekben a főbb feladatok fel vannak sorolva, de sokszor keveredik, vagy több pozíció kerül összevonásra. Olyat is egyre többször látni, hogy szinte minden fel van sorolva, hogy ennek oka mi, azt nem firtatnám most.

Nemcsak akkor fontos ez, ha HR-esnek tanulsz, készülsz, de akkor is, ha egy állásinterjún kapsz  egy névjegyet, amin valamiféle HR-es pozíció van, de valójában nem lehet tudni, hogy a ranglétrán hol helyezkedik el az adott pozíció: generalista, koordinátor, BP partner... Jó lenne tudni, kivel ülünk szemben.

Hát akkor nézzük csak!

Az első és eléggé népszerű pozíció a HR gyakornoki pozíció. Ennek előfeltétele a felsőfokú tanulmányok megléte nappali tagozaton. Ebben az esetben a gyakornok megtanulja a szakmában használatos különböző dokumentációk kezelését, beleláthat és beletanulhat a munkaügy rejtelmeibe és ismeretet szerezhet a híres Munka törvénykönyvéről. Megtanulhatja a különböző HR software-eket kezelni. Ez a pozíció lehet egészen rövid, 3-4 hónap időtartamú (iskolától függ), de lehet akár jóval hosszabb is. Sőt, egyre több cégnél nyílik lehetőség arra, hogy aki jól prosperált, tanulmányai befejeztével is foglalkoztassák.  A szakma egyik kiindulási pontja.

HR asszisztens, koordinátor, munkaügyi asszisztens, személyzeti asszisztens

A feladatok keveredése már itt elkezdődhet. A HR asszisztens munkakör az első a friss diplomások körében vagy, aki a szakma részese akar lenni. Ebben az esetben is a dokumentálás teszi ki a munkakör nagy részét. Itt zárójelben megjegyezném, hogy a HR szakma önmagában sok adminisztrációval jár software-rel vagy anélkül. Ez szinte a teljes ranglétrát végigkíséri. Tehát itt egyrészt a munkaügyi feladatok ellátását bízzák rá és/vagy egyéb tevékenységekben is lehetőség van kibontakozni. A toborzás kiválasztási részben hirdetéseket helyezhet ki, önéletrajzokat válogathat, továbbá jelöltekkel való kapcsolattartás, interjún való csendes részvétel (tanulás végett) is része a feladatoknak, és bármi egyéb, amibe a vezető bevonja. Itt szigorú vezetői kontroll mellett folyik a munka. A munkaügyi asszisztens pozícióban a munkavállalói kör teljes tájékoztatása, szerződések megírása, ki- és beléptetések, mindenféle dokumentációk kiadása, (Cafeteria, adópapírok, stb.) a feladat. Belelát a bérszámfejtésbe, TB ügyintézésébe. Ha igazán jó szakember szeretne lenni, ezt nem érdemes kihagyni. Ez a tudás, amit itt szerez, a későbbi teljesítménymérési és -értékelési, motiváció, megtartás, employer branding kialakításában is hasznát veszi. Kiemelném, hogy itt lehetőség van az Mt. alapos ismeretére és a gyakorlatban való alkalmazására. Ez alap a szakmában!

Aki régi motoros a szakmában, az tapasztalhatta, hogy ezen a területen is folyamatos változások vannak, megjelennek új titulusok, divatosabbak, de legfőképpen területre specializáltak. Ennek ugye egyik oka, maga a munkaerő-piac, amely az utóbbi években igen csak megdolgoztatta a szakembereket. Ennek okán megjelentek a HR specialisták.

 Recruiter-ek, toborzók, researcher-ek

Ebben a munkakörben a feladat a kiváló jelöltek felkutatása, amely kezdődhet egészen onnan, hogy fel kell állítani a keresendő munkakörre a profilt, hirdetést kell írni, számtalan toborzási felületet kell ismerni, kezeli a beáramló jelölteket, előszűrést végez és akár első körös interjúkat is lefolytatja. Az ehhez tartozó adminisztrációt is kezeli és vezetőjének folyamatos jelentéseket ad a folyamatok állásáról.

Toborzási- és kiválasztási specialista

A munkaerő közvetítő cégek előszeretettel alkalmazzák a toborzási és kiválasztási specialistákat, akik már a teljes posztra helyezést és jelöltbemutatást is elvégzik. Itt egyben projektfelelősök vagy akár vezetők is lehetnek. Itt említeném meg a fejvadászokat is. Sokan nem tudják, hogy nem minden cég foglalkozik fejvadászattal és nem minden toborzási- és kiválasztási specialista fejvadász is egyben. A különbség a kettő között, hogy a fejvadász konkrét embert szemel ki az adott pozícióra és megpróbálja elcsábítani.

A következő szint a HR generalista szintje. Ő már szinte minden területben szerzett jócskán tapasztalatot. Legalább 3-5 éve a szakmában van. Ez már egy középvezetői pozíció. Itt a munkatárs olyan feladatokat lát el, mint a toborzás és kiválasztás, teljesítménymérés és értékelés, szervezetfejlesztés, Cafeteria, bérfejlesztés, statisztikák, kimutatások, de akár a kontrolling is.

A controlling nagyobb vállalatoknál külön osztály szokott lenni. A controlling feladata az, hogy mérje folyamatosan a vállalat és a HR eredményeit, teljesítményét. Szorosan együttműködik a vállalat vezetésével. Biztosítja a piaci változásokhoz való nagyon gyors alkalmazkodást, a cég céljainak eléréséhez biztosítja a háttért. 

HR manager vagy Head of HR: a HR tevékenység vezetője. A különböző területek munkáját fogja össze és irányítja. Hozzájárul a folyamatok megszervezéséért, az éves tervek elkészítéséért. Kialakítja többek között a jövedelem és kompenzációs, valamint a teljesítményértékelési, motivációs és orientációs rendszert. Vezetői pozíció, ezért a munkakör betöltéséhez 5-7 év szakmai tapasztalatra van szükség. Van, ahol már a felsővezetői pozíció, de van, ahol a középvezetéshez tartozik.

HR Business Partner: Ebben a munkakörben például a munkaügyi szakmai feladatok nem játszanak szerepet. Ami kiemelkedő, az az üzleti terület. Képviseli a vállalatot országon belül vagy kívül egyaránt. De vállalaton belüli képviseletet is ellát. Hatékonyan kell kommunikálnia a vezetőkkel, üzlettársakkal. Tisztában kell lennie a vállalat üzleti stratégiájával és a piaci trendekkel. Kiemelkedő folyamatszemlélettel és komplex gondolkodásmóddal kell rendelkeznie. Döntési jogosultsága magasfokú, így felelősséget vállal teljes területekért. A felsővezetéssel folyamatosan együttműködve végzi munkáját. 5-10 éves tapasztalatot igényel.

A HR egyik legszebb tulajdonsága, hogy széles skálán mozog, és ha valaki nem is akar vezető lenni, biztos, hogy megtalálhatja maga számára a megfelelő munkakört. Színes, változatos, kihívásokkal teli.

******

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, hátha ezzel te is segítesz másoknak!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes konzultációért gyere a Facebook csoportomba!

******

 

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!