2018.04.03. 06:00 jobangel

Karriert akarsz váltani? Így érdemes!

careerchange.jpgBiztonságban vagy komfortzónán kívül van a boldogság? Mindenkinek máshol. Elég furán kapcsolódik ez az álláskereséshez, de mégis fontos, mert ez alapján is fel kell tudnom mérni egy-egy álláskereső lehetséges legjobb útját. Van, akin látszik, hogy elhitte a divatot, és ha meghallom, hogy „most egy kicsit mást akarok csinálni, kilépni a komfortzónámból”, akkor már szól is bennem a vészcsengő. Meg kell tudnom, miért akarja ezt, aztán kiderül, szinte 100%-ban, hogy csak azért, mert az eredeti szakterületében nem lelt már örömöt, nem hagyták fejlődni. Na de ennek semmi köze a komfortzónához, ez a rossz munkahelyek jellemzője. Nem a szakterület a rossz (valamiért csak kiválasztotta annak idején), nem ő változott, de annyira vágyik a változásra, hogy kifejezetten erőszakot akar tenni magán, hogy változtasson.

Én nagyon óvatos, biztonságra törekvő tanácsadó vagyok, nem fogok olyat tanácsolni senkinek, amiben biztosan kudarcot vall, de legalábbis sok esélye van a kudarcra. Márpedig a komfortzónából kiléptető ostobácska lélekguruk és egysoros idézeteik ezt az utat mutatják: lépj ki abból, ami biztonságot ad, ess pofára, állj fel, és te leszel a hős, mert felálltál. Persze közben elvesztettél mindent, de ami nem öl meg, az erősebbé tesz, a PTSD meg megintcsak tudományos blabla szerintük, és hát felelősséget sem kell vállalniuk a semmitérő tanácsukért. Én a pofáraesés részt kihagyom, így a vele járó súlyos lelki sérülést is, és olyan lehetőségeket mutatok, amiben ezek nincsenek.

Tehát, ha mást akar csinálni egy álláskereső, mint eddig, értem, elfogadom. Mi az a más? Miért választotta? Most jön a trükk: hogyan akar oda eljutni? Mit tett érte, hogy azt a mást kezdhesse el csinálni. Hát, még nem sokat... Remek, akkor menjünk vissza a biztonságba: az eredeti szakterülete mellett fokozatosan tud-e erre váltani majd. Hát éppen tud… Na és hol lesz a legnagyobb esélye az állástalálásra? Igen, ott, ahol már van tudása, tapasztalata, rutinja, ahhoz való készségei. Tehát, mégiscsak az eredeti szakterületen fogunk állást találni először, és karrierváltóknt innen kétfelé kell bontani a teendőket:

  1. A szakterületből egy rossz munkahely miatt ábrándult ki, tehát szedjük össze, milyen neki a jó munkahely, hogyan talál olyat, és egy állásinterjún hogyan tudja felmérni, hogy valóban jó-e neki az adott hely. (álláskeresési stratégia+állásinterjú stratégia)
  2. Nem dobjuk sutba a vágyait természetesen. Ha a kiválasztott újat akarja építeni, végigvesszük, ahhoz mit kell tennie. Tervek, határidők, konkrét lépések. Fontos a tudatosság és a realitás. Így nem marad vágy és álom abból, amit szeretne.

-------

Amikor a karrierváltás egy élethelyzeti változás miatt szükséges, akkor kicsit másképp kell hozzáállni. Itt nem megy a biztonságos fokozatosság, de az ugrás a semmibe most sem jó ötlet. Ebből is az látszik, hogy nincs egyetlen recept a boldogságra.

A karrierváltók majdnem pályakezdők: nem számíthatnak kezdetben sok fizetésre, viszont életkoruk, munkamoráljuk alapján már egyáltalán nem kezdő munkavállalók. Nekik ezek tudatában lehet segíteni: mivel nincs lehetőség biztonságos, fokozatos átmenetet teremteni, nagyon erős kudarctűréssel és nagyon sok munkával lesz meg a karrierváltás. Ez időben nem biztos, hogy sokat jelent: mivel az újonnan kiválasztott szakterületet valaki/valami hatására választotta, abból a körből kell próbálni az állástaláláshoz is erőt meríteni. Általában jön is az első „probléma”, hogy de neki nincs ebben kapcsolatrendszere, az nem fog működni. Tényleg nincs? az új területének tanárai, szakmai körei már ott vannak, oda tudja, hogy kell bejutni. És miért is ezt választotta? Mert egy ismerősének sikerült? Fel is lehet keresni az ismerőst, hátha épp kell neki segéderő, vagy tud valakit, akinek kell egy lelkes segéderő ami remek kezdet egy karrierváltónak.

 

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

JobAngel - Álláskeresés a gyakorlatban

Az álláskeresés első szabálya: soha ne add fel!!